Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


O scrisoare pierduta - Expozitiunea, Punctual culminant, Deznodamantul

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai mic"O scrisoare pierduta "este o comdie de moravuri inspirata din viata politica balcanica de la sf. sec. al XIX-lea si reprezinta capodopera dramaturgiei romanesti,scrisa de Caragiale.Aceasta opera apartine genului dramatic,deoarece a fost scrisa pentru a fi reprezentata pe scena,e structurata in acte si scene,pe langa textul propriu-zis apar indicatiile scenice ale autorului,are actiune si personaje,spatiul si timpul cunosc anumite limite,conflictul dramatic este axa in jurul careia se dezvolta actiunea,dialogul e modul de expunere de baza,iar continutul de idei al operei e pus in evidenta prin jocul actorilor ,prin viziunea regizorala,prin decoruri,costume etc.

Intre speciile genului dramatic,"O scrisoare pierduta" este o comedie,deoarece starneste rasul,ilustreaza categoria estetica a comicului,cu variatele lui fete - comicul de situatie,comicul de caracter,comicul de limbaj,comicul numelor - ,sub haina rasului se ascund ironia,sarcasmul si persiflarea,conflictul urmareste discordanta dintre aparenta si esenta,iar deznodamantul e vesel.

"O scrisoare pierduta" este o comedie ce ilustreaza ,sub fatada vorbelor mari,,lupta de interese intre doua tabere politice.

Expozitiunea arata ca actiunea se desfasoara intr-un orasel de munte,capitala de judet,spre finala veacului al XIX-lea ,in preajma alegerilor pentru parlament.Lupta electorala se da intre partidul aflat la putere,reprezentat de Tipatescu,Trahanache,Zoe,Farfuridi etc. si opzitia reprezentata de Catavencu,Ionescu,Popescu etc.Starea conflictuala exista,iar in lupta pt. putere sunt folosite toate mijloacele posibile.Intriga ce da o anumit rostogolire situatiilor neasteptate este pierderea scrisorii de amor a prefectului Tipatescu catre Zoe,sotia lui Trahanache,seful local al puterii.Printr-un bizar joc al soartei,scrisoarea ajunge in mainile adeversarului politic Nae Catavencu.

Desfasurarea actiunii arata cum acesta foloseste scrisoarea ca instrument de santaj,amenintand cu publicarea ei in cazul in care Tipatescu si cei din partidul sau nu ii sustin candidatura .

Dupa ce recurge la promisiuni si amenintari pt. a obtine documentul buclucas,Tipatescu se lasa convins de Zoe sa sprijine pe Catavencu. Apare insa un candidat-surpriza,Agamemnon Dandanache,trimis de la centru,cu recomandarea de a fi sustinut de organizatia locala a partidului,tot in urma unui santaj.

Punctual culminant este momentul cand la adunarea electorala tensiunea creste ,se anunta numele lui Dandanache , se produce o invalmaseala si Catavencu isi pierde palaria cu scrisoare cu tot.Pana la urma,scrisoare d dragoste ajunge la Zoe Trahanache.

O scrisoare pierduta - Expozitiunea, Punctual culminant, Deznodamantul comediei consta in manifestatia dedicata invingatorului,condusa chiar de Catavencu.Partile aflate pana atunci in conflict se impaca in ritmul muzicii,iar gandul li se indreapta spre urmatorele alegeri.

Trasatura de baza a operei este comical ei irezistibil.Astfel comical de caracter contureaza tipuri ridicole:demagogul-prin Nae Catavencu,incornoratul - prin Trahanache,tipul prostului-prin Farfuridi,tipul servilului - prin Pristanda etc. Comicul de limbaj este si el un mijloc de caracterizare ce demonstreaza incultura,parada de vorbe fara fond :"curat murdar", "famelie mare" , "lupte seculare care au durat 30 de ani ", "Un popor care nu merge inainte,sta pe loc "

Comical de situatie reiese din numeroasele incurcaturi si coincidente,iar exemplul cel mai graitor este gasirea si pierderea scrisorii de amor.Nu lipseste comical numelor menit a ilustra prostia ,palavrageala,ipocrizia,ramolismentul:Pristanda(dans cu reguli),Catavencu(de la cataveica-haina cu 2 fete),Dandanache( de la dandana-incurcatura)

Personajul cameleon al comediei este Catavencu.Ambitios si siret,el se foloseste de scrisoarea dupa dictonul "Scopul scuza mijloacele".Recurge la santaj si,in functie de situatie,stie sa fie la fel de bine ipocrit,teatral,patriot,sentimental,dar si umil ,retras,neputincios."Un mare pisicher",dupa cum constata Pristanda,el ofera o mostra de demagogie prin discursul public despre tara,reusind chiar sa si planga.In final ,acest actor desavarsit trece de cealalta parte a baricadei.

Observator fin al moravurilor societatii,Caragiale e creat,cu luciditate,cu detasare si cu realism,personaje vii,celebre tocmai prin mediocritatea lor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1571
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved