Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


CARACTERUL: CUM SA DEVII CULOAREA TA PREFERATA

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micCaracterul:

cum sa devii culoarea ta preferata
Daca    vrei sa devii tot ceea ce poti fi, ca un atlet bine antrenat,

ar trebui sa alegi sa parcurgi tot procesul, nu doar partile care-ti convin.

Sa devii desavarsit    inseamna sa fii un om cu caracter.

Cea mai buna culoare a ta incepe sa se contureze in momentul cand identifici personalitatea ta innascuta, cand clarifici rolurile oferite de combinatia culorilor in relatii. Este ca si cum ai ajunge la aeroport si ai identifica usa care duce la bordul avionului, te-ai urca in acesta si ai zbura. Pentru ce altceva ai venit la aeroport, decat sa-ti continui calatoria pana la capat?

Totusi, oricat de originala ar parea metafora cu aeroportul, pentru oameni este un lucru obisnuit sa aiba experiente putine si sa nu se implice in viata. Unii nu ajung niciodata la o autoconstientizare exacta. Altii, se inteleg pe ei insisi, dar niciodata nu folosesc constientizarea in afaceri sau relatii personale. Inca o mare parte dintre oameni esueaza foarte des in procesul de a deveni o PERSOANA MATURA, de a trai cu adevarat.

CODUL CULORILOR ofera o structura foarte clara, astfel incat oricine sa-si poata identifica corect culoarea, pentru a putea sa dezvolte relatii de succes, pentru a putea deveni o persoana legitima, o persoana care traieste. Tot ce trebuie sa faca persoana respectiva este sa inceapa acest proces, insa responsabilitatea ii revine suta la suta. Daca vrea sa devina tot ceea ce poate fi ca un atlet victorios, trebuie sa aleaga sa parcurga tot procesul, nu doar pasii care-i plac. A fi cel mai bun inseamna a fi om cu caracter. Aceasta mai inseamna ca o persoana sa-si dezvolte calitatile de care niciodata nu a fost constient, acceptand durerea - adica riscul, renuntarea la confort.

Oamenii se comporta in functie de 4 modele fundamentale. Ei pot fi in una din categoriile de mai jos:

Oameni cu caracter

Oameni sanatosi

Oameni bolnavi / nesanatosi

Oameni bolnav psihic

Primul model -oameni cu caracter- se refera la oamenii care se identifica, se valorifica, se dezvolta si imbratiseaza calitatile exterioare propriei culori innascute.

Al doilea model -oamenii sanatosi- descrie oamenii care valorifica calitatile pozitive ale propriei lor personalitati.

Al treilea model -oamenii bolnavi- defineste pe acei oameni care-si traiesc viata la limitele negative, aceasta inclinatie este innascuta.

Al patrulea model -oamenii bolnavi psihic- se refera la oamenii care imbratiseaza limitele negative care nu sunt innascute, insa s-au dezvoltat pe parcursul vietii.

Miezul matricei innascute nu va putea fi schimbat niciodata, insa oamenii au sansa sa-si dezvolte unele calitati din alte culori pe masura ce ei se elibereaza de propriile limite innascute. Stand pur si simplu cu propria personalitate nu este suficient. Construirea caracterului este unica modalitate de a depasi limitele innascute deja existente in personalitate sau limitele invatate din unele experiente de viata traumatizante sau in cadrul unor relatii non-functionale.

Putem explica personalitatea ca fiind innascuta, insa caracterul poate fi definit si mai simplu. Intelegerea noastra despre caracter incepe cu o definitie exacta.

Personalitatea este un dar.

Caracterul este o victorie!

In general, toti indivizii se nasc cu calitati si cu slabiciuni.

PRINCIPALELE    7 CALITATI COMUNE A FIECAREI CULORI:

ROSU

ALBASTRU

ALB

GALBEN

Orientat spre sarcina

Loial oamenilor

Tolerant

Pozitiv

De incredere

De incredere

Rabdator

Iertator

Contemplativ (nerealist)

Productiv (orientat catre calitate)

Cooperant

Prietenos

Logic

Sincer

Intelegator

Optimist

Lider

Cinstit

Obiectiv

IncrezatorFocalizat (putere de concentrare)

Hotarat

Echilibrat

Aprobator

Responsabil

Moral

Un bun ascultator

Deschis

PRINCIPALELE    7 DEFECTE COMUNE A FIECAREI CULORI:

ROSU

ALBASTRU

ALB

GALBEN

Mandru (arogant)

Are intotdeauna dreptate

Timid

De neincredre

Insensibil

Inclinat spre invinovatire

Incapatant si tacut

Superficial

Prost ascultator

Usor depresiv

Necinstit emotional

Suparator

Lipsit de tact

Autoritar

Lenes

Iresponsabil

Rebel

Neiertator

Neimplicat

Rebel

Ii critica pe altii

Suspicios

Dependent

Egocentric (centrat pe sine)

Nerabdator

Irational

Nedirectionat

Permisiv

Defectele de personalitate pot inhiba dezvoltarea altor caractere. Urmatoarea lista descrie modalitatile comune si specifice in care fiecare personalitate inhiba dezvoltarea caracterului altora.

Comportamente inhibatoare

ROSU

 1. Are tendinta sa devina tiran si inflexibil (care limiteaza impartasirea sentimentelor profunde si/sau a intelegerii conversatiei)
 2. De obicei exagereaza nevoile personale (care de obicei creeaza lupte inutile pentru putere)
 3. Cunoscut ca facand remarci sarcastice si neplacute in vederea pastrarii controlului (care-i conduce pe ceilalti din jur la o pozitie defensiva)
 4. De regula sunt prea orintati spre sarcina. Ei uita spiritul de viata si raman ancorati in orientarea lor catre viata. (daca as sugera unui pacient de ROSU sa cumpere flori sotiei sale, el poate va face asa, insa foarte rar pentru bucuria in sine – el indeplneste sarcina data mai degraba decat sa simta spiritual procesul de daruire)
 5. Adesea    judeca slabiciunile altora (ceea ce ii va face pe ceilalti sa-si ascunda nesigurantele de frica unei respingeri sau a ridicularizarii). Nu pun in evidenta potentialul creativ bun al celorlalti.
 6. Tind sa deteste sa fie intrebati si au nevoie sa aiba intotdeauna dreptate. (de obicei ceilalti invata sa minta sau pretind ca sunt de acord cu un ROSU in fata si il iau in ras pe la spate).
 7. Adesea nu-i apreciaza pe altii. Ei nu fac complimente gratuite, ceea ce ii frustreaza pe ceilalti care le cersesc aprobarea si/sau acceptarea. Aceasta, deasemenea, se intoarce impotriva celor de ROSU, care se bucura in sinea lor, dar rareori se intampla astfel deoarece nu ei au generat-o.


ALBASTRU

 1. Tind sa ia lucrurile prea personal (ceea ce adesea ii face pe altii sa minta pentru a-i proteja pe nesigurii si foarte sensibilii ALBASTRI).
 2. Adesea au prea multe asteptari nerealiste (ceea ce ii face pe altii sa se simta necorespunzatori, inutili sau neimplicati)
 3. De obicei se plaseaza pe ei insisi pe ultimul loc in lista prioritatilor lor, prezentand un prost exemplu de respect de sine.
 4. Adesea sunt prea critici cu altii care aleg sa-si traiasca viata intr-un stil mai relaxat sau agresiv (ceea ce ii face pe altii sa se simta incapabili sa-i multumeasca)
 5. Tind sa fie prea pretentiosi fata de manierele celorlati (ceea ce ii face pe altii sa se impotriveasca fata de maniere in general)

ALB

 1. Pot fi foarte usor coplesiti de viata (ceea ce ii face pe altii sa le fie mila de ALBI)
 2. Poate sa le fie frica sa se exprime in mod cinstit (ceea ce ii face pe altii sa-si piarda respectul fata de ei)
 3. Adesea sunt prea timizi sa ia o pozitie (ceea ce ii face pe altii sa simta intotdeauna nevoia de ai proteja)
 4. Tind sa fie prea nesiguri in a-si stabili tintele si sa le urmareasca (ceea ce ii face pe altii sa deteste sa fie tinuti pe loc de lipsa lor de initiativa si cooperare in realizarea efortului comun)
 5. Poate fi prea independent pentru a promova munca in echipa.
 6. Adesea sunt prea tacuti incapatanati (ceea ce ii infurie pe altii si adesea ii face pe altii sa ignore albii si sa mearga pe propria lor cale).
 7. Par sa fie foarte neajutorati si inadaptati (ceea ce ii face pe altii sa vrea sa ii salveze)

GALBEN

 1. Pot parea nestatornici si nedemni de incredere (ceea ce ii face pe oameni sa simta ca GALBENILOR nu le pasa de ei sau de orice)
 2. Pot parea neseriosi si fac comentarii nepoliticoase (care ranesc sentimentele si/sau ii face pe altii sa nu-i ia in serios)
 3. Adesea par prea iresponsabili in munca (ceea ce ii face pe altii sa nu aiba incredere ca vor indeplini munca respectiva)
 4. Pot fi ostili in a invata multe din activitatile necesare in viata (ceea ce ii face pe altii sa-si piarda respectul pentru ei sau sa devina prea protectivi)
 5. Cateodata refuza sa accepte roluri de conducere in mod responsabil (ceea ce ii face pe ceilalti sa preia mai mult decat este necesare din sarcinile de lucru)
 6. Pot fi necinstiti emotional in vederea evitarii conflictelor (ceea ce ii face pe altii sa creada lucruri care nu se intampla in realitate si/sau tine relatiile intime la nivel superficial)

Putem vedea cu usurinta valoarea construirii caracterului nostru. Acum putem alege procesul prin care putem construi un caracter sanatos care ne va permite sa ne echilibram si sa experimentam marele inteles al vietii oferit acelora dintre noi care sunt gata sa faca sacrificiile necesare.

CUM SA-TI CONSTRUIESTI CARACTERUL

Predominant este CARACTERUL, nu personalitatea, el este cel din urma care determina calitatea vietii. Caracterul este in esenta, tot ce invatam sa gandim, sa simtim, sau sa facem ceea ce este initial impotriva firii si ce necesita un efort de transformare. Caracterul este reflectat in schimbarile pe care le facem in valorile si credintele noastre de-a lungul vietii.

Daca liberul arbitru nu ar fi chiar in miezul existentei noastre umane,

am fi prinsi in capcana limitelor personalitatii noastre innascute.

Exista cateva componente esentiale pentru transformarea caracterului:

LIBERUL ARBITRU

Transformarea caracterului nostru este o modalitate de a ne echilibra personalitatea. Daca nu ne-am construi caracterul am ramane limitati si neimpliniti. Transformarea caracterului nostru ne permite sa ne bucuram din plin de o viata emotionanta si productiva.

Caracterul este de obicei mai bine modelat intr-o atmosfera de liber arbitru, care sta la baza fiecarui program de constructie a unui caracter puternic. In situatia in care persoana careia i se modeleaza caracterul este fortata sa faca ceva ce nu doreste va ajunge in cele mai multe cazuri sa urasca lucrul pe care a trebuit sa-l faca cu forta, pe ea insasi si/sau persoana care a supus-o acestui proces. Deci, un caracter sanatos este reflectat de dedicarea consecventa catre principii de viata pozitive.

SELECTAREA INFLUENTELOR POZITIVE IN VIATA NOASTRA

Ni se spune adesea ca cea mai buna predica pe care o tinem este influentata de viata pe care o ducem. La baza caracterului stau primele exemple avute in viata (parinti, frati, rude, etc). Mai tarziu putem sa ne alegem singuri prietenii si deci influentele vor fi in conformitate cu caracterele acestora.

IDENTIFICAREA PRICIPIILOR POZITIVE DE VIATA

Principiile de viata sunt acele principii pozitive comune tuturor. Ele includ cunostintele:

 • Fiecare persoana poate oferi puncte tari unice unei relatii
 • Indivizii care isi impartasesc secretele nu vor mai simti nevoia sa se lupte pentru putere cu ceilalti
 • Indivizii care se plac pe ei insisi, le va fi mult mai usor sa placa si sa accepte pe altii decat cei neadaptati.
 • Cand cheltuim energie pentru a-i injosi pe altii si a le bloca dezvoltarea, ne limitam propria noastra crestere.

Principiile de viata ne intensifica culoarea si ne ofera o idee de cum ceilalti percep lucrurile. Tocmai aceste principii ne vor ajuta sa depasim limitele de personalitate mostenite    prin dezvoltarea, la inceput neplacuta, dar pozitiva, atitudinilor si comportamentelor bazate pe pricipiile care se aplica in mod egal tuturor oamenilor.

Pentru a ne construi caracterul, trebuie sa identificam si sa ne angajam acelor principii de viata care vor maximiza calitatile culorii noastre si minimaliza limitele. Construirea caracterului cere angajament din punct de vedere atitudinal si comportamental. Pentru a fi eficient, constructia caracterului trebuie sa fie specifica si personala.

Procesul de constructie al caracterului ne cere sa identificam principiile sanatoase ale vietii; sa le acceptam in vietile noastre; sa ne angajam sa traim conform lor; si sa le impartasim cu ceilalti. Trebuie sa ne intrebam continuu pe cine cautam ca model de viata si cine ar putea sa ne caute pe noi ca model. Principiile cheie ale vietii includ:

PRINCIPIUL 1

Adevarurile personale trebuie identificate, urmarite, imbinate cu adevarurile universale daca vrem sa avem o viata echibrata.

Adevarurile personale difera de cele universale in esenta lor. Adevarurile personale pot include cariera, prieteni, hobiuri, timpul de odihna necesar. Adevarurile personale sunt acele unice si sanatoase stiluri de viata preferate, fara sa tinem cont de culoarea personala. Adevarurile personale sugereaza ca o ocupatie nu e neaparat mai buna ca alta atata timp cat amandoua aduc un serviciu cinstit societatii. Oamenii cu caracter inteleg conceptul. Cei ce au la baza doar personalitatea innascuta nu vor intelege conceptul. Ne dezvoltam caracterul cand identificam si acceptam adevarurile universale. De asemenea vom imbunatati relatiile umane efective cand ii vom intelege si acepta pe ceilalti in lumina adevarurilor lor personale.Adevarurile personale sunt in directa legatura cu propriile noastre preferintele, nu se aplica in mod obligatoriu umanitatii in general. Numai noi stim ce este adevarat pentru noi. Am putea pastra o lista cu primele 10 ADEVARURI din viata noastra. Lista construita conform nevoilor si valorilor personale specifice (“VREAU” mai degraba decat “TREBUIE” si “AR TREBUI”).

Toti ne dorim sa fim iubiti si apreciati de ceilalti. Un om de caracter cauta o legatura sanatoasa intre valorile personale si cele universale. Echilibrarea zilnica a angajamentului personal cu cel universal ramane cel mai provocator si creativ act pe care-l incercam fiecare dintre noi. Pentru echilibrare trebuie sa cautam ajutorul in interiorul nostru si la cei din jur. Suntem sfatuiti sa ne ascultam glasul interior, simturile., sau sfaturile celorlalti care au mai multa experienta de viata decat noi.

Rationamentul nesanatos al altora vine din propria neadaptare.

PRINCIPIUL 2

Oamenii de caracter isi asuma responsabilitatea propriilor lor atitudini si comportamente.

Accentuarea pentru oamenii de caracter consta in cuvantul de actiune “A LUA”, “A ASUMA”. Ei isi asuma responsabilitatea, in timp ce altii o accepta in mod pasiv sau o neaga. Trebuie sa fim precauti sa nu folosim niciodata eticheta culorii personale ca o modalitate de scuza personala, de a judeca pe altii, de a limita sau intinde capcane altora ci mai degraba pentru a intelege si accepta diferentele si asemanarile de baza dintre noi toti.

PRINCIPIUL 3

Trebuie sa ne fortam si sa riscam disconfortul personal pentru a face atitudinile si comportamentele straine sa devina naturale.

Oamenii de caracter invita riscul in viata lor, vor sa experimenteze schimbarea. Respectul de sine este sporit pe masura ce fac fata disconforturilor vietii cu scopuri sincere si motive clare. Nu asteapta pasiv ca viata sa le testeze puterile. Ei cauta oportunitatile si pun mai presus de multumirea de sine (vanitate) in viata zilnica, integritatea personala. Sunt profund angajati sa se automodeleze netinand cont de inconveniente sau disconfort.

PRINCIPIUL 4

Oamenii de caracter se iubesc intens pe ei si pe ceilalti.

A fi parinte inseamna o angajare pentru exprimarea dragostei zilnic si a fi un model de calitate pentru copii.

Putem limita viata celor pe care-i iubim cand astepam de la ei sa ne iubeasca asa cum suntem. Limitam dezvoltarea caracterului celor pe care-i iubim cand le spunem cum trebuie sa fie si sa se poarte, pentru ca nu avem incredere in ei ca vor lua deciziile corecte. Unii soti si sotii vor sa se schimbe reciproc. Unii angajatori sunt cainosi cu angajatii. Unii parinti isi supraprotejeaza copiii pentru ca nu au invatat sa se increada fie in ei insisi, fie in copiii lor. Putem restrictiona si monitoriza vietile celor fata de care ne simtim responsabili. Aceasta nu este dragoste.

Dragostea inseamna acceptarea si incurajarea celorlalti. Prea multi dintre noi gandim ca suntem in mod special niste iubitori minunati, deoarece ii iubim pe ceilalti in maniera in care vrem sa fim noi iubiti. Dragostea neconditionata este intotdeauna exprimata in limbajul celui care primeste, nu a celui care transmite. Dragostea noastra este de cel mai mare ajutor cand ii acceptam si incurajam pe ceilalti asa cum au ei nevoie sa fie acceptati si incurajati. Este necesar ca noi sa recunoastem importanta acceptarii fiecarui individ asa cum el sau ea este.

Noi nu ne alegem personalitatile. Ne nastem cu ele. Fiecare dintre noi ne straduim sa ne identificam, itelegem, acceptam pe noi insine. Probabil, cele mai valoroase daruri pe care le putem oferi prietenilor, copiilor sau colaboratorilor nostri sunt acceptarea, aprobarea, aprecierea unicitatii lor. Ii putem ajuta de asemenea avand rabdare cu ei la trecerea lor prin dificila incercare de constructie a personalitatii.

Orice discutie despre acceptare, aduce imediat in discutie problema respectului de sine. Cat de bine cineva se accepta si se apreciaza pe sine, are legatura directa cu cat de bine va accepta , aproba si/sau va aprecia pe altii.

Aroganta si lingusirea vine din insecuritate. Nici una din ele nu este exemplu de umilinta. Respectul de sine produce o natura smerit (de invatator) care ne permite dragostea neconditionata. Umilinta cere o perspectiva de meticulozitate asupra noastra insine si a celorlalti si necesita sa ne valoram suficient pe noi insine astfel incat sa nu avem nevoie de validarea celorlalti. Indivizii siguri pe ei, apreciaza adevarul si oportunitatile de a corecta orice neintelegere.

Ii pretuim pe acei parinti, invatatori, prieteni si copii care ne-au invatat si initiat in indemanarea de a trai si in arta de a iubi. Ii pretuim pe cei care ne-au oferit numeroase oportunitati care sa ne permita sa ne construim o platforma puternica de lansare de la copilarie la maturitate. Ne iubim pe noi insine si totusi cautam mai departe provocarile vietii de a ne adanci abilitatile de a iubi.

PRINCIPIUL 5

Punctele noastre tari trebuie impartasite cu altii pentru a ne aduce un beneficiu complet.

Dezvoltarea caracterului incepe cu DORINTA. Iar aceasta este expresia unei actiuni. Caracterul incepe cu ceea ce gandim si facem cand nimeni nu este in jurul nostru, dar adevaratul caracter trece dincolo de angajamentul personal. Caracterul dezvoltat complet se exprima inevitabil in daruirea de servicii altora. Poate incepe ca o batalie mentala si continua ca o cautare in exterior a mai multor cunostinte si intelegerii. Caracterul nu este ceea ce avem, nici ceea ce facem, ci este ceea ce suntem si determina vrednicia noastra. Personalitatea poate fi exprimata fara referire la ceilalti, caracterul va afecta la un moment dat vietile altora ca si pe a noastra. Cum ne exprimam dragostea, ceilalti ne privesc si invata din felul nostru.

PRINCIPIUL 6

Totul are un pret. Oamenii de caracter aleg intelept si-si platesc datoriile.

“Curajul este pretul pe care-l platesti pentru pace“. Orice miscare din partea unui individ va influenta intotdeauna pe ceilalti din jurul lui. Pretul pe care-l platim, bun sau rau, nu este doar al nostru, toti cei ce au legatura cu noi are de castigat sau de suferit de asemenea. Efectul caracterului nostru este asemanator cu efectul de unda creat de aruncarea unei pietre intr-un lac. Intensitatea efectului produs creste cu cat caracterul este mai puterinic. Suntem recompensati cand ne dedicam integritatii. O viata imprastiata da mesaje neclare si de mica intensitate, pentru ca ii lipseste un scop identificat.

PRINCIPIUL 7

Increderea este vitala pentru o experienta umana pozitiva. Suntem cu totii interdependenti in grade diferite.

Cumva, noi ne percepem ca fiind agenti independenti si rareori recunoastem ca suntem in relatie cu ceilalti. Prin aprecierea propriei noastre contributii la umanitate si a acelor adaugari pozitive facute vietilor noastre, putem intelege valoarea principiului vietii cunoscut ca INTERDEPENDENTA.

Nu este suficient doar sa alegem interesul preferat. Ne angajam la un larg spectru de dezvoltare a caracterului, sau suferim consecintele unei vieti limitate. Vom gasi anumite domenii usoare si usor de abordat, altele pot necesita asistenta unor persoane pe care le intalnim dea lungul vietii noastre. Cele mai cunoscute categorii de interdependenta sunt: social, intelectual, emotional, financiar, fizic si spiritual.

Procesul construirii caracterului incepe in interiorul nostru. Alegerea modelelor pozitive este crucial in dezvoltarea caracterului nostru de viata. Devenirea unui model sanatos este de asemenea esential succesului nostru personal. Puterea motivelor pure si principii sanatoase de viata este extraordinara. Putem sa ne stabilim telurile in viata si sa ne angajam unei vieti in conformitate cu acestea. Examinam motivele noastre pentru a ne comporta si gandi in acest fel. Acceptam si incurajam ce este mai bun in fiecare persoana intalnita. Suntem vii din punct de vedere emotional si spiritual. Suntem in alerta mentala si disciplinati fizic. Ne onoram angajamentele. Caracterul este unul din cele trei aspecte majore pe care trebuie sa le echilibram in vietile si relatiile noastre individuale, impreuna cu pasiunea si personalitatea.

PASIUNEA exprima sentimentele asupra carora nu avem control. Ele vin din adancimea subconstientului nostru. Pasiunea reflecta o neobisnuita de puternica conexiune a emotiilor, pare curat si neimpovarat, pare corect si bun.

CARACTERUL reprezinta atitudinile responsabile si comportamentul pe care le alegem pentru viata noastra. Lucrand pentru dezvoltarea unei vieti construita atat pe o personalitate pozitiva cat si pe dezvoltarea caracterului, experimentam mai multa pasiune.

PERSONALITATEA este stilul folosit sa ne prezentam gandurile si actiunile altor persoane.

AVANTAJELE CONSTRUIRII CARACTERULUI

Caracterul defineste tipul de relatii pozitive sau negative pe care le facem cu noi insine sau cu ceilalti de-a lungul vietii. Se dezvolta de-a lungul anilor printr-un design personal si angajarea la principiile vietii. Odata stabilit nu poate fi modificat cu usurinta. Suntem mult mai puternici si mai valorosi cand adaugam la culoarea personalitatii innascute prin dezvoltarea celor mai bune trasaturi de caracter pe care le intalnim la ceilalti.

Caracterul ne permite sa identificam defectele naturii noastre umane. Ne dorim ca vietile noastre sa conteze, sa stie si altii ca am trait pentru un scop mai inalt decat ca ne-am multumit a supravietui. Acest sentiment poate aprea numai cu dezvoltarea caracterului. Personalitatea singura nu poate niciodata oferi un asa puternic sens al destinului.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 884
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site