Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Prezina subiectul unui text narativ studiat, apartinand lui Ioan Slavici

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micPrezina subiectul unui text narativ studiat, apartinand lui Ioan Slavici.Mara - Ion Slavici

Prin sptiu si timp actiunea se situeaza in perioada copilariei autorului, intamplarile desfasurandu-se in zona Aradului - Radna, Lipova, precum si la Budapesta, Viena, univers cunoscut de scriitor si posibil de identificat si in memorialistica lui Slavici. Romanul este alcatuit din 21 de capitole, uemarind destinul Marei, precupeata din Radna, al copiilor ei Persida si Trica. Vaduva, eroina, prin spiritul ei intreprinzator, reuseste sa duca o viata prospera. Asigura Persidei, cu eforturi financiare reduse, educatie corespunzatoare la calugarite, iar lui Trica ii ofera meseria de cojocar, dupa o perioada de ucenicie la Bocioaca.

Romanul se constituie ca o opera despre iubire si casnicie, proiectand in prim-plan dragostea dintre Persida si Natl, feciorul macelarului Hubar. Se poate vorbi si de un roman al Persidei - dragostea ei situandu-se intre teologul Codreanu, care o iubeste, si Natl, fiul macelarului bogat, dar de alta confesiune; alegerea este pentru cel din urma.

Sunt redate gradat, starile sufletesti ale Persidei, de la primele momente, in care-l vede de la fereastra chiliei manastirii pe Natl si de cand simte "ca nu mai poate sa fie ceea ce a fost", la cele doua intalniri ale tinerilor, la casatoria fara voie si la fuga lor, la reintoarcerea si asezarea in randul colectivitatii, potrivit traditiei.Paralel cu viata Pwersidei este relevata si cea a lui Trica, si el personaj principal al romanului, care refuza sa faca compromisuri morale. Astfel, desi legat prin interese de familia Bocioaca, refuza o eventuala legatura cu sotia cojocarului, plecand in armata, pe front, desi Mara pare a-l impinge spre mrejele unei aventuri. "Nu dau nici un ban! raspunse Mara indaratnica, daca te vei incurca atata paguba! Ce pierzi? Nu e rusinea mea, nici a ta, ci a ei! Vorba e sa nu-ti umble gura". Se bucura atunci cand trica hotaraste sa plece si, disimuland, actioneaza exploziv: chiuie, bate din palme, imbratiseaza pe toata lumea. Aceasta este inca o dovada a punctului de rezistenta, a tariei, cu care se infrunta cu opinia multimii si rasturnarile imprevizibile de situatii exprimate de gandurile si reactiile Marei: "Tot n-avea nimeni fecior ca dansa!".

Fiindca opera este un roman al copiilor si parintilor trebuie relevat si modul in care Slavici rezolva cazul lui Brandi, prin casatoria cu Reghina. Incearca sa-l adopte pe psihopatul copil, dar plateste cu viata deoarece compensatia vine prea tardiva! Asadar, in numele unui imperativ etic, xn final, desi capitolul se numeste "Pace si liniste", Bandi in omoara pe batranul hubar - cazul fiind reditar, psihologic, mergand spre naturalism. Este si un roman al parintilor; in afara Marei, se releva cuplurile Hubar-Hubaroaie; Bocioaca-Marta.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1225
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved