Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Emily Bronte - (1818-1848) Autorul si opera sa

Carti

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Lubomir Doležel, Poetica occidentala, Editura Univers, Bucuresti, 1988
Emily Bronte - (1818-1848) Autorul si opera sa


Emily Bronte
Autorul si opera sa

De origine irlandeza devenind preot tatal surorilor Bronte se stabileste intr-o regiune izolata , o landa mlastinoasa , Haworth . Dintre copiii lui , cinci fete si un baiat , majoritatea au murit de tuberculoza .

Nascuta in 1818 , la Hromton , Yorkshire , Emily , cea mai singuratica dintre surori , era fericita sa traiasca in apropierea landei , sursa de putere dar si de pasiuni marcand un adanc atasament romantica fata de natura .

Singuratatea si izolarea surorilor Bronte (crescute dupa moartea prematura a mamei de o matusa ursuza si artagoasa ) a determinat o acuta necesitate de confesiune e unor experiente personale , ganduri intime , temeri , senzatii . Charlotte si Anne au scris romane . Celebru este astazi Jane Eyre (1847) al celei dintai.

Emily Bronte a scris poeme si a publicat , impreuna cu surorile sale , in 1946 , volumul Poezii , sub pseudonimele Currer , Eliss si Acton Bell (Charlotte , Emily si Anne Bronte) . La rascruce de vanturi , publicat in 1847 , este singurul ei roman , din care la aparitie s-au vandut doar doua exemplare . Astazi cartea este tradusa in zeci de limbi si tiparita in editii de masa .

Scriitoarea moare in 1848 , la 19 decembrie , la Haworth , rapusa de tuberculoza .

Rezumat

Interesul central al romanului il constitue conflictul general de dragostea neimplinita dintre Heathcliff si Chaterine , sursa a tragediei .

La rascruce de vanturi este romanul a doua familii , Earnshaw si Linton , fiecare avand doi copii – Chaterine si Hindley , respectiv Isabella si Edgar Linton . Cei din familia Earnshaw sun fermieri , traiesc pe dealuri , resedinta lor , Wuthering Heighs , fiind expusa vanturilor puternice . Traind in mijlocul naturii salbatice , ei sunt in armonie cu ritmul vietii . Familia Linton traieste in vale , resedinta lor – Thrushcross Grange – e izolata , inconjurata cu gard , simbolizand inchiderea , limitarea ; traiesc in confort si se bucura de placerile vietii .

Subiectul cartii este centrat pe destinul a doua triunghiuri amoroase : Catherine Earnshaw , Heathliff si Edgar Linton ; Cathy , fiul lui Heathliff si Hareton . Al doilea triunghi este o repetare a primului , dar protagonistii lui nu sunt atat de pasionati si de violenti ca predecesorii lor .Prin domnul Lockwood si Nelly Dean , ``filtrele`` narative ale autoarei , povestea stranie de dragoste , ura si razbunare a lui Heathcliff capata realitate. Domnul Lockwood , aflat in cautarea unui refugiu pasnic , vine sa inchirieze resedinta de la Thrushcross Grange . Dorind sa ia contact cu proprietarul casei , domnul Lockwood , gentleman conventional si politicos , se duce la Wuthering Heighs si intalneste acolo o familie stranie . Interiorul casei , de o meschinarie solida , adaposteste fiinte ale caror relatii sunt bizare si neclare . Salbaticiti si invrajbiti intre ei , locatarii aceste case sunt ostili fata de Lockwood , pe care il trateaza cu indiferenta , aproape brutal . O furtuna izbucnita aproape pe neasteptate il sileste pe domnul Lockwood sa primesca ospitalitatea nedorita a familiei si , si dupa o noapte de groaza si cosmar , se intoarce in noua resedinta , Thrushcross . bolnav , stupefiat si ingrozit . In timpul bolii lui , Nelly Dean , ingrijitoarea sa , ii spune povestea celor de la Wuthering Heights .

Intorcadu-se de la oras intr-o zi , domnul Earnshaw aduce un mic vagabond , un baietel cu pielea si ochii negri , vorbind o limba neinteleasa . pe care intentioneaza sa-l creasca laolalta cu copiii sai , Hindley si Catherine. Fiindca nu are nume , copiii il botezeaza simbolic Heathcliff (colt de plai inalt).

Dupa moartea parintiilor , Hindley , care fusese trimis la studii , se intoarce la Wuthering Heights casatorit , in postura unui stapan tiranic . Primele masuri le ia impotriva lui Heathcliff , pe care il alunga printre servitorii de la bucatarie , punandu-l la o munca de randas . Proportional cu tiranitatea lui Hindley cresc iubirea si solidaritatea dintre Catherine si Heathcliff . Cand scapa de sub supraveghere , ei ratacesc fericiti pe plaiuri , ca doi rebeli revoltati impotriva unei restrictii fara sens . In pelegrinarile lor , copiii ajung la resedinta familiei Linton . Confortul , civilizatia si bunele maniere exercita un adevarat miraj asupra lui Catherine , care se intoarce la Wuthering Heights complet transformata . Ea traiste pe doua planuri : planul identitatii spirituale cu Heathcliff , de care o leaga trecutul si firea patimasa si planul vanitatii feminine si al perspectivelor de avere si de situatie , reprezentate de Edgar Linton . Esenta dilemei i-o impartaseste intr-o seara lui Nelly Dean , insa in marturisirea iubirii ei pentru Heathcliff isi face loc usor sen timentul de degradare . Auzind doar ultimele cuvinte care inseamna pentru el sfarsitul lumii , Heathcliff fuge la Wuthering Heights. Catherine il cauta inzadar pretutindeni si , ajunsa la paroxismul disperarii , e doborata de febra.

Iesind din boala trupului si a mintii , Catherine apare apatica si indiferenta . Se casatoreste cu Edgar Linton , tradandu-si propria fire si idealurile . Vreme de jumatate de an ea duce o existenta pasiva si pare chiar multumita . Insa intr-o seara Heathcliff se intoarce , radical schimbat : frumos , impunator , bogat – in aparenta calm , in realitate , hotarat sa se rafuiasca cu lumea . Lucid si flexibil , el s-a intors pentru razbunare si distrugere . Cu rabdare diabolica si cu bucurie , el urmareste si

aduce la indeplinire un plan prestabilit , devenind stapanul averilor Earnshaw si Lipton .

Cathy , fiica lui Catherine , si Hareton , fiul lui Hindley , se iubesc si se inteleg , unindu-se impotriva lui Heathcliff . Iubirea lor ii aminteste acestuia de propria lui dragoste si de propria lui lupta . Triumful lui monstruos ii pare acum van si fara sens , dandu-si seama ca a cazut prada propriului sau joc . Razbunarea nu-l mai intereseaza . El moare cu nervii zdruncinati . Cuplul Cathy – Hareton , eliberat prin moartea lui Heathcliff , isi va fauri un camin fericit , romanul incheindu-se cu o nota de speranta .


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 905
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site