Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PARAMETRII TEHNOLOGICI AI PROCESULUI DE REFORMARE CATALITICA

Chimie

+ Font mai mare | - Font mai micPARAMETRII TEHNOLOGICI AI PROCESULUI DE REFORMARE CATALITICA

Temperatura

Industrial se realizeaza o temperatura in jurul de la intrare in reactoare.

Din punctul de vedere termodinamic, cresterea temperaturii de reactie favorizeaza reactii endoterme si anume reactiile de dehidrogenare si dehidrociclizare care duce la formarea hidrocarburilor aromatice. Din punctul de vedere cinetic, cresterea temperaturii intensifica reactiile de hidrocracare si izomerizare.

La marirea temperaturii se observa o cresterea continului de hidrocaburi aromatice care duce la cresterea cifrei octanice ale benzine reformate dar si un continut mai mare de gaze din reactii de cracare si cocs format care micsoreaza randamentul de reactie.

In instalatiile de reformare catalitica reactii au loc in 3-4 trepte cu caderi de temperatura. Se pune in functiune 3-4 reactoare adiabatice in serie cu reincalzire astfel incat temperatura la intrare in reactoare sa fie aproximativ .

Presiune

Depinde de tipul de instalatie de reformare catalitica se poate realiza reactiile la o presiune foarte variabila.

Sisteme neregenerative sau semiregenerative de catalizator au

Sisteme regenerative de catalizator cu

Unele sisteme speciale cu

Presiuni mici favorizeaza reactiile cu cresterea numarului de moli: dehidrociclizare, dehidroizomerizare cu formarea hidrocarburilor aromatice si hidrocracare cu formarea hidrocarburilor izoparafinice, ca urmare benzina reformata va avea C.O mai ridicat. In contrar presiuni mari ajuta sa diminueze depuneri de cocs pe catalizator.

Deci, pentru sisteme regenerative de catalizator se alege presiuni mai mici si pentru sisteme neregenerative presiuni mari. Presiuni mari sunt favorizate si pentru materii prime cu continut mare de parafine.

Raportul

Introducerea in materie prima diminueaza formarea de cocs pe catalizator. In general se introduce cu raportul , mai ales .

Raportul mare de va duce la micsorarea randamentului in cocs dar va costa mai mult pentru recirculare gazelor, scade capacitatea instalatii deoarece va lucra cu cantitati mici de materie prima, micsoreaza timpul de stationare ca urmare sunt favorizate reactii mai lente.

Viteza volumara

Cresterea vitezei volumare va produce o valoare mare a C.O si un randament de produs mai mare. Putem compensa cresterea vitezei volumare prin marirea temperaturii.

Industrial se lucreaza la viteza volumara cu valoarea cuprinsa intre .

Materia prima

Materiile prime utilizate la reformarea catalitica sun benzine de distilare prima si, in mai mica masura, de cracare termica, cocsare, cracare catalitica si hidrocracare. Limitele de distilare ale materii prime sunt cuprinse in si uneori chiar cu final . Initialul minim este determinat de cuprinderea hidrocarburilor cu cel putin 6 atomi de C in molecula, iar finalul se coreleaza cu depunerile de cocs pe catalizator.

Compozitia chimica a materiilor prime, exprimata si prin raportul cicloalcani/alcani reprezinta o importantp deosebita. Masura aptitudinii de transformare a unei benzine in hidrocarburi aromatice poate fi exprimata prin factorul de caracterizare K sau suma N 2A, in care N reprezinta procentul masa de naftene iar A cel de aromatice. Este dorit sa avem un continut mare de naftene in materie prima deoarece mai mult decat 95% din hidrocarburi naftenice sunt convertite la aromatice, ceea ce va produce la CO mare.

Impuritatiile prezente in materiea prima pot duce la dezactivarea catalizatorilor ireversibisa sau permanenta datorita unor metale ( As, Pb, Cu, Hg ) , reversibila datorita sulfului, azotului, apei halogenilor. Tolerantele maxime admise pentru impuritati sunt in functie de tipul de catalizator utilizat.

Pentru catalizatorii clasici de Pt, aceste limite prevad S<20ppm; N<1ppm; apa 5-10ppm; olefine pana la 2%.

Pentru catalizatorii cu Pt, Re si alte metale aceste cerinte sunt mai severi: S<0,05ppm, N<0,5ppm; Cl <1ppm si Oxigen in gaze recirculare < 5 ppm.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1205
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site