Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


FUNCTIILE PSIHOSOCIALE ALE OPINIEI PUBLICE (EXEMPLE)

Psihologie psihiatrie+ Font mai mare | - Font mai micFUNCTIILE PSIHOSOCIALE ALE OPINIEI PUBLICE (EXEMPLE)

Functiile psihosociale ale opiniei publice. Fiind un fenomen cu un accentuat caracter integrativ in raport cu multiplele dimensiuni ale vietii individuale si sociale, opinia publica devine la randul sau un element functional constitutiv al oricarui sistem social, indeplinind in aceasta calitate o serie de functii psihosociale, ale caror efecte sunt direct observabile atat la nivelul sistemului integral, cat si la acela al unor componente ale acestuia: subsistemul politic, economic, juridic etc. In literatura de specialitate sunt retinute ca esentiale urmatoarele functii (24; 30; 204 s.a.):(a) Functia normativ-axiologica, prin care se afirma, se promoveaza si se consolideaza la nivelul comunitatii un anumit sistem de norme si valori sociale, fundamentate istoric si considerate prin consens a avea relevanta pentru viata comunitara. Prin sanctionarea publica a oricarui comportament deviant se contracareaza aparitia unor factori disolutivi, reiterandu-se totodata consensul asupra valorilor si normelor care asigura coeziunea comunitara.

(b) Functia expresiva releva calitatea opiniei publice de a obiectiva intr-o forma specifica gandurile, sentimentele si atitudinile membrilor unei comunitati. Prin "luarea de pozitie" pe care o implica totdeauna, opinia devenita publica exprima atat modul de percepere a unui fapt, cat si interpretarea care i se da din perspectiva structurilor subiective ale membrilor unei colectivitati. Profilul opiniei publice constituie de fapt radiografia "sufletului colectiv" care afirma grupurile si categoriile sociale in sanul carora se formeaza.

(c) Functia de socializare exprima capacitatea opiniei publice de a oferi repere relativ consensuale pentru ceea ce este considerat bine sau rau, util sau inutil, dezirabil sau indezirabil intr-o societate; prin aceasta se stabilesc si coordonatele normative si axiologice care corespund unei optime integrari sociale a membrilor unei comunitati. Prin sanctionarea comportamentelor deviante de la ceea ce se considera a fi "zona de normalitate", precum si prin promovarea a tot ceea ce corespunde valorilor, traditiilor si obiceiurilor unei comunitati, procesul socializarii si integrarii psihosociale este controlat si corectat in mod continuu si eficient prin intermediul opiniei publice.

(d) Functia de control social consta in capacitatea opiniei publice de a exercita o presiune asupra factorilor de decizie, in sensul orientarii actiunilor acestora intr-o directie care sa corespunda intereselor si aspiratiilor majoritatii. Opinia publica este o forta politica, sociala si chiar economica de care nu se poate sa nu se mai tina cont in societatea contemporana.

(e) Functia consultativa releva calitatea opiniei publice de a oferi sugestii rezolutive, solutii si interpretari pentru situatiile problematice importante de interes general. In functie de natura sistemului politic (democrat sau autoritar), rolul consultativ al opiniei publice poate fl amplificat sau diminuat, dar nu poate in nici o imprejurare sa fie anulat., decat cu riscuri considerabile pentru viabilitatea respectivului sistem social sau politic.

(f) Functia deliberativa se manifesta prin luarea in discutie publica, analizarea si exprimarea unor optiuni care valideaza una sau alta dintre solutiile propuse de diferite forte sociale si politice. Cu o traditie care vine din Grecia Antica, sistemele parlamentare moderne nu fac altceva decat sa activeze direct sau indirect aceasta functie, prin antrenarea comunitatilor in luarea deciziilor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1929
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved