Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Ce este si in ce conditii se aplica normalizarea?

Chimie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Ce este si in ce conditii se aplica normalizarea?

Daca dupa incalzirea la temperaturi mai mari decat cele de transformare fazica, racirea nu se face cu cuptorul ci in aer, atunci recoacerea se numeste normalizare, care reprezinta o treapta intermediara intre recoacere si calire.

La normalizare, otelul se incalzeste la temperaturi cu 30 – 50 C mai sus de linia GSE si se raceste in aer. Racirea mai rapida decat in cazul unei recoaceri normale asigura o racire mai rapida a austenitei. De aceea, la normalizare se obtine un eutectoid mult mai fin (sorbita) si un graunte eutectoid mult mai fin. In plus, la normalizare se inhiba partial formarea fazelor in exces (ferita in otelul hipoeutectoid si cementita in otelul hipereutectoid) si, ca urmare, se formeaza un cvasieutectoid.

Drept rezultat, rezistenta otelului dupa normalizare este mai mare decat dupa recoacere.

Normalizarea se aplica cel mai des in urmatoarele cazuri: ca operatie intermediara pentru inmuierea otelului inaintea prelucrarii prin taiere; pentru inlaturarea defectelor si imbunatatirea structurii inaintea calirii otelului.

Astfel, normalizarea ca operatie intermediara este analoaga recoacerii. Dar cum normalizarea este mai avantajoasa decat recoacerea, ea este preferabila daca obiectivul propus este acelasi.

Dar normalizarea nu poate inlocui intotdeauna recoacerea, ca o operatie de inmuiere a otelului. Deoarece tendinta de subracire a austenitei creste odata cu cresterea continutului de carbon si de elemente de aliere, diferente intre recoacere si normalizare va depinde puternic de compozitia otelului.Astfel, normalizarea este aplicata :

-des otelurilor cu carbon scazut(<0,25%), deoarece subracirea austenitei nu are efect asupra structurii (perlita este foarte putina si nu conteaza daca aceasta este lamelara sau sorbitica, proprietatile mecanice, finale, ale otelurilor ramanand practic neschimbate). De aceea se alege racirea in aer.

-in schimb, normalizarea nu se poate aplica otelurilor cu carbon mediu( 0,3-0,6% carbon), deoarece perlita sorbitica care s-ar obtine ar imprima prea multa duritate otelurilor.

-in otelurile hipereutectoide( oteluri dure cu carbon mult; perlita+cementita”). Prin racire in aer se obtine o perlita globulara, fina, dura si in plus se obtine cem”, globulara, distribuita printer lamelele de perlita fina.

Normalizarea se utilizeaza si ca tratament termic final pentru oteluri hipoeutectoide cu carbon mediu sau ridicat, daca solicitarile ulterioare ale otelurilor sunt moderate si nu este necesara aplicarea calirii si revenirii inalte.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2537
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site