Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


INTRODUCERE IN LUMEA CRICKET-ULUI

Joc

+ Font mai mare | - Font mai micINTRODUCERE IN LUMEA CRICKET-ULUI

Ceea ce te izbeste in primul rand la cricket este imensitatea terenului: o eclipsa cu razele in jur de 140 de metri, in mijlocul careia se afla o banda de pamant batut in lungime de 20,12 m in care se duce duelul dintre aruncator si atacant. La capetele acestei benzi ("pitch") se afla trei bete infipte in sol, inalte de 72 de centimetri, structura fiind denumita "poarta" (wicket).Echipa in atac se afla la bataie si are doar 2 jucatori in teren, la cele doua capete ale pitch-ului.

Jucatorul la bataie incearca sa loveasca mingea cu o bata in forma speciala (vezi foto) si s-o trimita cat mai departe pentru ca sa aiba timp sa alerge intre porti, punctand.

Daca mingea iese din teren echipa in atac primeste 4 puncte sau 6, depinde daca mingea a lovit sau nu pamantul.

Se mai primesc puncte de penalizare daca mingea e aruncata stramb sau se tinteste anume piciorul atacantului. Acesta nu e obligat sa alerge daca estimeaza ca n-are sanse de a puncta.

REGULI ALE JOCULUI

Jocul e simplu: loveste si fugi!!!

Jucatorul de la bataie poate fi eliminat daca poarta lui e lovita, daca mingea lovita e prinsa din zbor sau daca, fugind intre porti, poarta de la care a plecat e lovita cu mingea.

Daca o echipa pierde 10 din cei 11 jucatori la bataie, rolurile se schimba.

O trecere completa pe la bataie se numeste "mansa" (ca in oina). Jocul se "masoara" in overs (serii de 6 aruncari).

Exista mai multe variante de cricket, trei forme principale fiind preferate in lumea buna: meciurile test (intinse pe 5 zile, cite 9 ore pe zi, in doua manse pentru fiecare echipa, lungi si obositoare, dar fascinante pentru varietatea tactica pe care o permit), meciurile de o zi (50 de overs, 300 de mingi, pentru fiecare echipa - dureaza vreo 7 ore si e formatul de joc la Cupa Mondiala), si, mai nou, meciurile scurte, de 20 de overs (120 de mingi) pentru fiecare echipa, meciul

durand aproximativ 3 ore, forma din ce in ce mai preferata de televiziuni.
Cricketul e jucat si urmarit cu pasiune in tarile fostului imperiu britanic, dar si in tari ca Olanda sau Argentina.

E simplu, plin de actiune (rar treneaza jocul, chiar in meciurile lungi) si te prinde repede. A dat nastere inclusiv la incidente diplomatice: protestul Australiei fata de jucatorii englezi care aruncau direct in adversar in anii '30 ("bodyline incident") si episodul de trista faima cand capitanul Australiei a aruncat pe jos ultima minge ca sa-i impiedice pe neo-zeelandezi sa egaleze (mai aveau nevoie de 6 puncte), intr-un meci de o zi din 1981.

In toamna va avea loc in Africa de Sud primul campionat mondial de cricket in format scurt (20 overs).

Ar fi o ocazie buna de popularizare pe TV in Romania.
Fie ca e oina romaneasca, baseball-ul american sau cricketul britanic, un lucru e sigur: loveste si fugi!

Sau, pentru public, stai si admira - si, daca se poate, prinde mingea

Un rol foarte important in cultura locala il are sportul, cricketul in special.

CRICKET IN LUME

Oficial, in Bangladesh sunt doar cateva mii de jucatori inregistrati, insa milioane de oameni practica acest sport in timpul liber.

Chiar si copii de pana in cinci ani, care de multe ori sunt mai scunzi decat bata cu care trebuie sa loveasca.

Insa, in ciuda popularitatii sale, nu cricketul este sportul national al Bangladeshului, ci kabaddi.

La acest joc participa doua echipe de cate sapte jucatori, amplasate fiecare intr-o jumatate de teren.

La fiecare tura, echipele isi trimit in terenul advers cate un jucator care are misiunea de a atinge cat mai multi jucatori din tabara adversa inainte de a se intoarce in propria jumatate de teren.

Fiecare jucator atins este eliminat.

Insa, in timpul incursiunii in terenul adversarului, jucatorii nu au voie sa inspire si pentru a nu trisa trebuie sa rosteasca in permanenta 'kabaddi, kabaddi, kabaddi'.

Colegii de la BBC Bangladesh mi-au spus ca desi kabaddi este sportul lor national, pana acum echipa lor nu a castigat nici un trofeu important.

Ultima oara, la Jocurile Asiei care au avut loc anul trecut, Bangladeshul a obtinut doar medalia de bronz.

Cricketul va fi introdus in programul Jocurilor asiatice din anul 2010, care vor avea loc in China, la Canton, a anuntat Consiliul olimpic al Asiei (COA), reunit in congres la Kuweit.

Aceasta decizie a fost asteptata cu interes de mari tari ale continentului, precum India, Pakistan si Sri Lanka,aflate rintre cele mai puternice din aceasta disciplina.

Astfel, cu 42 de discipline in program, editia din 2010 va fi cea mai mare din istorie.

Baseball este un joc sportiv de echipa, asemanator oinei in care o minge (ball) de marimea pumnului este aruncata de un jucator defensiv numit pitcher si este lovita de un jucator ofensiv batter cu un bat rotund, neted, numit round, bata (bat).Chiar mingea se numeste baseball. Scorul se realizeaza de catre batter care fuge si atinge o serie de patru semne situate pe sol, numite baze. In engleza, baseball mai este uneori numit hardball pentru a-l diferentia de softball, cu care este inrudit indeaproape, si de alte jocuri similare.

POPULAR SAU NU???

Baseball-ul este popular pe continentul american si in Asia de est. In Japonia, Puerto Rico, Republica Dominicana, Cuba, Venezuela, Panama, Corea de Sud, Taiwan si in alte cateva tari si regiuni, este unul dintre cele mai populare sporturi.

In Statele Unite ale Americii, baseball-ul a fost mult timp privit, neoficial, ca distractia nationala; totalul spectatorilor la jocurile din

Liga de baseball fiind aproximativ egal cu cel al tuturor sporturilor profesioniste de echipe, luate la un loc.

Totusi, in randul telespectatorilor americani, baseball-ul a fost depasit ca popularitate (la audienta tv) de fotbalul american si de cursele automobilistice.

CUM JUCAM? DIMENSIUNI AL TERENULUI SI CARACTERISTICI

Baseball-ul se joaca de catre doua echipe compuse din cate noua jucatori pe un teren de baseball, de obicei sub supravegherea unuia sau mai multor oficiali numiti arbitri (umpires, eng.).

In jocurile din liga principala sunt de obicei patru arbitri; pana la sase (minim unul) pot oficia intalnirile, in functie de liga si de importanta meciului.

Exista patru baze.

Numerotate in sens invers acelor de ceasornic, prima, a doua si a treia baza sunt perne (uneori numite saci) in forma de patrate cu latura de 38 cm (15 in), care se afla la mica inaltime deasupra solului; impreuna cu a patra baza (home plate) formeaza un patrat cu laturile de 27.4 m (90 picioare), numit diamant.

A patra baza (home base, eng.) este o dala pentagonala de cauciuc cunoscuta ca home plate. Terenul este impartit in doua mari zone: terenul interior (infield, eng.) contine cele patru baze, iar dincolo de cele doua laturi adiacente ale

"diamantului" se gaseste terenul exterior (outfield, eng.).

Terenul e un oval (aproape cerc) cu diametrul de vreo 130 de metri, in centrul caruia se afla o fasie de pamant batut, in lungime de 20,12 m, numita 'pitch'.

La cele doua capete ale pitch-ului sunt doua porti (wickets), formate din trei bete inalte de aprox. 75 cm si doua bucati mici de lemn deasupra lor. In fata fiecarei porti e marcat un careu de siguranta pentru jucatorul la bataie

Echipa de cricket are 11 jucatori. O echipa se afla, pe rand (dupa alegerea facuta la tragerea la sorti), fie la bataie, fie 'in camp', la aruncare.
Echipa la bataie are 2 oameni in teren, cate unul la fiecare poarta, echipati cu o bata destul de lata din lemn si cu echipament de protectie (casca, genunchiere etc.).

Echipa la aruncare isi raspandeste cei 11 oameni in camp, ca sa prinda mingile lovite de cei la bataie.

Unul din cei 11 se numeste 'wicket-keeper' (poti sa-i spui portar) si este singurul jucator care poarta manusi.

El se pozitioneaza in spatele portii. De regula omul de la bataie isi da seama, din pozitionarea 'portarului' advers, cat de lunga va fi aruncarea.
Unitatea de baza a jocului se numeste 'over'. Un over este o serie de 6 mingi corect aruncate, de un singur jucator, spre poarta adversa.

De regula mingea prinde pamantul inainte sa ajunga la poarta, ceea ce permite aruncari cu efect, inselatoare.

ARUNCARILE SI ALERGARILE

Aruncarea se face peste umar, cu mana cat de cat la verticala (e permisa o deviere de maxim 12 grade).
Aruncatorul (bowler) incearca sa loveasca cu mingea poarta adversa sau sa-l faca pe cel de la bataie (batsman) sa greseasca, eliminandu-l astfel din joc.Un batsman poate fi eliminat daca:
- ii este lovita poarta (bowled)
- opreste cu piciorul o minge care ar fi lovit poarta (lbw - leg before wicket)
- mingea lovita de el este prinsa din zbor (caught)
- poarta e lovita in timp ce el e iesit din spatiul de siguranta, in incercarea de a pune puncte (run-out)
- rateaza o minge si pleaca din careu, iar keeper-ul ii darama poarta (stumped)
- atinge din greseala poarta (hit the wicket).

Cei doi batsmeni ai echipei la bataie incearca sa adune puncte fugind intre porti.

Deci cel care bate incearca sa loveasca mingea cat mai departe, astfel incat sa aiba timp sa fuga, impreuna cu partenerul sau, printre porti.

O alergare reusita se numeste 'run' si e unitatea de scor.

Cei din camp, normal, incearca sa aduca mingea inapoi cat mai rapid.   

Daca mingea depaseste marginea terenului, echipa la bataie primeste puncte bonus: 4 (daca mingea a prins pamantul inainte sa iasa) sau 6 (daca mingea a iesit pe sus, cam ca home-run-ul din baseball).

Se primesc puncte suplimentare pentru greseli ale aruncatorilor (depasirea cu piciorul intreg a liniei de aruncare - leg bye sau no ball; aruncare intentionata pe partea opusa a mainii batsmanului sau foarte departe de el - wide).
Daca intr-un over un singur bowler arunca cele 6 mingi, batsmenii se pot schimba (daca s-a marcat un run, la bataie vine al doilea batsman, care a ajuns la poarta la care se arunca overul).In meciurile de o zi, cum se joaca la Cupa Mondiala, fiecare echipa are 50 de overs alocate, in care incearca sa puncteze cat mai mult.

Cei de la aruncare incearca sa-i elimine pe adversari, prin aruncari care sa-i puna in dificultate.
Cand 10 din cei 11 batsmeni ai echipei de la bataie sunt eliminati, mansa se incheie (chiar daca nu s-au terminat cele 50 de overs) si echipele schimba rolurile.

CINE CASTIGA SI CUM????

La sfarsit castiga cine aduna mai multe runs.

Daca o echipa a terminat mansa cu toti oamenii eliminati si apoi totalul lor a fost intrecut de adversari, adversarii castiga cu un numar de 'porti' (wickets) egal cu 10 minus numarul celor eliminati de la ei pana cand au depasit totalul.
De pilda, semifinala de ieri, Australia - Africa de Sud.Africa de Sud a fost prima la bataie, i-au fost eliminati toti oamenii, a adunat 149 runs. Scor 149/all out.


Australia a adunat 153 runs dupa ceva mai mult de 30 de overs din cele 50, depasind totalul Africii de Sud si pierzand doar 3 oameni pe parcurs. Scor: 153/3.


Australia castiga cu 7 wickets, pentru ca a pierdut din 10 oameni doar 3 in timp ce adversarii i-au pierdut pe toti pentru un scor mai mic.
Daca nici una din echipe nu pierde toti oamenii in cele 50 de overs, se spune ca echipa A a castigat la 'n' runs (cat o fi diferenta).
Pe langa meciurile de o zi mai exista doua forme de cricket. Una este foarte recenta, se numeste Twenty20 si e un fel de joc rapid, cu doar 20 de overs pentru fiecare echipa, incurajand jocul agresiv la bataie.

In septembrie se va disputa in Africa de Sud primul Campionat Mondial Twenty20.
Cea mai veche forma de cricket e insa meciul-test, care se intinde pe 5 zile, cu 6 ore de joc in fiecare zi.

Aici fiecare echipa trece de doua ori pe la bataie, si joaca pana cand ii pierde pe toti jucatorii.

Daca un capitan de echipa considera ca a adunat multe runs si ar fi cazul sa-i lase si pe ceilalti, se poate opri la un anume total (declare).

Asta pentru ca, daca cele doua echipe nu au terminat cele doua manse in 5 zile, meciul se anuleaza (draw) indiferent de scorul de pe tabela.     Deci trebuie sa stii cand sa te opresti.
De pilda, intr-un test Sri Lanka - India, cei din Sri Lanka au batut vreo 2 zile, au ajuns la 952 cu 6 eliminati, si capitanul lor a spus stop.

Prea tarziu insa, pentru ca s-au intins cam mult si meciul n-a fost gata in 5 zile. O echipa condusa la mare diferenta poate alege sa joace defensiv, ca sa nu piarda oameni si sa forteze un draw.

Cred ca ajunge acum. Jocul e fascinant, te prinde repede si se poate discuta foarte mult despre el.

Dar cam asta e, pe scurt, regulamentul si tipurile de meciuri.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3786
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved