Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Edgar Allan Poe

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai mic


1.De ce Edgar Allan Poe?

Intotdeauna m-a pasionat literatura. Intr-una dintre avidele mele cautari de ceva nou, am dat peste Edgar Allan Poe. Placut surprinsa de poeziile lui, am trecut la a citi naratiunile si criticile literare ale acestui mare om. Stilul lui e unul specific, sobru, asemanator lui George Bacovia, dar totusi diferit. Acest stil m-a determinat sa fac unele cercetari referitoare la viata lui si am aflat ca a avut o viata tumultoasa. Mi-a venit greu sa cred ca toate scrierile lui sunt inspirate din viata acestuia. Totul la Poe este specific- de la copilarie la moarte. Orfan de mic, fiu de actori, a fost adoptat de un negustor. A dus o adolescenta extravaganta, ceea ce a dus la conflicte puternice cu tatal lui adoptiv, a fost refuzat sa intre sa in armata datorita comportamentului lui, insa s-a evidentiat cu naratiunea „Manuscris gasit intr-o sticla”    („M.S. found in a bottle”). Aceasta naratiune il lanseaza in randul scriitorilor, iar vazand ca are succes a continuat sa scrie atat proza 'Povestea lui Arthur Gordon Pym' (The Narrative of Arthur Gordon Pym) , cat si poezie , „Corbul”( „The Raven”).

Devine alcoolic, lucru ce ii fura multe oportunitati si care duce si la moartea    lui. Insa scrierile sale s-au evidentiat intr-atat incat a avut multi fani-lucru ce arata geniul lui. Insa lucrul ce m-a atras cel mai mult este una dintre multele legende – incredibile - cu Edgar Allan Poe. Cateva decenii la rand, pe 19 ianuarie, ziua de nastere a lui Edgar Poe, cineva imbracat in negru, cu fata ascunsa sub borurile largi ale unei palarii negre, infasurat cu un fular, evident tot negru, se furisa nevazut la mormantul scriitorului – cimitirul Bisericii Westminster, Baltimore - si lasa acolo trei trandafiri si o sticla de coniac.

Acum, un batranel de 92 de ani, Sam Porpora, a recunoscut ca el, impreuna cu prietenii sai, au creat si au alimentat aceasta legenda din dragoste pentru poezia si proza lui Edgar Allan Poe. „Imi place Edgar Poe. Imi place sa vorbesc despre el, e un scriitor de mare valoare si nu vreau sa fie uitat”, spune, zambind misterios, Sam Porpora. Nonagenarul iubitor de literatura isi descrie povestea coerent si rotund, ca un adevarat profesionist. La sfarsitul anilor `60, a devenit istoric al Bisericii Westminster, o biserica veche, construita la mijlocul secolului XIX, care era in paragina si mai avea doar vreo 60 de enoriasi. Cimitirul devenise un loc de petrecere pentru toti betivii din imprejurimi. Pentru restaurarea bisericii si a cimitirului erau necesari bani si o mai mare implicare a celor responsabili si a comunitatii, insa la fel de important era ca despre aceste probleme sa afle cat mai multa lume. Si atunci i-a venit ideea sa lanseze zvonul ca, incepand cu anul 1949, pe 19 ianuarie, in ziua de nastere a lui Edgar Poe, la mormantul acestuia apar in mod misterios trei trandafiri – cate unul pentru scriitor, pentru sotie si pentru soacra-sa – si o sticla de coniac – bautura preferata a lui Edgar Poe, chiar daca, din saracie, autorul „Corbului” se intampla s-o bea destul de rar. Presa a preluat zvonul, care s-a raspandit fulgerator nu doar prin imprejurimi, ci in intreaga America. Ziarele s-au intrecut in a oferi detalii, scriind ca persoana misterioasa, care apare si dispare la mormantul scriitorului, seamana mult cu Edgar Poe. In 1990, revista Life a publicat chiar fotografia acelui vizitator misterios… In alti ani au fost gasite la mormant diverse mesaje - criptate si nu prea - lasate de vizitator…

Sam Porpora e mandru ca a reusit sa trezeasca interesul pentru Edgar Poe – un maestru al misterului si un neintrecut cantaret al melancoliei. Chiar daca a dezvaluit presei secretul, el este sigur ca pe 19 ianuarie la mormantul lui Edgar Poe va aparea cineva imbracat in negru, care va lasa trei trandafiri si o sticla de coniac.

2. Wix.com

In cautarea unui site-builder am gasit site-ul www.wix.com , care se lauda ca e cea mai buna , simpla si rapida cale de a face site-uri web. Nu cere programare sau download si este gratuit. Editorul este de genul drag-and-drop, cu o interfata prietenoasa, putand fi folosit pentru crearea propriului website, widget, layouts pentru anumite site-uri si altele. Design-urile sunt high-quality, avand numeroase item-uri, efecte si animatii. Se pot importa cu usurinta poze de pe site-uri gen Flickr, videoclipuri de pe site-uri gen Youtube, toate acestea in secunde, si in plus, upload-urile se fac cu usurinta. Toate site-urile wix sunt „search engine friendly”, astfel creatorul se poate concentra pe promovarea site-ului. Site-ul creat aici poate sa fie publicat oriunde pe internet, pe propriul domeniu sau pe domeniul wix, intrucat hosting-ul este gratuit si sigur; creatiile fiind gazduite pe serverele wix.com , protejate de un firewall. Site-urile pot si updatate oricand, oriunde, intrucat acestea se creaza pe baza unui cont.

3.Structura lucrarii

Lucrarea este impartita in 6 parti : Home, Opera literara, Bio, Gallery, About, Listen.

A.Prima parte, „Home” , este pagina de inceput in care se prezinta pe scurt viata autorului, care contine un player ce ofera ambianta muzicala si o poza a autorului.

Poza este una dintre putinele portrete de-ale lui Edgar Allan Poe, muzica din fundal este melodia „Dying” de la Maximiliam Hecker-muzica se porneste prin apasarea butonului „play”evitand situatiile neplacute in care muzica se porneste automat , iar textul scrie : „Edgar Allan Poe (*19 ianuarie 1809 - †7 octombrie 1849, ), scriitor american, poet, romancier, nuvelist si critic literar, creator al genului de scurte povestiri si precursor al literaturii moderne de fictiune stiintifico-fantastics. A dus o viata de boem si a sfarsit tragic in mizerie si alcoolism, dar tocmai din acest infern al existentei sale s-au inascut multe dintre creatiile ce aveau s impuna literaturii universale norme de evaluare estetica necunoscute panaa atunci. In cei patruzeci de ani ai unei vieti halucinante, scriitorul a izbutit sa publice multe volume de versuri, de proza, estetica si teorie literara, facand dovada unei forte de creatie extraordinara.”

Masca venetiana si ochii de pisica sunt linkuri catre 2 pagini ce duc la interpretarea a doua texte narative scrise de Edgar Allan Poe: „Pisica neagra”si „Masca mortii rosii”.

Background-ul este unul conceput cu ajutorul clipart-urilor oferite de wix.com, iar micul icon din dreapta, sus este unul ce promoveaza acest site.

a) Icon-ul „ochi de pisica” este link-ul catre pagina „Pisica neagra” :Aici am scris un comentariu referitor la    naratiunea „Pisica neagra”, utilizand in background o poza de pe site-ul de specialitate deviantart.com care ilustreaza o pisica.

b) Icon-ul „Masca venetiana” este linkul catre pagina „Masca mortii rosii”

Background-ul este, la fel, luat de pe site-ul de specialitate deviantart.com, iar textul este o descriere a naratiunii „Masca mortii rosii”

B.A doua parte, „Opera literara” deschide o pagina care are 3 subcapitole : Lirica, Proza, si Critica si eseistica.

Acestea sunt prezentate pe scurt, punctand doar aspectele importante legate de opera acestui autor:

„Lirica

Cu unele exceptii, creatia lirica a lui Elgar Allan Poe este umbrita de maiestria povestirilor sale, care l-au consacrat in literatura universala. Totusi poeme ca 'Annabel Lee', 'Corbul' sau 'Ulalume' il impun si ca unul din marii lirici ai lumii, facut cunoscut publicului european in special prin traducerile in franceza ale lui Baudelaire si Mallarmé. Admirabile traduceri in limba romana au fost realizate de poetii Dan Botta si Emil Gulian. In poemele lui Poe sunt remarcabile metaforele deliberat eterogene, amestecul de imagini, combinatia de pasiune si ratiune, frumusetea sonora realizata prin rime neasteptate si disonante. De aceea nu numai simbolismul, dar si miscarile artistice ulterioare au recunoscut in Poe un predecesor.

Proza

Marturia cea mai complexa a pozitiei prioritare in declansarea curentelor de innoire a literaturii o constituie proza lui Edgar Poe. Povestirile sale 'Aventurile lui Gordon Pym', 'Prabusirea casei Usher' 'Carabusul de aur' 'Pisica neagra' , 'Butelia de Amontillado'sunt cateva din povestirile lui Edgar Allan Poe care au fortat frontierele imaginarului, imbinand teritoriile vietii si ale mortii intr-o sinteza halucinanta, o viziune ce da valoare simbolica unor proiectii maladive ale lumii reale. Miscarea literara Junimea condusa de Titu Maiorescu ii descopera prozele, este tradus din limba franceza, in care fusese tradus de poetul Charles Baudelaire, de Veronica Micle, Mihai Eminescu sau Ion Luca Caragiale si aceasta descoperire are un impact deosebit asupra aparitiei literaturii noastre fantastice.

Critica literara si eseistica

Publicatiile de critica literara ale lui Edgar Allan Poe se caracterizeaza printr-o profunda cunoastere a literaturii, prin spirit sarcastic, simt ascutit in receptarea adevaratelor valori creative. Scrierile sale teoretice, in special conceptia sa asupra stilului de nuvele scurte, s-au bucurat inca din timpul vietii de o atentie si pretuire deosebita si au exercitat o influenta puternica asupra generatiilor ulterioare de prozatori. Cu 'Filosofia creatiei poetice' sau 'Principiul poetic' s-a facut inceputul teoriilor literaturii moderne.”

Fontul folosit este arial, iar player-ul continua sa ruleze aceelasi cantec, acesta oprindu-se doar cand apasam butonul „pauza”sau „stop”.

Background-ul este acelasi ca si cel din prima pagina , fiind constant de-a lungul site-ului.

C.Partea intitulata „Bio” este de fapt biografia autorului.

Aici regasim o poza de-a lui si viata lui narata pe scurt: „Nascut la Boston dintr-o familie de actori, Edgar Poe ramane orfan de ambii parini la varsta de 3 ani si este adoptat de familia John Allan, un negustor instarit din Richmond/Virginia, primind numele de Edgar Allan Poe. Dupa studii secundare in Liverpool si in Richmond, se inscrie in 1825 la Universitatea din Virginia, pe care este nevoit sa o paraseasca dupa un an, lipsit de mijloace materiale si inglodat in datorii, in urma unei viei extravagante, ceea ce a dus la un conflict cu tatal sau adoptiv. Poe incearca sa faca o cariera militara, dar este exclus din academia militara din West Point pentru acte deliberate de indisciplina. In aceasta perioada publica fara prea mult succes primele sale poezii. In 1833 inregistreaza primul succes cu povestirea 'Manuscris gasit intr-o sticla, castigand concursul organizat de revista Saturday Visitor din Baltimore. Se stabileste in Baltimore, dupa ce se casatorise in 1836 cu verisoara lui, Virginia Clemm. Devine redactor principal al revistei Southern Literary Messenger, dar pierde postul dupa scurt timp datorita exceselor sale alcoolice. Apariia nuvelei 'Povestea lui Arthur Gordon Pym' atrage atenia publicului si a criticilor, Poe devine editor asistent la revista Burton's Gentlemen's Magazine, trece dupa un an la revista Graham's Magazine, unde publica numeroase articole, povestiri si eseuri, aducandu-i reputaia unui critic competent si sever. In 1839 apare in doua volume un ciclu de nuvele 'Povestiri ale Grotescului si Arabescului', apreciate de public dar fara succes material. In ianuarie 1845 publica in revista Evening Mirror celebrul sau poem 'Corbul', care a provocat o adevarata senzaie. Imbolnavirea si moartea soiei sale Virginia in 1847 ii accentueaza insa abuzul de bauturi alcoolice, Poe duce o existena tot mai dezorganizata, care ii precipita ruina fizica si spirituala. Dupa o dispariie de cateva zile, in ziua de 3 octombrie 1849 este gasit cazut pe un trotoar in orasul Baltimore, in stare de confuzie mintala provocata de alcool si droguri. Moare in spital patru zile mai tarziu, la 7 octombrie 1849.”

D. A patra parte, „Gallery”, reprezinta un album foto cu poze cu Poe, majoritatea create de fani intrucat exista foarte putine poze cu acest autor. Pozele le-am selectat de pe un site specializat, mai precis deviantart.com.E.”About”, a cincea parte, contine date despre autor, mai precis numele, prenumele, clasa, numele profesorului coordonator si , pentru originalitate, am pus si o poza care este un link catre o poezie ce am scris-o in onoarea acestui mare scriitor. Tot pe aceasta pagina am inserat si o „jucarie”, mai precis un corb, o aplicatie care se misca odata cu clickarea acesteia.

Pagina care contine poezia „Poe Toaster” are background-ul simplu, aici regasim „jucaria”-corb si in plus o pisica neagra din clipart-ul lui wix.com. care este un link catre pagina de inceput a site-ului.

F.Ultima parte, „Listen”este de fapt un player ce contine poezia „The Raven”recitata de actorul Christian Walken.

Structura arborescenta a site-ului

4.Concluzia

In concluzie, site-ul flash pentru crearea de website-uri si layout-uri www.wix.com , este un site usor de folosit, cu o interfata prietenoasa , cu ajutorul caruia se pot crea usor pagini web interactive atat cu ajutorul sabloanelor puse la dispozitie cat si cu ajutor limbajului html.

5.Bibliografie

en.wikipedia.org

www.clopotel.ro

www.deviantart.com

ro.wikipedia.org

www.eapoe.com


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1678
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site