Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Ilustreaza conceptul operational de "nuvela psihologica", prin referire la o opera literara studiata

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai micIlustreaza conceptul operational de "nuvela psihologica", prin referire la o opera literara studiataNuvela psihologica este o opera narativa in proza, de intindere medie, avand un singur fir epic prin care se sondeaza caractere si reactii umane, un conflict riguros construit si personaje centrale bine reliefate. Accentul cade asupra actantilor. Ca intindere, nuvela se situeaza intre povestire si roman.

In nuvelele sale psihologice, I.L. Caragiale sondeaza profunzimile sufletesti ale personajelor: obsesia, spaima, cosmarul, halucinatiile etc.

"In vreme de razboi" este o nuvela psihologica a carei tema o constituie degenerarea psihica, pana la alunecarea in nebunie a omului obsedat de ideea imbogatirii.

Protagonistul, hangiul Stavrache, afla ca fratele sau, preotul Iancu, este seful unei bande de talhari care a fost prinsa. Pentru a scapa de urmarirea autoritatilor, Iancu pleaca voluntar la razboi.

La scurt timp, hangiul primeste vestea ca fratele i-a murit intr-o batalie si devine mostenitorul unei impresionante averi. Foamea achizitiva il face sa se teama ca fratele ar putea fi in viata. Teama lui Stavrache devine obsesie. Incepe sa aiba halucinatii in care Iancu traieste si il viziteaza.

Deznodamantul este dramatic: temerile avarului se adeveresc. Hangiul va innebuni.

In nuvela psihologica conflictul este intern, deci in constiinta personajului. I. L. pune accentul pe lupta care se desfasoara in sufletul lui Stavrache. El este framantat de dorinta de a ramane in posesia averii fratelui.

O data cu evolutia conflictului, personajele sufera transformari sufletesti. Daca la inceput Stravache isi iubea fratele, mai apoi el a ajuns sa-i doreasca moartea. Astfel, prima scrisoare venita de la Iancu il induioseaza pe hangiu pana la lacrimi. Dupa un timp, la a doua halucinatie pe care o are Stavrache in legatura cu venirea fratelui, el incearca sa il sugrume pe acesta.

Nuvela psihologica prezinta, in afara de transformari sufletesti, si schimbari morale ori comportamentale. Astfel, Stavrache devine un om al carui cod etic este subordonat banului.

O alta trasatura a nuvelei psihologice este prezentarea tensiunilor sufletesti. La Stavrache acestea se acumuleaza pana cand personajul incepe sa aiba halucinatii. El isi inchipuie ca fratele il viziteaza de doua ori: ca ocnas si ca ofiter.

In aceasta opera I. L. C. foloseste mijloace de investigatie psihologica. Astfel, modalitatea de baza in realizarea personajelor este analiza psihologica. Prin Stavrache, autorul investigheaza nelinistea, obsesiile halucinatorii si spaima; sunt create tipul omului lacom si tipul delincventului fara scrupule, care ajunge din preot talhar si din ofiter - delapidator. Caracterul psihologic al acestei nuvele este sporit prin prezentarea detaliata, ca intr-o fisa medicala, a degenerarii psihice a hangiului.

Din punct de vedere al stilului folosit, autorul apeleaza si la stilul indirect liber (folosit adesea in scrierile psihologice), prin care personajele isi exprima gandurile; in asemenea situatii stilul indirect liber devine mijloc de prezentare a psihologiei personajului. Nuvela psihologica foloseste insa si stilul direct, cel specific dialogului, prin care cititorul poate sonda mentalitatea si evolutia actantilor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1619
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved