Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Ilustreaza conceptul operational de "nuvela istorica", prin referire la o opera literara studiata

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai micIlustreaza conceptul operational de "nuvela istorica", prin referire la o opera literara studiataNuvela istorica este o opera narativa in proza, avand tema, fir epic si izvor istoric, conflict riguros construit si personaje centrale bine reliefate. Accentul cade asupra actantilor, mai putin asupra actiunii. Ca intindere, nuvela se situeaza intre povestire si roman.

Alte trasaturi ale nuvelei istorice sunt: utilizarea de licentele istorice; locul si timpul actiunii sunt reale; personajele au numele si unele trasaturi ale unor personalitati istorice; se prezinta mentalitati, comportamente, relatii sociale, obiceiuri, vestimentatie, limbaj etc. specifice perioadei respective.

Prima nuvela istorica din literatura romana, "Alexandru Lapusneanul" de Costache Negruzzi, apare in numarul de debut al revistei "Dacia literara". Opera se inscrie in programul conceput de Mihail Kogalniceanu, care pleda pentru "inspirarea scriitorilor din istoria patriei". Pentru crearea acestei nuvele, C. Negruzzi a folosit ca sursa de documentare cronica lui Grigore Ureche. Motourile folosite de autor la inceputul capitolelor I si al IV-lea sunt preluate din "Letopisetul Tarii Moldovei". Celelalte doua motouri reprezinta doar licente istorice. Tot in ceea ce priveste adevarul istoric, poate fi mentionat ca boierii Motoc, Stroici si Spancioc nu mai erau in viata in momentul revenirii la tron a lui Alexandru Lapusneanul.

Avand doar patru capitole, se poate afirma ca aceasta nuvela este de intindere medie. Modul predominant de expunere este naratiunea. Autorul evoca o perioada zbuciumata prin care a trecut Tara Moldovei in a doua jumatate a secolului al XVI-lea.

In expozitiune aflam ca Alexandru Lapusneanul revine in Moldova pentru o a doua domnie, dupa ce fusese inlaturat prin intrigi de la tron. La granita este intampinat de o delegatie de patru boieri care vor sa-l convinga sa renunte la intentia sa.

In intriga se arata ca domnitorul este decis sa ocupe tronul, ceea ce se si intampla.

Obsedat de ideea ca se va complota impotriva sa, Lapusneanul se comporta cu deosebita cruzime, ajungand sa puna la cale masacrarea a nu mai putin de 47 de boieri intr-o singura zi. Alexandru Lapusneanul este bine reliefat, indeosebi prin actiunile sale. Sfarsitul personajului este tragic, el murind otravit.

Dupa cum se observa, actiunea este simpla, poate fi prezentata foarte pe scurt. Ceea ce atrage atentia cititorului este personajul. Costache Negruzzi creeaza tipul domnitorului tiran, crud, paranoic, ipocrit, disimulator in scopuri criminale.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1607
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved