Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Prezinta constructia subiectului unui roman de Marin Preda

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micPrezinta constructia subiectului unui roman de Marin Preda
Roman realist contemporan

2 volume

tema rurala: satul romanesc din Campia Dunarii, ilustrat prin familie,

taranime si drama ei istorica

valoarea de exceptie a “Morometilor” consta in densitatea epica, in

profunzimea psihologica si in problematica inedita a satului romanesc ante si postbelic, surprins la raspantia dintre doua oranduiri sociale.

VOLUMUL I

Expozitiunea: Actiunea este plasata cu 3 ani inatintea primului razboi

mondial, intr-un sat din Campia Dunarii, Silistea-Gumesti, intr-o perioada in care “timpul avea cu oamenii nesfarsita rabdare”. Actiunea volumului I se petrece de la inceputul pana la sfarsitul verii, cand “timpul nu mai avea rabdare.”

Incipitul romanului: intoarcerea de la camp a lui Ilie Moromete, impreuna cu cei 3 fii mai mari.

Scena cinei – detalii, ordine prestabilita. Ilie Moromete, tatal, cu 10 ani mai mare decat sotia lui, Catrina, venise in aceasta a doua casatorie cu 3 baieti, Paraschiv, Nila si Achim, carora li se adaugasera 2 fete, Tita si Ilinca si inca un baiat, Niculae, mezinul familiei. Masa mica, joasa, rotunda, in tinda, asezati „unul langa altul, dupa fire si neam”. Atmosfera tensionata: Paraschiv, Nila si Achim vs Catrina, Ilie Moromete vs Niculae. Catrina Moromete – un pogon de pamant pe care il vanduse Moromete si pe care ea il revendica. Paraschiv, Nila si Achim , aflati in conflict cu Moromete deoarece acesta „nu face nimic, sta toata ziua”, planuiesc sa plece cu oile la Bucuresti. Datoriile la banca, plata “foncierii” il fac pe Moromete sa ii vanda lui Tudor Balosu salcamul.

Taierea salcamului - detalii ce se aduna progresiv si simbolistica dramatica: inceputul declinului familiei Moromete si al satului traditional.

Poiana lui Iocan – se adunau gospodarii, cei care sunt “nici saraci, nici

bogati”, intre care Moromete, Cocosila, Dumitru lui Nae, citesc ziarul si comenteaza politica ironic si cu umor.

Scena “foncierii”. Chemat sa vina acasa de la fierarie, Moromete vede pe prispa casei doi oameni care il asteptau. Unul dintre ei era Jupuitu, agent de urmarire, venise dupa taxa restanta in valooare de 2863 de lei. Moromete “joaca” scena “foncierii” cu o gama inepuizabila de tertipuri, in final platind doar 1000 de lei.Scena secerisului. Sunt prezentate datini din viata satului tradinitonal.are

reguli precise, iar recolta din anul respectiv era foarte buna.

Fuga lui Paraschiv, Nila si Achim la Bucuresti, luand cu ei oile, caii

toti banii si cele mai bune covoare. Moromete ii vinde lui Balosu un lot de pamant si locul din spatele casei , reusind sa-si plateasca taxele.

Celelalte planuri de actiune sunt reprezentate de destinele altor familii

care nu se intersecteaza cu destinul familiei Moromete si nu se influenteaza reciproc: conflictul lui Tudor Balosu cu fiica sa deoarece aceasta fuge. Birica, Vasile Botoghina se cearta cu sotia sa deoarece voia sa vanda pamant pentru a se trata la plamani.

VOLUMUL AL II-LEA

Moromete se schimbase. Inceputul : „In bine sau in rau se schimbase

Moromete?”- se apucase de negot, castiga bani buni, dar pe Niculae nu-l mai lasa la scoala.- „beneficiu”. Baietii care fugisera la Bucuresti pierdusera tot si nu se alesesera decat cu un serviciu la „ucebe”.

Morometii primisera o scrisoare de la baieti: Paraschiv lucra ca sudor la

tramvaie, Nila era portar la un bloc si Achim avea un mic magazin de “Consum alimentar”.

Moromete pleaca la Bucuresti sa-si aduca feciorii inapoi, insa acestia refuza. „Mana mea asupra voastra nu mai exista”.Era in anul in care incepuse razboiul. Nila moare in razboi, in batalia de la Cotul Donului, iar Paraschiv moare de tuberculoza.

Autoritatea lui Moromete scade atat in familie cat si in sat.

Venirea comunistilor si colectivizarea. Personaje nou introduse de autor

care intruchipeaza prostia si ambitia celor obscuri de a veni la putere si de a schimba lumea. Venetici si oameni pripasiti in sat, prezentati cu ironie ocupa acum locurile importante.: Bila- reprezentantul A.R.L.U.S, moldoveanul Mantarosie, lipoveanul Adam Fantana, Zdroncan – secretarul sfatului si unul din cei 13 copii ai lui Traian Pisica, Plotoaga, presedintele consiliului popular, Isosica, Vasile al Moasei, Ouabei. Niculae Moromete ajunge activist de partid, insa in urma unei incaieraari pe aria de la Cotigeoaia este demis. Isi continua studiile, ajunge inginer horticultor si se insoara cu Marioara lui Adam Fantana, care este si ea asistenta medicala, nu mai este taranca.

Moartea lui Ilie Moromete. Avea aproape 80 de ani, era imputinat la

trup, fara sa aiba vreo boala anume. Ii spune doctorului crezul sau in viata: “Domnule, eu totdeauna am dus o viata independenta!”


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 847
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site