Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


EMINESCU - POET NATIONAL

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micEMINESCU - POET NATIONAL

A.   Date biografice :
Mihai Eminescu s-a nascut la 15 ianuarie 1850 la Botosani, fiind al saptelea copil din cei unsprezece pe care i-a avut caminarul Gheorghe Eminovici si sotia sa, Raluca. Ipotestii, locul mirific al copilariei, l-a dezmierdat si l-a fermecat pentru eternitate cu soapta padurilor si susurul izvoarelor vegheate de astrul tutelar al liricii eminesciane, luna, o perioada pe care poetul o evoca mai tarziu cu nostalgie :

‘’ Unde esti , copilarie

Cu padurea ta cu tot ? ‘’

(‘’O, ramai ‘’)

Crescut cu o dragoste materna care poate intuia in copilul visator forta extraordinata a mintii sale si profunzimea spiritului sau, Mihai Eminescu ii simte duiosia mingaietoare pe care o va exprima mai tarziu :

‘’O, mama, dulce mama’’(O, mama..’’).

Studiile primare le face la Cernauti, avand sansa unui profesor de romana cu o profunda caldura, Aron Pumnul, la a carui biblioteca bogata poetul are acces, prilej cu care citeste ‘’Lepturariul’’ , o antologie corespunzatoare care contine numele si operele poetilor romani evocati ulterior in poezia ‘’Epigonii’’.

In 1864 pleaca in pribegie prin tara cu trupa de teatru Tardini-Vladicescu, iar intre 1867-1869 cu trupele Iorgu Caragiale si Pascaly, fiind angajat ca sufleor si copist de roluri.

In ianuarie 1866, la moartea profesoruluiAron Pumnul, Mihai Eminescu scrie prima sa poezie intitulata’’La mormantul lui Aron Pumnul’’ si semnata Eminovici, in care durerea poetului este exprimata cutremurator : ‘’Imbracate in doliu, frumoasa Bucovina’’.Tot in acest an trimite la revista ‘’Familia’’ a lui Iosif Vulcan poezia ‘’De-as avea’’, care ii schimba numele din Eminovici in Eminescu.

Intre 1869-1872, Eminescu este student la Facultatea de Filozofie din Viena, audiiind si cursuri de la alte facultati, participa la organizarea unei serbari organizate cu prilejul implinirii a 400 de ani zidirea Manastirii Putna a lui Stefan cel Mare, se imprieteneste cu Ioan Slavici, o cunoaste pe Veronica Micle si incepe colaborarea la revista ‘’Convorbiri literale’’. In 1970, la numai 20 de ani, Mihai Eminescu trimite la revista ieseana ‘’Convorbiri Literale’’ poeziile ‘’Venere si Madona’’si ‘’Epigonii’’, precum si basmul ‘’Fat-Frumos din lacrima’’ . Intuitia valorica a lui Titu Maioreacu il face pe marele critic sa spuna, dupa aparitia in revista a celei de a treia poezii eminesciene ‘’Mortua est’’ , ca tanarul Eminescu are geniu, numindu-l ‘’poet in toata puterea cuvantului’’.

Intre 1872-1874, Eminescu este inscris ca student la Facultatea de Filozofie din Berlin, cu o bursa oferita de ‘’Junimea’’. Il preocupa in acest timp mitologia autohtona si versifica basmul ‘’Calin Nebunul’’ si basmul cules de germanul Kunish, mai intai sub titlul ‘’Miron si frumoasa fara corp’’, apoi Fata in gradina de aur’’, care vor fi inobilate cu idei filozofice in poemul ‘’Luceafarul’’ 1883). In acesta perioada poetul se patrunde spiritula in filozofia romanticului Schopenhauer si de filozofia indiana care-l cucereste atat de mult, incat invata singur sanscrita, pentru a putea citi operele in original. Gandirea structurata din acesta perioada isi pune amprenta pe toate creatiile urmatoare, care compun cea mai profunda si valoroasa parte a operei eminesciene.Revenit in tara la sfarsitul anului 1874, Eminescu lucreaza la Biblioteca Centrala din Iasi, apoi ca revizor scolar pentru judetele Iasi si Vaslui, prilej cu care il cunoste pe Ion Creanga, luand nastere intre ei o prietenie sincera si profunda. Scrie acum un numar de poezii dedicate iubirii : « Craiasa din povesti », « Lacul », « Dorinta », « Calin (file din poveste) ».

In 1877 Eminescu vine in Bucuresti, fiind chemat de Titu Maiorescu si angajat ca redactor , apoi redactor sef la ziarul « Timpul »,unde poetul-editorialist scrie articole de presa cu aceeiasi profunzime a inteligentei sale neobisnuite, depunand o munca istovitoare alaturi de Ioan Slavici si I.L.Caragiale.

In perioada 1878-1880 Eminescu publica mai multe poezii erotice (« De cate ori iubito », « S-a dus amorul », « Pe aceiasi ulicioara »), versuri de evocare a satului natal (« O, ramai ») si meditatiile asupra mortii (« Rugaciunea unui dac »).

In perioada urmatoare, Eminescu scrie cea mai importanta parte a operei sale, poemele filozifica de o valoare unica in literatura romana : »Revedere », « Scrisorile », « Oda(in metru antic) », « Luceafarul » .

Anul 1883 este anul in care apare primul volum de « Poezii » scrise de Mihai Eminescu, sub ingrijirea si editarea lui Titu Maoirescu. Boala necrutatoare il chinuie de sase ani, timpin care Eminescu a avut rare momente de luciditate. In octombrie 1883 Vasile Alecsandri conferentiaza la Ateneu ‘’in scop de binefacere’’ pentru intretinerea lui Eminescu intr-o casa de sanatate la Ober Dobling (langa Viena) in institutul de alienati, unde statuse cu patru decenii in urma si Lenau, poet german nascut in Romania. In 1884 Eminescu isi revine si in aprilie functioneaza ca profesor suplinitor de geografie si statistica la o scoala comeciala din Iasi. In vara lui 1885 mergwe la odihna la Liman, in Odessa, iar in toamna este adjunct de bibliotecar la Biblioteca Universitatii. In noiembrie 1886 boala revine si este internat in ospiciu din Miercurea Neamt, unde sta sase luni, dupa care este externat si ingrijit se sora sa, Herieta, infirmiera la Botosani. In 1888 vine la Bucuresti si este director onorific la revista « Fnatana Blandiziei ».

In februarie 1889 boala se agraveaza si este internat din nou in sanatoriul directorului Sutu, unde si moare la 15 iunie 1889, fiind inmormantat la cimitirul Belu din Bucuresti.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1243
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site