Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Acid sulfuric - Aplicatii, Proprietati, Obtinere

Chimie+ Font mai mare | - Font mai micAcid sulfuric

Acidul sulfuric, H2SO4, este un foarte activ acid mineral (nu este un acid organic); totodata este cel mai important compus al sulfului. Poate forma orice concentratie cu apa. Numele vechi al acidului sulfuric este ulei de vitriol sau, dupa Albert cel Mare in secolul al XIII-lea, ulei de vitriol roman . Cand sunt adaugate concentratii mari de trioxid de sulf SO3 la fabricarea acidului, rezulta o solutie de SO3 in H2SO4. Aceasta se numeste acid sulfuric fumans, Oleum, sau acid Nordhausen - H2S2O7.Aplicatii

Acidul sulfuric are multe aplicatii, incluzand multe reactii chimice si utilizari industriale. Este produsul chimic cel mai folosit in industrie, fiind numit si "sangele industriei". Directiile principale includ productia de ingrasaminte, procesarea minereurilor si a apelor reziduale, sinteza produselor chimice si rafinarea petrolului. In combinatie cu acidul azotic, formeaza ionul NO2+, folosit la nitrarea unor compusi. Procesul de nitrare este utilizat pentru productia unui numar mare de explozivi, incluzand trinitrotoluenul, nitroceluloza si nitroglicerina. Acidul este folosit si in acumulatorii acid-plumb, find uneori numit si "acid de baterie".

Proprietati

Reactia de hidratare a acidului sulfuric este puternic exoterma. Daca se adauga apa acidului, acesta poate incepe sa fiarba, stropind persoanele din jur. Intotdeauna se adauga acid in apa si NU invers. De notat ca aceasta problema se datoreaza partial si densitatilor relative ale celor doua lichide. Apa este mai putin densa decat acidul sulfuric si are tendinta sa pluteasca deasupra acidului. Pentru ca reactia de hidratare este favorabila termodinamic, acidul sulfuric este un excelent agent dehidrator si este folosit la prepararea fructelor uscate.

In atmosfera, combinat cu alti compusi chimici, produce ploaia acida.

Obtinere

Exista doua procese principale folosite in productia de H2SO4, procedeul camerei de plumb si procedeul de contact. Procesul camerei de plumb este o metoda veche si produce o solutie de acid in apa de concentratie 6278%. Prin procesul de contact se obtine acid sulfuric pur. In ambele procese, dioxidul de sulf, SO2, este oxidat la trioxid de sulf SO3, care este dizolvat in apa.

Dioxidul de sulf este obtinut prin arderea sulfului:

S(s) + O2(g) ---> SO2(g)

prin prajirea piritei (sulfura de fier) sau a altor sulfuri metalice

4 FeS(s) + 7 O2(g) ---> 2 Fe2O3(s) + 4 SO3(g)

sau prin arderea hidrogenului sulfurat,

2 H2S(g) + 3 O2(g) ---> 2 SO2(g) + 2 H2O(g)

Bioxidul de sulf este oxidat catalitic la trioxid de sulf

2SO2(g) + O2(g) ---> 2 SO3(g)

In absenta catalizatorului, oxidarea SO2 este lenta. In procesul vechi cu camera de plumb, catalizatorul este dioxidul de azot. In procedeul contact, catalizatorul este oxidul de vanadiu, V2O5. Trioxidul de sulf produs este dizolvat in acid sulfuric 98%, in care reactioneaza cu cele 2% apa, formand H2SO4.

SO3(g) + H2O(l) ---> H2SO4(l)Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3101
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved