Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


LEGATURILE ALB - GALBEN

Psihologie psihiatrie+ Font mai mare | - Font mai micLEGATURILE ALB - GALBEN

Combinatiile ALB -ALB sunt compatibile una cu alta si cu lumea din jurul lor.Relatiile ALB - ALB ("Pace si toleranta")

Relatiile ALB - ALB sunt relaxante si linistitoare. Nu cheltuiesc energie excesiva in lupta neimportanta a puterii ori in ceea ce priveste detaliile. Aceasta combinatie tolereaza diferentele. Este mult mai confortabil pentru amandoua sa ignore comportamentul iritant decat sa faca din acesta un scop. De aceea, ceea ce de obicei creeaza un conflict serios pentru alte combinatii de personalitate, cu greu afecteaza legatura alb -alb.

Albul nu este desenat de obicei ca un lider. Lupta combinatiei alb - alb se duce fara o clara definire a rolului de lider. Este tipic pentru amandoua culorile sa se astepte una de la alta sa preia conducerea. Nici una nici alta nu se conduc dupa un anumit plan sau creeaza teluri puternice pentru viitor. Nici una nu se supara daca cealalta decide, planuieste ceva sau o angajeaza pe cealalta pentru viitor.

Combinatia alb - alb este foarte toleranta una cu cealalta si cu lumea inconjuratoare. Sunt foarte flexibile si se pot acomoda usor. Isi permit una celeilalte preferinte independente (hobby-uri personale, mod de lucru) si se pot baza una pe cealalta (isi asculta una alteia ingrijorarile ore intregi). Aceasta combinatie puternica intelege importanta de a avea un anumit statut in furtuna vietii si ofera acest dar prietenilor; familiei sau colegilor. In timp ce combinatia alb - alb nu este obisnuita in relatiile maritale, sunt foarte agreabile in relatiile de prietenie. Mariajul presupune preocuparea pentru pozitia de lider. Relatiile de prietenie insa nu. Atata timp cat relatiile sunt bine structurate si bine stabilite, aceasta combinatie intampina mici dificultatii in a opera cu succes. Cele doua elemente din aceasta combinatie primara se lupta cu "motivatia" si "rolul de lider". Personajul alb munceste foarte greu pentru dezvoltarea automotivatiei, tehnicii si aservirea unor abilitatii. Cu aceste abilitatii in schimb combinatia alb - alb are mai multe sanse de castig.

PACE - LINISTE

A se intelege fiecare cu celalalt sunt motive de pace. Fiecare aduce toleranta necesara si rabdarea in relatie. In ordinea in care pacea este asigurata este un exemplu clar de contopire a ceea ce vezi . Lumea geografica ilustreaza in mod interesant a acestei motivatii puternice in toate alburile. Natiile alb ca Finlanda, Canada sunt iubitoare de pace si foarte rar daca incepe vreuna razboi. Totusi ele sunt cunoscute ca mentinatoare de puternice apararii cand sunt atacate de alte natiuni mai agresive. Camaraderia albului este asemanatoare natiunilor albe in comportamentul lor. Ele se lupta pentru o coexistenta pasnica. Totusi sunt gata sa se apere prompt cand forte din afara intervin contra intereselor lor.

RABDARE SI TOLERANTA

Foarte greu aceasta combinatie te infurie sau te face sa te simti prejudiciat. Exista o acceptare mutuala. Ele nu cer altor culori sa fie rabdatoare si tolerante. Legaturile alb - alb ne amintesc de viata lui Mahatma Gandhi sau Martin Luther King. Amandoi au promovat in mod tacit o lume plina de prejudecati si nedreptate fara nevoia de mari faime sau publicitate ( fara surle si trambite). Legaturile alb - alb nu sunt opulente. Ele convietuiesc simplu si permit si altora o viata simpla. "Legaturile alb - alb sunt identificabile prin pacea lor".

SATISFACERE - MULTUMIRE.

Imaginati-va o relatie in care nu exista dezacorduri sau conflicte. Imaginati-va alb cu alb. Aceasta prietenie rareori se plange sau are dificultatii in a se intelege una cu cealalta. De fapt foarte rar s-au observat probleme. Aceasta combinatie este ultima a carei dorinta este sa-si cheltuiasca energia in conflicte negative. Ele sunt multumite reciproc.

COMPLACERE NEPRODUCTIVA

Este o binecuvantare sa fii prevenit de greselile altora, sa fii rupt de realitate este o iresponsabilitate. Multe combinatii alb - alb isi permit sa se complaca in relatia lor si sa ignore circumstantele din afara acesteia. Sunt ca elevii de liceu care clacheaza inaintea absolvirii si care sunt surprinsi ca nu au de munca. Combinatiile alb - alb sunt foarte adesea conservatoare si sfarsesc alegandu-se cu partea scurta a batului. Cand presiunea devine vizibila aceasta combinatie foarte pasiva si neproductiva este total nepregatita si vulnerabila.

Aceasta combinatie este binecunoscuta in a lasa lucrurile pe care le pot face azi pe maine. Sunt delasatori si, fara cineva care este puternic determinat, sunt inclinati mai degraba sa dea deoparte lucrurile mai importante. Se tolereaza una pe cealalta intr-un mod relaxant. Din aceasta cauza poate rezulta o neproductivitate periculoasa. Statul Hawaii a experimentat-o. Hawaianii s-au complacut in aceasta gradina a paradisului pana cand au realizat dintr-o data ca investitorii din afara le-au cumparat tara chiar de sub nasul lor, nelasandu-le astfel nimic de transmis stranepotilor lor. Legaturile alb - alb pot fi atat de neproductive incat pot deveni victime ale altora, combinatii de culori mult mai determinante. Ele trebuie sa invete sa echilibreze stilul de viata complacut si relaxant cu productivitatea necesara pentru a indura cu succes problemele ce se ivesc in viata de zi cu zi.

AUTO - INDOIALA SI INDECIZIA

Aceasta combinatie sufera inainte de toate de auto-indoiala (neincredere). De obicei au indoieli despre deciziile luate sau de capacitatile personale. Treneaza in aceasta nesiguranta din cauza ca de obicei nu sunt convinsi ca au luat decizia corecta. Albii isi pun mai degraba intrebari despre decizie decat sa ia o pozitie directa in sustinerea acesteia sau impotriva ei, indiferent de decizia luata. Fiecare asteapta reactia celuilalt pentru a putea constata daca a avut sau nu dreptate. Exista cazuri in care aceasta reactie lipseste iar intrebarile cu privire la decizia luata raman fara raspuns. Increderea in sine se dobandeste personal. Increderea vine dupa aceasta. Albii fie isi asuma riscurile, fie isi accepta deciziile. Aceste indecizii si neincrederi raman blocate in legaturile alb - alb.

DEPENDENTA, TIMIDITATE, NEINPLINIRE

Albii pot fi plictisitori ori par plictisitori datorita naturii lor timide, dependente, nepasarii. Combinatia alb - alb poate functiona confortabil, static, lungi perioade de timp daca nu exista cineva in jurul lor sa-i anime. Un cuplu alb- alb s-a complacut ani buni in aceasta situatie pana sa se casatoreasca. Legatura lor se reduce la vizionarea programelor de televizor si la dormit. Unul obisnuia sa-l sune pe celalalt tarziu in noapte si vorbeau pana cand adormeau amandoi. Nu va faceti griji, erau teribili de rabdatori unul cu celalalt. Au terminat cu dragostea la scurt timp dupa casatorie, dar au mai trait 5 ani impreuna pana la destramarea casatoriei. Pana la urma cine a intocmit actele de divort? Amandoi erau prea delasatori sa faca prima mutare. Nici unul nu era implicat intr-o alta relatie iar casatoria lor functiona din punct de vedere legal, pana cand prietenii au pus-o pe femeie sa introduca actiunea de divort. "Fortarea mainii" poate fi traumatizanta pentru relatia alb - alb. Din nefericire timiditatea lor promoveaza, de obicei, compromisuri nesanatoase. Fiind fortati mai degraba sa-si rezolve problemele cu mai multa responsabilitate.

Combinatia alb - alb cauta o coexistenta pasnica. Prefera sa pluteasca deasupra valorilor vietii decat sa le infrunte direct. Sunt rabdatori unul cu celalalt si cu lumea lor. Aceasta combinatie evita timid riscurile si luarea de decizii. Ei prefera o existenta linistita si sigura si sunt total impotriva unei vieti dinamice si tumultoase.

LEGATURILE ALB - GALBEN

GINGASIE

Aceasta legatura se refera la "baietii de treaba" sau la fete. Sunt persoane simpatice, cauta o cale usoara de interactiune si nu se asteapta la prea mult din partea altora. Nici unul nu cauta sa-l deranjeze pe celalalt. Pot fi parinti sau colegi excelenti dar foarte greu se implica intr-o relatie intima.

De doua ori am fost implicat intr-o relatie cu niste fete minunate, gingase, placute, dar nici una nu a fost destul. Imi dau seama acum ca desi exista o atractie foarte puternica si un confort emotional relatiile mele erau incomplete. Eu sunt un "alb", ea este un galben, in acea perioada aveam nevoie de cineva puternic. Dezvoltandu-mi caracterul de a lungul anilor sunt sigur ca acum am putea completa cu succes acest puzzle deoarece acum am adaugat noi piese structurii mele de personalitate.

Albul si galbenul se acomodeaza unul cu celalalt. In general nu se motiveaza unul pe celalalt. Poate le lipseste ferocitatea pe care o au "rosul" cu "albastru", de a-si aprinde focul unu altuia. Ca si copii au aceleasi valori si preferinte pentru activitati normale, naturale. Ca prieteni in adolescenta si pana aproape de maturitate natura lor gentila ii face sa aiba relatii pozitive. Ca adulti ei se apreciaza unii pe altii fara a fi prea complicati. Poate exista o amestecare cauzala confortabila a doi oameni independenti.

VIZUALIZAREA

Personalitatii "albe" Personalitatii "galbene"

SCOP

Liniste    Distractie

NEVOI

Putere si stapanire de sine    Legaturi superficiale

Respect Sa fie vorbit de bine

Sa se simta bine cu el    Acceptat social

Acceptare    Aprobare

CE VOR

Independenta    Aventura

Protectie    Libertate

Sa fie multumiti si sa multumeasca    Sa fie pe placul altora si al lor

si pe altii

Sa spulbere nesiguranta    Sa ascunda esecurile.

STIL COMPORTAMENTAL

Stabilitate    Schimbare

Profil scazut (slab)    Profil tare

Refuzul de a fi controlat    Refuza sa fie controlat

Plictisit    Entuziasmat

Pasiv    Activ

Delasator    Participa activ

Singuratic    Usor distrat

Tenace    Cal de cursa

Martoaga    Emotional si expresiv

Esueaza

Logic    Emotional

Comunicativ    Comunicativ

(Cu sentiment si fapte)    (Cu sentiment si fapte)

Executant    Delegat / Performer

In spatele scenei    In lumina reflectoarelor

Rabdator    Bine inzestrat

Neintrebator    Neanxios

Relaxat    Cu bagare de seama

Nu este posesiv    Nu este posesiv

Linistit    Evita confruntarile

Puternic nonverbal    Puternic verbal

Manipulare linistita    Cauta cai de eschivare

Iubeste domol cu tarie    Usuratic

Se angajeaza in relatie    Se angajeaza in relatie

Creativ    Productivitate relativa

Aplica regulile    Incalca regulile

Ingaduitor    Fara meticulozitate (foloseste

Meticulos    umorul)

Da sfaturi doar atunci    Da sfaturi insa un se

cand i se cere    concentreaza; le ofera cu

ingaduinta

Cauta sfaturi dar nu le    Primeste bine sfaturile

cere in mod deosebit    bune

Ingaduitor    Stimulativ

Tolerant cu ceilalti    Ii accepta pe ceilalti

Se simte inadecvat    Are un puternic respect de sine

Nu-si dezvaluie viata    Rar isi accepta greselile sau

vina

Uraste conflictele si    Ii place sa faca fata tuturor

repercusiunile    situatiilor, se fereste sa-i

dezamageasca pe ceilalti

Iarta dar un uita    Iertator

RELATIILE INTERPERSONALE ALB - GALBEN

(prezentare aprofundata)

LINISTE vs. AMUZAMENT

Albii nu pot intelege de ce galbenii se pot implica intr-o relatie cu toate necazurile care se ivesc in dezvoltarea acesteia, ori in activitatile comunitatii, la scoala sau la serviciu. Albii inclina mai mult sa fie dusi de val si devin frustratii cand prietenii lor "galbenii" supraliciteaza sau ii tarasc in activitatii sau situatii nu neaparat necesare.

"Daca as fi stiut ca viata cu tine va fi asa de haotica" a femeie "alba" a exclamat catre concubinul ei "galben", as fi urmat cateva cursuri si m-as fi angajat ca secretara ta personala. Este o adevarata nebunie cand lumea ne suna in mod constant iar barbatii zburda prin toata casa noastra. Crezi ca ar trebui bagati la intretinere sau sa ne deschidem o linie telefonica pentru oferit servicii? "Albii" se straduiesc sa nu-si complice viata in timp ce "galbenii" se implica, sunt activi si incearca sa-si faca viata cat mai amuzanta.

"Albii" sunt mai interesati sa se inteleaga cu ceilalti decat sa aiba ei ultimul cuvant. "Albii" accepta tacit multe din limitele "galbenilor" in timp ce acestia ii tachineaza pe "albi" si ii iau in deradere limitele "albilor".

PUTERE SI AUTO CONTROL vs. INTIMITATE

"Albii" sunt interesati in a-si dezvolta un mediu inconjurator sigur in timp ce "galbenii" duc o existenta riscanta. "Galbenii" sunt extrovertiti in timp ce partenerii lor "albi" sunt mult mai rezervati.

"Albii" sunt ca niste pisici labile, sa vina si sa plece intr-un loc numai al lor. "Galbenii" sunt precum cainii, intotdeauna cauta sa faca observati, sa fie alintati, sa le acorzi toata atentia

SA FIE RESPECTAT vs. SA FIE RUGAT

"Albii" au nevoie ca dorintele lor sa fie respectate, nu doresc sa fie impinsi sa ia o decizie, nu se simt bine intr-o astfel de situatie. "Albii" par (din punct de vedere comportamental) sa aiba nevoie mai tot timpul de rugaminti si atentie, in realitate ei vor sa le fie respectata linistea, preferintele. Din cauza ca "albii" sunt un gen nonverbal ei vorbesc numai cand este necesar, pentru a fi lasati in pace, sa ramana doar cu anumiti prieteni sau cu cine altcineva doresc ei. "Galbenii" pot parea uneori lipsiti de respect, le place sa atraga atentia si sa fie rugati. Devin frustrati cu prietenii "albi" care nu prea vorbesc dar se asteapta ca acestia sa le cunoasca dorintele si sa le respecte. Poate una dintre cele mai dificile interactiuni in relatia alb - galben este din cauza ca fiecare are nevoi diferite in ceea ce priveste respectul si intelegerea. "Albii" nu prea sunt recunoscuti pentru capacitatea de a-i intelege pe ceilalti. "Galbenii" sunt adesea lipsiti de respect fata de ceilalti si depasesc de obicei limitele impuse de "albi".

PROTECTIE vs. LIBERTATE

"Galbenii" tind sa fie mai de incredere decat "albii". "Galbenii" isi asuma riscurile si de aceea se simt mai bine fata de necunoscuti, in timp ce "albii" prefera sa fie inconjurati de siguranta. "Galbenii" ii provoaca de multe ori pe prietenii lor "albi" sa atinga si sa incerce experiente salbatice si nebunesti. "Albii" sunt mult mai concentrati pe ceea ce se intampla dupa aceste experiente, "galbenii" sunt inclinati sa-i lase pe "albi" legati emotional in timp ce ei nu prea se implica.

STABILITATE vs. SCHIMBARE

"Albii" si "galbenii" de obicei nu per vad viata prin aceeasi fereastra.

"Albii" vor sa vada aceeasi scena, "galbenii" isi tot schimba tabloul. "Albii" apreciaza oportunitatile pe care "galbenii" le aduc dar nu gasesc necesar sa le experimenteze atat de rapid sau inconvenabil.

PLICTISEALA vs. NERABDARE

Daca cineva are inclinatii sa cada in obisnuit acestia sunt "albii". Ei sunt adeptii sindromului "acelasi" - aceeasi masina, aceleasi carti, aceiasi prieteni, aceeasi casa. "Galbenii" se lupta cu exact opusul acestei tendinte. Sindromul "altfel", totul in viata lor este un flux continuu. Ei in- totdeauna incearca mancaruri noi, calatori in locuri noi, sa intalneasca noi prieteni si sa-si cumpere masini noi.

CALCULAT vs. IMPLICARE

"Albii" au nevoi de orice sa fie legati de prietenii lor "galbenii" pentru a incerca experiente noi. "Galbenii" doresc sa-i implice pe "albi" in activitate lor. Ei sunt atat de implicati in convingeri incat "albii" cu greu le rezista. Oricum "galbenii" obosesc sa-i tot convinga pe "albi" sa riste si ei ceva mai mult.

TENACE vs. INFLUENTABILI

"Albii" sunt ca niste cai de cursa lunga, sunt tenace in efortul lor de a atinge o anumita tinta. Atunci cand sunt angajati pentru o cauza sunt foarte greu de abatut de la drumul lor. "Galbenii" sunt predispusi sa sara de la una la alta. "Albii" se simt frustrati de modul in care "galbenii" se manifesta dar tind sa fie toleranti cu acestia in ciuda iritarilor pe care "galbeni" le provoaca.

IMPRESIONABILI, ISI EXPRIMA CU GREU SENTIMENTELE vs. EMOTIVI SI EXPRESIVI

O adolescenta "galbena" (frustrata si imploratoare) "Dar de ce nu vii sa iei cina cu parintii mei?" Isi doresc atat de mult sa te cunoasca.

Un adolescent "alb" (frustrat si tacut) inca nu ma simt pregatit sa-i intalnesc. Poate saptamana viitoare.

Acest tanar "alb" mi s-a confesat ca-i este teama ca parintii prietenei lui il vor intreba ce note are. Se simtea frustrat deoarece ei ar putea fi dezamagiti de el si nu o vor mai lasa pe fiica lor sa se mai intalneasca cu el. A preferat ca decat sa fie cinstit cu ei mai bine sa-i evite.

"Albii" adesea gandesc profund dar prefera sa nu spuna deoarece se tem ca nu au abilitatii oratorice. De aceea iti pondereaza simtamintele si vorbesc foarte putin despre ei. "Galbenii" se agita, sunt demonstrativi, ei au nevoie sa exprime ceea ce simt si sa afle acelasi lucru si de la prietenii lor "albi".

"Galbenii" trebuie sa invete sa aiba rabdare cu "albii". Acestia apreciaza faptul ca "galbenii" petrec timpul cu ei fara a se astepta ca acestia sa vorbeasca. "Albii" cer timp cand se simt acceptatii sunt mult mai dispusi sa se expuna.

EXECUTANT vs. DELEGAT/PROTAGONIST

"Albii" sunt mai degraba executanti decat sefi. Nu sunt interesati de fanfare si complicatii. In general se simt mai bine daca fac ei munca decat sa delege pe altcineva. "Albii" nu sunt puternici pe comunicarea verbala ceea ce le ingradeste abilitatile manageriale. De cate ori "albii" se simt confortabil cu aceste abilitatii iau decizii excelente datorita rabdarii, tactului si tolerantei fata de ceilalti angajati.

"Galbenilor" le place centrul scenei. La plac oportunitatile (nu treburi de rutina, va rog). Sar intotdeauna in ajutorul altora, fac schite si scheme. "Galbenii" sunt lideri carismatici. Sunt motivatori dinamici si ii intalnim deseori in lumina reflectoarelor vizavi de munca actuala. "Albii" si "galbenii" lucreaza bine impreuna pentru ca rolul lor preferat este in directii diferite.

RABDATOR vs. BINE INZESTRAT

Doi buni prieteni au petrecut mult timp impreuna in timpul colegiului. Erau colegi de camera si foarte des mergeau impreuna prin campus sa manance, sau la biblioteca sa studieze. "Albul" sosea de obicei cu o ora mai tarziu fata de timpul stabilit. Prietenul lui "galben" isi gasea de obicei un loc linistit unde sa studieze ori se amuza cu cineva in timp ce astepta. Nu s-au suparat niciodata unul pe celalalt. Alegeau sa mearga sa manance sau sa mearga la un film, mai tarziu. Daca "galbenul" se plictisea o lua inainte si nimeni nu era suparat sau ingrijorat. "Galbenii" si "albii" se bucura de o capacitate de toleranta si acceptare rare care nu exista la alta combinatie de culori. Amandoi sunt domoli la manie si se misca repede atunci cand aluneca.

NONPOSESIV vs. NONPOSESIV

De obicei nici una dintre personalitati nu este condusa de nevoia de a poseda oameni sau lucruri materiale. "Galbenii" traiesc momentul, foarte rar economisesc bani, au atat cat le trebuie ca sa supravietuiasca. "Galbenii" intotdeauna isi pot face noi prieteni si de aceea foarte rar se simt pedepsiti daca pierd oamenii din viata lor. Unii isi pot imagina ca ar putea sa piarda prieteni, sotii, copii deoarece ei sunt atat de implicati in viata lor.

"Albii" sunt atenti la modul de abordare al celorlalti. Deseori sunt contrariati daca sunt respinsi si nu stiu cum sa reactioneze. Tipic pentru "albi" este grija ce o au pentru avantajele materiale.

Combinatia "alb - galben" este foarte relaxanta. Nici una din pozitiile pe care o au unul fata de celalalt nu ii solicita prea mult. Amandoua culorile doresc ca aceasta pozitie (postura) sa nici nu existe in cadrul relatiei lor deoarece este mult mai bine sa traiesti fara de "a fi" sau "a avea" mai mult.

APLICA REGULILE vs. INCALCA REGULILE

"Albii" tind sa se supuna legilor, regulilor, regulamentelor, organelor autoritatii. "Galbenii" n-o fac de obicei. Aceasta poate crea tensiuni intre acestia. Oricum "albii" sunt atat de toleranti si cu mult tact incat de obicei ii conving pe "galbeni" sa-si revizuiasca comportamentul inacceptabil. "Galbenii" sunt sensibili la acceptarea sociala in ciuda inclinatiei lor de-a face lucruri salbatice si nebunesti, sunt deschisi la influentele sociale pozitive din partea celor care impun respect si valoare.

IARTA DAR NU UITA vs. IARTA

Ambele personalitati sunt iertatoare. Tind sa accepte ca fiecare mai greseste. Nimeni nu-si consuma energia purtand pica. Totusi "albii" nu uita usor. "Galbenii" in schimb da. O femeie "galbena" s-a confesat intr-o problema personala (intima) unui prieten "alb" prietenul a spus si celorlalti. "Galbenul" a fost ranit teribil dar fara sa tina cont de acest lucru o zi mai tarziu a facut o confidenta aceluiasi prieten. "Albii" si "galbenii" rareori isi ard relatia cu bagaje emotionale. Ei se concentreaza pe aspectele pozitive ale celorlalte personalitati.

COPLESIT    vs. OPTIMIST

In situatia de criza "albii" se simt deseori coplesiti. "Galbenii" vad de obicei linia argintie din norii intunecati. "Albii" tind sa vada numai posibilitati atunci cand cauta solutii. "Galbenii" gasesc posibilitatii necivilizate. "Albii" cauta salvarea magica ( sindromul cultului alb) in timp ce "galbenii" simt magia in rezolvarea problemei. De obicei "albii" sunt pesimisti si "galbenii" isi asuma rolul optimistului.

DEDICAT NUMAI CAND ESTE INTERESAT vs. INDISCIPLINAT

"Albii" au interes atunci cand fac un angajament. Ei pot fi lenesi si nu prea simt nevoia de a fi productivi cu aceasta atitudine relaxata "albii" gasesc dificil sa se angajeze fata de oameni sau in activitati care nu-i intereseaza sau prezinta prea putin interes pentru ei. "Albii" sunt motivati cu greu sau greu isi mentin aceasta motivatie. Parintii si sotiile "galben" sunt frustrati in incercare lor de a-i face pe copii sau parteneri sa-si asume responsabilitati sau sa-i intereseze ceva. Oricum daca un "alb" este implicat in activitati sau sarcini de munca, in general el sau ea sunt dedicati si loiali acestora.

De-a lungul vietii "galbenii" au probleme cu disciplina, constanta este un concept strain pentru "galbenii". Tind sa stea cu cineva atata timp cat este amuzant. Distractia nu este un ingredient major pentru a reusi ceva in viata? Acest lucru explica de ce multi "galbenii" au un mod de viata simplu.

EXCELENT ASCULTATOR (confident) vs. PROST ASCULTATOR

"Galbenii" sunt neobositii si "albii" sunt calmi. Ascultarea cere rabdare si vointa de a-i pune pe ceilalti mai presus. "Galbenii" au tendinta de a nu face nimic cum trebuie. "Albii" stau confortabil ore intregi cu alte persoane in timp ce vorbesc despre felul in care acestia se simt.

"Galbenii" intrerup in mod frecvent si grabesc conversatiile lungi deseori terminand chiar ei fraza celui care vorbeste. "Albii" prefera conversatia linistita, accepta pauzele lungi fara a pune intrebari si ii acorda celuilalt timp de gandire.

"Albii" si "galbenii" sunt aproape abrazivi in ceea ce priveste acest comportament si tind sa stea linistiti (sau nu) pana cand "galbenii" invata sa pretuiasca si sa aplice arta ascultarii.

SE INVINOVATESC SINGURI vs. DAU VINA PE ALTII.

Cand se intampla ceva rau, "albii" se invinovatesc in schimb "galbenii" dau vina pe ceilalti. Urmatorul exemplu reflecta stilul lor.

"Alb": Cum am putut sa fiu atat de prost? Puteam sa rezolv problema altfel.

"Galbenii": De ce nu ai avut grija de aceasta problema? Puteai sa o rezolvi altfel.

Nici un raspuns nu este pozitiv. In cele mai multe cazuri "albii" se lupta cu un respect de sine scazut, deoarece isi asuma vina pentru ca au creat (sau au contribuit) cele mai multe probleme. "Galbenii" sunt naivi si tind sa fie limitati in trairile lor emotionale pentru ca nu-si asuma aceasta vina.

PREA SENSIBIL vs. INSENSIBIL

"Albii" sunt usor influentabili. In special sunt vulnerabili la critici si insensibilitatea "galbenilor". Acestia nu se gandesc la felul in care se simt altii cand ei sunt prostcrescuti sau fac comentarii rautacioase. "Albii" nu au tendinta sa le raspunda, prefera mai degraba sa tina durerea in ei. Foarte des acestia se autoblameaza si se simt raniti in acelasi timp daca ceilalti nu le inteleg durerea.

"Galbenii" deslusesc comportamentul "albilor" ca: "sunt in regula", "intotdeauna sunt asa".

"Galbenii" nu prea acorda atentie nevoilor celorlalti sau comportamentului lor atata timp cat ei se distreaza. Foarte des sunt surprinsi sa afle ca i-au ofensat pe "albi".

COMPLEMENTARITATE

"Albii" au nevoie de "galbeni"    "Galbenii" au nevoie de "albi"

Sa-i entuziasmeze    Sa-i linisteasca

Sa-i incurajeze    Sa-i asculte

Sa accepte personalitatea lor slaba Sa fie rugati

Sa fie draguti cu ei    Sa se joace cu ei

Intimi    Sa-i tolereze

Sa pastreze secretele    Sa li se confeseze

Sa dezvolte activitati    Sa impartaseasca o relatie linistita

Sa impartaseasca o relatie linistita    Sa-i accepte.

Sa fie sensibili la indoielile lor   

POTENTIALE CONFLICTE

"Albii"    " Galbenii"

Nonverbal    Vorbesc de sine

Fara tel    Fara tel

Pasivi    Pasionali

Se bucura de timpul lor    Le place sa aiba viata sociala

Absenti    Zgomotosi

Linistiti    Ostentativi

Exprimare linistita    Entuziasti

Plictisitori

RELATIILE "GALBEN - GALBEN"

Stralucesc la fel ca un neon noaptea la un colt de strada.

Relatiile "galben - galben" sunt "luminoase si stralucitoare"

Relatiile "galben - galben" stralucesc la fel ca un neon noaptea la un colt de strada. Ei lumineaza si stralucesc pentru ca oricine sa-i vada. Foarte rar se intampla ca cineva sa se insele cu privire la astfel de combinatie. Ca doua papusi jucause ei se urmaresc unul pe celalalt prin viata uitand parca de lumea din jurul lor. Sunt jucausi si amuzanti. Aceasta combinatie stie cu siguranta cum sa se distreze.

"Galbenii" se bucura de prietenia lor mutuala. In mod obisnuit ei nu se "ineaca" intr-o relatie conjugala. In general este preferata prietenia in timp ce casatoria nu. Atata vreme cat doi "galbeni" se gasesc in acelasi timp in acelasi loc intotdeauna se vor bucura de o atmosfera placuta. Mariajul presupune mai mult decat o petrecere a timpului liber impreuna. Cineva trebuie sa spuna ca nu este totul o joaca. Daca nu exista acest cineva acestia rar au un echilibru sanatos intre munca si joaca.

"Galbenii" se bazeaza pe o energie debordanta. Sunt "marinari de cursa lunga", fara a avea nevoie de odihna calatoresc bine impreuna, petrec bine, rad mult impreuna. Ceea ce nu fac bine impreuna este: sa munceasca, temele, gospodaria ori situatiile care au termene limita. Sunt foarte usor de distras de la munca, si cu multa usurinta gasesc tot felul de motive sa mai faca o pauza de la munca lor riguroasa. Isi concentreaza energia pe activitati lejere cum ar fi recreerea, conversatia si explorarea creativa. Prefera sa-si foloseasca in doi aceasta energie sau uneori aleg sa fie singuri.

Combinatia "galben - galben" ii atrage pe ceilalti ca un magnet. Sunt lideri si totusi tind sa fie coplesiti odata ce atrag interesul altora. Conduc cel mai bine activitatile distractive. Din aceasta cauza cea mai mare influenta asupra altora se manifesta de obicei intr-o lume a distractiei si a amuzamentului.

AMUZAMENT

Combinatia "galben - galben" este mai mult de acord cu distractia. Vor sa-si impartaseasca bucuria cu ceilalti atata timp cat acestia nu el cer prea mult din timpul lor. Se lupta de asemenea cu cei care gandesc ca sunt prea conventionali. "Galbenii - galbenii" foarte rar limiteaza distractia in relatiile lor . Atata timp cat tot se simt bine orice altceva poate sa mai astepte. Fantezia acestei relatii este ca toate drumurile duc la Disneyland, intr-o statiune de schi sau pe o plaja.

AU NEVOIE DE ATENTIE

Fiecare reclama foarte multa atentie din partea celorlalti. De fapt, se intampla asa din cauza ca "galbenii" cauta sa faca o impresie buna, de moment decat sa capete o atentie profunda. Nativ, sunt optimisti si ii lauda pe ceilalti cu usurinta. Un timp petrecut impreuna si o lauda sunt de ajuns pentru ca "galben - galben"-ii sa nu se simta neglijati intr-o relatie.

LIBERTATE

Principiul sacru al acestei combinatii privesc libertatea, nici unul nu cauta sa-l ingradeasca pe celalalt sau sa-l faca sa-si ia angajamente. "Galbenul" accepta timpul pe care il imparte cu celalalt oricat ar fi el. Nici unul nu intentioneaza sa se implice mai mult de cat o face in prezent. "Galbenii" isi pot lasa balta relatia si dupa un timp o pot relua de acolo de unde au lasat-o. Ei nu se simt neglijati ori frustrati in mod deosebit ca au pierdut legatura peste ani. Amandoi apreciaza libertatea de a intra sau a iesi din relatie si nu simt nevoia sa se lege sau sa se angajeze in vreun fel.

VORBARETI

Vorba! Vorba! Vorba! "Galbenii" pot vorbi despre tot si despre nimic. Apreciaza discutiile serioase cat si pe cele superficiale. Puneti la o petrecere, la o inmormantare sau in bucataria lor isi vor gasi intotdeauna un subiect de conversatie. Nici unul nu are veleitati de mare ascultator dar asta nu pare sa afecteze interesul in comunicarea lor, iar aceasta ii face de obicei sa piarda aspecte importante ale acesteia. Dialogul constant nu prea este apreciat in relatia lor si amandoi isi doresc sa-si asume responsabilitatea de a promova si a sustine o discutie pozitiva.

NU SE ANGAJEAZA INTR-O RELATIE

Aceasta combinatie de culoare promoveaza joaca si se teme de o relatie serioasa. Ei au perceptia libertatii si activitatile placute nu sunt neaparat compatibile cu angajarea intr-o relatie serioasa. In lumina acestei dileme relatiile "galbene" aleg libertatea in mod obisnuit si neglijeaza angajamentele.

IRESPONSABILI

"Galbenii" se asteapta de la altii sa se descurce cu detaliile, ei pierd finalitatea. Cand cealalta persoana este tot un "galben" detaliile sunt de obicei neglijate si nu au nici o finalitate. Nici unul nu-si ia rolul foarte in serios iar acestea se pierde de la sine, aparand mereu alte probleme ceea ce reduce capacitatea de viata pe care o impart.

Acest lucru este foarte bine ilustrat de doi prieteni "galbeni" care erau "baby - sitter". Intr-o noapte fata a adormit la 17:00 si s-a trezit la ora 19:00. In acest timp prietenul ei a facut floricele. El si copiii se bucurau de un film si de floricele cand aceasta s-a trezit. Ea a presupus ca ei deja au luat cina deoarece acestia mancau floricele. De prisos sa spunem ca nimeni nu i-a mai rugat sa faca pe "baby - sitter-ul". Sa ignori detaliile nu este bine intotdeauna dar sa repeti neglijentele poate fi periculos daca viata nu te pedepseste.

OPTIMISTI

Aceasta combinatie de culoare crede ca totul poate fi realizat cu timpul sau cu ajutorul cuiva - poate doar speranta. Sunt visatori si optimisti eterni. Intotdeauna cauta linia argintie din nori si gasesc ceva pretios in mila, in bunatate. "Galbenii" nu intra in depresie cu usurinta si daca o fac nu-i tine mult. In relatia "galben - galben" fiecare il sprijina pe celalalt cu speranta si imbarbatare.

CURIOSI SI INCHIZITORI

"Galbenii" isi pun speranta in ceilalti. Vor sa stie multe lucruri si de obicei uita un important protocol social atunci cand intreba. Raspunsurile nu sunt atat de importante ca procesul de descoperire al acestora. "Galbenii" gasesc o distractie copioasa in a gasi indicii care sa explice comportamentul uman.

INTRETINATORI DE BUNA - DISPOZITIE (ANIMATORI)

"Galbenii" iubesc buna dispozitie si sa fie binedispusi de altii. Ei sunt protagonisti. Se surprind unii pe altii cu surprize spontane ( bilete de spectacol, week-end-uri retrase, felicitari sau flori). Aceasta combinatie este de departe inclinata mai mult sa cheltuiasca bani si timp pentru activitati in aer liber ( excursii si recreere) decat pe bunuri materiale (daruri costisitoare si suveniruri pentru casa). Ei traiesc in prezent si amandoi apreciaza experientele care le ofera imediata placere.

Combinatia "galben - galben" se adora unul pe celalalt. Ei pretuiesc relatia lor si gasesc fiecare spontaneitate si prosperitate. Le place libertatea pe care o au si se lupta cu angajamentele si cu comportamentul responsabil. Cum acestia traiesc in prezent au putin interes pentru regretele de ieri sau pentru grijile de maine. "Galbenii" graviteaza unul in jurul celuilalt si de multe ori raman tovarasi de distractie pe viata. Ei intra si ies unul in viata celuilalt fara a-si face griji pentru mult timp. Aceasta combinatie iubeste mai mult viata atunci cand o impartaseste cu ceilalti. Isi apreciaza unul altuia natura pozitiva si optimismul. Sunt amuzanti si isi acorda o atentie superficiala. Intimitate ramane inca un important aspect in ceea ce priveste relatia "galben - galben". Ei pretuiesc relatiile lor cu alti oameni si in mod special se bucura sa impartaseasca momente deosebite cu alti "galbeni".

Energici si vorbareti, "galbenii" se aprind unii pe alti cu discutii constante si interactiuni inchizitive. Impartasirea acestui stil comportamental face aceasta combinatie placuta de observat. Sunt amuzanti, un cuplu dinamic care presupune o viata buna cu o curiozitate debordanta si optimism.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1146
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved