Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Spoliatorii de Radu Negrea

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai micSpoliatorii de Radu Negrea

Alcatuirea acestei carti isi are telul tocmai din titlul sau : spoliatorii, oamenii avari de bani , falsificatori fiind la un nivel mare de conducere : regi , imparati , sefi de stat, care sub mirajul unui comert mai fluid si a unei emisiuni monetare mai bune , isi sustrageau aceste foloase creind numai haos , distrugeri , erori capabile de a schimba cursul istoriei catre o faza mai imbroasa , nemiloasa, plina de cruzime si spolieri in masa.Aceasta carte porneste de la porunca a-7-a care inseamna -sa nu furi- fiind si ultima rostire din decalog , provocand cele mai adanci si de netamaduit stricaciuni in cuget.

Este vorba practic de infamiile unor tirani , cu flamura rosie savarsite impotriva conationalilor sai sau popoarelor ocupate , acestia platind neispravirile aduse de mai marii raufacatori.

Debutul acestor bani falsi il are in plin plan pe Policrates , tiranul din Samos , care a platit o suma mare alcatuita din monede valoroase doar la infatisare , fiind batute din plumb poleit cu un strat subtire de aur.

Acest debut spoliator a fost confirmat chiar de Herodot - parintele istoriei- prin gasirea unui tezaur cu aceste monede . Aceste comiteri de falsuri oficiale trebuiesc vazute in primul rand in legatura cu evolutia politica si economica a statelor.Datorita acestei spolieri in masa aduse mai ales de negustorii din inalte tinuturi , simbolizand minoritatea , multi imparati precum Iuluius Caesar a luat masuri pentru revenirea la stabilitate si proclamarea asanarii monetare dar cu toate acestea au fost gasite exemple de falsuri iesite din atelierele statului .

Rezultatele au aratat mai tarziu prin sustinerea unor oameni de stiinta ca aceste inselaciuni monetare nu aduceau decat o iluzorie solutionara, agravand chiar situatia economica existenta atunci.

Un tiran sangeros precum a fost consemnat de istorie si anume Nero , chiar matricid care in cei 14 ani de domnie si de foamete a creat un abuz si o practic o deteriorare monetara fara precedent.

Din cele mai vechi timpuri , metalele pretoase au constituit baza misiunilor monetare , materialul de schimb avand de-a lungul timpului o fluctuatie

asupra cresterii : valorizarii sau descresterii , devalorizarii in ochii populatiei tocmai datorita acestor coruptii fiscale, inselatorii monetare, creindu-se o deteriorare monetara acuta precum si aparitia falselor monede.

Un prim moment favorabil in istoria monetara il constituie domnia lui Constantin cel Mare care a pus bazele sistemului banesc care va dainui peste secole. De-a lungul istoriei s-a demonstrat ca pana si cei mai luminati dintre imparati nu au renuntat la asuprirea populatiei prin : impunerea tributului, dari , vami ; ajungandu-se chiar ca in mana acestor suverani , banii sa reprezinte un instrument de inselaciune , a abuzului , o degradare a moralei dusa la extrema bineinteles fiind acoperita de cauze sociale , servind apoi la o spoliere a supusilor.

Aceste manevre monetare au dus totusi si la nemultumiri , contradictii din partea populatiei care au determinat chiar rascoale avand scopul si necesitatea de a se pune randuiala in finantele statului , creindu-se un cadru echilibrat .

Un element strategic precum si dezvoltare economica sau la polul opus descrestere economica a reprezentat " baterea de moneda ", aceasta era diferita in functie de suveran , creindu-se un arbitraj sau un abuz , fiecare suveran avand dreptul de a-si alege moneda batuta , in cele mai multe cazuri cu chipul sau , fiind din material diferit * metalul pretios , aurul considerat cel mai bun , apoi argintul impunand o valoare nominala ridicata , trezoreria putand realiza imense venituri din introducerea in circulatie a piselor dintr-un material foarte ieftin pe piata .

Tarile Romane au avut un trecut asemanator imperiilor precedente in ceea ce priveste inselaciunea si spolierea monetara inca de pe timpul lui Vladislav Vlaicu sau Mircea cel Batran existau emisiunile monetare , ele fiind influientate si de apropierea otomana , banii aveau conotatii degradante deoarece numai prin ei se schimbau pretendentii la tron , se cumparau dregatoriile , fiind chiar si prin inselaciune fara crutare.

Fiind ca o opinie personala , istoria monetara nationala a fost una grea de explicat , una parsiva in care valoarea banului intrecea valoarea spirituala , sociala precum si cunostiintele morale , totul era cufundat intr-o falsificatie generala , pot spune ca aceasta istorie se repeta precum teoria Bumerangului

Vistieria sau banii realizinadu-se din truda , simplitatea si indreptatirea populatiei , a majoritatii - aceste diferente si a tot indelungatei emiteri de monede noi cu un continut de metal mai ridicat sau mai scazut , practic nu a facut decat sa prijeluiasca noi amaraciuni , noi inselaciuni.

Pe langa nemarginita spoliere a suveranitatii nationale , poporul roman a suportat de-a lungul trecutului sistemului nostrum banesc si o neindestulare si infometare din partea puternicilor , adica imperiilor carora le-am stat in fata , printr-un greu tribut , multa osteneala, sudoare si chiar varsare de sange insa ei si-au pastrat nestramutat credinta , dainuind peste timp.

Aceste spolieri si falsificari au avut insa si efecte positive , adica cei care furau si falsificau " avand actiuni destul de bine organizate" erau trasi la raspundere ori chiar la pedeapsa capitala prin decapitare , arderea trupului in foc , taierea urechii, nasului - constituie cateva actiuni destul de grotesti intreprinse impotriva acestor nelegiuiti pentru imputinarea spolierii insa aceste fapte au diminuat dar nu au stopat ansamblul de metehne imprumutate si astazi. Aceste spolieri masive au determinat de-a lungul timpului la crearea unei retele internationale de familii , bineinteles foarte bogate datorita inselaciunilor si delapidarii care va pune la cale o afacere de proportii , avand combinatii de tot soiul , scopuri marete si nefinite , fiind angrenati pe mai multe planuri , bineinteles totul in secret. Comunicarile confidentiale se trimiteau prin mesaje cifrate iar scrisorile si hartiile de valoare erau transportate intr-o diligenta speciala avand o ascunzatoare secreta.

Cauza acestor neintrerupte falsificari reprezinta obsesia de imbogatire , care uneori ea poate aparea ca si o pierdere a luciditatii , de simt al ridicolului, foamea de inavutire depaseste orice fel de constrangere daca nu morala atunci sociala , care dupa esuarea acestei fapte frauduloase si sistem debravant din punct de vedere monetar , se constata si imensa frauda resimtita de populatie , deaceea se cere punerea in aplicare a unui ansamblu de masuri in vederea restabilirii tranzactiilor si creditului.

Pe langa cauzele economice obiective care contribuiau la procesul erodarii valorice a biletelor continentale , un rol insemnat l-au jucat si falsurile de amploare practicate la scara nationala si mai cu seama cele intreprinse in Anglia , ca un mijloc direct si eficace de subminare economica a coloniilor razvratite. Specula bancnotelor si bonurilor de tezaur a creat deasemenea multe averi inseland practice sistemul , neavand un mod de acoperire bine pus la punct lasand aceste bonuri de tezaur ca imprumut de stat.

Dupa terminarea primului razboi mondial , faptele infractionale au luat o proportie fara precedent . In majoritatea tarilor se constata cresterea criminalitatii violente, fraudele , falsurile monetare. Totusi dintre nenumaratele cazuri care au avut rasunet atunci , unul a ramas celebru , fiind considerat fara egal , numit chiar- inselaciunea secolului- . Este vorba de cazul Portugaliei care in anii *20 cand se confrunta cu mari dificultati economice , guvernul optase pentru formula emisiunilor monetare inflationiste pentru a iesi din criza . Se baza pe legea din 1887 care emitea bancnote pana la dublul capitalului subscris. Un fapt care se dovedea important era ca institutia emitenta portugheza nu mai imprima in tara bancnote din cauza defectarii instalatiei proprii , au recurs la serviciile unor firme particulare Britanice.

Profitand de aceste imprejurari un om de afaceri : Artur Virgilio Alves Reis , ajuns la pragul falimentului , ajuns apoi seful cailor ferate Portugheze planuind intocmirea de banknote false , avand semnatura ministrului , cu o firma din Anglia , insa planul va esua datorita numerelor de pe timbrele imprimate. Un important efect negative il are si computerul deoarece acesta e sinonim cu informatia care la momentul actual e la putere deci formatul electronic.Prin intermediul calculatorului se pot falsifica foarte multe acte , cu ajutorul unor programe , practice este o punte de ajutor pentru acesti spoliatori si de aceea este considerat un complice.

In final doresc sa adaug propriile comentarii privind spolierea fiscalitatii , a unitatii monetare de catre acesti tirani care sunt supranumiti "suverani" , consider ca ar trebui o mai buna organizare si reducere a infractiunilor monetare si nu numai, prin ample proiecte si pedepse usturatoare caci sa nu uitam acest pacat este unul dintre cele mai vechi incurajat de ispita banului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1705
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved