Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


ALGELE UCIGASE

Botanica

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Garofita Pietrei Craiului (Dianthus callizonus)
Volnisul multisecular (Ulmus laevis)
Bujor de Banat (Paeonia otticinalis var. banatica)
Cotarul agrisului
Nufar alb (Nymphaea alba)
FLORI CARE STARNESC UIMIREA
FRANGHIILE MAIMUTELOR
INFLUENTA FACTORILOR INTERNI ASUPRA CRESTERII
LIANELE NOASTRE
Puricele melifer al marului


ALGELE UCIGASE

Spre sfarsitul verii si mijlocul toamnei, cand incepe revarsarea fluviului Peak, pe coasta Floridei (S.U.A.), apele devin san­gerii, iar acrul se incarca cu miasme ustu­ratoare. Milioane de pesti morti plutesc deasupra undelor si acopera cu un strai gros plaja litorala, atragand imense roiuri de muste. Vechile populatii americane nu­meau acest fenomen „valul rosu' si, prin traditie, oamenii erau opriti sa culeaga si sa manance in aceasta perioada molustele co­mestibile, singurele care rezistau acestui val ucigator, dar care provocau imbolna­virea si chiar intoxicarea mortala a con­sumatorilor. Si in partile sudice ale Marii Mediterane au loc astfel de „fluxuri', soco­tite de egiptenii antici ca un flagel trimis de zei.
Analiza microscopica a aratat ca „fluxul rosu' este o uriasa aglomerare de filo plancton, pajiste vegetala care pluteste in apele marilor si oceanelor formand mediul de viata si hrana zooplanctonului. intr-un litru de lichid .s-au numarat cateva zeci de milioane de astfel de plante microscopice care coloreaza apa marii cu pigmeiilii ei.

Se stie inca de la mijlocul secolului nostru ca alga numita stiintific Trichodes-inium eiythrolwn da culoarea caracteristica Marii Rosii, iar primavara si Ia inceputul toamnei, marile si oceanele scol la suprafata o apa bogata in elemente nutritive, ceea ce produce o inmultire „exploziva' a algelor unicelulare.

Se cunoaste, de asemenea, ca pentru a se feri in aceasla perioada de inmultire de marea lacomie a pestilor, melcilor si ailor reprezentanti fitofagi ai zooplanctonului, vreo douazeci de specii de alge, in specia! din grupul dinoflagclalclor, produc acid as-corbic (vitamina C) si o substanta speciala numita substanta ucigatoare, de curent, sau rhamnocid - care actioneaza ca o otrava extrem de puternica. In 1953, patrii univer­sitati americane au initiat un studiu asupra fenomenului chimic produs de alge pe coasta Floridei. Dupa 30 de ani de cer­cetari, mai exact in 1983, enigma a fost in parte dezvaluita. Pornind de la alga Gym-nodiniwn breve, chimistii au reusit prin me­tode ultramoderne sa izoleze 90 de mili-grame dintr-o otrava numita brevetoxina B, una din substantele alcatuitoare ale rham-nocidului, vinovat de declansarea inspai­mantatoarei maree rosii.
Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 732
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site