Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Expune ideile care au stat la baza directiei moderniste, promovate de Eugen Lovinescu

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micExpune ideile care au stat la baza directiei moderniste, promovate de Eugen Lovinescu.

Modernismul reprezinta un curent in arta si literatura secolului al XX-lea, caracterizata prin negarea traditiei si prin impunerea unor noi principii de creatie. Modernismul cuprinde curentele artistice novatoare, precum: simbolismul (sf. sec. al XIX-lea), expresionismul, avangardismul.Eugen Lovinescu, prin intermediul revistei si al cenaclului Sburatorul, pune bazele si teoretizeaza acest curent. Revista a aparut la Bucuresti, intre 1919-1921 si 1926-1927. Cenaclul a avut o existenta mult mai indelungata (din 1919 pana in 1947).

Obiectivele gruparii erau promovarea tinerilor scriitori si imprimarea unei tendinte moderniste in evolutia literaturii. Primul obiectiv s-a realizat prin lansarea unor nume ca: I. Barbu, Camil Petrescu, Camil Baltazar, Ilarie Voronca, G. Calinescu, Vladimir Streinu. Al doilea obiectiv a cunoscut un proces mai indelungat de constituire. La inceput, Lovinescu nu formuleaza un program si nu adopta o formula unica, propunandu-si sa castige de partea sa talente mai vechi sau sa descopere altele noi. Pe masura ce-si incheaga sistemul teoretic, inraurirea lui asupra tendintei de modernizare a literaturii se accentueaza, starnind un adevarat curent de idei.

Modernismul lovinescian, porneste de la ideea ca exista un spirit al veacului     care imprima un proces de omogenizare a civilizatiilor, de integrare intr-un ritm de dezvoltare sincronica. In conditiile in care exista decalaje intre civilizatii, cele mai putin dezvoltate sufera influenta binefacatoare a celor avansate.

Teoria imitatiei era preluata dupa francezul Gabriel Tarde care explica viata sociala prin interactiunea reactiilor sufletesti.

Principiul sincronismului in literatura insemna in mod practic acceptarea schimbului de valori, a elementelor care confera noutate si modernitate fenomenului literar. Nu e vorba de o imitatie servila, ci de o integrare a literaturii intr-o formula estetica viabila in pas cu evolutia artei europene.

Teoria mutatiei valorilor estetice este o justificare a salturilor in literatura. Influentele au fost necesare, dar ele au actionat asupra unui element autohton, acestea nu au inventat o cultura, ci au modelat-o, ajutand-o sa se regaseasca. Lipsa de sincronizare, de contemporaneitate a civilizatiei si a culturii a dus la anacronisme.Prin modernizare, Eugen Lovinescu intelege depasirea unui spirit provincial", deci, nu opozitie    fata de traditie, de specific national. Erau necesare cateva mutatii esentiale in plan tematic si estetic: trecerea de la o literatura cu tematica preponderent rurala la o literatura de inspiratie urbana; cultivarea prozei obiective; evolutia poeziei de la epic la liric; intelectualizarea prozei si a poeziei; dezvoltarea romanului.

CONSECINTELE SINCRONIZARII

tematica citadina in literatura;

cultivarea prozei obiective;

intelectualizarea prozei si a poeziei;

dezvoltarea romanului analitic; disocierea transanta liric-epic.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1167
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved