Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Expune subiectul unui text narativ studiat, apartinand lui Mihail Sadoveanu

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micExpune subiectul unui text narativ studiat, apartinand lui Mihail SadoveanuPublicat in 1928, volumul "Hanu Ancutei", realizat prin tehnica povestirii in rama, reprezinta o capodopera care face trecerea spre etapa marilor carti sadoveniene.

Povestirea in rama presupune existenta unei duble instante narative. Astfel, exista drumetii din han care evoca intamplari si un narator martor confident, care asculta fiecare povestire si o reproduce pentru cititori. Prezenta sa este redata prin utilizarea persoanei I in naratiune si creeaza impresia de autenticitate.

"Fantana dintre plopi" este a patra povestire si are ca tema iubirea tragica, iar ca personaj-narator il are pe capitanul de mazili Neculai Isac. Naratorul evoca o intamplare traita de el in tinerete, in urma cu douazeci si cinci de ani pe aceleasi meleaguri.

In expozitiune se arata ca el face un popas la Hanu Ancutei. Plimbandu-se calare pe malul raului Moldova, intalneste un grup de tigani care se scaldau. Intre ei se aflau Hasanache, un batran cersetor, si Marga, o tigancusa de optsprezece ani.

Intriga textului poate fi reprezentata de faptul ca frumusetea fetei il tulbura si le da celor doi cate un ban de argint.In desfasurarea actiunii se arata ca fata il cauta la han a doua zi pentru a-i arata pantofii cumparati cu banul primit. Apoi tinerii petrec o seara la fantana dintre plopi si isi promit o noua intalnire de dragoste la intoarcerea lui Isac de la Pascani, unde trebuia sa-si vanda marfa. A doua intalnire la fantana are un final tragic. Indragostita, fata ii marturiseste ca Hasanache o trimisese la han ca sa-l seduca, iar planul era ca tiganii sa-l omoare si sa-i ia banii de pe marfa.

In punctul culminant aflam ca, desi este constienta ca tiganii o vor ucide pentru ca i-a tradat, fata il avertizeaza pe iubitul ei. Tanarul fuge calare, scapa cu viata, dar o prajina aruncata de urmaritori ii scoate un ochi.

Deznodamantul este tragic. Insotit cu faclii de carausii de la han care ii sarisera in ajutor, Neculai Isac revine la locul intalnirii, unde sangele proaspat de pe colacul de piatra este semnul ca fata fusese ucisa cu cruzime si aruncata in fantana.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1903
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved