Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


O SCRISOARE PIERDUTA - ION LUCA CARAGIALE

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micO SCRISOARE PIERDUTA - ION LUCA CARAGIALE

Actiunea comediei se petrece in capitala unui judet de munte, in preajma alegerilor.

Tipatescu, prefectul judetului, isi exprima revolta fata de atacurile opozitiei din „Racnetul Carpatilor” in timp ce Pristanda, politaiul orasului, il aproba slugarnic. Politaiul, a carui afacere cu steagurile care trebuiau puse de 10 mai sunt este dezvaluita de prefect cu intelegere, povesteste lui Tipatescu despre faptul ca seful opozitiei, Catavencu detine o scrisoare compromitatoare. Trahanache, presedintele comitetului permanent al partidului de guvernamant din judet, relateaza lui Tipatescu despre o intalnire a sa cu Catavencu la redactia ziarului unde acesta i-a prezentat o scrisoare de amor a prefectului catre Zoe, sotia presedintelui, scrisoare pe care „venerabilul” o considera o „plastografie”. Zoe care aude din camera de alaturi discutia dintre sotul si amantul ei isi recunoaste fata de Tipatescu vina de a fi pierdut scrisoarea spunandu-i ca l-a trimis pe Pristanda sa „cumpere” scrisoarea de la Catavencu. Farfuridi si Branzovenescu, membri marcanti ai partidului banuiesc ca se pune la cale o tradare a intereselor de partid si reclama acest fapt lui Tipatescu. Apare Cetateanul turmentat care ii povesteste Zoei cum a gasit scrisoarea pierduta de ea si cum i-a fost furata de Catavencu.
Trahanache, Farfuridi si Branzovenescu numara voturile prezumtive    la alegerile ce vor avea loc ceea ce nu linisteste pe cei doi membri hotarati sa trimita o depesa la centru pentru a anunta tradarea si pe care sa o semneze anonima.

Din ordinul lui Tipatescu, Catavencu este arestat. Zoe il trimite pe Ghita sa-l elibereze si sa-l aduca pentru a negocia returnarea scrisorii. Tipatescu ii ofera un loc in Comitetul permanent, postul de avocat al statului, postul de primar si epitrop efor la Sfantul Nicolae, o mosie in marginea orasului dar Catavencu refuza. Zoe intervine promitandu-i sprijinul pentru a fi ales deputat. Apare Cetateanul turmentat pentru a afla pentru cine trebuie sa voteze. Tipatescu primeste o depesa de la guvern in care i se cere sa fie ales cu orice pret d. Agamemnon Dandanache. Sub presedintia lui Trahanache, are loc adunarea in care candidatii isi sustin programele electorale. Dupa discursul lui Farfuridi urmeaza Catavencu sustinut de grupul sau. Intrata in panica dupa depesa primita de Tipatescu de la guvern, Zoe isi cauta sotul dar acesta ii spune ca a gasit o polita plastografiata de Catavencu. El anunta numele candidatului : Agamemnon Dandanache. Catavencu protesteaza dar este dat afara din sala de oamenii lui Pristanda.Zoe este ingrijorata ca, dupa intrunire, Catavencu a disparut si se asteapta ca scrisoarea sa fie publicata. Soseste candidatul de la centru care marturiseste ca a ajuns sa candideze folosindu-se de o scrisoare compromitatoare a unui „amic” pe care ar fi urmat sa o publice la „Razboiul” daca nu ar fi fost ales dar el va pastra scrisoarea chiar in aceasta situatie pentru ca i-ar mai putea fi de folos candva. Catavencu apare umil cerand iertare Zoei declarand ca a pierdut scrisoarea in incaierarea de la intrunire. Cetateanul turmentat o aduce a gasind-o in captuseala palariei pierduta de Catavencu pe care Zoe il iarta si-i promite ca-l va sprijini la urmatoarele alegeri cu conditia sa conduca manifestarea de sarbatorire a victoriei adversarului sau de acum.   


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1260
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site