Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


O scrisoare pierduta –apartenenta la specie si gen

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micO scrisoare pierduta –apartenenta la specie si gen

I.L.Caragiale este considerat intemeietorul momentelor si schitei in literatura romana,ramanand in literatura ca unul dintre cei mai de seama dramaturgi prin comediile sale D-ale carnavalului,O noapte furtunoasa ,Conu Leonida fata cu reactiunea precum si O scrisoare pierduta.
Comedia este specia genului dramatic ,in care dramaturgul prezinta in mod consecvent, situatii si personaje comice ,care starnesc rasul.Apartinand genului dramatic,comedia este creata pentru a fi reprezentata scenic,fiind sructurata pe acte ,scene ,parti, prezenta autorului facandu-se observata prin indicatiile de regie(didascaliile),modul de expunere dominant este dialogul (constituit din schimburi de replici), combinat cu monologul dramatic.

Opera O scrisoare pierduta este structurata in patru acte ,in care se surprinde momentul alegerilor,prilej cu care sunt evidentiate moravurile burgheziei de la sfarsitul secolului trecut.

Actiunea se desfasoara in “capitala unui judet de munte” (numele localitatii nefiind specificat, situatia poate fi generalizata), pe fundalul unei agitate campanii electorale.

Expozitiunea ne prezinta pe Ghita Pristanda,politaiul orasului,si pe Stefan Tipatescu, prefectul judetului , care citeste cu glas tare ziarul Racnetul Carpatilor ,ziar in care este acuzat guvernul ca a lasat unul din cele mai frumoase judete ale tarii „in mainile unui vampir”.Ghita imita indignarea lui Tipatescu uzand totodata si de ticul sau verbal”curat caraghioz!” -„curat misel” , contribuind astfel la realizarea comicului de limbaj.

Ghita ii relateaza apoi prefectului despre misiunea pe care o avusese in noaptea precedenta si anume sa spioneze pe adversarul lor politic,pe avocatul Nae Catavencu. Comicul de limbaj este realizat prin prezentarea situatiei familiei lui Pristanda de catre acesta :”Famelie mare ,renumeratie mica dupa bugetdar de! noua copii si optzeci de lei pe luna:famelie mare ,renumeratie mica ,dupa buget.”Acuzat de prefect ca nu a pus toate steagurile Ghita le numara intr-un stil aparte care contribuie la umorul piesei:doua la prefectura,doua la catrindala,doua la primarie”enumera apoi aceleasi steaguri adunand rau.

Intriga este redata de reluarea discutiei despre misiunea lui Ghita ,care in timp ce spionase pe Catavencu,il auzise pe acesta spunand ca se afla in posesia unui document care ii va face pe cei de la putere sa il voteze in alegerile ce vor urma .

Desfasurarea actiunii il aduce in scena pe Zaharia Trahanache,presedintele mai multor comitete si comisii,care se intorsese de la Catavencu,agitat in urma discutiei pe care o avusese cu acesta.Ii povesteste lui Tipatescu cum Catavencu il chemase la el sa-i arate o scrisoare de amor ‚ ”in toata regula”,pe care i-ar fi scris-o Tipatescu sotiei sale,Zoe Trahaneche ,un plagiat in conceptia lui Trahanache ,care nu este capabil sa creada ca sotia l-ar putea insela cu prietenul sau, prefectul.

Catavencu cere insa in schimbul nepublicarii scrisorii sustinerea sa in alegeri in locul candidatului propus de grupul de la putere si anume Tache Farfuridi.Din acest moment intre avocatul Nae Catavencu, din opozitie si grupul conducerii locale reprezentat de Zaharia Trahanache si Stefan Tipatescu, izbucneste un conflict iscat de pierderea scrisorii de catre Zoe,scrisoare de amor primita de la Tipatescu si devenita acum obiect de santaj in mainile lui Catavencu.Situatia pare fara scapare pentru Zoe,care incearca sa-i faca pe cei doi barbati din viata ei sa-l voteze pe Catavencu pentru a-i apara onoarea.Farfuridi si Branzovenescu acuza puterea de tradare si vor sa trimita la Bucuresti o anonima,prin care sa anunte tradarea.In cele din urma Zoe reuseste sa-i convinga pe Tipatescu si Trahanache sa il aleaga pe Catavencu, pe lista candidatilor. In acelasi timp este trecut pe lista candidatilor,din ordinul autoritatilor de la centru, un nume necunoscut: Agamemnon Dandanache,care obtinuse locul tot printr-un santaj „a unei persoane importante”,si tot cu o scrisoare de amor.Punctul culminant este dat de faptul ca trebuie anuntat numele candidatului,iar „obiectul de santaj”este inca in mainile lui Catavencu ,care ameninta cu publicarea scrisorii in cazul in care nu va fi ales.Pe de alta parte Farfuridi ii suspecteaza de tradare in timp ce ei au ordine clare in privinta numelui celui ce va fi ales.Solutia vine de la politaiul Pristanda, care pune la cale un scandal menit sa-l anihileze pe Catavencu.In incaierare, acesta isi pierde palaria ,in care era ascunsa scrisoarea, si, devine din santajist santajat datorita politei semnate de el,ajunsa acum in mainile lui Trahanache.Scrisoarea de amor trece din nou pe la cetateanul turmentat,care o gasise prima data si de la care o furase Catavencu,dar ajunge de aceasta data la Zoe.

Deznodamantul este specific comediei,cu rezolvarea tuturor conflictelor si impacarea adversarilor.Catavencu este nevoit sa accepte patronajul lui Zoe si pentru impacare va organiza petrecerea data in cinstea alegerii lui Dandanache,ales in ‚unanimitate ,”curat constitutional”cum spune Pristanda.

Fiind o comedie ,autorul recurge la toate tipurile de comic si anume comic de limbaj,de nume,de situatie,etc. Comicul de limbaj este realizat prin prezenta numeroaselor greseli de vocabular. Cuvintele (mai ales neologismele) sunt deformate prin pronuntie gresita (“famelie”, “renumeratie”, “andrisant”, “plebicist”) sau prin etimologie populara (“scrofulosi”, “capitalisti” locuitori ai Capitalei). Incalcarea regulilor gramaticale si a logicii, cum ar fi: polisemia (“ne am racit impreuna”), contradictia in termeni (“dupa lupte seculare care au durat aproape zece ani” sau “12 trecute fix”), asociatii incompatibile (“Industria romana este admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire”), nonsensul (“din doua, dati-mi voie, ori sa se revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica…”)etc.

Comicul de nume are o mare savoare.Zaharia Trahanache este o „coca moale”-trahanaua,care ,desi vede scrisoarea incriminatoare ,crede ca-i plagiat.Stefan Tipatescu este un tip,dar totodata unul care trece tiptil prin viata .Ghita Pristanda ,un tip slugarnic,obisnuit sa execute ceea ce i se comanda.Cuplul Farfuridi-Branzovenescu reprezinta prostul fudul.Dandanache este dandanaua,fiind mai prost decat Farfuridi si mai canalie decat Catavencu.

Comicul de situatie si de moravuri surprine intr-un mod exceptional societatea si moravurile ei prin prisma santajului,a adulterului sau a reusitei pe principiul „scopul scuza mijloacele”.

Indeplinind toate trasaturile comediei si respectiv ale genului dramatic,putem spune ca piesa O scrisoare pierduta este o comedie si implicit o opera dramatica.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4339
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site