Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Examenul anual - ION LUCA CARAGIALE

Fabule ghicitori

+ Font mai mare | - Font mai micExamenul anual - ION LUCA CARAGIALE

Doua mahalagioaice asista la examenul copiilor lor.Profesorul, pedagogul nostru absolut, asculta pe copiii mahalagioaicelor.

E foarte aspru si fara chef.

Mamele stau intepate pe scaune, unde s-au asezat fara sa fie poftite.

Profesorul (catre elevul Popescu, care n-a raspuns la trei intrebari): No! Prostule, daca nu stii pe estea, care-s ghe tot simple si jenarale, apoi spune-ne ratiunea pentru care romanii au kins sa urmeze o polikika jermana pe timpul lui Mihaele Bravul?

Popescu

Profesorul: No! spune odata!

Popescu

Profesorul (energic) Meri la loc, boule! (Catre mama lui Popescu, care este foarte mahnita): Ca-z prost l-ai facut, cucoana! Apoi astuia doara numai paie sa-i dai sa mance. (Mama lui Popescu plange). Ca-z geaba te mai bocesti acum! Nu-l mai dreji. Are sa mai steie inca sapke ani repekinke. Ioanescule! (Mama lui Ionescu tuseste foarte miscata.) Cumu-i pamantul, ma?

Ionescu: Mare, dom'le!

Profesorul: Pe dracu mare! L-a masurat mani-ta sa vaza mare-i. Pe langa alke astre, bunaoara Saturnus, au Neptunus, au Iupitar, pamantul nostru doara-i o scarba! Nici cat sa chiorasti un soarece. Nu-i vorba ghe mare, ma prostovane! e vorba cumu-i?

Ionescu: Se-nvarteste, dom'le.

Profesorul (rastindu-se puternic, mama lui Ionescu se sperie): No! Apoi? Daca se invarke, cumu-i? In trei colturi, animale?

Ionescu: Nu, dom'le!

Profesorul: No, dar?

Ionescu: Rotund.

Profesorul: Vezi asa, loaza!

(Se face un zgomot la use. O doamna din inalta societate, doamna Ftiriadi, intra impreuna cu un mops gras, care vine sa se gudure pe langa pedagog.)

Profesorul (intampinand-o foarte emotionat): Onorata doamna, eu inca ma recomand! (Ia catelul in brate.)

Doamna Ftiriadi (foarte volubil si pe un diapazon mult mai-nalt): Am venit pentru baiat. Sa-ti spun drept cu nu vream sa-l aduc sa dea examen la scoala publica, nu vream sa se amestece cu fel de fel de baieti rau crescuti. Dar a staruit tata-sau. zice ca e un ordin de la minister. Si de-aia l-am trimes la d-ta, care-i cunosti caracterul lui ambitios, de cand ii esti meditator.Profesorul: Binevoiasca numai onorata doamna sa ieie loc (Catre Ionescu, care asteapta in picioare): Tu meri la locu-ti. De hatarul mani-tii, pe kine nu te las repekinke! No! meri!

(Ionescu merge la loc)

Ioneasca (ridicandu-se): Sarut mana!

Profesorul (demn): No bine! poti mere. (Ia scaunul Ioneaschii si-l pune langa doamna nou-sosita, si asaza catelul pe el; mopsul, multumit, il linge pe nas. Mahalagioaicele ies foarte umilite). No, acuma tanarul Ftiriadi! Spune-ne, s-auda si ilustra matroana, onorata ta mama: nu-i asa ca pamantul se-nvarke in jurul soarelui trei ani cate 365 ghe zile si mai apoi in al patrulea in 366 ghe zile?

Micul Ftiriadi: Da, dom'le.

Profesorul (face semne de aprobare doamnei Ftiriadi, care foarte satisfacuta, se scoala de la locul ei, drege cravata baiatului, il saruta si se asaza iar la loc): No, nu-i ase ca presiunea se ghemonstra sufitiente prin cele doua emisfere (doamna Ftiriadi tuseste tare) ghe Magghergurg?

Micul Ftiriadi: Da, dom'le.

Profesorul (catre clasa intreaga): No, boilor, vegheti numai examplu ghe aplicatiune! (Catre micul Ftiriadi): No, inca una s-apoi basta! Spune-ne: nu-i ase ca Ioane Corvin ghe Huniaghe, si Makias Corvin, si-apoi dup-aceia doara toti magnatii maghiari au fost romani ghe-ai nostri?

Micul Ftiriadi: Da dom'le.

Profesorul: Bine! Bravo! Emininke!!!

Doamna Ftiriadi: Meri, domnule profesor. Sunt foarte multumita. O sa-i spui si lui Ftiriadi cata oste-
neala-ti dai cu copiii.

Profesorul: Ilustra doamna, ca-z asta ni-i misiunea. Datoria ni-i sa luminam jenaratiunile june, ca-z fara instructiune si educatiune, un popor doara e invins astazi in lupta pentru existenta, si cine-i invins, apoi acela da-l dracului! vorba lakineasca: una salus vickis, nullam sperare salukem1!Corect Una salus victis nullam sperare salutem! - singura sansa de salvare pentru cei invinsi e de a nu conta pe aceasta sansa (adagiu latin).

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5775
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved