Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Monitorizarea sterili zarii - Metode de monitorizare la sterilizarea cu abur sub presiune (Autoclav)

Chimie

+ Font mai mare | - Font mai micMonitorizarea sterili zarii
Metode de monitorizare la sterilizarea cu abur sub presiune (Autoclav)

Sterilizarea: operatiunea prin care sunt eliminate sau omorate microorganismele, inclusiv cele aflate in stare vegetativa de pe obiectele inerte contaminate, rezultatul acestei operatiuni fiind starea de sterilizare.

Conform normelor EN ISO9001 SI 9002 precum normelor 46001si 46002 sterilizarea face parte din categoria procedurilor speciale ale carui rezultat nu poate fi verificat integral prin controlul final al produsului, efectuat a posteriori, trebuie sa fie supus validarii, supravegherii unei pastrari corespunzatoare a materialelor sterilizate. Sunt necesare atat controlul permanent al operatiunilor cat si respectarea permanenta a procedurilor stabilite pentru asigurarea conform exigentelor specificate.

Obtinerea starii de sterilitate precum si mentinerea ei (pana in momentul utilizarii) reprezinta o obligatie de rezultat, unitatile sanitare fiind obligate sa creeze sisteme de calitate bazate pe normele care se refera la cerintele sistemelor de calitate. Dispozitivele si materialele de unica folosinta nu vor fi niciodata reprocesate in vederea reutilizarii.

Sterilizarea cu abur se realizeaza in aparate numite autoclave

Camera de primire a materialelor nesterile

 

Masina de spalat si dezinfectat

 

Aparat de sterilizat cu abur AMSCO-EAGLE

  


Scopul principal al unui program de sterilizare de calitate este acela de a reduce potentialul unei izbucniri de infectii nosocomiale cauzate de folosirea produselor nesterile. Deoarece

cele mai multe produse procesate sunt folosite la scurt timp dupa sterilizare, o gresala survenita in cursul acestui proces de sterilizare, care nu a fost depistata, poate duce la un dezastru. De acea este necesar sa fie folosite toate masurile de monitorizare, pentru a fi siguri ca fiecare proces de sterilizare a fost aceptat.

Metode de monitorizare

1. Identificarea articolului

2. Monitorizarea fizica

3. Monitorizarea chimica

4. Monitorizarea biologica

Identificarea articolului: Se realizeaza prin aplicarea unei etichete pe suprafata pachetului, pe trusa, casoleta sau in locul special destinat al unui container rigid, eticheta care va cuprinde urmatoarele date:

-initialele de recunoastere a pachetului si a continutului sau;

-data sterilizarii;

-numarul incarcaturii;

-codul operatorului;

-data expirarii.

Monitorizarea fizica: este metoda de citire a

Parametrilor: timp, temperatura, presiune, pe diferite aparate (ceas,termometru,manometru)sau pe ecranul si diagrama unui computer inclus.

Aceasta monitorizare se reflecta in documentatia aferenta procesului si va cuprinde:

-numarul ciclului incarcaturii;

-testele incluse si rezultatul lor;

-codul operatorului;

-observatii :

-parametrii inadecvati (incarcatura nesterila);

remedieri tehnice;

-teste chimice sau biologice neacceptate;

-trimitere spre sterilizare.

Monitorizarea chimica

Pentru sterilizarea cu aburi, pe langa standardele tehnice si teste de instalare a echipamentului, sunt stabilite si standarde ce specifica performantele pe care trebuie sa le indeplineasca indicatorii chimici si biologici, pentru controlul sterilizarii. 

Indicatorii chimici permit controlul sterilizari la fiecare sarja, monitorizand fiecare ciclu de sterilizare din punct de vedere al parametrilor de temperatura, presiune, timp de expunere precum si de saturatie a aburului si existenta pungilor de aer in interiorul sterilizatorului. Ei indica conditiile fizice de temperatura, timp si umiditate care au fost atinse in acea portiune a pachetului.

Conform normelor europene EN285, EN867 si a standardului international ISO1140-1 indicatorii chimici se clasifica in 6 clase uzuale:

Clasa 1     

Indicatorii externi care se prezinta sub forma de benzi adezive sau indicatoare aplicate pe pungile de hartie plastica. Benzile indicatoare externe se aplica pe containere rigide sau pe ambalajul pachetului.

In timpul procesarii caroiajul isi modifica culoarea si astfel se poate distinge materialul sterilizat. Indica doar ca materialul a trecut printr-un proces de sterilizare.

Clasa 2

Este un test specific aparatelor cu prevacuum, numit testul BOWIE DICK care detecteaza aerul rezidual dintr-o incarcatura special realizata, simuland cele mai nefavorabile conditii. El testeaza corectitudinea evacuarii aerului din sterilizator si incarcarea in timpul fazei de prevacuum astfel incat atunci cand aburul este ulterior admis, penetrarea lui in incarcatura sa fie practic instantanee. Acest test nu verifica parametrii de timp si temperatura ci detecteaza pungile de aer din interiorul autoclavului.

Testul BOWIE DICK trebuie derulat zilnic. Testul BOWIE DICK se comercializeaza sub diferite forme

-cartele;

-folii in pachete standard

-hartie imprimata test BOWIE DICK.

Clasa 3

Indicatori care monitorizeaza un singur parametru al procesului de sterilizare: fie temperatura, fie timpul de expunere.

Clasa 4

Indicatori care monitorizeaza simultan 2 parametri:

timp –temperatura,

timp-calitatea aburului.

Clasa 5

Integratori care reactioneaza la toti parametrii critici ai procesului de sterilizare.

Clasa 6

Emulatorii: sunt cei mai performanti capabili sa monitorizeze toti parametrii critici, chiar si atunci cand are loc o modificare a unuia dintre acestia (ex: prelungirea timpului).

Citirea testului

Indicatorul chimic nu dovedeste ca materialul procesat este steril ci doar ca procesul de sterilizare a avut loc la parametrii optimi.

Culoarea indicatorului dupa sterilizare trebuie sa corespunda cu culoarea martorului. Un test mai inchis la culoare denota ca sterilizarea s-a efectuat corect dar parametrii de timp sau temperatura au fost depasiti rezulta insa o sterilizare acceptata (buna).

Un test mai deschis la culoare denota o sterilizare neacceptata (incorecta, incompleta).

Cauze posibile

-pungi de aer in autoclav;

-penetrarea inacdevata a aburului in pachetul      

sterilizat

Monitorizarea biologica

Cel mai bun mod de a asigura sterilitatea unui articol sau de a verifica procesul de sterilizare o reprezinta utilizarea unui indicator biologic.

Un test cu spori vii utilizand Bacillus Stearothermophyllus este cea mai sigura forma de monitorizare biologica. Indicatorul biologic se comercializeaza in fiole cu Bacillus Stearothermophyllus impregnati pe suport de bumbac in concentratie 10-6 UFC si conditionat impreuna cu mediul de cultura infiolat.

Daca culoarea indicatorului ramane neschimbata si clara rezulta un test negativ iar materialul se considera steril.

Daca culoarea indicatorului dupa incubare se modifica in galben si devine opalescenta, testul este pozitiv iar sterilizarea nu este acceptata.

Pentru controlul sterilizarii la 120 oC

timp de 30 min. se poate utiliza produsul

STEAROTEST120 produs de Institutul Cantacuzino”.

Fiolele de STEAROTEST120 nu sunt indicate a fi folosite pentru controlul sterilizarii la temperaturi mai mari de 120 oC.

Frecventa testarii

1. Testarea biologica este de preferat a se practica zilnic, daca nu este posibil, cel putin o data pe saptamana.

2. Cand incarcatura autoclavului este mare, se situeaza pe raftul de jos langa orificiul de evacuare in zona cea mai critica.

3. La implant in fiecare pachet.

4. Dupa reparatii majore sau schimbarea parametrilor de sterilizare se executa 3 testari consecutive in autoclavul gol.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1756
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site