Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PRINCINCIPALELE PREVEDERI ale prescriptiei tehnice pentru proiectarea, executia, repararea si verificarea generatoarelor de acetilena

Chimie

+ Font mai mare | - Font mai micPRINCINCIPALELE PREVEDERI

ale prescriptiei tehnice pentru proiectarea, executia, repararea si verificarea generatoarelor de acetilena
C28 -97

1 Date generale

1.1 Prezentele prescriptii tehnice sunt elaborate in baza legislatiei in vigoare si contin prevederi minime obligatorii pentru generatoarele de acetilena destinate obtinerii acetilenei prin descompunerea carbidului (carbura de calciu tehnica) cu ajutorul apei.

1.2 Generatoarele de acetilena, vu exceptia celor mentionate la pct. 1.3, se proiecteaza, executa, instaleaza, exploateaza, repara si verifica conform prevederilor din 'Prescriptii- tehnice pentru proiectarea, executia, instalarea, exploatarea, repararea si verificarea recipientelor metalice stabile sub presiune C4' ‑ colectia ISCIR, tinand seama de prevederile specifice din prezentele prescriptii.

1.3 Nu intra in prevederile prezentelor prescriptii generatoarele de acetilena indicate in continuare, care se vor proiecta. Executa, instala, repara si verifica dupa cum urmeaza:

a) generatoarele cam produc acetilena pentru a fi incarcata in recipiente‑butelii si cele din industria chimica la care acetilena formeaza materia prima pentru diverse procese chimice conform instructiunilor elaborate de unitatile detinatoare de asemenea instalatii si avizate de ISCIR, in masura in care aceste generatoare nu se incadreaza in prevederile prescriptiilor tehnice C4 ‑ colectia ISCIR;

b) generatoarele care produc acetilena spre a fi folosita pentru cercetari stiintifice si experimentale, conform conditiilor tehnice stabilite prin proiect;

c) generatoarele de acetilena cu utlizari speciale (iluminat, incalzit), conform instructiunilor elaborate de unitatile detinatoare de asemenea instalatii si avizate de ISCIR;

d) generatoarele cu presiunea maxima admisibila de lucru de cel mult 0,07 MPa (0,7 bar) conform conditilor tehnice prevazute in standardele de stat, normele de produs si proiecte.

Generatoarele de acetilena mentionate la alineatele a d se vor supune unor verificari tehnice, la punerea in functiune si periodic pe parcursul exploatarii, in conditiile si la termenele stabilite prin instructiunile interne de exploatare; verificarile se vor efectua de catre organele tehnice ale unitatilor detinttoare.

La intocmirea instructiunilor interne de exploatare se va tine seama in mod corespunzator, de prevederile din Prescriptiile tehnice C4 ‑colectia ISCIR si prezentele prescriptii.

1.4 Prevederile pct. 1.2.2. alin.g, h, I, j,k din Prescriptiile tehnice C4 ‑ colectia ISCIR, nu se aplica elementelor componente ale generatoarelor de acetilena.

1.5 Proiectarea, executia si repararea generatoarelor de acetilena pot fi facute numai de unitati de specialitate, autorizate de ISCIR. Conditiile privind autorizarea unitatilor de proiectare, constructoare si reparatoare, obligatiile si raspunderile care revin acestor unitati, sunt prevazute in Prescriptiile tehnice CR2 – colectia ISCIR.

Repararea generatoarelor cu presiuni maxime admisibile de lucru pana la 0,07 MPa (0,7 bar persoane de specialitate, de catre personal instruit din intreprinderile detinatoare.

Sudorii folositi la executia si repararea grneratoarelor de acetilena indiferent de presiunea maxima trebuie sa fie autorizati conform Prescriptiilor tehnice CR9 ‑ colectia ISCIR.

1.6 Fabricarea generatoarelor de acetilena este permisa numai dupa omologarea prealabila a prototipului, conform prevederilo legale; din comisia de omologare va face parte si delegatul ISCIR..

1.7 Clasificarea generatoarelor de acetilena se face conform STAS 6306/1‑ in vigoare.

Este interzisa construirea generatoarelor de acetilena cu “contact intermitent', avand incarcatura de carbid suspendata sub un clopot mobil, indiferent de presiunea la care lucreaza.

­1.8 Generatoarele de acetilena,functie de constructia lor, au in compunere urmatoarele elemente care se definesc astfel:­

a)           generatorul de gaz propriu-zis (reactorul) – partea generatoruluzi in care se produce reactia carbidului cu apa:

b) colectorul de gaz ‑ partea generatorului in care se acumuleaza acetilena formata in reactor inainte de transmiterea ei spre locul de utilizare;

c) recipientul cu apa pentru reactie partea generatorului in care se gaseste apa destinata pentru reactia cu carbidul;

d) recipientul cu apa de racire – partea generatorului in care se gaseste apa destinata reducerii temperaturii reactorului si acetilenei;

e) buncarul de carbid - partea generatorului din care carbidul este condus spre reactor cu ajutorul_unui mecanism sau sub influenta fortei de gravitatie.

1.9 Generatoarele de acetilena trebuie sa fie prevazute cu urmatoarele echipamente:

a)supape de siguranta, pentru evacuarea totala a excesului de gaze la depasirea presiunii maxime admisibile de lucru;b)filtre de gaz, (mecanice sau chimice) pentru purificarea acetilenei;

c) supape hidraulice de siguranta, pentru impiedicarea patrunderii in generator a flacarii de intoarcere, a aerului sau oxigenului; .

d) manometre;

e) termometre;

f)indicatoare de nivel pentru apa;

h) supape de retinere;

i) dispozitive de golire;

j) diverse instalatii, dispozitive si aparate, stabilite_ prin proiect, functie de constructia generatorului (instalatii de incarcare a carbidului, de descarcare a namolului, de ventilati, dispozitive de spalare, de masurare a debitului de acetilena etc.)

Exploatarea generatoarelor de acetilena

5.1. Este interzis ca salile generatoarelor de acetilena sa fie folosite pentru alte lucrari decat cele legate de exploatarea si intretinerea generatoarelor si echipamentelor acestora.Folosirea salii in scopul depozitarii esteinterzisa.

5.2 Fiecare generator de acetilena trebuie umplut cu carbid cu granulatie indicata pe placa de timbru. Carbidul care contine mult praf trebuie cernut inainte de incarcarea sa in generator.

Incarcarea generatorului cu carbid praf este admisa numai daca generatorul este construit in mod special si aprobat pentru a functiona in aceste conditii.

5.3 Supapele hidraulice de siguranta se vor verifica zilnic cu privire la nivelui apei, de asemenea ori de cate ori supapa a lucrat. Cantitatea de apa care lipseste se va completa iar excesul se va scurge; cu aceasta ocazie se vor inlocui si membranele defecte. Incarcatura de apa se va schimba cel putin odata pe luna.

5.4 Supapele de siguranta trebuie sa fie verificate periodic, cel putin o data pe saptamana.

5.5 Generatoarele de acetilena se vor curati in interior cel putin odata pe trimestru. Lucrarile mai mari de curatire trebuie efectuate pe cat posibil in aer liber si la o distanta suficienta de surse de aprindere sau in incaperi fara surse de aprindere, pentru evitarea oricarui pericol de incendiu.

5.6 Generatoarele de acetilena transportabile, folosite in aer liber, trebuie protejate in mod corespunzator impotriva pericolului de inghet si respectiv de incalzirea excesiva, datorita actiunii radiatiilor solare.

Materialele folosite pentru protejarea impotriva inghetului trebuie sa nu atace peretii generatorului si sa nu formeze cu acetilena compusi periculosi.

5.7 Generatoarele de acetilena inghetate se pot dezgheta numai cu apa calda sau abur; este interzisa f'olosirea flacarii deschise, a obiectelor supraincalzite si a altor mijloace similare, dat fiind pericolul ca acetilena sa existe inglobata in gheata.

Daca generatoarele inghetate se dezgheata intr‑ camera incalzita, trebuie respectata o distanta de cel putin 10 m de_foc. Stratul de gheata trebuie indepartat cu grija, deoarece sub gheata se pot afla amestecuri explozive.

Este interzisa folosirea de rangi de otel sau a altora similare pentru spargerea straturilor de gheata.

Vasele in care s‑a incalzit apa la flacara deschisa nu se vor apropia de generatorul inghetat, deoarece pe suprafata lor pot exista particule de zgura incandescenta.

5.8 Inainte de punerea in functiune a unei instalatii dezghetate trebuie verificat daca toate partile (de ex. supapa de siguranta si supapa hidraulica de siguranta) sunt complet dezghetate si daca recipientele si conductele au ramas etanse; de asemenea, trebuie controlate toate elementele generatorului supuse presiunii, daca nu s-au deformat , au aparut crapaturi sau alte defecte.

5.9 Generatoarele de acetilena vor fi asigurate contra producerii inghetului. Se interzice folosirea antigelului in generatoru de acetilena.

5.10 La incarcarea generatorului de acetilena se vor evita pe cat posibil scaparile de gaz din generator in spatiul in care este amplasat, precum si patrunderea aerului in instalatie.

5.11 Incarcarea carbidului se poate face numai in cosuri sau sertare curate si bine uscate. In cazul generatoarelor de tipul “apa peste carbid” incarcarea sertarelor cu carbid nu va depasi jumatate din volumul fiecaruia.

5.12 La generatoarele cu un singur reactor este interzisa deschiderea capacului inainte de racire si de scaderea presiunii acetilenei din interior; la cele doua reactoare, capacul fiecarui reactor poate fi deschis dupa consumarea incarcaturii cu carbid si inundarea reactorului respective cu apa.

5.13 Daca temperatura apei din generatorul de acetilena tinde sa depaseasca limita maximade 80 C, generatorul de acetilena se va opri imediat si se va raci prin stropire cu apa.5.14 Acetilena obtinuta imediat dupa punerea in functiune a .generatorului, care contine in amestec si aerul patruns in generator in timpul incarcarii se va evacua in atmosfera, in conditiile pct.2.8.

5.15 La intreruperea lucrului generatorul propriu-zis (reactorul) se va goli ,si curata cu atentie; se interzice lasarea acestora incarcate sau cu gaz in ele.

5.16 Daca la generatoarele de acetilena de tipul “apa peste carbid” se aprinde sertarul, atunci cand se descarca namolul, acesta va fi tras cu ajutorul unor carlige departe de generator,la o distanta de minimum 10 m._ Acetilena se va stinge cu ajutorul stingatoarelor cu bioxidde carbon sau cu nisip uscat.

5.17 Generatorul de acetilenava fi oprit imediat din functiune cind se constata

a) deformari ale peretilor, elementelor sub presiune:

b) crapaturi, fisuri in peretii elementelor sub presiune;

c) scurgeri pe la imbinari;­

d) scapari de gaze:

e) defecte la armaturile de siguranta si control;

f) cresterea presiunii si temperaturii peste limitele maxime admise;

g) scaderea nivelului admisal apei.

Revizuirea, curatirea si conservarea generatoarelor de acetilena

5.18 Peretii generatoarelor de acetilena se vor curata cu raschete (razuitoare), perii de sarma etc., dupa eliminarea acetilenei si spalarea corespunzatoare. Pentru a nu produce crestaturi, rizuri in peretii metalici ai generatorului, se va evita pe cat posibil folosirea sculelor cu muchii ascutite. In cazul folosirii pentru curatire a unor fluide, acestea se vor alege astfel incat sa nu atace peretii generatorului, iar in contact cu acetilena sa nu dea nastere la explozii.

Dupa curatire se recomanda uscarea peretilor cu un gaz inert; folosirea aerului comprimat este interzisa.

5.19 Pentru iluminarea in interior a generatoarelor se vor folosi numai lampi in executie antideflagranta.

Locurile neetanse se vor detecta prin ungerea cu apa saponata sau in alt mod nepericulos.

Detectarea neetanseitatilor cu flacara deschisa nu este admisa.

5.20 Pentru prevenirea unor eventuale accidente. curatirea generatoarelor va fi facuta simultan de cel putin 2 (doi) munciitori echipati cu echipamentul de protectie corespunzator.

5.21 Conservarea generatoarelor de acetilena impotriva ruginirii interioare se face in stare umeda sau uscata.

Conservarea umeda se face pentru scurt timp, cand generatorul sta gata pentru punere in functiune ,si cand nu existt pericolul de inghet.

Conservarea uscata se face cand generatorul sta mult timp in repaus, precum ti atunci cand exista pericol de inghet.

6 Verificari periodice oficiale

6.1 Revizia interna a generatoarelor de acetilena trebuie efectuata cel pulin o data la 3 ani.

6.2 Incercarea de presiune trebuie efectuata cel pulin o data la 6 ani pentru generatoarele stabile, respectiv 3 ani pentru generatoarele transportabile.

6.3 Incercarea de presiune hidraulica a tuturor elementelor (generatoarelor de acetilena, cu exceptia supapelor hidraulice de siguranta se executa la presiunea maxima admisibila de lucru plus 1 bar.

Supapele hidraulice de siguranta, cu presiunea nominala peste 0,07 MPa (0,7 bar) vor fi incercate conform STAS 6307 – in vigoare - presiunea de 3,2 MPa (32 bar)

OBSERVATIE: Proiectantul poate stabili presiuni de incercare hidraulica superioare celor prevazute pentru ] unele din elementele generatorului, daca conditiile de proiectare impun acest lucru.

7 Dispozitii finale

7.1 La data intrarii in vigoare a prezentelor prescriptii tehnice, 'Prescriptiile tehnice pentru proiectarea, executia, instalarea, repararea si verificarea generatoarelor de acetilena C 28‑84', isi inceteaza valabilitatea.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1025
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site