Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Paltinul

Botanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



Paltinul (Acer pseudoplatamis) este unul dintre frumosii nostri arbori, punandu-se la intrecere cu stejarii si ulmii, atat in ce priveste mandra lui infatisare, cat si folosinta lemnului lui. Pe cand artarul si jugastrul, neamurile lui de aproape, se tin mai putin de dealuri si mai mult de sesuri, paltinul din potriva se urca tot mai sus, amestecandu-se chiar cu brazii. Ii plac locurile cu apa indeajunsa, dar nu mocirloase. In negura deasa a inaltimilor ii prieste bine. Se cunosc paltini (Baia-Mare) cu un diametru de peste 1 m. si inaltime de 30 m.



Izolat, da crengi mai din jos, desfasurandu-si o coroana bogata, cu umbra deasa sub ea, cam ca si a fagului, Se cunoaste bine dupa trunchiu, frunze si flori. Crengutele tinere sunt stralucitoare, cu muguri laterali, scurti, iar cu cel din varf umflat. Pe trunchiul in varsta coaja se jupoaie sub forma de solzi, ca si la platan. De aceia are de departe o culoare mai deschisa.

Frunzele sunt mari, late, verde inchis pe fata, mult mai deschise, verde-cenusiu, pe dos. Sunt taiate adanc in 3 parti, zimtuite pe margine si cu varful ascutit. Alte doua loburi mai scurte sunt langa codita frunzei.

Fig. 46. Fruct de paltin.

Cand e de 30-40 ani, incepe sa infloreasca. Dupa ce frunzele s'au desfasurat, ies florile numeroase, gramadite in lungul unui strugure lung, care spanzura in jos. In aceasta privinta, inflorit, nu se poate confunda nici cu artarul nici cu jugastrul.

Si fructele sunt diferite de ale neamurile lui. Aripele, ruginii, nu sunt intinse ci aplecate in jos, formand intre ele un unghiu mai ascutit. Lemnul paltinului este foarte cautat pentru mobile, caci se poate lustrui lesne, fiind des. Are o culoare alba-galbue, cu prea putine ape si o stralucire ca de matase. Din cauza ca se indoaie lesne, fiind elastic, e un lemn cautat la fabricarea automobilelor si aeroplanelor. In alte intreprinderi mai marunte deasemenea este foarte pretuit.

Fig. 47. Frunza de paltin (R).

Fig. 48. Portul paltinului. Cisnadioara-Sibiu. (Foto I. Simionescu)

Ca lemn de foc, paltinul are aproape valoarea fagului.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1135
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved