Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


DEPRESIA

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



SPECIALITSATEA:SOCIOLOGIE-PSIHOLOGIE ANUL 1

DEPRESIA



Depresia este una din cele mai intalnite afectiuni din lume, o persoana din cinci poate suferi la un momentdat de depresie. Poate afecta atat femeile cat si barbatii de toate varstele si indiferent de mediul in care traiesc.

Depresia este un termen general care cuprinde toata paleta de afectiuni psihice,de la stari proaste pana la sentimente de sinucidere.

Depresia este o tulburare a starii afective, care duce la aparitia unei trairi de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada indelungata de timp. Fiind mai serioasa decat un simplu episod de tristete,de suparare sau decat o traire temporara de scadere a energiei,depresia poate avea un impact semnificativ asupra bucuriei de a-ti trai viata, asupra capacitatii de munca, asupra stari generale de sanatate si asupra persoanelor apropiate.

Depresia se manifesta diferit de la o persoana la alta.Unii se simpt ,,dramatici ,, pentru o perioada lunga de timp, in timp ce la alte persoane trairile de depresie vin si pleaca.In cazul in care o persoana are episoade scurte de depresie usoara,aceasta poate fi capabila sa isi continue viata profesionala si sa faca fata activitatilor cotidiene.Totusi , daca persoana in cauza nu urmeaza o forma sau alta de tratament pentu depresie,este supusa riscului de a deveni din ce in ce mai depresiva sau de a se imbolnavi fizic.In cazurile severe de depresie, persoana respectiva poate ajunge la incapacitatea de a comunica ,la incapacitatea de a efectua activitati de rutina si chiar la suicid.

Pesoanele cu depresie pot fi refractare la ideea de a cauta ajutor deoarece considera ca acest lucru este o dovada de slabiciune personala sau un defect de caracter sau cred ca trebuie sa fie ca poate sa iasa singure din aceasta stare.Astazi se stie ca depresia ,ca si orice alta afectiune medicala ,are o baza biologica si chimica.Tratamaentul depresiei este sigur si de regula eficace chiar si in cazul persoanelor cu depresie severa.

Boker,considerand sanatatea ca armonia echilibrata intre functiile organice si mediu ,a socotit ca fenomenul de boala si vindecare in general reprezinta ontogenetic,ceea ce adaptarea filogenetica a realizat inadaptarea evolutiva la continua fluctuatiei a ambiantei.Evolutia ca si boala sunt niste experimente ,iar boala si sanatatea realizeaza o structura complementara precum ondulatia si masa corpusculara a unitatilor de lumina.Indivizii sanatosi se definesc printr-o proportie inversa decat suferinzii intre procesele patologice si normale, dar aceste tulburari functionale nu reprezinta un element accidental care violeaza legile vietii,ele sunt expresia generala a luptei si functiilor organismului pentru realizarea continua a inoirii lui individual evolutive. Si Boker crede ca face parte din ,,legitatea,, vietii sa invinga tulburarile determinate de fluctuatiile mediului, sa se adapteze si sa se dezvolte in sensul sanatatii.Sanatatea reprezinta o functie limita a ontogenezei.

Boala psihica inseamna o modificare a globalitati dinamice si oricat de discrete ar fi tulburarile inregistrate ,ele inseamna o dezorganizare, diminuare, o pierdere de valoare si eficienta a intregii persoane .Metaforic si rezumatic vorbind ,normalitatea este o cutie a Pandorei controlata.Odata cu pierderea secretului launtric , ,,cutia,, normalitatii devine un obiect cu accesibilitate normala si fara adresa.

Delay si Pichot ii dau o definitie tridimensionala,deosebind :o normalitate statica,dupa care normalul este ceea ce se observa mai frecvent ,conceptul fiind apropiat de acela de normalitate subiectiva,reiesind din evaluarea calitatii fizice sau psihologice ale unei persoane cosiderata mijlocie realizand media ; o normalitate ideala, de origine sociala, raportata la normele ideale de convietuire ale societatii,variabila dupa societatea respectiva ;o normalitate functionala dupa care normalul este o stare proprie unui individ in functie de caracteristicele si scopurile care si le propune.

Daca exista sau nu normalitate biologica ,complementara sau nu cu normativitate impusa de viata sociala, reprezinta o problema inca deschisa ,in fata careia, singuri psihiatru sau psihologul nu pot oferi un raspuns satisfaca- tor.Starea patologica poate fi evaluata ca fiind,, normala ,, in masura in care esecurile fiintei umane , asperitatile trairilor ei fac parte integrala din ,,logica,, universului uman sau a celui social, raportandu-se la intreaga serie de manifestari ale raportului dintre individual si general.

Normalitatea absoluta nu exista, iar cautarea, esecul, conflictul, frustrarea, delirul chiar sunt strans intricate in conditia fiintei umane ,fiind de fapt izvorul propriei deveniri.In acest mod ,anormalitatea este implicata in fluxul devenirii individualului spre general sau a iesiri din general spre individual, constand nu atat din absenta sau deteriorarea normalitatii , ci din esecul atingerii ei ca ideal.

CAUZE 

Starea de depresie poate fi legata de o serie de cauze fizice ,cum ar fi : alimentatia saracacioasa, lipsa exercitilor fizice sau unele boli. Folosirea frecventa a energizantelor poate duce la depresie din cauza distrugeri reactilor chimice ale creierului.

Experti considera ca predispozitia genetica ,impreuna cu evenimentele de viata stresante,afectiuni medicale,administrarea de medicamente sau alti factori ,pot determina un dezechilibru al anumitor substante chimice din creier ,denumite neurotransmitatori, ducand la aparitia depresiei.

Situatii care pot declansa un episod de depresie sunt :

-unele medicamente,cum ar fi narcoticele folosite pentru indepartarea durerii sau steroizii ; de obicei simptomele de depresie dispar odata ce medicamentul este oprit .

-tulburari ale secretiei hormonale ,cum ar fi un dezechilibru al glandei tiroide sau auprarenale.

-dezechilibrele chimice ,precum dezechilibrele nivelului sangvin, ale calciului sau nivelul scazut de fier (anemie)

-afectiuni indelungate(cronice),precum artita,bolile cardiace sau cancerul

-infectiile, cum ar fi infectiile virale sau infectiile ficatului sau ale creierului

-factori de stres cronici,precum sarcina, dificultatile familiare, probleme medicale grave proprii sau ale unei persoane apropiata.

-presiuni asupra copiilor si adolescentilor, din partea societatii sau a celor de aceeasi varsta.

-varsnici care trec de la o viata independenta la o viata in care depind de ceilalti .

-consumul de alcool, de substante ilegale

-sindromul premenstrual cronic.

-menopauza.

-durerea cronica

-stresul

-oboseala

-nasterea recenta.

SIMPTOME

Foarte multe simptome ale depresiei printre care putem intalni :semne persistente de tristete, pierderea increderii in sine ,proasta parere despre sine,pierderea bucuriei in fata lucrurilor placute altadata si interesante, pierderea sperantei si sentimente de neajutorare, sentimente inexplicabile de vinovatie; agitatie sau anxietate, dificultatii in munca de la serviciu sau in comunicarea cu colegii, dificultatii in concentrare, ganduri de sinucidere si moarte.

Simptomele fizice pot fi :oboseala pierderea energiei, probleme cu somnul, pierderea apetitului sau exagerarea cu mancatul, pierderea apetitului sexual sau chiar probleme ale functiei sexuale,consumul de alcool sau fumatul mai mult decat in mod obisnuit, dureri fizice sau diverse tulburari ale organismului.

In cazul in care o persoana prezinta cel putin cinci din aceste simptome,pentru o perioada mai lunga de doua saptamani si daca unul din aceste simptome este fie tristetea, fie pierderea interesului, persoana respectiva este diagnosticata cu depresi majora.Totusi, chiar daca sunt prezente mai putin de cinci simptome, poate fi vorba deo depresie si este nevoie de administrarea unui tratament.

Numeroase femei pot avea modificari ale dispozitiei inainte de menstruatie.Simptomele fizice si emotionale care interfera cu relatiile interpersonale sau cu responsabilitati cotidiene sunt cunoscute sub denumirea de sindrom premenstrual(SPM).Totusi, femeile care prezinta simptome premenstruale fizice si emotionale care interfera serios cu viata cotidiana pot avea o forma de depresie , denumita tulburare premenstruala disforica.

La copii si la adolescenti simptomele depresiei sunt uneori diferite fata de cele aparute la adulti, ceea ce face ca diagnosticarea si inceperea tratamentului sa fie mai dificila .

Semnele prevestitoare ale unei tentative de suicid se modifica cu varsta :

-semnele prevestitoare la copii si adolescenti pot fi :preocuparea in legatura cu moartea sau suicidul sau ruperea recenta a unei relatii

-semnele prevestitoare ale suicidului la adulti pot include :abuzul de alcool sau de alte substante ,pierderea recenta a unei sluzbe sau divortul

-semme prevestitoare la varsnici pot cuprinde :moartea recenta a partenerului de viata sau diagnosticarea de curand cu o boala severa ,care poate scurta durata de viata .

TIPURI DE DEPRESE

1.DEPRESIA REACTIVA

Este ccea mai obisnuita forma de depresie .aceasta este declansata de un eveniment traumatic, dificil sau stresant al vietii. Persoanele afectate se simt rau, nervoase, anxioase sau chiar furioase. Acest tip de depresie mai poate aparea dupa o perioada prelungita de stres si chiar la mult timp dupa sfarsitul acestei perioade. Cauzele variaza de la o persoana la alta, fiind vorba uneori de schimbarea unei locuinte sau de pierderea unui parinte in copilarie, pana la incapacitatea de a realiza ceva o lunga perioada de timp, o pierdere grea sau un divort.

2.DEPRESIA ENDOGENA

Acest tip de depresie nu este intotdeauna cauzata de un eveniment stresant din viata ,ci mai degraba poate fi vorba de un dezechilibru al reactiilor chimice ale creierului . Acest tip de depresie apare cel mai adesea din cauza problemelor legate de familie.

3.DEPRESIA MANIACALA.

Acest tip de depresie cunoscuta ca si depresie bipolara este foarte diferita de toate celelalte tipuri de depresie.In afara sentimentului de nefericire care o urmateste tot timpul ,persoana afectata experimenteaza o crestere exagerata de energie si stari de exaltare ,urmate de scaderi bruste si de disperare cumplita. Aceste urcusuri si coborasuri de stare pot dura si cateva luni la rand.

De asemenea,persoane afectate pot suferi de deziluzii si halucinatii-vad si aud lucruri care nu exista. Cei mai multi din cei afectati de acest tip de depresie sufera de aceasta in adolescenta si in jurul varstei de 20 ani. Ca si in cazul celorlalte tipuri de depresie ,se poate da vina pe un intreg amestec de factori fizici si de ambient . Nu s-a confirmat ca ar exista vreo legatura cu determinarea genetica ; daca unul din parinti sufera de aceasta afectiune ,exista sanse de 10% .

Pinel 1802, in Tratatul sau, considera ca ,, mania este provocata moralului si fizicului printr-o vie excitatie nervoasa ,prin leziunea uneia sau a mai multor functii ale mintii cu emotii vesele sau triste, extravagante sau furioase ,,. Esquirol 1816, in Bolile mintale defineste ,,mania : o afectiune cerebrala cronica, obisnuita fara febra, caracterizata prin perturbarea si exaltatrea sensibilitatii , inteligenteisi vointei,,.

Fenomenul de acceleratie-excitatie ,constituie o trasatura generala permanenta fiind de intensitate variabila in cursul aceleiasi zile sau in evolutia bolii,intensitate ce poate friza uneori limitele posibile ale fiziologicului.Ritmul alert ce este imprimat fiziologiei generale a organismului si intregi vietii psihice ce genereaza o destructurare a persoanei si o dezadaptare la ambianta,infinal o marcanta suferinta a unitatii psihosomatice.Utilizand conceptia lui P.Janet asupra tensiuni psihologice,fenomenul de acceleratie-excitatie, apare ca fiind expresia cresteri exesive a tensiuni psihologice in exercitarea functiei realuluisi ar fi asimilabil conceptului de psihohiperergie.     K. Jaspers atribuie fondului maniei urmatoarele caracteristici :euforia,sub forma unei veselii originale ,debordante fara motiv aparent, bucuria de a trai stimuland toate instinctele :stari de excitatie ,activitate exagerata ,nevoia de a se misca, sexualitatea, bolnavul simtindu-se fizic si dispozitional : puternic, viguros, capacitatile sale i se par extraordinare, optimism incoergibil, vade tot, prezentul si viitorul, in culori trandafirii ; fuga de idei cu schimbare perpetua si consum in actiuni diverse, rapid abandonate si asociatii spontane, ce dau o atmostfera spirituala si umoristica, marcate de superficialitate.

4.DEPRESIA POSTNATALA.

A avea un copil poate fi una din cele mai mari si mai fericite evenimente din viata unei femei.Intimp ce viata cu nou-nascut poate fi palpitanta ,poate fi la fel de bine grea si stresanta.Multe schimbari fizice si emotionale apar in timpul sarcini si dupa nastere.Aceste schimbari pot determina noua mama sa se simpta trista,anxioasa,tematoare si confuza.Pentru multe femei aceste stari numite si Baby-bluies dispar repede.dar cand aceste stari nu dispar o femeie poate suferi o depresie postnatala sau postpartum.

Depresia postnatala (DPP) reprezinta conditia de extindere a schimbarilor fizice si emotionale pe care multe femei le pot avea dupa nastere . Exista trei tipuri de depresie pe care femeia le poate dobandi imedeat dupa nastere :

a.Baby-blues este, o stare pe care o au multe femei in zilele imedeat urmatoare nasterii.Noua mamica poate avea brusc o stare schimbatoare cum ar fisentimentul de fericire care se schimba incel de tristete si nefericire.Poate plange fara motiv, este nervoasa, iritata, obosita, anxioasa, singura si trista. Baby-blues poate tine poate dura cateva ore sau se poate prelungi la una sau doua saptamani dupa nastere.

Baby-blues nu necesita un tratament din partea medicului specialist, totusi un grup de suport sau discutia cu alte mame poate fi de un real folos.    b.Depresia postpartumm poate disparea repede sau poate dura luni de zile dupa nastere .Poate aparea dupa nasterea oricarui copil, nu numai dupa prima nastere. O femeie poate avea o stare similara de tristete, disperare,anxietate, iritabilitate , dar mult mai accentuata decat starea de Baby-blues. DPP o opreste pe femeie de la activitatile cotidiene. Cand functionarea normala este afectata, este sigur un semn ca trebuie consultat medicul, daca nu se trateaza simptomele se pot prelungi pana la un an.

Semnele depresiei postpartum :

- oboseala si iritatia ;

- tritetea si anxietatea,plange mult ;

- lipsa de energie ;

- dureri de cap ,sani, palpitatii, amorteala, hiperventilatie ;

- insomnie si in cazuri de oboseala pronuntata lipsa poftei de mancare, slabire ;

-probleme de concentrare, memorie sau luarea a deciziei ;    - neinteresata de copil ;

- sentimente de vinovatie si inutilitate ;

- teama de a rani copilul si pe ea insasi ;

- dezinteresata de orice activitate ;

- lipsa apetitului sexual.

Schimbarile din perioada sarcinii,sigur atrag dupa sine o incercare biologica si psihologica de reechilibrare ,este efortul oricarui organism de adaptare la noile conditii .

In perioada sarcinii se produc schimbari in echilibru hormonal al femeii. Acest lucru atrage dupa sine o schimbare timica, indispozitia psiho-afectiva,insa sa nu neglijam conditile socio-afective si cadrul de,responsabilitatile,sresori cotidieni,sprijinul acordat de cei apropiati, de sot, de prieteni,de ceilalti copii.Sunt o sumedenie de stresori,diferenta consta in reactivitatea persoanelor fata de aceeasi situatie,in asta consta diferenta intre indivizi.

Sarcina este o incercare pentru mama,in aceasta perioada se produc schimbari in auto-perceptie,in imaginea de sine.O copilarie cu multe conflicte nerezol-    vate ,determina o anumita abivalenta ,adica un conflict intre sentimente contrare ,,acceptare-respingere '', ,,asumarea situtiei-refuzul copilului'',bucu-ria maternitatii-frica de responsabilitate'',,satisfactie-nemultumire'',''bucuria sarcini-frica de schimbare biologica''. E important pentru toate mamicile ca inainte de nastere sa aiba loc o pregatire interioare cu privire la acest eveniment.

Cantitatea de hormoni,estrogenul si progesteronul,creste considerabil in timpul sarcini, iar in primele 24 de ore scade foarete mult si ramane la nivelul dinainte de sarcina.Cercetatorii cred ca aceaste variatii puternice de conduc la depresie.

Este cunoscut faptul ca o mica variatie hormonala poate schimba starea femeii in perioada premenstruala.

Functionarea tiroidiana este influientata puternic imediat dupa nastere ,de aci stari de indispozitie,oboseala,agitatie,insomnie si anxietate.Un simplu test tiroidian poate determina daca este cazul de depresie postnatala.

c.Psihoza postnatala.

Este o tulburare fizica afectiva care poate afecta noua mama.Aceasta afectiune poate sa aparea in primele 3 luni de la nastere .Femeia poate pierde contactul cu realitatea ,poate avea halucinatii auditive , delir(vede lucrurile diferit decat sunt in realitate).

Modalitate normala de gandire este inlocuita cu alte forme mintale ce duc la modificarea personalitatii delui suferind si-l plaseaza intr-un raport anormal cu realitatea. Etimologic vorbind, delir inseamna, la inceput ,,sarirea din brazda a plugului''.Plugul reprezenta pe vremuri, pentru omul simplu, un simbol al cautarii, schimbari zilnice si dirijarii planului sau de munca. Si azi delirul in- seamna acelasi lucru, adica un psihism care paraseste unica sa tema, a exis-tentei si devine un ,,simulacru de existenta''. Prin delir nebunia devine paralela cu lumea reala.

Delirul reprezinta o functie deviata de la sensul obisnuit de cunoastere a lumii are o tematica fixa si un rezultat unic, constand dintr-o convingere indiscutabila. Delirantul reprezinta un mic ,,dictator''ce ne anunta despre un singur lucru posibil acela de a avea el dreptate. Nu are nimic de pledat, deoarece el se simpte angrenat firesc in adevarul comun. Nu exista argumente de nici un fel capabile sa-l clinteasca pe delirant din convingerele lui, ceea ce il face rigid si impermeabil. Psihoticul comunica cu noi dar nu printr-o comunitate de idei, sentimente sau valori, fiinca el ramane in aria nebuniei, o lume de insulte unde fiecare este singur. Memoria functioneaza ca un instru-ment al perceptiei. Actul de memorie tine mai mult de viitor decat de retro- spectie, mai mult de actiune decat de vis si de imaginatie. Mecanismul imaginatiei este tot un fapt de memorie dar inadecvat, ilustrand ce putin serveste halucinatia ca reper de actiune.

Halucinatia are toate caracterele unui fenomen senzorial,i nclusiv acela de a se intampla ,,ca si cum''ar fi reflectarea unei calitati obiective. Dar, activitatea halucinatorie are loc la un nivel psihic general in care nu se mai pastreza unitatea complexa, functionala a persoanei. Tipul cel mai frecvent de halucinatii intalnit in patologia mintala este cel auditiv. Zgomote, voci, sunete,conversatii pot constitui continutul variat al halucinatiilor auditive. Sursa sonora poate fi localizata sau misterioasa. Vocile au un caracter amical, indiferent, agresiv sau ostil. In cazul halucinatiilor optice putem surprinde bolnavul cu privirea fixa, concentrat pe un soectacol sau viziune ce se substituie realitatii.

Psihoza reprezinta un spectru fenomenologic larg si divergentele sunt implicate in timpul conceptului folosit. Cu cat exista mai multe opinii in favoarea unui model psihotic unitar, cu atat mai mult se confirma mutatia realizata de psihopatologia contemporana in comprehensiunea nebuniei.Intelegerea psihozelor presupune constelarea dintre o perspectiva de studiere inprofunzime , folosind ca instrument metodic conceptul de organizare trionica si alta de su-prafata care vizeaza dinamismul fenomenologic al lumii psihotice.

Nebunia dupa A.Comte, este o revolta impotriva umanitatii, o gandire egoista, un abandon subiectivitatii,careia se opune permanent solidaritatea sociala .E.Durkheim afirma ca omul nu este om dacat pentru ca traieste in societate si deriva boala psihica din lipsa sau pierderea relatilor sociale .In studiul sau,suicidul,arata stransa legatura intre cresterea procentului sinuciderelor si slabirea relatilor sociale, propunand ca solutie a scaderii numarului de sinucideri realizarea unui atasoment mai strans al individului de colectivitate.

Levy Bruhl pune in evidenta influenta institutilor sociale asupra unor categorii sau functii mintale , aratand ca formele de solidaritate se afla in ceea ce el numese mentalitate ,adica aceea lume de reprezentari si afecte colective.

5.TULBURARI AFECTIVE DE SEZON

Acest tip de tulburare apare odata cu apropierea iernii si se pare ca se datoreaza lipsei de lumina a zilei in lunile de iarna.aceasta lipsa de lumina a zilei limiteaza producerea serotoninei, un hormon al fericiri produs de creierul nostru, provocand sentimente de nefericire. Acest tip de depresie poate fi tratat cu terapie prin lumina.

Depresia poate constribui la dezvoltarea anumitor afectiuni . Persoanele care au o afectiune cronica cum ar fi diabetul zaharat sau boala arterelor coronare, sufera mai mult din cauza simptomelor acestor afectiuni, au o capacitate mai scazuta de functionare, prezinta o scadere a calitatii vietii si suporta costuri medicale mai mari. Persoanele cu depresie au probabilitatea mai mica de a se autoingriji si acest lucru poate duce la inrautatirea starii lor de sanatate.

Depresia nu este normala la nici o varsta,iar tratamentul este important si trebuie stiut ca :

-depresia este adeseori subdiagnosticata la copii, la adolescenti si la varsnici (la copii si adolescenti, depresia poate fi gresit inerpretata ca variatii ale dispozitiei datorate modificarilor hormonale).

-persoanele varsnice pot considera ca este firesc sa se simpta deprimate odata cu inaintarea in varsta.

Consilierea terapeutica este o parte importanta in tratamentul depresiei.Terapii complementare cum ar fi terapia prin masaj, pot de asemeni sa ajute la obtinerea unei vindecari mai rapide si la imbunatatirea calitatii vietii.

Terapia de familie poate fi de ajutror,persoanei respective si cei din jur,sa faca fata depresiei. Este important pentru o persoana cu depresie , ca cei din jurl ei sa aiba o atitudine sportiva si incurajatoare. Pentru cei care nu au avut niciodata depresie, este dificil sa inteleaga cat de lipsit de speranta si descurajat se poate simti cineva cu aceasta afectiune.Suportul emotional este foarte important.Aceasta consta in intelegerea,rabdarea cu care inconjuram pacientul.Trebuie sa implicam pacientul in conversatii,sa-l ascultam cu atentie.Nu terbuie contrazisi in cea ce spune dar trebuie sa prezentam situatia reala.

Este important de reamintit ca depresia este la fel de dezabilitanta ca orice alta afectiune majora si din cauza ei persoana respectiva isi poate indeplini obligatiile sociale ,familiare ,profesionale sau scolare cu dificultate.

Terapia electroconvulsivanta, poate fi folosita in cazul celor care nu pot lua medicamente antidepresive , care nu au raspns la alte tratamente sau care au o depresie severa si prezinta simptome psihotice, comportament sinucigas sau incapacitatea de a se hrani.

Psihoterapia este o parte importanta a tratamentului depresiei.

Tipuri de psihoterapie cele mai holosite sunt :

-terapia cognitiv-comportamentala,un tip de psihoterapie care invata o persoana cum sa aiba o viata mai sanatoasa prin modificarea anumitor modalitatii de a gandi sau de a se comporta ;acest tip de consiliere terapeutica se poate face individual sau in grupuri de terapie ce cuprind persoane cu probleme asemanatoare.

-terapia interpersonala,care pune accent pe relatiile sociale si interpersonale si pe probleme asociate cu acestea.

-terapia de tip problem-solving, care pune accent pe problemele actuale cu care se confrunta persoana respectiva si ajutarea ei in gasirea de solutii la aceste probleme.

-terapia familiara, un tip de consiliere in care sunt implicata intreaga familie.

Cel mai important lucru care poate fi facut de orcine este sa-l ajute sa ajunga la medic ,pentru ca astfel pacientul va beneficia de un diagnostic si tratament corespunzator.

Tratamentul farmacologic ramane principala metoda de terapie.Medicamemtele utilizate in tratarea depresiei sunt :antidepresive triciclice,modulatori ai recaptarii serotinei si inhibitori ai metabolozari serotrinei sau altor mediatori.

Durata tratamentului este de cel putin5-8 saptamani ;daca rezultatele la tratamentul sunt bune este recomandat ca tratamentul amti depresiv sa fie mentinut mai mult timp(6 luni sau mai mult) pentru a preveni revenirea simptomelor.

Medicul psihiatru tine cont in stabilirea tratamentului,nu doar de trasaturile particulare ale afectiuni pacientului,dar si de varsta si sexul pacientului,de debutul afectiunii,de raspunsul individual la tratament, de eventualele afectiuni asociate.

Activitatea fizica este de asemenea benefica pentru imbunatatirea dispozitiei.Eforul fizic poate determina eliberarea de substante naturale-endorfine.Efectele endorfinelor sunt similare cu cele ale preparatelor antidepresive sau neuroleptice.

Sanatatea perfecta nu exista,iar fiecar persoana isi are proprile caracteristici particulare in cea ce priveste psihismul ,comportamentul,normal,,este interpretat ca o norma ideala, ale carei criterii variaza de la o societate la alta, de la o epoca la alta.

Daca numarul de psihotici creste, in timp ce populatia globala ramane constanta -observa R.Bastide,se poate inferaca factorul social se dovedeste mai important decat cel biologic.

Psihismul nu se manifesta decat in si prinsocial,bolnavul nu este un ,,om al unei alte lumi'',ci o fiinta sociala , a carei stare trebuie inteleasa,interpretata si ameliorata.Nu exista bolnav in sine ci numai in raport cu societatea.Daca sanatatea ne-o dorim ca pe un lucru firesc si evident ca un bun de mare pret,boala psihica continua sa fie un mister

Asa cum visul nu e limbaj , tot asa ,,arta'' psihoticilor nu este nici comunicare si nici mesaj.

Bibliografie :

Psihozele - Editura FACLA - 1976

Eduard Amfil

Dan Ogodescu

Deviatia comportamentala si boala psihica Editura Bucuresti 1989

Sorin Radulescu

Mircea Piticariu

Introducerea in psihiatria practica

Alexandru Olaru

Editura Scrisul Romanesc - 1990



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1049
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved