Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


CONFLICTELE DE GRUP, DEFINITIE SI CARACTERIZARE GENERALA;CLASIFICARE ;RELATIILE DINTRE STAREA CONFLICTUALA SI CELELALTE FENOMENE PSIHOSOCIALE DE GRUP(CLIMATUL SI PERFORMANTA)

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



CONFLICTELE DE GRUP, DEFINITIE SI CARACTERIZARE GENERALA;CLASIFICARE ;RELATIILE DINTRE STAREA CONFLICTUALA SI CELELALTE FENOMENE PSIHOSOCIALE DE GRUP(CLIMATUL SI PERFORMANTA)

Conflictele de grup

Desfasurarea activitatilor de realizare a sarcinii, precum si a relatiilor intra- si intergrupale conduc frecvent la aparitia unor fenomene conflictuale.




Definitie si precizari conceptuale

Prin conflict se intelege o forma de opozitie dintre persoane sau grupuri, derivata din incompatibilitatea reala sau perceputa dintre scopurile, valorile, normele sau motivatiile partilor. In acest cadru conceptual, situatia conflictuala este definita ca acel context interpersonal, grupal, organizational sau sociocultural in care se produce opozitia dintre doua sau mai multe parti. Situatia conflictuala se poate prezenta ca simpla potentialitate, in care partile resimt starea tensionala generata de incompatibilitatile percepute - fara ca acest fapt sa se obiectiveze intr-o forma specifica de comportament; sau se poate prezenta ca un conflict deschis - in care confruntarea se obiectiveaza in plan atitudinal, comportamental si actional, partile disputandu-si activ interesele (v. 110; 206, 220).

In functie de cauzele generatoare si cursul pe care il poate lua rezolvarea lor, conflictele pot fi: a) constructive - cand conduc in final la clarificari, la eliminarea unor disfunctionalitati de cunoastere, comunicare sau interpretare; in urma depasirii acestor tipuri de confruntari grupul castiga in coerenta si echilibru, dobandind astfel o mai mare functionalitate si capacitate rezolutiva sau adaptativa; b) distructive - atunci cand exista incompatibilitati ireductibile intre parti, sau nu exista conditii obiective sau subiective pentru gasirea unor solutii de compromis, ceea ce conduce la escaladarea conflictului, precum si la deteriorarea climatului psihosocial si la crearea de noi disfunctionalitati si - in final - la o posibila dezintegrare a grupului.

Conflictele se pot desfasura intre persoane (membri ai aceluiasi grup sau a unor grupuri diferite), intre persoane si grup ca intreg, intre grupuri sau intre organizatii si grupuri sociale. Cauzele cele mai frecvente ale conflictelor din interiorul microgrupurilor pot fi grupate in urmatoarele categorii:



Conflicte de interese, atunci cand atingerea scopului uneia dintre parti afecteaza realizarea scopului celeilalte parti.

Competitii pentru ocuparea diferitelor pozitii (statute) in cadrul grupului, sau pentru obtinerea de noi atributii sau privilegii statutare.

Disfunctionalitati organizatorice sau tehnice aparute in cursul activitatii de rezolvare a sarcinilor specifice sau a altor activitati conexe.

Diferente semnificative in planul cunoasterii unor aspecte legate de viata de grup sau de activitatea tehnica de rezolvare a sarcinilor.

. Dificultati sau blocaje de comunicare intre parti, ceea ce conduce la desincronizari, neintelegeri sau perceptii gresite ale situatiilor, penurie informationala pentru una dintre parti s.a.

. Incompatibilitati persoane de ordin temperamental, caracterial sau aptitudinal care genereaza asperitati interpersonale.

. Actiuni, decizii sau influente inadecvate ale liderului, sau ale altor membri semnificativi in ceea ce priveste activitatea de rezolvare a. sarcinilor sau alte aspecte ale vietii de grup.

Incompatibilitati in planul valorilor si convingerilor ideologice, politice, religioase sau morale, intre planul normelor de grup si comportamentele unor membri sau grupuri.




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2453
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved