Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Ilustreaza trasaturile prozei romantice, prin referire la o opera literara studiata

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai micIlustreaza trasaturile prozei romantice, prin referire la o opera literara studiata.Alexandru Lapusneanu, Costache Negruzii

Curent aparut in Anglia la sfarsitul secolului al 18-lea, romantismul s-a ridicat impotriva rigorii si a dogmatismului estetic, propunandu-si sa iasa din conventional si abstract, sustinand manifestarea fanteziei creatoare, a sensibilitatii si a imaginatiei si minimalizand ratiunea si luciditatea. Altfel spus, romantismul a pledat pentru explorarea universului interior al omului.

In "Alexandru Lapusneanul", romantismul se manifesta la nivelul temei, personajelor, motivelor si procedeelor:

Tema

Prima nuvela istorica din literatura romana, aceasta specie a genului epic fiind de altfel proprie romantismului, "Alexandru Lapusneanul" apare in primul numar al revistei "Dacia literara", inscriindu-se intr-una din directiile imprimate de programul acesteia: inspirarea scriitorilor din istoria patriei. "Alexandru Lapusneanul" va fi astfel o nuvela romantica tocmai prin tema abordata: evocarea unui moment zbuciumat din istoria Moldovei, in timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanu.

Personajele

Romanstismul nuvelei frapeaza insa prin caracterul personajului de exceptie Alexandru Lapusneanu. Apreciat constant drept un erou romantic, prin calitati de exceptie si defecte extreme, construit pe baza antitezei romantice, eroul lui Costache Negruzii este un personaj complex, bine individualizat.

George Calinescu aprecia, ca "Lapusneanul apare ca orice om viu si intreg si impresia ultima a cititorului e mai putin a unui portret romantic cat a unei puternice creatii pe deasupra oricarui stil de scoala", precum si faptul ca "echilibrul intre conventia romantica si realitatea individului e minunea creatiei lui Negruzii."

Este tipul domnitorului tiran si crud, cu o vointa puternica ("Sa ma intorc? Mai degraba-si va intoarce Dunarea cursul indarat") si cu spirit vindicativ (razbunator).

Il caracterizeaza cruzimea nemasurata, trasatura tipic romantica, provenita dintr-o ura fara margini, dusa la paroxism, fata de boierimea tradatoare, ceea ce include personajul in anormalitate, specifica romantismului.

Destinul personajului principal este cel al unui om obisnuit pus in imprejurari neobisnuite.

Alcatuit din urcusuri si coborasuri (de la functia de stolnic la coroana voievodala sau dupa ce este tradat de boieri si pierde scaunul domniei, merge la Constantinopol, de unde se intoarce cu osti, il detroneaza pe Tomsa, ajunge domnitor pentru a doua oara si loveste fara mila in boieri, rapus de boala, moare otravit de propria-i sotie), acest destin este marcat de forta distructiva a celui care-l poarta.

La modul romantic, Lapusneanul este un demon alcatuit din constraste puternice (luciditate politica, hotarare, tenacitate, inteligenta, viclenie, nesabuinta, disimulare si, mai ales, cruzime).

Demonul are nevoie de o putere in scena grandioasa pentru a-si realiza razbunarea ca forma a erorii sale axistentiale, iar chipul i se profileaza pe un fundal de foc sange si suferinte.

Specifica personajelor romantice le este si complexitatea caracterului. Portretul lui Alexandru Lapusneanul este alcatuit din lumini si umbre. In deschierea nuvelei, aflam chiar din spusele domnitorului ca in prima sa domnie nu a existat varsare de sange, a facut dreptate tuturor, dovada ca Lapusneanu este capabil de o conducere in care crima nu este ridicata la rang de lege. Faptele voievodului, ajuns din nou pe tronul Moldovei, campania de exterminare a boierilor tradatori, iertarea pe care o cere, cu pocainta, boierilor, leacul de frica oferit gingasei si miloasei doamne, aruncarea lui Motoc in mainile multimii furioase pun in lumina un domn absolut, un tiran al epocii medievale, care actioneaza pentru intarirea autoritatii domnesti si slabirea boierilor. Negruzzi a inteles astfel "spiritul cronicii romane si a pus bazele unui romantism pozitiv, scutit de naive idealitati". (G. Calinescu)

Antiteza angelic-demonic se realizeaza la nivelul personajelor Roxandra-Lapusneanul si are rol bine determinat: "numai raportata la umanitatea ei, putem intelege marginile criminalitatii lui Lapusneanul"(D. Popovici)

Temele abordate specific romantice sunt:

Istoria

Patriotismul

Luptele sociale

Dorinta de marire

Razbunarea

Soarta schimbatoare

Motive romantice:   

Calugarirea

Rasturnari de domn, ungeri de domn

Ucideri, schingiuiri

Procedee romantice:

Tirade, discursuri (hotararea de nestramutat pe care o expune soliei

boieresti, discursul din biserica)

Antiteze (intre personaje)

Replici memorabile (vezi motourile:

I "Daca voi nu ma vreti, eu va vreu."

II "Ai sa dai sama, doamna!."

III "Capul lui Motoc vrem."

IV "De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu..")

Redarea culorii locale: culoarea de epoca se realizeaza prin descrierea

bogata a vestimentatiei, a obiceiurilor, a felului in care decurgeau ostetele ori a rogorilor vietii de la curtile domnitorilor din evul de mijloc.

Subiectivismul ("desantata cuvantare", "tiran")Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1793
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved