Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


FLORI CARE STARNESC UIMIREA

Botanica

+ Font mai mare | - Font mai micFLORI CARE STARNESC UIMIREA

In 1819, botanistul olandez Arnold, stra­batand padurile Sumaterei, a avut prilejul sa cunoasca o planta ciudata. Sub coroa­nele unui anumit copac se adaposteau flori mai mari decat o roata de car, intinse la suprafata pamantului si inconjurate de bo­boci cat capul unui copil. Florile, cu cinci petale carnoase si suculente, aveau o cu-!oare de un rosu viu, strabatut de retele fi­ne cafenii si galbene. De partea de sus a cupei florale, ingrosata ca lin inel, erau prin­se organele de inmultire. in fundul cupei se strangea atata nectar incat ai fi putut um­ple o cralicioara.
La dimensiunile neobisnuite si la aspec­tul straniu al acestei plante se adauga inca o particularitate. Enorma floare raspandeste un miros respingator, de cadavru. Duhoa­rea ca si culoarea de carne a petalelor sunt mijloace de atragere a insectelor in vederea polenizarii.

Nu i-a fost greu lui Arnold sa-si dea sea­ma ca planta era parazita, deci traia pe sea­ma copacului unde o descoperise. Ea nu avea clorofila si nici frunze, iar radacinile erau inlocuite prinlr-un manunchi de levi-soare infipt direct in vasele radacinilor gaz­dei pentru a-i suge seva. (Fig. 4)

Cand s-a intors in tara, putini au dat cre­zare raportului pe care 1-a incheiat si citit savantul olandez. Aparatul fotografic nu fusese inventat, iar o asemenea floare, care in conditiile climei tropicale se prefacea dupa un ceas de la culegere intr-o mazga informa, nu putea fi conservata si nici transportata. Noroc ca raportul a starnit cu­riozitatea catorva colegi care, urmandu-i itinerarul, au confirmat la inapoiere exis­tenta acestei flori uriase cu un diametru de 1-1,50 m si o greutate de 10-15 kg. in cinstea descoperitorului, plantei i s-a dai numele de Rafflcsia urnoldi.

Tot din Sumatera, insula cu flori uriase, a poposit in Gradina Botanica din New York, venind de la poalele muntelui Kerin-tyi, un oaspete neobisnuit care, in luna iunie, constituie un punct de atractie pentru zeci de mii de vizitatori.Dinlr-un tubercul mare, cu diametrul de 50 cm, se ridica o tulpina scurta, in var­ful careia se deschide o inflorescenta ca un clopot de biserica. Ea e formata dintr-o spata (guler) ca a rodului pamantului, pe dinafara galbena si verde, inauntru cafenie, inalta de 1,5 m si cu diametrul de 1,20 m, din mijlocul careia tasneste spadkele, o tija de 2,5 m, la baza careia se gasesc florile ce emil un miros greu, de cadavru, atragand astfel mustele pentru polenizare. Numele uimi­torului „fabricant' de clopote este Amor-phophallus litamts. El e ruda buna cu de­licata cala si cu rodul pamantului din pa­durile noastre.

in muntii Kilimandjaro, din estul A-fricii, creste Lobe/ia deckenii, a carei inflo­rescenta racemoasa, inalta de 3-4 m si groasa de 30-40 cm, seamana cu un stalp acoperit cu fire mitoase de lana. Aceasta specie lemnoasa de Lobelia isi disputa, alaturi de Amorphophallus, gloria de a oferi privirilor curioase cele mai impozante inflorescente zamislite de lumea vegetala.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 695
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site