Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


CARACTERIZAREA FRUNZELOR SPECIILOR DE POMI FRUCTIFERI

Botanica

+ Font mai mare | - Font mai micCARACTERIZAREA FRUNZELOR SPECIILOR DE POMI FRUCTIFERI

Pentru a pune in vedere influenta pulberilor de la Combinatul de Oteluri Speciale din Targoviste,asupra transpiratiei plantelor am avut in vedere alegerea unor specii reprezentative asupra carora s-au efectuat masuratori si analize.Marul cultivat(Malus domestica) este o specie care cuprinde toate soiurile cultivate,obtinute de-a lungul vremurilor prin selectie,din speciile salbatice sau soiuri cultivate.

Marul face parte dim familia Rosaceae,subfamilia Pomoideac si din categoria pomilor propriu-zisi cu un singur trunchi.

Frunzele marului cultivat sunt simple,intregi,au forma ovala sau oval-alungita,cu marginile dintate,serate sau crenate,paroase.În general,frunzele sunt pubescente pe fata inferioara si de culoare mai albicioasa decat pe cea superioara.

Suprafata limbului la frunza de mar este glabrescenta,aproape lipsita de peri,in ce priveste grosimea si consistenta limbului,acesta este de tip ierbaceu,subtire si moale.Nervatia limbului este penata.

Frunzele marului fac parte din categoria frunzelor hipostomatice,avand stomate numai pe fata inferioara,iar numarul de stomate pe unitatea de suprafata foliara(mm²) este in jur de 300.

Prunul cultivat(Prunus domestica) face parte din familiaRosaceae,subfamilia Prumoidae.

Prunul se cultiva aproape pretutindeni in tara noastra,zonele cele mai vaforabile se intalnesc in zona deluroasa a judetelor:Caras-Severin ,Gorj ,Valcea ,Arges ,Dambovita , Prahova si Buzau.

Frunzele prunului sunt simple,intregi,eliptice,laceolate,rotunde sau ovale,cu limbul destul de gros,cu varful acut si baza de obicei cuneata.

Marginea frunzei este crenata cu incizii ascutite si cu dintii mici si rotunjiti la varf sau serata(zimtata cu dintii ascutiti,indreptati catre varful frunzei).

Frunzele prunului fac parte din categoria frunzelor hipostomatice cu stomatele distribuite pe fata inferioara a frunzei si sunt in numar de 273 stomate/mm².Nucul(Juglans regia) se considera ca a rezistat perioadelor glaciatiunilor numai in cateva puncte situate in centrul si vestul Asiei si in cateva depresiuni din Peninsula Balcanica si Peninsula Iberica.

Nucul aprtine familiei Juglandaceae.Aceasta familie cuprinde 3 genuri si anume:Pterocarya,Carya si Yuglans.Reprezentatii primelor doua genuri nu au valoare economica.Reprezentantii genului Yuglans au o mare extindere.

Nucul obisnuit creste sub forma de arbore de talie mare,cu portul voluminos,dominant in cadrul tuturor speciilor pomicole in ce priveste vigoarea.

La nuc frunzele sunt mari,imparipenate(petiolul principal se termina cu o foliola in varf si deci numarul foliolelor este impar),compuse din 5-9 foliole eliptice sau ovale,cu marginile intregi sau putin dintate,glabre(suprafata limbului lipsita complet de peri),pergamentoase.Lungimea foliolelor variaza intre 5 si 20cm,iar latimea lor intre 5 si 9cm.Nervura principala este glabra,iar teaca este mare,carnoasa cu cicatricea bazala cardiforma.

Culoarea frunzelor mature este verde inchis.Primavara dupa desmugurire,frunzele tinere sunt de culoare verde deschis de diferite nuante sau chiar rosiatice.

Datorita continutului ridicat in uleiuri eterice,frunzele de nuc emana un miros placut caracteristic.

Frunzele nucului fac parte din grupa frunzelor hipostomatice,cu un numar de circa 460 stomate/mm².

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3643
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved