Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Distilarea PRF. Trasarea curbei punctelor reale de fierbere

Chimie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Distilarea PRF. Trasarea curbei punctelor reale de fierbere. Construirea curbei de procente medii - densitate. Construirea curbei de randament - densitate.

Principiul metodei
Distilarea PRF este prima operatiune ce se executa la determinarea curbelor de procente medii proprietate sau randament proprietate; ea constituie in acelasi timp o metoda de taiere intre doua fractii petroliere.

CurbaPRF (pouncete reale de fierbere) este deasemenea baza de pornire oentru trasarea curbei VE, in cazul in carea aceasta curba nu poate fi determinate experimental Distilarea PRF se bazeaza pe cresterea punctului de fierbere a hidrocarburilor de titei odata cu crestereaa masei lor moleculare.

Scopul lucrarii

La aceasta lucrare se vat rasa curba PRF aa unui produs petroliere cu limite de distilare mai largi, se va taia fractia de benzina (final 205oC) si se vor trasa curbele de procente medii- densitate si randament densitate.

Descrierea aparaturii si a modului de lucru

Coloana de distilare PRF este o coloana de rectificare prevazuta cu umplutura sic area realizeaza performanta de separare de 3-4 talere teoretice. Coloana are un blaz (un balon cu slif) la partea inferioara, acest balon fin uncalzit cu ajutorul unui resou alimentat cu current electric prin intermediul unui autotransformator, pentru a putea regal cantitatea de caldura primita de coloana. Acest balon va fi acoperit cu o tesatura de azbest in timpul distilarii, pentru a micora pe cat posibil pierderile de caldura. In acelasi scop, zona de rectificare a coloanei este prevazuta cu un manson de incalzire.

Balonul poate avea un termometru pentru masurarea temperaturii in blaz , dar aceasta nu este obligatoriu. La capatul de sus al coloanei este un condensator cu apa pentru colectarea vaporilor si un collector de distilat.

Se introduce in balonul de sistilare un volum de 1000 ml fractie petroliera de analizat. Dupa aceea se etanseaza cu unsoare siliconica slifurile de la balon sic el de la termometrul din varful coloanei. Atentie! Intai se porneste apa de racier la condensator. Robinetul colectorului se lasa deschis. Se fixeaza in clema un cilindru gradat, sub colectorul de distilat.

Se porneste incalzirea balonului si a coloanei, se urmareste aparitia primelor picaturi de condensate si se noteaza temeperatura indicate de termometrul din varf la aparitia primei picaturi; aceasta este temperature initiala a curbei PRF. Se noteaza temperatura din 50 in 50 ml (din 5 in 5%).

Se colecteaza separate fractiunile de 50 ml in baloane mici si se numeroteaza baloanele.

In timpul distilarii s-ar putea sa fie necesara marirea tensiunii electrice la autotransformator; aceasta se observa in momentele in caree distilarea inceteaza.La atingerea temperaturii de 205oC se noteaza cantitatea care a distilat pana in acel moment. Distilarea se opreste dupa ce a distlat 90-95% din cantitatea initiala. Operatiile ce se executa la oprire sunt: intreruperea alimentarii cu energie electrica si mentinerea circulatiei apei de racier pana cand blazul ajunge la circa 40oC . Apoi poate fi oprita si apa de racir. Cantitatea ramasa in blaz se masoara si se introduce intr-un alt balon. Se determina cu picnometrul densitatea la 20oC a fractiunilor petroliere culese.

Prelucrarea datelor experimentale

a)Trasarea curbei PRF

Se face in coordinate rectanculare: pe abscisa se noteaza % volum, iar pe ordonata temperature de distilare, oC. Se reprezinta graphic punctele corespunzatoare perechilor de valori determinate experimental (temperatura - %vol.) iar curba PRF va trece prin aceste puncte.

b) Trasarea curbei de % medii - densitate

Se face in coocrdonate rectangulare: pe abscisa se noteaza % vol. iar pe ordonata densitatea relative afractiunilor la 200C fata de densitatea apei la aceeasi temperatura.

Pentru prima fractiune (0-5%) se traseaza un palier la valoarea corespunzatoare densitatii determinate experimental. La fel pentru fiecare din fractiunile urmatoare . Se traseaza curba de procente medii densitate prin mijlocul palierelor in domeniul 30-70%, iar pentru capetele curbei se urmareste sa se traseze curba in asa fel incat sa se formeze deasupra si dedesuptil fiecarui palier triunghiuri de arie egala.

c) Trasarea curbei de randament - densitate

Se face in aceleasi coordonate ca si curba precedenta.

Initialul acestei curbe corespunde initialului curbei anterioare. Se amesteca apoi prima fractiune cu a doua si se detremina densitatea amestecului format.; se va reprezenta in diagrama palierul corespunzator acestei densitati; apoi se amesteca acest amestec cu cea de-a treia fractiune si se determina dfensitatea, s.a.m.d.

Curba de randament densitate se traseaza prin mijlocul acestor paliere.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1832
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site