Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Evidentiaza rolul elementelor de compozitie intr-un text poetic studiat, apartinand lui George Bacovia

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micEvidentiaza rolul elementelor de compozitie intr-un text poetic studiat, apartinand lui George Bacovia (la alegere, doua elemente dintre urmatoarele: titlu, secvente poetice, motiv poetic, laitmotiv, relatii de opozitie/ de simetrie)Poezia "Lacustra", publicata in 1916 in volumul "Plumb", apartine esteticii simboliste si este semnificativa pentru universul poetic bacovian.

Simbolismul cultiva starile sufletesti confuze, adesea depresive. Elementele specifice folosite sunt sugestia, simbolul, corespondentele, sinestezia, refrenul, teme si motive care creeaza atmosfera dezolanta.

Tema acestei poezii sintetizeaza opera bacoviana prin starea de angoasa si descompunere spirituala pe care o comunica.

Textul este format din patru catrene, dintre care primul si ultimul difera doar prin cel de-al doilea vers, realizandu-se astfel o relatie de simetrie. Un asemenea mijloc genereaza muzicalitate si subliniaza monotonia resimtita de poet.

Ca denumire a unei creatii artistice, titlul este bazat pe continutul si/sau forma operei. Aceasta poezie are un titlu simbolic, sugerand ca eul liric se simte amenintat de lumea exterioara, de care se izoleaza. O asemenea atitudine este explicata prin insusi cuvantul "lacustra". Acesta desemneaza o locuinta construita pe apa de omul preistoric din cauza ca se simtea expus pericolelor.Mesajele poeziei se organizeaza in jurul a doua simboluri: "ploaia"- reprezentand tristetea, monotonia, angoasa ("De-atatea nopti aud plouand") si "lacustra"- limitarea orizontului uman. Este stiut faptul ca simbolistii vad in apa un element distructiv, care erodeaza.

Motivul specific al singuratatii, al izolarii se impune inca din prima strofa, ceea ce atrage nevoia de evadare a poetului: "Sunt singur si ma duce-un gand/ Spre locuintele lacustre". Motivul reprezinta o situatie cu caracter de generalitate, un obiect, un numar simbolic etc.. In poezia bacoviana motivul singuratatii apare frecvent. De exemplu este intalnit in creatii ca "Plumb", "Decor" si "Amurg violet".

Prezenta unor motive literare precum: moartea, golul, noaptea, plansul plaseaza poezia "Lacustra" in lirica simbolista.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2771
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved