Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


MANIOASA - GEORGE COSBUC

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micMANIOASA

Context literar. George Cosbuc apartine neoclasicismului si a creat numeroase idile in care reflecta aspecte variate ale erotismului juvenil din viata satului transilvanean.
Semnificatia titlului. Manioasa este un termen apartinand registrului familiar, care transmite o stare sufleteasca, o atitudine a fetei de la tara fata de flacaul care este total nedumerit de comportamentul ciudat, inexplicabil al tinerei.

Tema este iubirea si comportamentul in iubire. Cosbuc reda framantarea interioara a unui tanar care nu intelege care-i sunt greselile fata de Lina, care este „manioasa'.

Structura - compozitie. Textul este organizat ca o confesiune, sau ca un monolog prin care flacaul vrea sa inteleaga de ce Lina este atat de suparata pe el, refuzandu-i „fragii' sau intalnirile.

Laitmotivul „Si ma mir ce i-am facut?' traduce starea ambigua a tanarului care nu intelege capriciile fetei. Supararea flacaului se intensifica, el este strabatut de ganduri sumbre: sa ajunga „pribeag' si declara ca ii „e greu capul ca de lut.

Atitudinea fetei poate fi interpretata ca un joc pur de-a iubirea sau ca o manifestare fireasca a feminitatii, insa flacaul, mai rational, nu gaseste explicatii si de aici starea sa de uimire, plina de intrebari.

Analiza stilistica

Nivelul morfo-sintactic. Enunturile sunt simple, verbele la persoana I reflecta destainuirea flacaului suparat si nedumerit: stiu, mergeam, vorbesc. intreb, ma mir, vreau, am dat, vedeam Registrul verbal se schimba de la prezent, cand se refera la actiunile proprii, la imperfect, atunci cand reda atitudinile Linei, dand astfel senzatia de narare.Nivelul lexico-semantic. Pentru a reda cadrul rustic. Cosbuc utilizeaza regionalismele si expresiile populare: „sta-n portita', altita, „Si-i facea floare-n obraz', zavorul, furisa, pridvorul.

Nivelul figurilor de stil. Chipul fetei frumoase este reliefat de cateva epitete: „Ochii ei frumosi si dragi', si comparatii: „Ca la serpi ii umbla ochii', „Lina pe furis, ca dorul/ Pasea-n degete pridvorul'.

Starea sufleteasca ambigua a flacaului este punctata de interogatii si exclamatii retorice: ,, Vreau de-aici sa rup o floare!', ,,Sa ma vezi la Lina-n prag! -/ Mai stiu eu ce-astept in prag?

Receptare critica

„In opera lui Cosbuc, iubirea este epicentrul cosmosului rural si ea prilejuieste o complexitate de modulatii sufletesti care, fara a putea fi calificata chiar drept o analiza psihologica, asa cum au crezut unii ca pot sustine, este insa o sursa de varietate a lirismului.'

(Octav Sulutiu, George Cosbuc) (L.C.N.)


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5440
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site