Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Mucilagii –sunt solutii apoase coloidale

Chimie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Mucilagii –sunt solutii apoase coloidale de substante hidrofile naturale sau de sinteza.

Pregatirea mesei de lucru se face prin curatarea acesteia cu alcool etilic. Dupa aceea se aduc pe masa de lucru ustensilele si materialele necesare prepararii mucilagiilor. Se verifica balanta lasand-o sa oscileze liber iar inainte de inceperea preapararii este necerara spalarea mainilor.

Exemple de mucilagii :

  • Mucilag de guma arabica 30%

Guma arabica 30g

Solutie conservanta ad 100g

Guma bucati se spala cu apa rece sau calda pana cand apa trece limpede. Se aduce intr-un tifon si se suspenda in solutie conservanta. Dupa dizolvare se strecoara printr-un material textil, si se repartizeaza in flacoane cu capac de cel mult 100ml si se mantin o ora in baia de apa in fierbere. Este un lichid limpede sau opalescent, vascos, galbui, fara miros. Se conserva in flacoane incolore de 100ml bine inchise, ferite de lumina si la loc racoros.

  • Mucilag de tragacanta

Tragacanta 2g

Glicerina 5g

Alcool 5g

Apa distilata ad 100g

Tragacanta pulbere se tritureaza cu amestec de glicerina si alcool, dupa omogenizare se adauga dintr-o data apa incalzita la 50-60*C si se agita puternic. Mucilagul se strecoara prin tifon, se trece in sticle de capacitate mica si se astupa cu dop de sticla sau cauciuc. Se foloseste ca stabilizant de emulsii si ca agent de suspendare datorita maririi vascozitatii vehiculului.

  • Mucilag de tragacanta 10%

Tragacanta 10g

Glicerina 70g

Solutie conservanta 100g FR10

Pulberea tragacanta se tritureaza cu glicerina intr-o capsula in prealabil cantarita, se adauga solutia conservanta si se incalzeste pe baia de apa pana la obtinerea unui mucilag cu aspect omogen, se raceste si se completeaza la 100ml cu solutie conservanta. Se conserva in flacoane bine inchise la loc racoros. Se foloseste ca aglutinizat la prepararea pilulelor.

  • Mucilag de amidon 1,5%

Amidon 1.5gApa ad 100g

Amidonul se tritureaza cu o portiune din apa rece si apoi se adauga restul de apa incalzita la fierbere. Amestecul se incalzeste la fierbere, agitand usor si continuu. Se intrebuinteaza ca excipient aglutinant si dezagregant la prepararea comprimatelor si pilulelor, ca vehicol pentru clisme, ca indicator in chimia analitica.

  • Mucilag de metilceluloza 2%

Metilceluloza 2g

Glicerina 10g

Solutie conservanta ad 100g FR10

Metilceluloza se disperseaza in solutia conservanta incalzita la 60*C si se agita 20 minute. Se adauga glicerina, se lasa in frigider 24h si apoi se omogenizeaza evitand incorporarea aerului. Gel vascos, incolor sau slab galbui, fara miros si gust. Se intrebuinteaza ca agent de dispersie, emulgator, ca aglutinant la prepararea comprimatelor, ca vehicol pentru solutii oftalmice, la prepararea unguentelor. Se conserva in flacoane de capacitate mica, bine inchise la loc racoros.

  • Mucilag de carboximetilceluloza sodica 2%

Carboximetilceluloza 2g

Alcool 10g

Solutie conservanta ad 100g

Carboximetilceluloza sodica se umecteaza cu alcool, se adauga solutia conservanta si se agita pana la obtinerea unui mucilage omogen. Se lasa in repaus 24h dupa care se omogenizeaza evitand incorporarea aerului. Gel vascos, incolor sau slab galbui, fara miros si gust. Miscibil in orice proportie cu glicerina si apa. Se foloseste la prepararea suspensiilor si emulsiilor.

  • Mucilag de alcool polivinilic

Alcool polivinilic 2g

Solutie conservanta ad 100g

Intr-un balon Erlenmayer cu dop de sticla, se introduce alcoolul polivinilic in solutie conservanta la temperature camerei, treptat si sub agitare, se incalzeste apoi in baia de apa sic and temperatura a atins 97-98*C alcoolul polivinilic este complet dizolvat. Se intrebuinteaza ca agent de dispersie, emulgator, excipient aglutinant pentru comprimate si pilule, vehicol pentru solutii oftalmice si solutii injectabile.

  • Mucilag de pectina- se obtine cu apa fierbinte sau prin triturarea pectinei cu alcool, glicerina, zahar si apoi se adauga apa treptat. Necesita adaugarea de conservanti deoarece se altereaza foarte repede.
  • Mucilag de gelatina- dependent de concentratie se folosesc ca excipient pentru comprimatesau ca gel pentru prepararea supozitoarelor,ovulelor si unguentelor. Gelatina se obtine prin hidroliza partiala a colagenului purificat si inalbit in apa rece , se imbiba si se inmoaie fara a se dizolva. La cald se dizolva dand un lichid lipicios, limpede sau opalescent. Se prepara la nevoie.


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4436
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site