Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


REGULAMENT DE JOC SNOOKER - MASA DE SNOOKER SI SETUL DE BILE

Joc

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Joc si joaca
JOCUL: CIOBANUL SI MIELUL - CLASA A III A
JOCUL - STOP ! NUME , LOCALITATI , EVENIMENTE - CLASA A IV A
Parole GTA San Andreas
RUMMY - Jocul pe Tabla, Etalat
REGULAMENT DE JOC SNOOKER - MASA DE SNOOKER SI SETUL DE BILE
San Andreas Cheat Codes San Andreas Code Secret


REGULAMENT DE JOC SNOOKER

MASA DE SNOOKER SI SETUL DE BILE Dimensiunile mesei de snooker sunt: 5 picioare si 9,5 inci lasime (189,1 cm) x 11 picioare si 8,5 inci (384,6 cm) lungime. Inalsimea mesei de la podea pana la marginea de sus a mantei trebuie sa fie intre 2 picioare si 9,5 inci (90,3 cm) si 2 picioare si 10,5 inci (92,7 cm).
Linia de capat se afla la 29 inci (73,6 cm) de capatul mesei.Pe aceasta linie sunt asezate bilele galbena,verde si maron,cu bila maron in mijloc.Luand ca centru bila maron,bilele galbena si verde se afla pe un semicerc cu raza de 11,5 inci (29,2 cm) denumit zona D.

Bila albastra este plasata pe axa longitudinala a mesei la intersectia cu linia care uneste buzunarele laterale ale mesei.Bila roz este plasata pe centru la jumatatea distantei intre bila albastra si manta din capul mesei.Bila neagra este pozsionata la 12,25 inci (31,1 cm) de manta din capul mesei.Bilele maron,albastra,roz si neagra se afla pozisionate in linie dreapta pe axul longitudinal al mesei.

Setul de bile pentru snooker consta din 15 bile rosii si bilele colorate,in numar de sase (galbena,maron,verde,albastra,roz si neagra) plus bila alba (bila-sinta).

Diametrul tuturor bilelor este de 2,0625 inci (52,4 mm).

REGULILE DE JOC
La startul partidei bilele colorate sunt plasate pe punctele definite mai sus (vezi si schema din figura din josul paginii),iar bilele rosii sunt plasate intr-un triunghi cu varful spre capatul mesei si bila din varf cat mai aproape posibil de bila roz fara s-o atinga pe aceasta.

Ideea de baza a jocului este ca jucatorii sa incerce alternativ sa introduca bilele in buzunare obtinand la fiecare lovitura un numar de puncte.Cand nu este posibila introducerea de bile trebuie astfel jucat incat adversarului sa-i ramana pe masa o pozitie dificila pentru a introduce bile (asa numita lovitura de siguransa safety shot in limba engleza).

Pentru marcarea de puncte un jucator trebuie sa introduca mai intai o bila rosie (orice bila rosie in orice buzunar,loviturile la bilele rosii nu sunt lovituri anunsate).Dupa introducerea unei bile rosii sportivul trebuie sa introduca o bila colorata (orice bila colorata in orice buzunar).Daca dintr-o singura lovitura la bila rosie este introdusa mai mult decat o singura bila rosie,este punctata si aceasta,dar la lovitura urmatoare se va putea introduce o singura bila colorata,dupa care va urma tot o lovitura la bilele rosii.Pentru introducerea unei bile rosii se acorda 1 punct iar pentru fiecare bila colorata punctajul este urmatorul: galben 2 p., verde 3 p., maron 4 p., albastru 5 p.,roz 6 p., negru 7 p. Dupa introducerea unei bile rosii se nominalizeaza bila colorata la care se joaca.

Bilele rosii introduse raman in buzunare iar bilele colorate sunt repuse pe masa pe punctul de la inceputul partidei.Daca punctul pe care trebuie repusa bila este ocupat de alta bila atunci bila respectiva este repusa pe masa pe punctul liber al bilei de cea mai mare valoare care nu se afla in acel moment pe punctul sau si lasata acolo pana cand este din nou introdusa.In eventualitatea ca punctul nici unei bile colorate nu e liber atunci bila respectiva este postata cat mai aproape de punctul sau pa axa longitudinala a mesei spre manta din capul mesei.

In momentul in care ultima bila rosie a fost introdusa sportivul poate juca orice bila colorata.Dupa introducerea si a acestei bile colorate,aceasta este repusa pe masa dupa care bilele colorate trebuie introduse pe rand,strict in ordinea crescatoare a valorii lor (galben-verde-maron-albastru-roz-negru) in oricare din buzunarele mesei.Dupa introducerea bilelor rosii,cand se joaca la bilele colorate in ordine,bila colorata odata introdusa ramane in buzunar (nu mai este repusa pe masa).

Acumularea de puncte printr-o serie de lovituri reusite succesive care duc la castigarea partidei se numeste break.Scorul maxim posibil,care rezulta din introducerea succesiva a 15 bile rosii alternativ cu de 15 ori bila neagra plus toate bilele colorate in ordine este de 147 puncte (maximum break = 15 (15 rosii x 1 p.) + 105 ( 15 negre x 7 p.) + 7 + 6 + 5 +4 + 3 + 2 ).

La un moment dat in cursul unei partide se poate constata ca pe masa nu mai sunt suficiente puncte disponibile pentru a mai ajunge scorul detinut in acel moment de adversar.In acel moment scorul mai poate fi intors numai prin puncte obtinute din eventualele faulturi comise de adversar.

Termenul de a lasa adversarului un snooker inseamna a lasa bila alba intr-o asemenea pozitie incat sa fie ascunsa bila-tinta pentru lovitura urmatoare a adversarului.

Un fault la jocul de snooker poate fi comis in mai multe feluri si asigura un minim de 4 puncte adversarului. Valoarea penalizarii depinde de bila asupra careia s-a comis faultul,faulturile asupra bilelor colorate care valoreaza mai mult de 4 puncte se penalizeaza cu valoarea bilei respective. In eventualitatea unui fault comis cu mai mult de o bila,faultul se penalizeaza numai cu punctele aferente celei mai valoroase bile implicate (dar nu mai putin de 4 puncte).Termenul de snooker inseamna pozitionarea bilei-tinta in spatele altei bile,astfel ca bila tinta sa nu poata fi atinsa printr-o lovitura directa. Acest lucru se poate intampla neintentionat sau intentionat din dorinta unui jucator de a castiga puncte pe seama eventualelor faulturi ale adversarului.

Urmatoarele situatii de joc constituie faulturi:

1) neatingerea nici unei bile

2) Introducerea bilei albe.In cazul introducerii bilei albe,adversarul va juca bila alba din orice punct din interiorul zonei D.

3) Introducerea gresita a unei bile ( introducerea unei bile colorate cand bila tinta este o bila rosie,introducerea unei bile colorate cand bila sinta trebuie sa fie alta bila colorata,introducerea unei bile rotii cand bila tinta este o bila colorata ).

4) Lovitura condusa

5) Lovirea bilei albe cand inca se afla in miscare

6) Lovirea bilei albe cand orice alta bila de pe masa se afla inca in miscare

7) Executarea unei lovituri atunci cand minim un picior al sportivului nu atinge solul

8) Lovirea bilei albe cu orice altceva in afara de varful tacului

9) Atingerea bilei cu corpul,elemente de imbracaminte,accesorii de joc,etc.

10) Provocarea sariturii bilei albe peste alta bila intentionat sau accidental

11) Jucatul bilei peste rand

Penalizarea pentru fault este de 4 puncte care sunt trecute la adversar cu exceptia cazului in care faultul a fost comis cu o bila cu valoare mai mare (albastra,roz sau negru), caz in care faultul se penalizeaza cu valoarea bilei respective.In eventualitatea comiterii faultului cu mai mult decat o singura bila,penalizarea are valoarea numai a celei mai valoroase bile implicate,dar nu mai putin de 4 puncte.

In anumite situatii,prin comiterea unui fault,sportivul care l-a comis poate pune adversarul intr-o situatie defavorabila,de exemplu poate lasa o pozitie de snooker.De aceea,dupa orice fault comis de un jucator,adversarul ii poate cere sa continue tot el jocul din pozitia rezultata.

Daca sportivul care joaca dintr-o pozitie de snooker nu atinge bila tinta adversarul are optiunea de a-l obliga sa rejoace bila din aceeasi pozitie (toate bilele miscate se repun in pozitia avuta inaintea loviturii).Aceasta lovitura este cunoscuta sub numele de ratare (original in engleza a miss care s-ar traduce prin 'lipsa'). Trei repetari consecutive ale greselii cu bila din aceeasi pozitie duc la pierderea automata a meciului - aceasta regula se aplica in competitiile profesioniste. |n competitiile de amatori, dupa ratarea de trei ori a repetarii loviturii (practic dupa patru faulturi), se joaca bila din pozitia ramasa (de catre adversar sau la cererea acestuia tot de catre sportivul care a comis ratarile).

Lovitura de spargere la inceputul jocului se executa cu bila alba plasata oriunde in zona D.Pentru ca la jocul de snooker este extrem de dificila introducerea unei bile rosii direct din lovitura de spargere este o practica uzuala pentru jucatori la spargere sa loveasca astfel incat dupa atingerea bilelor rosii bila alba sa revina cat mai aproape de manta din capatul mesei (preferabil in spatele uneia din bilele colorate de pe linia de capat),aceasta fiind o lovitura safe.

Sfarsitul jocului este teoretic atunci cand s-a introdus si bila neagra dupa seria de lovituri in ordine crescatoare la bilele colorate.

Daca dupa introducerea bilei negre scorul este egal,bila neagra se pune pe punctul sau si se trage la sorsi care dintre jucatori reia jocul din zona D. Acest joc este cunoscut sub numele de „jocul la bila neagra. Jucatorul care introduce bila neagra ctatiga meciul iar in cazul comiterii unui fault cel care l-comis pierde


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1326
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site