Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


SCRIE UN ESEU DE 2 – 3 PAGINI, DESPRE ELEMENTELE DE COMPOZITIE SI DE LIMBAJ INTR-UN TEXT POETIC STUDIAT/ IN TEXTE POETICE STUDIATE, APARTINAND SIMBOLISMULUI

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micScrie un eseu de 2 – 3 pagini, despre elementele de compozitie si de limbaj intr-un text poetic studiat/ in texte poetice studiate, apartinand simbolismului, pornind de la urmatoarea afirmatie:

,,Procedeele simboliste sunt mult mai numeroase decat utilizarea, frecventa sau nu, a simbolului. Ele
includ, cum vom vedea, <<corespondentele>>, tehnica sugestiei, muzicalitatea etc. Simbolul, ca si
alegoria, sunt procedee poetice traditionale, care se confunda cu originea artei. Poezia este imagine,
metafora, simbol”.
(Lidia Bote, Simbolismul romanesc)In citatul din opera „Simbolismul romanesc”, Lidia Bote sugereaza o definitie a simbolismului, plecand de la elementele de compozitie si limbaj.
Conform citatului, conceptual de simbolism nu este definit in mod strict de simbol, ci de tehnica sugestiei, folosita drept cale de exprimare a „corespondentelor”, de muzicalitatea versurilor, de exprimarera starilor sufletesti nedefinite ale eului poetic.
In primul rand, Lidia Bote subliniaza caracterul superior al poeziei simboliste; caracter evidentiat prin utilizarea mai multor procedee compozitionale si stilistice in afara simbolului.
De asemenea, autoarea sugereaza caracterul traditional, arhaic, al conceptului de simbol, si il asociaza cu alegoria, regasita cel mai frecvent in creatiile populare precum balada.
In concluzie, daca poezia simbolista s-ar evidentia numai prin ideea de simbol, atunci ea ar fi una limitata. Conform criticii, poezia este mai intai imagine, metafora, si apoi simbol.
In lirica simbolista romaneasca se remarca, in primul rand, George Bacovia, al carui univers poetic sustine afirmatiile de mai sus.
Reprezentative pentru acest gen sunt poeziile bacoviene „Plumb” si „Lacustra”.
Aceste poezii se inscriu in lirica simbolista prin tehnica repetitiilor, folosirea simbolului, cromatica, muzicalitatea si dramatismul trairii eului liric.
In primul rand, tema poeziei „Plumb” o constituie conditia poetului intr-o societate lipsita de aspiratii si artificiala. Lumea ostila si stranie, conturata de cateva pete de culoare este proiectia universului interior de un tragism asumat cu luciditate.
La nivel stilistic se remarca prezenta simbolului central „plumb”, asociat metaforelor: „flori de plumb”, „coroanele de plumb”, „aripile de plumb” si expresivitatea epitetului din versul: “Dormea intors , amorul meu de plumb”.
Pe de alta parte, titlul poeziei „Lacustra” este insusi unul simbolic. Cu sens denotativ, lacustra reprezinta o locuinta primitiva, nesigura, construita pe apa. Podul care pastra legatura cu lumea terestra, era noaptea tras de la mal pentru a-I proteja pe locatarii casei de pericolele lumii exterioare.
Cu sens conotativ, titlul sugereaza faptul ca eul poetic este supus in permanenta pericolului agresiunii din partea lumii exterioare, de care se izoleaza, devenind in felul acesta un instrainat, un prizioner al propriei lumi.
Simbolurile principale in jurul carora se construieste ideea poezei sunt: ploaia care reprezinta dezagregarea eului, tristete, monotonie, descompunerea materiei si lacustra ca simbol al limitarii orizontului uman.
Alt argument care sustine superioritatea poeziei simboliste este imaginarul poetic, ce transfigureaza realitatea concreta prin corespondenta elementelor din natura, ale caror caracteristici rezoneaza in stari interioare lirice, viziune artistica specific simbolista, prin functia expresiva si estetica a simbolurilor, fenomenelor si culorilor.
Mai mult, unul dintre principalele procedee simboliste intalnite in lirica bacoviana precum afirma si Lidia Bote, este muzicalitatea poeziei. Exista o larga varietate artistica de sugerare a muzicalitatii, prin zgomote diverse ( „Si scartaiau coroanele de plumb”), verbe auditive care exprima disperarea, spaima, starea de nevroza (“sa-l strig”; “aud material plangad”, “aud plouand”). Muzicalitatea interioara a versurilor, realizata prin alternarea vocalelor cu consoanele (“plumb”), prin repetarea simetrica a simbolului central al poeziei “plumb”, plasat ca rima la primul si ultimul vers, sugerand apasarea sufelteasca , neputinta eului liric de a evada din acest spatiu obositor, stresant , sufocant. Frecventa vocalelor a, o , u, din poezia “Lacustra”, sugereaza plansul universului, tristetea metafizica, ultimele doua fiind vocale inchise.
De asemenea, folosirea repetata a verbului “aud” in poezia din urma, da imaginii poetice o dimensiune auditiva; plansul launtric devine plansul intregului univers.
In concluzie, atat prin atmosfera, muzicalitate, cat si prin folosirea sugestiei, a simbolului si a corespondentelor, zugravirea starilor sufletesti de angoasa, poeziile bacoviene incadreaza estetica simbolista in lirismul elevat.
Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2299
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site