Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Exemplifica modalitatile de caracterizare a personajului, prin referire la un roman de George Calinescu

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai micExemplifica modalitatile de caracterizare a personajului, prin referire la un roman de George Calinescu

Publicat in 1938, romanul "Enigma Otiliei" este o opera literara realista cu elemente moderniste.Caracterul citadin al romanului este un aspect al modernismului. Realismul se releva prin tema (raportarea unei societati degradate moral la ban ca valoare suprema), structura (sferica), tehnica detaliului, crearea de personaje tipice, cum sunt avarul, arivistul etc..

Desi se realizeaza tipologii, la construirea acestora este aplicata o formula estetica moderna, si anume ambiguitatea personajelor. Spre exemplu, mos Costache, desi intruchipeaza avarul (deci ne asteptam sa fie un Hagi Tudose) el cheltuieste pentru propria sanatate. El nu este dezumanizat de patima sa, astfel are o iubire profunda pentru Otilia.

Aceeasi ambiguitate se remarca si in construirea personajului Stanica Ratiu: el este, simultan, demagog al ideii de paternitate si sentimental. Astfel, cand vorbeste, chiar are impresia ca isi doreste un copil si se iluzioneaza ca este capabil de fapte bune. Cu toate acestea, baietelul pe care il avusese ii murise din cauza neglijentei sale si a Olimpiei, sotia lui si fiica Aglaei Tulea, sora autoritara a lui Costache Giurgiuveanu.

In caracterizarea personajelor sale, George Calinescu foloseste o modalitate realist-balzaciana, si anume tehnica focalizarii. Astfel, trasaturile actantilor se dezvaluie progresiv, pornind de la aspecte exterioare: fizionomie, locuinta, mediu, gesturi etc..

Stanica Ratiu este tipul arivistului, al parvenitului, inscris in aceeasi galerie cu Dinu Paturica (personajul lui Nicolae Filimon) si Nae Catavencu al lui Ion Luca Caragiale.

In construirea personajului sau, George Calinescu foloseste mijloace directe si indirecte.

Din prima categorie face parte portretul lui Stanica, personaj prezent in actiunea romanului din capitolul V. Detaliile fizice au semnificatii morale. In spirit modernist, autorul foloseste si epitetul neologic, sugestiv pentru profilul moral: un barbat "de o sanatate agresiva, cu parul mare si cret si cu o mustata in chip de musca". Despre sine el afirma: ,,Stanica e profund, degeaba incercati dumneavoastra sa-l luati peste picior!".

Indirect, personajul este prezentat prin actiunile, conceptiile, limbajul si gesturile sale: "Stanica vorbea sonor, cu gest artistic". El isi face aparitia in casa lui Costache Giurgiuveanu, unde se adunasera toate personajele romanului la o partida de carti. Acolo el incearca sa-l convinga pe socrul sau, Simion Tulea, sa-i dea zestrea promisa Olimpiei, pentru ca la randul sau sa isi respecte promisiunea de a se casatori legal cu ea. Fire tenace, el face parte din categoria oamenilor care, dati afara pe usa, intra pe fereastra.

Palavragiu, vulgar si grosolan, ii strecoara aluzii necuviincioase Otiliei, verisoara sa prin alianta si fiica vitrega a lui Costache Giurgiuveanu.

Lipsit de scrupule, el pare sa-si teasa intrigile si sa-si urmareasca scopul fara sa poata fi oprit. Viclean fara retineri, il provoaca mereu pe Costache spre a afla ascunzatoarea banilor. Nereusind nici prin intrebari, nici prin spaima de moarte pe care i-o inoculeaza perfid batranului, pandeste pe la ferestre. Apoi, cand Giurgiuveanu este paralizat la pat, scoate brutal pachetul cu bani de sub salteaua lui. Prin aceasta, Stanica devine un talhar odios. Ingrozit de jaful care se petrece sub ochii proprii, Giurgiuveanu moare.

Cu banii furati de la mos Costache, isi deschide un cabinet de avocatura, patroneaza cercuri de morfinomani si se casatoreste cu Georgeta, o prostituata de lux. Ea ii va servi ca ,,trambulina" in viitoarea lui ascensiune politica.

Personaj complex, Stanica Ratiu este produsul unei societati in care banul reprezinta totul, in care casatoriile se bazeaza pe interese materiale, ca si cariera, succesul in viata politica, respectul si statutul social.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2428
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved