Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Analiza spectrala

Chimie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Analiza spectrala

1.Teoria lucrarii



Studiul spectrelor de emisie sau absortie aduc informatii pretioase asupra componentei chimice a unei substante.

Analiza spectrala are ca scop identificarea elementelor componente ale unei substante (analiza calitativa) precum si dozarea elementelor ce intra in compozitia sa (analiza cantitativa).

Lucrarea de fata isi propune identificarea unui element chimic pe baza radiatiilor caracteristice acestuia.

Experienta arata ca spectrul radiatiei emise, cand o descarcare electrica trece printr-un tub care contine gaz in stare atomica, este un spectru de linii.Spectre de linii pot fi obtinute si in alte moduri. De exemplu cand atomul apartine unui element care, la temperatura camerei este in stare solida, se confectioneaza doi electrozi din elementul respectiv si se produce intre ei un arc electric. Un alt mod de obtinere a spectrului unor elemente consta in introducerea intr-o flacara a unui compus volatil al elementului respectiv.

2.Aparatura necesara

spectroscop,un set cu tuburi de descarcare in gaze (H, He, Ne, Hg, un bec cu incandescenta)

3. Modul de lucru

Lucrarea de fata se efectueaza in doua etape. O prima etapa este etalonarea spectroscopului, a doua etapa fiind analiza spectrala propriu zisa.

Inainte de as se incepe determinarile spectroscopul trebuie pus la punct. Pentru aceasta sursa de lumina trebuie sa fie fixata in fata colimatorului intr-o astfel de pozitie incat imaginea spectrului sa fie cat mai stralucitoare.Apoi se conecteaza becul cu incandescenta si se aseaza in fata martorului A ce contine scala micrometrica.

Se priveste prin luneta si prin manevrarea suruburilor se realizeaza simultan claritatea imaginii scalei suprapusa peste imaginea clara a spectroscopului

4. Etalonarea spectorscopului

Etalonarea se face folosind o sursa al carei spectru de emisie cuprinde un numar restrans de linii a caror lungimi de unda se cunosc. De pilda etalonarea se poate face cu un tub de descarcare in heliu.

Se noteaza diviziunile in dreprul carora se situeaza fiecare linie spectrala. Apoi se ridica curba de etalonare a spectroscopului purtant pe abscisa diviziunile cititie pe scara, iar pe ordonata lungimile de unda corespunzatoare.

Curba de etalonare este valabila numai pentru spectroscopul pe care a fost ridicata.

5. Analiza spectrala

a) spectre de emisie

Dupa ce s-a trasat curba de etalonare se schimba tubul de descarcare in He cu un tub de descarcare intr-un gaz necunoscut.

Gazul este inchis cu tuburi de sticla prezentant la mijlocul lor o parte capilara pentru a obtine o mai mare intensitate luminoasa.

Se fac citirile diviziunilor in dreptul carora se gasesc liniile spectrale ale acestui gaz. Apoi pe curba de etalonare se interpoleaza pentru a se gasi lungimile de unda corespunzatoare.

b)Spectre de absortie

Daca facem sa treaca radiatiile unui spectru continuu printr-un corp transparent si studiem apoi la spectroscop spectrul transmis se observa o serie de benzi intunecate. Acesta este spectrul de absortie caracteristic substantei absorbante si serveste la identificarea ei.Orice corp absoarbe si serveste la identificarea ei.Orice corb absoarbe exact aceleasi radiatii pe care in stare de incandescenta le emite.

Erori :

Sistematice : distanta nu este masurata corect datorita gradajului incorect al riglei

Accidentale : la citirea valorilor, privirea nu cade perpendicular, obinandu-se astfel date eronate

Nr.

Crt

Culoarea

Nr.

Diviziuni

Λ

Rosu

Galben

Galben

Verde

Albastru

Albastru

Indigo

Violet

Violet



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1718
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved