Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Maciesul

Botanica

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Relatia plantelor cu factorii de mediu
Artarul
Hernia radacinilor de varza Plasmodiophora brassicae
NEAMURILE SORBULUI
Tisa
Maciesul
Cum devin carnivore unele plante?
Plante indicatoare de lumina, Plante indicatoare ale unui anumit regim termic, Plante indicatoare de umiditate , Plante indicatoare de pH al solului
Catina-de-garduri
INFLUENTA FACTORILOR EXTERNI ASUPRA CRESTERII PLANTELOR


Maciesul (Rosa canina) este podoaba huceagurilor, a poenelor, a curaturilor, de sus, dinspre munte si pana jos in ses. Cand creste singuratec, formeaza adevarate boschete, impodobite in luna Mai cu frumoase si numeroase flori oachese, trandafirii. Spre toamna si mai ales iarna, cand totul in juru-i e alb, stralucesc fructele lui ca niste boabe de margean, atragand stoluri de pasarele care ciupesc din carnea dulcea invalisului, raspandind astfel fructele adevarate, ca niste pietricele galbui.
Trunchiul maciesului, rare ori gros de un decimetru, se resfira in crengi mladioase, care se indoaie spre pamant, presarate cu spini ascutiti, ca niste ghiare periculoase, ceiace face ca nu s'atinge de frunzele lui compuse, nici macar capra lacoma.

Floarea e mare, boghioasa, cu 5 petale trandafirii, cu numeroase stamine ca pulberea de aur, iar sub ea se afla un paharel verde, ca un polobocel, in care sunt adapostite numeroasele ovare. Cand fructul da spre copt, partile paharului se rumenesc; formeaza atractivele boabe, carnoase, dulci, care apara adevaratele fructe invelite de perisori, ca niste fire rupte de sticla.

Nu foloseste decat ca podoaba sau pentru garduri vii, de si lemnul lui, cand e gros, e tare, fin si cu frumoasa culoare; e cautat la strung.

Fig. 104. Fructe de salba-moale (Des. D-na E. Saulea-Bocec).

Fig. 105. Fructe de macies (Des. D-na E. Saulea-Bocec).Paharelele rosii se mananca, ba pe aiurea unde nu e atata belsug in toate se fac din ele compoturi, ori chiar marmelada. Maciesul are o gramada de neamuri printre arbusti si tufe.

Asa sunt: porumbelul, paducelul, mura, smeura, s. a.

Rugul, care da fructele negie (mure), se infiinteaza repede mai ales unde s'a taiat padurea, formand tesuturi de crengi ca niste plase, in care te impleticesti usor, daca nu bagi de seama.

Smeura se afla mai mult la munte, formand smeurisurile; in ele poti sa te intalnesti cu Mos Martin.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1569
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site