Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Pilii

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Pilii

Pilii sunt apendice filamentoase neflagelare, a caror sinteza este codificata de gene localizate in structura unor plasmide denumite conjugoni sau plasmide sex.



Celulele purtatoare de pili au capacitatea potentiala de a dona material genetic (sunt celule"mascul"). Numarul pililor pentru o celula este cuprins intre 1 si l0, iar lungimea este de circa 20 m. Diametrul extern este de 6-l5 nm, iar cel intern de 2,5 nm.

Pilii sunt alcatuiti din molecule identice de pilina, o fosfoglicoproteina de l2-l5 kDa. Se sintetizeaza in celula, de unde este transferata in lumenul piliar si este asamblata dupa o simetrie helicala, la extremitatea libera a acestuia.

Pilii pot fi indepartati mecanic, prin agitare si se resintetizeaza. Prin incalzire sau tratament acid, pilii se dezagrega in moleculele componente (pilina). Restabilirea neutralitatii si a nivelului termic permite autoasamblarea si formarea unei structuri identice cu pilul original.

Rolul pililor. Prezenta pililor este asociata totdeauna cu procesul de conjugare bacteriana. Pilii ar putea fi structuri esentiale de transfer al materialului genetic de la celula donor la celula receptor. Molecula de ADN ar trece prin lumenul pilului.

Dupa alti autori, pilii ar avea numai rolul de a "agata" celula receptoare de material genetic, iar prin retractia sa ulterioara, cele doua celule s-ar apropia.

Rolul pililor in conjugare este argumentat de faptul ca depilierea (prin agitare cu perle de sticla) este insotita de pierderea capacitatii de conjugare i de restabilire a ei odata cu resinteza pililor.

Capacitatea de sinteza a pilinei se pierde odata cu pierderea plasmidei de sex si este redobandita odata cu recastigarea plasmidei.

Pilii poarta receptori de fagi. Pe suprafata pililor se gasesc receptori pentru fagii "ARN masculi". Se numesc fagi "masculi" deoarece infecteaza numai celulele cu potentialitate de donor de material genetic. "Marcajul" cu fagii "ARN masculi" este modalitatea de a-i distinge de alte structuri filamentoase. La extremitatea libera a pililor se gasesc receptori pentru fagii filamentoi.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1395
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved