Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Genul Maclura Nutt

Botanica

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
FRANGHIILE MAIMUTELOR
Genul Sorbus L
PATRONII FABRICILOR DE AZOT
Genul Chamaecyparis Spach
ALGELE UCIGASE
OTETARUL
STEJARUL
FENOMENE LEGATE DE CRESTEREA PLANTELOR
Genul Thuja L
INFLUENTA OMULUI ASUPRA ECHILIBRULUI ECOLOGIC


Genul Maclura Nutt.

Maclura aurantiaca Nutt.[Maclura pomifera(Raf. C.K.Schneid)]- maclura

Specie originara din sudul Americii de Nord, din zona preeriilor. In tara este cultivata in scop ornamental, prin parcuri si gradini.
Manifesta sensibilitate la geruri si fata de ingheturile timpurii, care in tinerete produc degerarea lujerilor anuali. Rezista la seceta, vegeteaza pe orice sol, dar pe soluri sarace si deficitare in umiditate ramane de dimensiuni arbustive. Cresteri frumoase se realizeaza numai pe soluri fertile, cu apa freatica la mica adancime. Temperamentul este de semiumbra.

Atinge pana la 20 m inaltime, uneori ramanand sub forma de tufa. Tulpina este dreapta, ramificata de la mica inaltime, cu scoarta portocalie-intunecat si ritidom de timpuriu, adanc brazdat. Coroana este larga, deasa; lujerii geniculati, verzi-maslinii pana la bruni, glabri, cu spini puternici, de 1-2,5 cm lungime, rari, asezati lateral langa muguri; mugurii alterni, mici, sferici, cu cicatricea aproape rotunda si cu o singura urma fasciculara vizibila. Frunzele sunt intregi, ovate sau eliptice, de 5-15 cm lungime, acuminate, la baza brusc ingustate ori slab cordate, cu marginea intreaga, glabre la maturitate, pe fata lucitoare (fig.137). Florile unisexuat-dioice, apetale, cele mascule sunt dispuse in raceme cilindrice, lung pedunculate, cele femele in capitule sferice, de 2,5-3,5cm diametru. Infloreste in luna mai. Fructele sunt polidrupe, mari, globuloase, de 5-14 cm diametru, cu suprafata neregulata, de culoare verde-galbuie, compuse din numeroase drupe false, mici, (sincarp), provenite din dezoltarea caliciului sudat cu ovarul. Semintale albe, contin un suc laptos, care in contact cu aerul se inegreste.Maclura aurantiaca var. inermis (André) Schneid., are lujeri nespinosi sau cu rudimente de spini.

Maturatia este anuala, in octombrie, la noi fructele nu dau in parga, semintele germineaza totusi. Lastareste si drajoneaza. Creste destul de repede si suporta tunderea.

Specie de prima impadurire, pentru ameliorarea terenurilor degradate (Savet-Mures). Lemnul este greu, foarte tare, fin, rezistent in pamant.

Este o interesanta specie ornamentala, are frunzis frumos, dar indeosebi arborii incarcati cu fructe sunt pitoresti.

Se utilizeaza ca arbori izolati, in aliniamente, pe marginea aleilor sau in garduri vii.

Se poate obtine din samanta sau butasi, formele ornamentale prin altoire in despicatura. Semanaturile se fac in mai in pepiniere sau rasadnite, cu samanta stratificata circa o luna. Pentru butasire se folosesc fragmente de radacina (butasii de ramura, cu calcai, se inradacineaza greu) in rasadnite, in decembrie.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 671
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site