Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


LEGATURILE CU ALBASTRU - RELATIA DE CARACTER

Psihologie psihiatrie+ Font mai mare | - Font mai micLEGATURILE CU ALBASTRU

Din toate amestecurile de culoare

Aflate in relatie,Combinatia Albastru-Albastru se bazeaza

Pe emotii adanci si angajament de lunga durata..

RELATIA ALBASTRU-ALBASTRU

"INCHISA SI CONFORTABILA"

Dintre toate culorile aflate in relatie, combinatia Albastru-Albastru se bazeaza pe emotii adanci siangajament de lunga durata. Albastru sunt bazati pe intimitate, iar doi Albastru inseamna de doua ori responsabilitate. Un Albastru sanatos isi ia cel mai puternic angajament fata de sotia sa intr-un mariaj. Nici o alta casatorie nu are atat succes ca cea intre doi soti Albastru. Casatoriile Albastru-Albastru sunt de altfel cele mai comune casatorii intre oameni care au aceeasi culoare.

La serviciu, Albastru prezinta tendinte perfectioniste si apreciaza foarte mult dedicatia si angajamentul altor Albastru. Albastru este de loial celorlalti si are respect pentru autoritate. Albastru are incredere in Albastru. Este de incredere si constiincios, arareori vei vedea o lupta de putere intre Albastri. Singura exceptie o face un Albastru nesanatos, care este temator, ranit si furiosdatorita problemelor cu care s-a confruntat la slujba. Acest Albastru va face comentarii amare si respingatoare , dar, tipic pentru Albastru este ca se concentreaza pe responsabilitatile sale si ramane departe de manevrele politice de la locul de munca.

Aceasta combinatie de culori de obicei agreeaza relatiile calde, sensibile, bazate pe comunicare. Adesea sunt vazuti in rol de model pentru cladirea unor relatii importante intre oameni. Conexiunea Albastru-Albastru este sincera si presupune angajament. Impartasesc intr-un mod unic valorile integritatii si intimitatii.

A IMPARTI INTIMITATEA

Albastrii se valorizeaza unul pe celalalt. Nici o alta combinatie nu pune atat de natural accentul pe intimitate. Cand doi Albastru se intalnesc sau se casatoresc fac tot posibilul sa descopere activitati care sa le placa amandurora.

Albastru intelege ca intimitatea nu inseamna doar ce se petrece in dormitor. Le plac conversatiile dupa o cina tarzie, unde isi impartasesc grijile. Apreciaza foarte mult atingerea fizica si micile gesturi romantice de-a lungul zilei. Le pasa sincer atat de reusitele, cat si de esecurile celui pe care-l iubesc. Albastru intelege importanta amintirii atat a ocaziilor speciale, cat si a celor mondene. Sunt din nastere grijulii si demonstreaza ca lor le pasa cu adevarat.

Impartasirea intimitatii este punctul lor cal mai tare. Ei simt ca relatia lor e speciala si-i acorda prioritate totala. Combinatia Albastru-Albastru de toate tipurile (soti, copil/parinte, colegi, prieteni, etc) valorizeaza cel mai mult relatia si atinge o adancime pe care alte combinatii nu o inteleg sau nu o ating decat prin multa munca.

NU SE CONFRUNTA

O echipa de conducera de succes a unei firme tehnice era compusa din 5 membri. Patru dintre ei erau Albastru puternic introverti, iar al cincilea era un Rosu extravert cu o puternica tenta secundara Albastru. Proprietarul afacerii, un Galben, era frustrat de lipsa lor de pasiune si de relatiile de comunicare interpersonale. Fiecare membru fuses angajat ca expert pe specializarea sa si nu avea nici o dorinta de a interactiona in echipa. De fapt, ei il poreclisera pe patron "inginer social" de cand ei nu se putusera ralia la valorile construirii unei echipe.

Nu le placuse sa fie expusi sau fortati sa se confrunte unuii cu ceilalti, nu voiau sa se intreaca cu alt membru decat daca acela era absent. De prisos sa mai spun ca nu voiau sa lucreze cu patronul, astfel incat unii veneau tarziu, iar altii deloc la serviciu. Nu le placea pozitivismul patronului si simteau ca el nu are simtul realitatii pentru operatiunile de zi cu zi, in ciuda faptului ca formal el conducea operatiunile. Imaturitatea lor emotionala sabota orice interactiune directa intre ei, care putea creea un conflict.

La a treia sedinta, presedintele Albastru al echipei a admis ca a fost ideea sa ca patronul sa intervina, pentru ca echipa refuza sa lucreze impreuna. Postura defensiva a grupului impotriva patronului s-a diminuat semnificativ cand au realizat ca unul de-al lor ceruse asistenta. Creearea unei sinergii este dificila cand echipa de lucru este predominant Albastra. Ca si pisicile, isi aroga un teritoriu si prefera sa munceasca singuri.

LOIALITATE

Albastrii sunt loiali unul altuia, sunt loiali legii si ordinii, sunt loiali in angajamentele luate. Sunt loiali la astptarile societatii. Aceasta loialitate face ca relatiile lor sa fie foarte sigure. Combinatia Albastru-Albastru este loiala persoanelor din mariaj, familie sau cariera-dar nu loial institutiei. De exemplu, Albastru este loial sotiei, mai degraba decat obligatiilor sociale sau religioasa care decurg din juraminte sau certificatul de casatorie. Lui Albastru ii pasa de oamenii din societate. Nu accepta sa urmeze orbeste legea si ordinea sau asteptarile societatii. De exemplu, Albastru se lupta cu soferii beti pentru ca sufera pentru oamenii care ar avea de suferit de pe urma unor soferi care conduc sub influenta alcoolului. Combinatia Albastru-Albastru tine remarcabil ca relatia lor sa aiba o perspectiva buna si o face o prioritate absoluta in viata lor.

ANGAJAMENT PUTERNIC

Orice angajament si-ar lua Albastrii, va reusi. Fac o echipa puternica si vor acorda timp si efort pentru a indeplini tot ceea ce valorizeaza. Parintii Albastru-Albastru sunt adesea perceputi ca prea protectori pentru ca au pretentia ca totul sa fie facut corect, de la lectii la distractii. Pe masura ce devin adolescenti, copiii nu ma spun ca parintii lor exagereaza cu munca, ci ca-i omoara cu munca! Un copil Galben de 14 ani era exasperat de parintii sai Albastri pentru ca ei se sustineau atat de mult unul pe celalalt, incat el se simtea incapabil sa-si sustina cauza inainte ca ei sa se uneasca impotriva lui. Pietatea si verticalitatea pot de asemenea sa fie exagerate daca Albastru are o abordare moralista. Combinatia Albastru-Albastru trebuie sa fie foarte atenta sa nu exagereze, pentru ca celelalte culori s-ar putea simti neglijate, judecate si/sau abuzate.

Intr-o nota pozitiva, relatia Albastru-Albastru prezinta un simt special al angajamentului unul fata de altul. Patrick Henry era omul pe care America se putea baza oricand. Sotia sa s-a imbolnavit de o boala mentala exact cand el era gata-gata sa ajunga presedinte al Statelor Unite, iar el a ales s-o ingrijeasca cu toata dragostea si devotamentul pana cand ea a murit. Oferirea demnitatii acestei femei-pe care altii ar fi abandonat-o cu usurinta in acest moment al vietii- a fost singura alternativa acceptata pentru acest sincer caracter Albastru ar fi putut s-o ia.

APRECIERE

Cine apreciaza o pictura mai bine decat alt pictor? Albastru da atat de mult oricui, ca numai un alt Albastru poate aprecia. Stiti vorba "trebuie sa fii cineva ca sa cunosti pe cineva". Asa se intampla si cu Albastru. Apreciaza calitatea in munca altui Albastru, observa detaliile si isi dau seama cat timp a luat rezolvarea diferitelor proiecte. Cunosc sacrificiile pe care alt Albastru le-a facut pentru ca un proiect sa fie incheiat. Ei apreciaza ceea ce doar putini abia identifica sau recunosc.

PERFECTIONISM

Combinatia Albastru-Albastru face totul "in numele datoriei". Ei cred ca o munca facuta este o munca facuta bine. Cum raspund alte culori unei combinatii de Albastru? Ii actegorisesc adesea drept perfectionisti si iritanti cand lucreaza impreuna la un proiect. Oricum, Albastru considera grija pentru detaliu a altui Albastru ca fiind invioratoare si apreciaza angajamentul lui ca fiind de calitate. De obicei valorizeaza opinia si expertiza. Combinatia Albastru-Albastru poate fi intalnita distrandu-se prin remodelarea casei sau facand cursuri impreuna. Adora sa invete si sa-si imbunatateasca abilitatile.

Din toate combinatiile de culori

acest amestec este cel mai natural.

Oricum, cand un Albastru cade,

celalalt Albastru se injunghie si el

ca sa poata sangera impreuna.

COMUNICARE PLINA DE GRIJA

Albastrii inchid televizorul si vorbesc. Adora sa converseze unul cu celalalt, si se racordeaza emotional atunci cand comunica. Albastrii acorda timp pentru a se asculta cu adevarat unul pe celalalt. Au o empatie extraordinara unul pentru celalalt si se arata ingrijorati pentru tragedia celuilalt la fel de mult cum se bucura pentru succes. Sunt sensibili la starile celuilalt si pot vorbi pana dimineata daca este necesar sa inteleaga perspectiva celuilalt.

PASIUNE

Albastrii traiesc pentru pasiune. Vor sa simta viata mai degraba decat abia sa existe. Albastrii au nevoie sa fie implicati in activitati care conteaza pentru cineva sau ceva. In mod tipic ei considera familia si prietenii ca fiind cei mai importanti. Spre deosebire de altii care se declara familisti si apoi isi traiesc intreaga viata la birou sau cu prietenii, Albastrii isi petrec timpul acolo unde spun ca sunt prioritatile lor.

Obligatia este semnificanta, dar mai putin vitala decat sentimentele pentru Albastrii. Litera legii este mai putin atractiva decat spiritul legii. Combinatia Albastru-Albastru ofera fiecaruia motivul pentru a fi pasionat, le pasa cu adevarat si impartasesc intimitatea. Gasesc un sens personal doar in a fi impreuna. Pasiunea lor poate fi un hobby, familia, cariera, prietenia sau religia. Combinatia Albastru-Albastru incurajeaza pasiunea intre ei prin nutrirea unei adevarate griji pentru partener de-a lungul intregii vieti.

OBEDIENTA

Albastrii sunt cei mai obedienti dintre personalitati. Relatia Albastru-Albastru nu se lupta asa cum fac multi altii cu sfidarea sau cu nemultumirea fata de autoritate. In general accepta legea si ordinea ca fiind importanta si urmeaza regulile fara mare dificultate. Amandoi au opinii puternice fata de obligatiile morale si-si apreciaza unul altuia convingerile si angajamentele fata de standardele inalte.

INCREDEREA

Albastrii sunt din fire suspiciosi si fara incredere in relatii, dar nu in combinatia Albastru-Albastru. Probabil ca motivul pentru care se incred unul in altul atat de usor nici unul nu da ocazie de suspiciune celuilalt. Isi impartasesc unul altuia sentimentele si-si comunica scopurile, planurile si activitatile zilnice. De aceea, Albastrii se incred unul in celalalt si se simt siguri in relatie.

DEPRESII

Albastrii nu-si sunt unul altuia de folos atunci cand unul este depresiv sever. Nu au capacitatea sau atitudinea de a cere schimbarea sau de a-l inveseli pe celalalt. Adesea asteapta sa se termine depresia celuilalt, pentru ca este contraproductiva. Odata, un Rosu a spus "Albastrii sunt doar o pierdere de timp". Se referea la rabdarea cu suferinta de lunga durata a unui Albastru.

RIGIDITATE PIOASA

Albastrii pot fi foarte rigizi. Aceasta ingradeste abilitatea lor de a fi receptivi la alti oameni care vad altfel viata sau se comporta potrivit altor standarde. Albastrii pot ramane atat de departe si de izolati intr-o relatie, incat pot fi toatl absenti chiar cand sunt inconjurati de multi oameni. Aceasta rigiditate limiteaza intinitatea cu ceilalti din afara relatiei Albastru-Albastru.

INTENSITATE

Albastrii sunt precisi si determinati in viata lor. Abordeaza fiecare aspect al vietii cu atata intensitate, ca adesea acesta se transforma in distres. Simt ata de mult unul pentru celalalt, incat nu-si sunt de mare ajutor in a-si oferi momente de joaca sau relaxare. Niciunul nu se joaca sau se relaxeaza cu usurinta. Frecvent devine necesar sa priveasca in afara relatiei pentru o perspectiva sanatoasa si corecta.

CALITATE

Albastrii sunt din fire foarte preocupati de calitate in viata lor. Mentin standarde inalte si asteapta si de la ceilalti acelasi lucru. Relatia Albastru-Albastru are un nivel calitativ pe care celelalte combinatii nu-l inteleg. Albastrii sunt in general dornici sa plateasca pretul integritatii personale. Au legaturi puternice de incredere, sinceritate si intimitate. Isi acorda atentie unul altuia si observa nevoile si grijile celuilalt. Imi amintesc de fiica mea Albastru si de unchiul sau Albastru Bill care au petrecut o zi in Disneyland impreuna. Sarbatoream ziua unchiului Bill si, dupa o zi intreaga de distractie, stateam la o pizza. Din proprie initiativa, fiica mea a facut o felicitare de ziua lui, completata cu abtibilduri cumparate in secret de la Disneyland. Ea a observat ce-i place, iar el a apreciat preocuparea ei. Astfel, ei au facut un schimb de calitate. Aceasta constientizare, combinata cu integritatea personala, ofera combinatiei Albastru-Albastru posibilitatea de e avea o relatie de calitate.

RELATIA ALBASTRU-ALB

"PERSUASIUNE BLANDA"

Exista o vorba care spune ca opusele se atrag. Este adevarata pentru cea mai mare parte a relatiilor (ex. Rosu cu Alb si Albastru cu Galben), dar exceptia majora a cestei reguli o constituie relatia Albastru-Alb. Probabil ca motivul pentru aceasta combinatie este sensibilitatea reciproca si compasiunea pe care o impartasesc.

Si Albastru, si Rosu sunt inclinati sa fie preocupati de sentimente, si aceasta nu-i apropie unii de ceilalti. Interesant, experienta mea arata ca femeile Albastru pot deveni plictisite de un sot Alb, in timp ce barbatii Albastru raman apreciativi la adresa sotiilor lor Alb.

Reprosul major al celor Albastru este ca cei Alb sunt lipsiti de initiativa, sunt intepeniti in scheme si nu se angajeaza in nimic. Oamenii Alb reproseaza celor Albastru ca este prea dominator, emotional si neiertator. Albastru apreciaza la Alb natura pacifista, bunatatea, dorinta lor de a asculta, toleranta si rabdarea. Alb apreciaza la Albastru sinceritatea, talentul de conducator, tactul si loialitatea.

Relatia Albastru-Alb este o combinatie intriganta ce-si doreste sa treaca neobservata prin viata. Un Albastru sanatos este, in general, scanteia din aceasta relatie, in timp ce un Alb cu caracter ofera un puternic suport.

Albul poate fi abuziv in relatie,

datorita naturii sale pasiv-agresiva.

Multe sotii de Alb mi-au spus

"As divorta, dar nu am vanatai evidente.

O sa-l ignor pur si simplu si o sa ma plictisesc de moarte".

PRIVIRE DE ANSAMBLU


Personalitatea Albastru

Personalitatea Alb


MOTIVE


Intimitate

Pace


NEVOI


Sa fie inteles

Sa fie apreciat

Sa fie bun pentru el (moral)

Acceptare din partea celorlalti

Sa fie respectati

Putere si control pentru sine

Sa se simta bine cu el

Sa fie acceptati de ceilalti


DORINTE


Securitate

Autonomie

Sa ii multumeasca pe ceilalti

Sa ofere securitate (in mod deschis)

Agitatie in limitele securitatii

Protectie

Sa se multumeasca pe sine si pe ceilalti

Sa-si ascunda nesiguranta


STIL DE COMPORTAMENT


Complexitate mare

Face (prefera autonomia)

Controleaza

Cere

Foarte manipulator

Stabilitate

Emotional

Irational (expectatii nerealiste)

Prea sensibil (verbal)

Care realizeaza

Intens

Nerabdator

Critic cu sine si cu ceilalti

Se invinuieste pe sine si pe ceilalti

Neiertator si nemultumit

Complexitate mica

Face (prefera directivele)

Refuza sa fie controlat

Nu cere

Manipulator subtil

Stabilitate

Logic

Rational

Prea sensibil (nonverbal)

Echilibrat

Relaxat

Rabdator

Tolerant cu ceilalti

Se invinovateste pe sine

Uita dar nu iartaNegativist

Asertiv cand este necesar

Se confrunta

Rezolva prin conflict

Are principii

Intimideaza

Puternic verbal si nonverbal

Posesiv

Compliant cu reguli

Are tact

Bine intentionat

Te obliga

Responsabil emotional

Da sfaturi si asteapta complianta

Cauta sfaturi la experti

Minte ca sa nu raneasca

Este drept

Simte multa vina

Ascultator grijuliu

Comunica direct (cu sentiment)

Complex si profund

Iubeste adanc si isi ia angajamente puternice

Carmuitor

Nonasertiv

Doreste pacea

Evita conflictele

Intimidat

Puternic nonverbal

Nonposesiv (decat daca este amenintat)

Compliant cu reguli

Are tact

Bine intentionat

Te obliga

Emotional iresponsabil

Da sfaturi doar cand i se cer

Aceepta sfaturile de bunavoie

Minte pentru a evita conflictele si repercusiunile

Se simte inadaptat

Tine vinovatia in el

Excelent ascultator

Comunica indirect (cu sentiment)

Este usor sa vorbesti cu el

Iubeste usor si isi ia angajamente puternice


RELATIILE INTERPERSONALE ALBASTRU-ALB

(prezentare pe larg)

INTIMITATE vs. PACE

In general, Albastru face din intimitate cel mai important aspect al relatiei. Alb plaseaza pacea in fruntea listei lor. Albastru activitatile si oportunitatile care pot fi impartasite. Nu este ceva iesit din comun ca Albastru sa sugereze sa ia cursuri de tenis impreuna, sa mearga la plaja impreuna, sau sa aiba o conversatie impreuna. Alb pare receptiv la dorintele lui Albastru, daca nu pentru altceva, macar pentru a mentine pacea. Alb este la fel de multumit sa-si petreaca timpul singur sau sa mearga undeva cu altii. Nevoia lor de a fi impreuna cu altii este satisfacuta cu mult inaintea lui Albastru. In general, dorinta lor de a-i multumi pe ceilalti este atat de mare incat vor coopera cu companionii lor Albastru.

Alb este capabil sa asboteze nevoia de intimitate a unui Albastru. O femeie Albastru era furioasa pe sotul sau Alb pentru ca acesta nu avea dorinta de a vorbi prea mult cand se lua o decizie. Disperata, ea a urlat "Ma simt de parca as vorbi cu peretii. De fapt, el nu este destul de puternic pentru a fi considerat perete. Pare mai mult materialul care se afla in pereti!".

Albastru poate sa necajeasca si sa hartuiasca un Alb pana cand nu mai e nici un pic de pace. Un barbat Alb care, adora excursiile la pescuit, a obosit intr-un tarziu sa-si tot auda sotia Albastru comentand despre partida anuala de pescuit pe care o facea cu baietii. "Nu pot sa inteleg cum de ea nu realizeaza ca, dupa ce termina de urlat, voi face exact asa cum am planuit sa fac de la inceput. Daca ar inceta pur si simplu sa iroseasca timpul incercand sa-mi amane planurile am fi amandoi mai fericiti."

Ceea ce face ca o relatie Albastru-Alb sa reziste este dorinta lui Albastru de a accepta stilul pacifist al lui Alb si dorinta lui Alb sa impartaseasca intimitatea cu Albastru.

A FI BUN PENTRU SINE (MORAL) vs. A SE SIMTI BINE CU SINE

Si Albastru si Alb au nevoie sa se simta bine in interior, dar din motive diferite. Albastru este condus de constiita morala, in timp ce Alb este mai preocupat sa evite distresul. Albastru ia in considerare un lucru numai daca este implicat un principiu. Alb este mai inclinat sa ignore o problema, privitoare la un principiu, daca simt ca poate rezulta disconfort sau distres. Adesea Albastru condamna lipsa de implicare si angajament moral al companionului sau Alb. Alb are tendinta de a condamna predica persistenta si ordinele morale ale lui Albastru.

SECURITATE vs. AGITATIE IN LIMITELE SECURITATII

"Tot ce vreau este un cont solid de un milion de dolari in banca si apoivoi aveam mai mult curaj sa risc o alta relatie cu o femeie", spunea un pacient Albastru. El reprezinta nevoia puternica de securitate a lui Albastru, indiferent ca este financiara, emotionala sau fizica. Alb sunt de asemenea inclinati sa caute securitatea, dar sunt mai preocupati de agitatie decat Albastru. Alb este adesea foarte tacut atunci cand e vorba de nevoia lor de agitatie si cauta oportunitati pentru o agitatie in siguranta. Albastru este in general mai fericit in siguranta oferita de un mediu familiar, cum ar fi mediul de acasa sau al prietenilor.

AUTONOMIE vs. PROTECTIE

"Spun oare Albii ceva fara sa fie intrebati?", se mira un tata Albastru. "Nu-mi vine sa cred cat de superficiala poate fi comunicarea noastra uneori. Trebuie efectiv sa pun toate intrebarile posibile ca sa primesc un raspuns. As aprecia fericit un pic de cooperare, o impartasire a responsabilitatii pentru directia in care evolueaza relatia noastra."

Albii sunt din fire cei care urmeaza pe altcineva. Merg in directia stabilita in majoritatea conversatiilor, situatiilor si deciziilor. Ei plutesc prin viata.

In general, Alb accepta sa fie directionat si protejat de altii. Grija lor este cum sunt directionati si protejati. Opun o rezistenta puternica la ordine si control agresiv, ostil. Urasc stilul de directionare mai mult decat directia in sine.

Pe de alta parte, Albastru accepta sa fie directionat fara obligatii sau alte asteptari corespunzatoare din partea presiunii sociale, dar prefera autonomia. Albastru nu este din fire un jucator de echipa. Nu se obisnuiesc cu altii asa cum o fac Albii.vor sa conduca pe oricine (inclusiv pe companionii lor Albi), ceea ce creeaza probleme in sfera conducerii pentru combinatiile de personalitate. Albastru este mai degraba devotat in a face treaba ca lumea, in timp ce Alb este mai preocupat sa faca treaba pur si simplu. Desi nici unul nu vrea sa conduca, Albastru sfarseste prin a o face in majoritatea relatiilor Albastru-Alb.

SA-SI ARATE INSECURITATEA (in mod deschis) vs. SA-SI ARATE INSECURITATEA

Unul dintre motivele pentru care legaturile acestei combinatii sunt atat de puternice este tocmai vulnerabilitatea pe care amandoi o aduc in relatie. Toata viata isi impartasesc informatii si sentimente, care promoveaza deschiderea si increderea pe care putine alte combinatii le inteleg. O femeie si un barbat erau atat de deschisi unul fata de celalalt incat au sfarsit prin a se indragosti pentru ca nici unul dintre ei nu atinsese un asa nivel de deschidere in fata altor persoane. In ciuda faptului ca amandoi incercase sa se intalneasca si cu alte persoane, niciodata acest nivel de intelegere nu fusese atins. In cele din urma s-au casatorit, iar baza relatiei lor a fost comunicarea deschisa si increderea.

Nota: Un Alb nesanatos poate fi vulnerabil, dar ei nu verbalizeaza aceasta. Aceasta este o dilema frustranta pentru un companion Albastru, care asteapta ca sentimentele sa fie impartasite verbal.

COMPLEXITATE MARE vs. COMPLEXITATE SCAZUTA

In mod normal, Albastru este perceput ca fiind greu de inteles. De fapt, amandoi au nevoi clare. Albastru are nevoie sa fie inteles si apreciat, Alb trebuie sa simta ca el se controleaza pe sine si sa fie respectat. Alb opereaza pe o baza de puteredar cauta pacea, acceptand relatia. Albastru opereaza pe o baza de intimitate, dar cauta control si intelegere. Relatia dintre Albastru si Alb da validitate vorbelor "Apele linistite sunt adanci".

CARE FACE (dar prefera autonomia) vs. CARE FACE (dar prefera directionarea)

Alb de obicei isi face treaba. Nu sunt prea preocupati de termene sau exactitate in munca lor. Fac treaba de calitate si se preocupa mai mult de indeplinirea conditiilor contractuale. Sunt muncitori seriosi, care pot sa-si faca ei treaba sau pot delega pe altii s-o faca, fara probleme. Pot fi lenesi/sau prea muncitori cand acepta prea multe odata, sau pot fi total lipsiti de entuziasm cand au de-a face cu supervizori rigizi sau sarcini care nu le plac.

Albastru prefera sa faca el insusi treaba, decat sa delege pe altcineva. Adora sa aiba slujbe care sa le puna in valoare abilitatile. De fapt, pot fi artizani ai societatii si vor fi fericiti sa creeze si sa implementeze totl asa cum vad ei lucrurile. Sunt mai inclinati sa se increada in ei, in timp ce Albii sunt mai buni la delegarea responsabilitatii celorlalti.

CONTROL (jocul de putere) vs. NU CAUTA NICI SA CONTROLEZE, NICI SA FIE CONTROLAT

Albastru vrea sa stie absolut tot ce intervine in viata companionului sau. Angajatii Albastru tind sa fie suspiciosi si sa-si bage nasul in treburile tuturor. Parintii Albastru sunt curiosi despre toate aspectele vietii copiilor lor. Un tanar Alb, in ultimul an de liceu, i-a telefonat mamei sale doar pentru a o intreba ce ar trebui sa foloseasca pentru a spala podeaua la servici. Priviti cum mama Albastru a extins o simpla intrebare la un discurs in care s-a implicat:

Tanarul: Mama, ce solutie folosim acasa pentru a spala podeaua?

Mama :Speli podeaua?

Tanarul:Da, mama, acum trebuie sa plec, dar vroiam sa stiu numele celei mai bune

solutii.

Mama :Te ajuta cineva sa speli podeaua?

Tanarul:Nu, Carl spala rafturile de mancare.

Mama :Cine e Carl? Nu te-am auzit niciodata vorbind de el.

Tanarul:Mama, spune-mi doar ce solutie folosim acasa!

Mama :Nu trebuie sa te superi. Ma intrebam doar ce mai faci

Tanarul:Sunt bine, mama. Acum poti sa-mi zici numele solutiei, ca sa pot sa spal

podeaua si sa vin acasa?

In functie de varsta si de relatie, Albastru tinde sa incerce sa controleze un Alb. Unul din exemplele mele favorite vine sub forma unui bilet lasat de o fata de 13 ani, Albastru, mamei sale de 42 ani, Alb, chiar cand pleca cu tatal sau intr-o vacanta in Europa:

Mama, buna! Ne vedem in 10 iulie. Te iubesc. Aici e o lista cu ceea ce as dori ca tu sau Randy sa faceti:

1.Du-l pe Rover (cainele) la plimbare cel putin o data pe zi.

2. Hraneste-o noaptea.

3. Hraneste pestii de cateva ori pe saptamana.

4. Te rog sa tunzi copacii din fata si din curtea interioara.

Multumesc. Te rog, fa aceste lucruri pentru mine. Mai aler primele doua, pentru ca va innebuni curtea daca nu o faci. Multumesc din nou. Aceasta ma va face foarte fericita. Pa. Te iubesc.

Cu dragoste, Michelle.

P.S. Oh, mama, te rog sa nu stergi holul de praf. (glumeam!)

P.P.S. O sa-ti scriu, nu te teme.

(Personal, nu cred ca mama avea vreun motiv sa fie ingrijorata. Aceasta pustoaica de 13 ani se ingrijora destul pentr amandoua!)

Alt exemplu edificator al controlului este cazul unui dentist Alb care a venit acasa dupa o zi lunga la servici. A fost rasplatit cu un sarut cald de la sotia sa Albastru (designer de interior) care tocmai vorbise la telefon si promisese ca sotul ei va suna indata ce va veni.

Initial, el a raspuns "Multumesc, o sa sun intr-o jumatate de ora." "O jumatate de ora!", a eclamat ea, "I-am promis ca vei suna imediat ce vei sosi!".

L-a mai "bazait" de trei ori in timp ce acesta incerca sa citeasca ceva dintr-un ziar. In final, ea l-a amenintat "Bill, ori suni imediat, ori sun eu si-i explic cum de noi nu putem sa ne pastram prieteniile." In tacere, el a ridicat telefonul si i l-a intins, fapt care a infuriat-o si mai rau. A sunat si a zis: "Louise, imi pare tare rau, dar ar trebui sa stii ca eu i-am zis lui Bill sa te sune si el a zis ca te va suna cand se va simti in stare". Ceea ce el a si facut. O jumatate de ora mai tarziu.

Ambele personalitati vor sa controleze, dar Albastru vrea sa-i controleze pe cei din jur, in timp ce Alb vrea sa se controleze pe sine.

EMOTIONAL vs. EMOTIONAL SI LOGIC

Aceasta este o diferenta esentiala intre Albastru si Alb. Albastru se bazeaza pe o interactiune emotionala. Se concentreaza pe sentimente (rationale si irationale). Alb se simte bine in ambele situatii: interactioneaza si emotional, si logic si se concentreaza pe motivatii logice.

Un cuplu (sotie Alb, sot Albastru) au divortat recent si ea a remarcat: "Probabil ca as fi putut invata sa-l iubesc din nou, dar nu pot tolera comportamentul lui excesiv emotional. La el totul este emotional. Am crezut toata viata ca eu am o problema, pana cand am cunoscut multi oameni care nu vor sa foloseasca oricand sentimentele. In prezent sunt fericita sa stiu ca sunt tot atat de normala ca si el. Caut o personalitate Rosu pentru urmatoarea mea relatie. Stiu cat de dificil poate fi, dar macar putem trece de la un lucru la altul fara a-mi reprosa continuu fiecare lucru rau pe care l-am facut in ultimii 20 de ani!"

IRATIONAL (cu expectatii nerealiste) vs. IRATIONAL (timid si fricos)

Albastru ar vrea ca toata lumea sa-i citeasca gandurile. Asteapta ca toata lumea sa stie pur si simplu ceea ce simt. Adesea spun " Chiar daca ti-as spune, tot nu ti-ar pasa". Din nefericire, aceasta gandire irationala creeaza durere in relatie, pentru toti cei implicati. In mod firesc, Alb simte vinovatie cand este incapabil sa descifreze ce semne nonverbale da Albastru pentru a sti ce intrebari sa-i adreseze.

Albastru fantazeaza despre cum ar trebui sa stea lucrurile si apoi asteapta ca ceilalti sa-i impartaseasca punctul de vedere. Alb se apropie de aceasta fantasma in acelasi fel, dar in directia agitatii si puterii mai degraba decat in directia intimitatii relatiei. Albastru chiar nu intelege cum a urma o relatie poate fi ceva asa interesant sau important. Un barbat Alb spunea: "ea se asteapta de la mine sa-i citesc gandurile pentru ca-si petrece fiecare minut citindu-le pe ale mele. Se misca in varful degetelor prin casa in ffiecare dimineata cand se pregateste de munca pentru ca ea stie ca ea ar aprecia linistea. Cui ii pasa? Mie in nici un caz! Sunt aproape surd si niciodata nu mi-a pasat cat zgomot face in dormitor cand se pregateste de plecare."

Alb se poarta irational cand nu-i este frica. Adesea ei au idei irationale despre ceilalti si despre ce s-ar intampla cu siguranta daca ei se confrunta cu cineva sau daca iau o decizie prosta. Unii Albi devin aproape paralizati sau incapabili sa-si asume orice risc pentru ca au impresia ca, intr-un fel, cumva, ei stiu ce o sa se intample. Un Alb sanatos va recunoaste ca au irosit multi ani in singuratate pentru ca au proiectat probleme care nu aveau o baza rationala. Unele mame Alb sunt speriate ca-si abuzeaza copiii cand nu sunt nici un fel de semne pentru aceasta. Barbatii Alb de multe ori refuza sa aiba intalniri pentru ca femeile ii vor respinge, desi n-au fost respinsi niciodata. In relatia Albastru-Alb trebuie sa se incerce sa nu se incurajeze gandurile irationale ale celuilalt.

REALIZARE vs. ECHILIBRARE

Albastru este mai inclinat sa traga de el in viata pentru a-si creste productivitatea, in timp ce Alb incearca sa echilibreze balanta vietii lor cu munca si cu joaca. Un cuplu (sotie Albastru, sot Alb) a gasit o solutie nemaipomenita: el naviga cu prietenii pe mare mai multe weekend-uri, in timp ce a corecta lucrari, facea planuri de lectii si creea modalitati de crestere a nivelului clasei pentru grupa sa de gradinita. Ii placea sa fie bine pregatita cand se ducea la gradinita, iar el adora sa mearga cu prietenii pe mare.

Albastru este mult mai hotarat sa aloce cat timp si efort este necesar pentru a fi cel mai bun. Alb este mai preocupat sa se bucure de intreaga viata, care include un echilibru intre prieteni, familie, sine si munca. Este gata sa sacrifice perfectiunea pentru a le avea pe toate. Oricum, sunt vulnerabili la a face placerile altora. cateodata, il vei gasi pe Alb muncind peste program pentru a-si satisface seful, in timp ce este acuzat de sotie ca nu se ocupa de treburile casei (copii, curte sau alte responsabilitati ce tin de casa). Apoi va incerca sa-si multumeasca sotia, doar pentru a sta mai mult dupa aceea sa recupereze ce nu a facut la servici, pentru a-si multumi seful. Sunt recunoscuti pentru frustrarea pe care o simt in incercarea de a echilibra toate componentele vietii lor si pentru neputinta de a-i satisface pe toti, inclusiv pe el.

Albastru pare mai multimit cu directia lor de realizare. Valorizeaza alegerea lor de a se implica suficient incat sa ignore influentele din afara prioritatilor lor. O femeie Albastru s-a intors dintr-un camping de relaxare si s-a plans de cat de plictisita a putut fi. "Nu era absolut nimic de facut. In primele 2 zile mi-am terminat cele 5 carti si m-am uitat frustrata in gol celelalte 5 zile. Dar sotul meu (Alb) si fiica noastra s-au distrat la nebunie facandu-si noi prieteni si catarandu-se pe munte." Nu a sugerat nici o data, si nici nu a parut sa-si dea seama ca prioritatile sale se limitau cumva la aspiratia spre realizare. Pur si simplu simtea ca mediul inconjurator nu era stimulativ pentru ea.

INTENS vs. RELAXAT

"Stiu ca nu este drept, dar pur si simplu nu pot da ochii cu copiii mei decat dupa ce terminam de mancat si spal vasele. Sotul meu (Alb) ma salveaza culcand copiii intotdeauna. La citeste o poveste si spune rugaciunile cu ei, iar eu stau in camera mea si-i aud cum il intreaba de ce mama nu vrea si ea sa le citeasca o poveste. Chestia asta ma omoara, dar nu pot sa ma duc la ei nici macar un minut." Cam asa sunt plangerile in care sunt implicati parinti Albastru.

Alb pare sa se descurce cu situatiile vietii fara a-si pierde perspectiva. Multe din succesele lor vin din abilitatea de a se controla la fel de bine logic si emotional. Sunt de asemenea mai putin implicati si mai putin intensi decat companionii lor Albastru. Albastru apreciaza un Alb care se implica si cu care imparte povara. Cand Alb ia o pozitie mai asertiva, Albastru incearca sa-l calmeze.

NERABDATOR vs. RABDATOR

Oare perfectionismul ii indeamna pe Albastru sa fie asa de nerabdatori? Este aceasta dominanta lor in personalitate? Albastru are tendinta de a juca rolul de rabdator in relatia Rosu-Albastru. Oricum, in relatia Albastru-Alb el este cel nerabdator dintre cei doi. Este gata sa-si asume rolul de lider si fac lucrurile sa se intample.

Alb este din fire cel mai rabdator din toate personalitatile. "Ce mai conteaza cateva minute in plus?" spune el. Albastru este de obicei prompt si asteapta ca si ceilalti sa fie la fel. Alb nu da functiei de tata puterea pe care o da Albastru. Nu sunt atat de preocupati de punctualitate. Alb este rareori iritat sau stresat de familie, colegi sau prieteni daca acestia intarzie. Nu vad ce rost are sa te agiti pentru ceva care oricum s-a petrecut si nu-l poti schimba.

CRITIC CU SINE SI CEILALTI vs. TOLERANT CU CEILALTI

Doi prieteni erau in vacanta in Mexic cand fata (Alb) a observat ca i s-a furat potmoneul in autobuz. "Am simtit ca ceva misuna pe langa mine, dar nici prin cap nu mi-a trecut ca cineva m-ar fura", comenta ea, dupa ce si-a dat seama ca banii si actele ii fusesera furate. "Banii se pot inlocui si sunt sigura ca si actele vor aparea. In fond ce ar putea sa faca cinva cu ele? Hai sa trecem pe la Ambasada Americana si sa explicam autoritatilor situatia. Totul o sa fie in ordine." Prietenul ei (Albastru) si-a amintit ca s-a uitat la ea total consternat. "Vickie, tocmai ne-am pierdut toti banii si pasapoartele. Suntem intr-o tara in care sportul national nu este baseball si unde nu se vorbeste engleza. Nu avem mijloc de transport si habar n-avem unde este amplasata Ambasada Americana. Si tu imi spui ca totul o sa fie bine? Spune-mi, draga mea, au mai luat ceva in afara de banii si actele noastre, adica mintea ta, de exemplu?" Cu tot criticismul, au gasit ambasada, unde au primit ajutor, si apoi si-au petrecut o vacanta de vis. Baiatul a ramas oricum suspicios pe toti mexicanii pana la sfarsitul vacantei, in timp ce fata ii invita la cina si ii ruga sa le vorbeasca despre cultura si obiceiurile lor.

Parintii Albastru tind sa condamne singurul 8 din carnetul de elev al copilului, in timp ce parintii Alb il lauda ca a trecut clasa. Angajatii Albastru adesea observa ca sefii nu-i apreciaza, in timp ce angatatii Alb spun ca sefii au dreptul la ore prelungite de masa pentru ca sunt sefi. In general, Alb tolereaza ceea ce Albastru critica.

NEIERTATOR SI PLIN DE RESENTIMENTE vs. IARTA, DAR NU UITA

Pentru Albastru, a se enerva nu e niciodata indeajuns. Asteapta sa o plateasca. Tin in ei supararea atat timp cat considera ca trebuie pedepsita cealalta persoana. O sotie Albastru de 65 de ani a venit la mine sa-mi spuna ca vrea sa divorteze pentru ca sotul sau Alb este "crud si neatent cu ea". A spus ca el a uitat de aniversarea de 16 ani a fiicei lor si de terminarea liceului. El, bineinteles, nu-si aducea aminte nici de una, nici de alta. Ca o ironie, fiica lor il percepea ca mai iubitor si mai suportiv decat pe mama ei, si nu avea absolut nici un resentiment fata de tata. Mama Albastru isi facuse viata mizerabila pentru un lucru pe care partile implicate il uitasera de mult!

Alb este inclinat sa ierte, dar numai dupa ce se razbuna. Datorita faptului ca au tendinta sa taca, razbunarea este lenta si poate dura ani de zile. O tanara inotatoare Alb fusese jignita de antrenoarea sa Rosu in fata altor fete. Nu i-a spus nimic antrenoarei, pur si simplu a ascultat-o. In ultimul concurs, scorul era strans. Ea putea face ca echpa sa piarda sau sa castige. A inotat pana aproape de sfarsitul cursei, dupa care s-a oprit si a lasat pe altcineva sa castige intrecerea. Antrenoarea era livida. Fata se uita la antrenoare cu un zambet multumit care parca spunea "Ti-am facut-o!" Dupa aceea, a continuat sa concureze pentru echipa. Nu a mai tinut supararea, raul fusese indreptat, asa ca puteau cu totii uita incidentul. Relatia Albastru-Alb este recunoscuta pentru ca tine supararea mai mult decat este normal. Sunt insa cei mai iubitori si mai draguti odata ce scuzele (de preferinta facute in genunchi!) au fost acceptate.

GESTIONEAZA CONFLICTELE PE BAZA PRINCIPIILOR vs. EVITA CONFLICTELE

De vreme ce este adevarat ca Albastru isi asuma rolul de conducator in relatia Albastru-Alb, ei nu prea au conflicte. Albastru este gardianul moral al societatii si se va ridica impotriva tuturor nedreptatilor care vor aparea. De obicei sunt oameni cu principii inalte si nu tolereaza purtari necuviincioase. Vor spune ceea ce gandesc si vor infrunta pe oricine cand situatia va cere cinste si adevar. Actioneaza ca si tigrii incoltiti lovind irational in oricine cred ei ca se poarta injust. Cu alte cuvinte, cand un Albastru considera comportamentul cuiva ca fiind inacceptabil, va avea loc o confruntare verbala.

Alb este mai putin inclinat sa creeze o scena si tin problema pentru ei. Odata, o mama Alb a observat ca fiica sa era abuzata verbal de un om in varsta. La timpul respectiv nu a parut sa dea importanta incidentului, dar s-a strambat cand batranul s-a intors cu spatele. De asemenea, a relatat incidentul altor persoane doua saptamani mai tarziu. Oricum, ea a evitat conflictul verbal, spre nemultumirea sa. Alb fac tuturor un deserviciu prin faptul ca nu vor sa raspunda provocarilor.

Pentru a evita un conflict, Alb este renumit pentru vorba "Nu-mi pasa". O femeie Albastru spunea despre sotul sau "sunt atat de satula de "nu-mi pasa" al lui, incat ma scoate din minti de cate ori il aud. Lui chiar nu-i pasa daca intrebarea priveste un film, iesitul la un restaurant sau daca sa avem mai multi copii. El spune doar "orice vrei tu este foarte bine pentru mine"".

Intr-o zi, era atat de frustrata de raspunsurile lui, incat l-a intrebat daca nu vrea sa cheltuiasca tot ce au strans ca sa pleca intr-o excursie in Europa. Cum se astepta, el, care nu asculta decat cu jumatate de ureche, i-a raspuns ca nu-i pasa. Drept pentru care ea a cumparat bilete a doua zi. Au plecat in Europa, dar acum el pare mai atent la ce-i spune si isi exprima opiniile, ca o consecinta a conflictului care se crease.

COMPLIANT.PLIN DE TACT..CU O BUNA PURTARE.CARE TE OBLIGA

Albastru si Alb au amandoi aceste caracteristici. Ei valorizeaza si apreciaza fiecare dorinta celuilalt de a trata intr-o maniera corecta si cu mici politeturi pe oricine, chestii pe care Rosu sau Galben se chinuiesc foarte mult sa le faca. Aceste calitati ajuta la cimentarea unei relatii calde si sincere intre Albastru si Alb.

DA SFATURI SI ASTEAPTA COMPLIANTA vs. DA SFATURI DOAR CAND E INTREBAT

Albastru are o tendinta mai puternica de a face reguli disciplinare decat Alb. Albastru simte ca are foarte multe de oferit si incearca sa le dea celorlalti. Cand dau sfaturi, se asteapta ca ceilalti sa le urmeze.

Alb este mai inclinat sa permita celorlalti sa-si stabileasca limitele proprii. Ei nu vor urma sfaturile decat daca sunt asigurati ca au o buna aplicabilitate. Nu dau sugestii fara ca acestea sa le fie cerute. Se pot gandi la o solutie, dar nu vor spune nimic pana cand nu vor fi intrebati clar.

SIMTE MULTA VINA

Alt lucru pe care Albastru si Alb il au in comun este vina. Amandoi se simt rau daca vad pe cineva ca sufera, dar privesc problema din punctul de vedere al motivului care a provocat durerea. Amandoi se blameaza pe ei pentru un comportament inadecvat si regreta mult timp. Amandoi pot deveni inghetati in propria lor vina daca aceasta are un motiv serios. Am lucrat cu un cuplu Albastru-Alb care erau separati de mult timp, dar incapabili sa semneze actele de divort pentru ca amandoi se simteau vinovati de destramarea mariajului. Nici unul nu putea sa semneze pentru ca se simteau obligati din cauza copiilor. De asemenea, nici unul nu mai avea o relatie pentru ca nu puteau trece peste cicatricile trecutului.

ASCULTATOR GRIJULIU vs. EXCELENT ASCULTATOR

Cred ca diferenta majora intre abilitatile de ascultator ale acestor doua culori este atasamentul emotional in conversatie. Amandurora le pasa de oameni, dar Alb este capabil sa auda problebele obiectiv, pe cand Albastru este "tarat" instinctiv spre individ. Amandoi sunt capabili sa dea toata atentia unei discutii si sa raspunda cu o preocupare sincera pentru individ si pentru continut.

COMPLEX SI ADANC CAND IMPARTASESTE SENTIMENTELE vs. USOR DE VORBIT CU EL; GREU DE OBTINUT REACTII AFECTIVE DE LA EL

Emotiile unui Albastru merg foarte adanc. Sunt sinceri cand impartasesc sentimente cu ceilalti. Adesea se simt insultati cand ceilalti nu inteleg pe deplin complexitatea si ingrijorarea lor. Se simt frustrati cand nu au timp sa termine o conversatie. Sunt de asemenea preocupati de continutul emotional al dialogului.

Cu Alb este foarte usor sa vorbesti. Nativ, ei nu-si arata prea mult emotiile. Prefera sa taca si sa-i asculte pe ceilalti. Nu se deschide usor, ci doar daca el crede ca celalalt merita cu adevarat. Nu se decurca deloc cu respingerea, asa ca se simte mai confortabil tinand in el sentimentele. Majoritatea prefera sa vorbeasca cu un Alb, pentru ca acesta mai degraba asculta decat sa vorbeasca. Albastru si Alb sunt recunoscuti pentru sensibilitatea pe care o au fata de ceilalti si apreciaza caldura data de aceasta combinatie de culori relatiilor pe care le stabilesc.

IUBESTE ADANC SI ISI IA ANGAJAMENTE PUTERNICE vs. IUBESTE USOR SI SE ANGAJEAZA PUTERNIC

Si Albastru si Alb sunt capabili sa-si ia angajamente puternice unul fata de celalalt. Valorizeaza securitatea si cred ca angajarea intr-o relatie este cel mai natural mod de a te bucura de viata. Adesea sunt traumatizati atunci cand relatia dintre ei se rupe, si, in functie de cine a provocat ruptura, nu se recupereaza usor.

Albastru este inclinat sa simt un angajament puternic emotional pentru oameni, in timp ce Alb gaseste ca este mai simplu sa-i accepte si sa-i iubeasca pe cei pe care-i intalnesc. De vreme ce pot aparea cicatrici pe parcursul relatiei, Albastru tinde sa pastreze o loialitate puternica celor cativa fata de care s-a daruit. Nu se intampla usor la un Albastru, dar odata ce a oferit acest premiu, de obicei dureaza o viata intreaga.

Alb ii tolereaza si accepta pe ceilalti. Se angajeaza pe tacute in relatie. Se simt cel mai bine in compania unui Albastru bland si bun.

Relatia Albastru-Alb este in general caracterizata de sinceritate, stabilitate si persuasiune tacuta. Ambele culori tind sa se accepte una pe cealalta si in acelati timp accepta schimbari pozitive in relatia lor. Spre deosebire de alte combinatii, aceasta combinatie tinde sa aiba o comunicare blanda, fara furtuni. Reprezinta cea mai buna complementaritate , impartasind aceleasi valori. Sunt de asemenea norocosi sa fie destule diferente intre ei, astfel incat relatia lor sa fie multumitoare si fericita.

CELE MAI MULTE SIMILARITATI COMPLEMENTARE


Albastru are nevoie de la Alb:

Sa le arate ce e bun in altii

Sa-i invete sa se relaxeze

Sa-i asculte

Sa-i respecte

Sa-i aprecieze

Sa-i calmeze

Sa le minimalizeze defectele

Sa-si asume anumite sarcini

Sa fie agreabili

Sa raspunda emotional

Alb are nevoie de la Albastru:

Sa-i motiveze

Sa fie buni cu ei

Sa-i ajute sa nu se simta vinovati

Sa-i invete sa fie creativi

Sa-i incurajeze si sa creada in ei

Sa-i directioneze

Sa le construiasca increderea in ei

Sa-i ingrijeasca

Sa initieze activitati

Sa-i accepte asa cum sunt


CONFLICTE POTENTIALE ALE SIMILARITATILOR COMPLEMENTARE


Albastru:

Cauta intimitatea

Se angajeaza

Judeca

Perfectionist

Da directii

Pasionat

Constiincios la detalii

Pretinde comunicare orala

Neiertator

Irational cand e furios

Alb:

Are dificutati in a-si exprima sentimentele

Nu se angajeaza

Tolerant

Coplesit

Lenes

Se indoieste

Neatent

Confortabil cu comunicarea nonverbala

Neiertator

Necomunicativ cand este furios


Combinatia Albastru-Galben permite

cea mai intima combinatie

dintre combinatiile de culori diferite.

RELATIILE ALBASTRU-GALBEN

"MANA IN MANUSA"

Relatia Albastru-Galben este relatia cu combinatia de intimitate cea mai puternica. Ei reprezinta intregul spectru de emotii, si impreuna pot fi o sinergie exploziva. Combinatia Albastru-Galben sunt in principal preocupati de caliatatea relatiei lor (legatura umana originala). Albastru este reprezentat de adancime, sinceritate si compasiune a intimitatii, in timp ce Galben arata partea de caldura, aventura si optimism a relatiei.

Albastru si Galben se valorizeaza reciproc, dar adesea intampina dificultati in a accepta vastitatea diferentelor de perceptie asupra vietii.de exemplu, Albastru considera ca joaca poate sa vina dupa ce munca este bine facuta. Galben considera ca munca este necesara, dar joaca este mai importanta, asa ca ii da prioritate.

Albastru este foarte serios, iar Galben este mai degraba "zburator". Albastru prefera stabilitatea, Galben cauta schimbarea. Inca o data, zicala cu "Opusele se atrag" pare sa functioneze. Sunt la fel de opusi ca si combinatia Rosu-Alb, si totusi sunt puternic atrasi unul de celalalt. Probabil ca fiecare suplineste nevoile celuilalt. Poate ca diferentele dintre ei le permit sa aprecieze punctele tari ale celorlalti. In functie de motive, Albastru si Galben adesea se cauta si se distreaza impreuna. Este o legatura puternica a inimilor.

PRIVIRE DE ANSAMBLU


Personalitatea Albastru

Personalitatea Galben


MOTIV


Intimitate

DistractiePersonalitatea Albastru

Personalitatea Galben


NEVOI


Sa fie apreciat

Sa fie inteles

Sa fie bun pentru el (moral)

Acceptare

Legaturi superficiale

Sa fie laudat

Sa arate bine in ochii celorlalti (social)

Aprobare


DORINTE


Securitate

Autonomie

Sa-i multumeasca pe altii

Sa-si arate insecuritatea (in mod deschis)

Aventura jucausa

Libertate

Sa-i multumeasca pe altii/sine

Sa-si ascunda insecuritatea (liber)


STIL DE COMPORTAMENT


Complexitate inalta

Adancime emotionala

Serios, isi urmareste scopurile

Perfectionism puternic

Control inalt

Responsabil

Atent la detalii

Sincer

Slab conturat

Stabilitate

Suspicios

Constiincios

Emotional

Cinic

Prea sensibil

Care face

Creativ

Intens

Nerabdator

Manipulator

Care cere

Comunica direct (cu sentiment)

Neiertator cu sine

Infrunta conflictele (bazat pe principii)

Puternic nonverbal

Complexitate joasa

Emotional, dar superficial

Jucaus si usuratic

Productivitate redusa

Refuza sa fie controlat

Iresponsabil

Ce delaiu?

Superficial

Bine conturat

Schimbare

Increzator/naiv

"zburator"

emotional

inocent/naiv

insensibil

deleaga/performer

inovator

fara griji

bun din fire

cauta iesiri

nesuferit

comunica direct (cu fapte si sentimente)

se iarta pe sine imediat

evita confruntarile

puternic verbalPersonalitatea Albastru

Personalitatea GalbenPosesiv

Plin de tact

Are grija cum se comporta

Da sfaturi si asteapta complianta

Cauta sfaturi la oamenii care stiu

Se tine deoparte

Critic cu sine si cu ceilalti

Riguros cu sine

Se simte vinovat

Se invinovateste pe sine

Negativist

Dezordonat emotional

Ascultator plin de grija

Complex si adanc cand impartaseste sentimente

Da, dar te agata

Iubeste profund si isi ia angajamente puternice

Minte ca sa nu raneasca si atunci cand este jenat

Nonposesiv

Fara tact (foloseste umorul)

Rebel

Da sfaturi, dar nu-l intereseaza complianta

Accepta sfaturi de la altii

Invita

Se accepta pe sine si pe ceilalti

Nepretentios

Rareori da vina sau accepta invinuirea

Da vina pe altii

Pozitiv

Simplu

Slab ascultator

Imparte cu usurinta sentimentele

Da fara sa astepte

Iubeste usor, dar nu se angajeaza

Minte ca sa-si salveze pielea


RELATIA INTERPERSONALA ALBASTRU-GALBEN

(prezentare in amanunt)

INTIMITATE vs. DISTRACTIE

Galben ii lumineaza viata lui Albastru, iar Albastru ii imbogateste viata lui Galben. Fac o echipa plina de pasiune. Indiferent ca sunt parinte-copil, prieten-prieten, sot-sotie sau angajat-angajator, de obicei aceasta combinatie are parte de legaturi pozitive de creativitate jucausa si grija plina de angajament.

Albastru este motivat de intimitate, Galben de distractie, dar are nevoie de intimitate. Galben este mai inclinat sa caute intimitatea decat este Albastru tentat sa urmareasca distractia. Tipic, Albastru valorizeaza foarte putin distractia, preferand sa se concentreze pe aspectele serioase ale vietii.

Nici o alta culoare de personalitate nu cauta distractia asa cum o face Galben. Adesea acesta traieste pentru a se distra. Cand Galben devine stresat acasa sau la serviciu, hobby-urile sau vacantele scurte ii incarca bateriile imediat. Intotdeauna sa recompensezi cainele bun cu o mangaiere si un Galben dedicat cu o vacanta. Galben nu va intelege niciodata cum cineva se dedica oricarei altei activitati in afara jocului. Sunt in egala masura derutati si de oamenii care nu stiu sa se relaxeze in vacanta. Albastru trebuie sa aiba un motiv pentru a se relaxa si juca, in timp ce, pentru Galben, relaxarea si jocul sunt un motiv in sine.

Albastru se angajeaza mai ales in activitati care pot imbunatati relatia Albastru-Galben. Vor lua lectii de inot daca partenerul lor Galben iubeste inotul. Acorda prioritate in a fi impreuna in activitati si programeaza activitatile in directia imbunatatirii intimitatii relatiei. Parintii Albastru, in mod normal, firesc, isi asteapta copiii de la scoala, sport sau alte activitati, fara sa tina cont de inconveniente. Profesorul Albastru adesea empatizeaza cu un elev care se lupta cu sarcinile. Sotii Albastru planifica facerile sau obligatiile comunitare in preajma zilelor de nastere sau a altor evenimente speciale astfel incat sa impartaseasca cu toti membrii familiei celebrarile memorabile. Albastru se simte implinit si fericit cand se angajeaza intr-o relatie intima, in ciuda numeroaselor expectatii sau dificultati.

Galben opereaza la un nivel superficial in cea mai mare parte a timpului. Este capabil de sentimente adanci, dar prefera o conexiune emotionala limitata la ceea ce are de facut zilnic. Adesea Galben este acuzat de Albastru ca este nepasator pentru ca da impresia de superficialitate. La fel de frustranta pentru Albastru este perceptia lui Galben ca Albastru este dominator. Galben remarca adesea ca pretul platit pentru iubirea unui Albastru este prea mare uneori. Cand cei doi gasesc un nivel emotional reciproc satisfacator, nici o alta combinatie de culori nu se poate masura cu a lor. Sunt distractivi, sinceri, simpli, fara pretentii, deschisi si vibranti in relatia lor.

Combinatia Albastru-Galben

Este preocupata in primul rand

De calitatea relatiei lor

(legatura umana veritabila).

A FI APRECIAT vs. A FI LAUDAT

Cand un Galben vrea sa invete cum sa se descurce cu un Albastru, este foarte simplu. Primul lucru pe care trebuie sa-l faca dimineata cand se scoala este sa-i spuna lui Albastru "Te iubesc si apreciez tot ce faci pentru mine". Atat timp cat este sincer, totul va decurge foarte usor. Albastru tanjeste dupa apropierea emotionala si dupa aprecierea partenerului. Vor renunta la placerile personale pentru a veni in intampinarea dorintelor partenerului. Apreciaza foarte mult cand altii pun inaintea placerilor proprii dorintele altora, chiar daca pentru scurt timp. Tema definitorie pentru Albastru o putem gasi usor intr-un cantec din Camelot. Regele Arthur sugereaza ca modul de a " te purta cu o femeie este s-o iubesti, doar s-o iubesti". Nimic nu este mai adevarat pentru un Albastru, barbat sau femeie. Pur si simplu au nevoie sa stie ca-i iubesti si apreciezi pentru ca viata lor sa fie completa.

Albastru da totul la un asemenea nival, incat doar lauda nu este suficienta de obicei. Nu sunt deloc impresionati de recunosterile sociale, mai ales daca sunt superficiale. Albastru este mai degraba impresionat de un bilet de recunostinta scris de mana de la cineva care le intelege si apreciaza contributia.

Pe de alta parte, tipic pentru Galben este sa arunce lucrurile unul peste altul in ultimul moment si sa apara mirosind ca o floare. Nu are nevoie in mod special de apreciere. O palma pe spate de felicitare si recunoasterea publica (atunci cand este potrivita) va fi destul pentru el.

SA FIE BUN PENTRU EL (moral) vs. SA ARATE BINE IN FATA CELORLALTI (social)

Personajul Jiminy Cricket al lui Walt Disney poate fi numit constiinta. Eu il numesc caracter. Numiti-l cum vreti, dar in final inseamna ca Albastru este mai preocupat de obligatiile morale, in timp ce Galben are nevoie de recunoastere sociala. Imi amintesc ca am consultat un pacient Albastru imediat dupa un pacient Galben intr-o zi. Amandoi se imbatasera la aniversarea de 25 de ani a socrilor. Am fost fascinat de modul diferit in care au abordat ingrijorarea fata de comportamentul lor. Pacientul Albastru vroia sa stie daca trebuie sa se scuze pentru faptul ca s-a imbatat. Era preocupat de intrebarea daca un ginere potrivit nu ar fi trebuit sa ramana treaz si sa ajute gazdele la petrecere. Pacientul Galben voia sa stie daca eu cred ca ceilalti membri ai familiei vor gandi rau despre el. Era mai preocupat de imaginea lui sociala in fata socrilor decat de comportamentul inadecvat. Albastru suferea din vina morala, Galben suferea din vina sociala.

Alt exemplu al diferentelor dintre ei sta in problema controlului greutatii. Albastru are nevoie sa se mentina in forma pentru ca sa le placa lor cum arata, in timp ce Galben vrea sa arate bine in ochii celorlalti. Galben opereaza cu vanitatea personala, in timp ce Albastru este preocupat in primul rand de auto-respect.

SECURITATE vs. AVENTURA PLINA DE JOACA

Albastru este adesea invidios pe autoaprecierea lui Galben. Galben o are dintotdeauna, uneori de la nastere, si nu cauta validarea in surse dinafara sa. Se plac pe sine si cred cu adevarat ca, in cele din urma, toate se rezolva. Aceasta incredere le permite sa caute aventura toata viata, in timp ce Albastru cauta cu disperare sentimentul de siguranta. Probabil ca unul din motivele pentru care Albastru cauta un Galben este confortul pe care il resimte in relatia cu cineva care nu depinde de incredere si siguranta.

Pe de alta parte, Galben valorizeaza securitatea pe care o primeste de la Albastru. Albastru munceste foarte mult pentru a oferi securitate celor pe care ii iubeste. Intuitiv Galben simte implicarea adanca a unui Albastru si, in general, fac orice pentru a-l opri pe Albastru in viata sa. Chiar inainte de a pleca intr-o calatorie de afaceri, o femeie Albastru a descoperit ca sotul ei Galben facuse o afacere cu tatal ei fara ca ea sa stie. Nu a putut sa tolereze aceasta din partea tatalui. A amenitat ca o sa-si paraseasca sotul pentru ca nu putea accepta ca acesta sa interactioneze cu tatal ei. Acest om fara griji a fost distrus. Gandul ca o va pierde a devenit obsesie. A sunat-o in fiecare seara in timp ce ea era in calatoria de afaceri, aproape hartuind-o. Vroia sa fie reasigurat ca ea inca il iubeste si va ramane cu el. Cand ea a venit acasa, a asteptat-o la aeroport cu un buchet de trandafiri si cu o limuzina. I-a citit poezii scrise de el pentru ea. Inconstient, Galben il cauta pe Albastru pentru ca acesta pune acent pe securitate si stie ca, dintre toate culorile, Albastru nu este doar cel ce cauta cel mai mult securitatea, ci si cel care o ofera cel mai mult.

Galben iubeste sa se intinda, sa se dezvolte. Urmaresc cu aviditate multe fatete ale vietii si sunt in principal interesati de aventura prin joaca, gasind competitia extrema neatragatoare. Galben risca de bunavoie, ei scimba slujbe, locuinte si prieteni mult mai usor decat Albastru. Iubesc sentimentul de a incerca ceva nou si au nevoie in permanenta de provocari de natura distractiva pentru a le mentine interesul.

AUTONOMIE vs. LIBERTATE

Cuvintele autonomie si libertate exprima diferenta de scop. Albastru vrea autonomie pentru a executa o sarcina. Galben vrea libertate pentru a indeplini o sarcina, la fel de mult ca si pentru a lucra pe cont propriu. In organizatii, Albastru si Galben gasesc situatiile de munca independenta foarte confortabile. Amandoi prefera sa li se dea responsabilitati si sa fie apoi lasati sa-si faca treaba in felul lor. Accepta directivele, dar urasc controalele. Lui Albastru ii face placere latura creativa a autonomiei si tanjeste dupa posibilitatea de a atinge perfectiunea cand nimeni nu este in stare sa-i forteze sa accepte mediocritatea. Lui Galben ii plac interactiunile sociale, dar prefera libertatea de a lucra in ritmul propriu, fara ca altii sa le stabileasca termene limita si sa-i forteze la sedinte care nu sunt necesare. Amandoi au tendinta de a considera munca in echipa mai degraba o frana pentru stilul lor natural.

ADANCIME EMOTIONALA vs. SUPERFICIALITATE EMOTIONALA.

Albastru are tendinta de a ramane angajat unei relatii de intimitate in ciudat cicatricilor emotionale, pe cand Galben cauta rapid refugii pentru dezamagirile personale. Lumea animalelor ne ofera doua modele. Albastru este ca ca si cainele care urmareste un iepure: este concentrat si determinat, in afara oricarei tentatii de distractie, isi urmareste cu tenacitate scopul. Albastru este predictibil emotional si de obicei ramane focusat pe un comportament toata viata.

Galben este mai degraba ca fluturele, osciland tot timpul cu o atitudine"uita-te si vezi". Nu se opreste nicaieri prea mult si mentine o distanta de siguranta cu celelalte fiinte. Frumos, gentil si excitant, atrage atentia tuturor dar stabileste putine legaturi.

Albastru este direct si constat in intentiile emotionale, Galben este mai vag si impredictibil. Amandoi valorizeaza sincer angajamentul, in ciuda diferentelor de implicare emotionala.

SERIOS SI PLIN DE TELURI vs. JUCAUS SI SUPERFICIAL

Galben (catre sotie): N-ar fi grozav sa fim primavara la Paris? Gandeste-te doar cat de colorat si frumos va

fi!

Albastru (catre sot): Iubesc romantismul Parisului primavara. Dar vreau sa mergem cand voi sti sigur ca

suntem indragostiti. Sa mergem in Europa doar de dragul calatoriei nu ma incanta prea

mult.

Multi Galben pot fi numiti " Galben sacaitor". Oscileaza tot timpul intre a veni aproape si a sta departe. Seduc cu sarmul si inocenta lor, dar sunt usor de speriat. Stralucesc ca soarele si ademenesc cu existenta lor originala, dar imediat rad de tot atunci cand Albastrul din viata lor devine prea serios.

Acesta este un motiv particular de frustrare pentru Albastru, care rareori se implica superficial (mai ales in relatie). Gasesc ca atitudinea unui Galben este dificil de respectat si nu se pot baza pe el. Galben este adesea uluit de seriozitatea cu care Albastru abordeaza relatia si-l considera prea ingrijorat si prea zelos in privinta angajamentelor. "Tot ce vroiam," spunea un Galben care se intalnea cu o fata, "era sa ma distrez pur si simplu. Modul in care Albastru s-a purtat era de parca am fi fost cel putin casatoriti".

PERFECTIONISM PUTERNIC vs. PRODUCTIVITATE IMPRASTIATA

Albastru trece prin viata observand toate detaliile si mentinand o concentrare penetranta. Doresc sa munceasca in plus pana cand fac perfect un lucru. Albastru valorizeaza oamenii care exprima acelasi tip de angajament in privinta perfectiunii, indiferent de profesie. Sunt adesea admirati de ceilalti pentru devotamentul lor in ceea ce priveste perfectiunea. In relatie, insa, aceasta este motiv de frustrare pentru amandoi. Galben devine frustrat de dorinta de perfectiune a lui Albastru. "Destul de bine" este exact asa pentru Galben-destul de bine. Pentru Albastru, aceasta inseamna "a te multumi cu putin".

Galben este mai inclinat sa se uite la un jucator ca Ilie Nastase pe terenul de tenis. Acest jucator roman ii impresiona pe fanii tenisului prin momente briliante de joc, alternate in egala masura cu momente briliante de copilarii, facute special pentru amuzamentul publicului. Era clar la fel de interesat atat de aprobarea sociala, cat si de expertiza tehnica.

Acest stil de productivitate imprastiata adesea genereaza frustrari teribile pentru Albastru, care nu poate intelege cum persoana pe care o iubeste (in special sot, copil, parinte) poate trece prin viata cu atat de putina grija pentru acuratete si dedicatie pentru perfectiune. Albastru are nevoie sa inteleaga ca Galben va fi ostil si noncooperant, pierzand toate sansele datorate charismei lor. Oricum, galben in general va echilibra balanta jocului cu momente productive si pline de insemnatate.

A CONTROLA PENTRU A CASTIGA SECURITATEA vs. A CAUTA LIBERTATEA

O personalitate Albastru are tendinta de a prefera relatii coventionale, predictibile si prudente. Au atata nevoie de stabilitate, incat incearca sa tina totul sub control pentru a avea pace si liniste. Albastru este atat de potrivit si exact incat adesea se alege pe sine a fi seful in relatia Albastru -Galben. Galben rezista controlului in mod instinctiv. Refuza sa-i dea controlul lui Albastru fara un pret. Depinzand de caracterul fiecaruia, acest pret poate fi extrem de mare.

Albastru adesea pare sa controleze pentru ca au nevoie sa se simta siguri in relatie, iar aceasta securitate crede ca provine din a sti ce face si unde se duce Galben, in fiecare moment. De asemenea, Albastru pare sa controleze pentru ca simte ca este esential sa-i atraga atentia tot timpul lui Galben despre ce este normal sa faca in public si despre manierele potrivite in fiecare situatie. Acest tip de instructie este interiorizata de Galben ca enervanta si non-necesara.

Galben iubeste flexibilitatea, schimbarea si relatiile nestructurate. Urasc legaturile puternice ("fii acasa pentru cina in fiecare seara la ora 6 fix") si au o nevoie foarte mica de stabilitate. Pentru a experimenta cu adevarat viata, libertatea are o insemnatate esentiala pentru un Galben. El pretuieste libertatea de a alege cu cine sa fie, unde sa mearga si cum sa ajunga acolo. Usor de manipulat, este foarte receptiv la Albastru, care ii permite sa-si aleaga propriile optiuni in viata. Fara un caracter sanatos, Galben poate abuza de libertatea lui si se poate gasi in situatia de a nu se angaja intr-o relatie, centrandu-se in schimb pe propria persoana (ca opus la o viata de cooperare).

RESPONSABIL vs. IRESPONSABIL

"Spune-mi, te rog, daca ai auzit ca se cauta actori pentru Vrajitorul din Oz", mi-a spus o mama Albastru. "Am persoana perfecta pentru sperietoarea de ciori fara creier - fiul meu!" Era ingrozitor de frustrata de comportamentul lui iresponsabil. "Serios", a continuat ea, "nu ma menaja. Exista vreo posibilitate ca el sa capete creier vreodata?" Fiul sau Galben era reprezentativ pentru iresponsabilitatea multor Galben. Rareori se opresc si se gandesc inainte de a spune sau de a actiona.

Galben este mai preocupat de fizicul lui decat daca dormitorul sau arata ca o cocina. Este recunoscut pentru tricourile foarte scumpe pe care le plateste mai mult sau mai putin din banii proprii. Adolscentii Galben par a duce aceasta iresponsabilitate la paroxism, datorita tranzitiei exasperante de la copilarie la maturitate. Babysitter-ele Galben sunt extraordinare cand se joaca cu copiii, dar apoi prefera sa stea de vorba la telefon cu prietenii decat sa curete mizeria pe care au facut-o cand se jucau cu copiii.

Galben este mai preocupat de viteza cu care ia o curba decat de ce li se intampla cauciucurilor masinii. Un tata Albastru era preocupat de cat il osta fiul sau Galben. "Din cauza neglijentei tale, ajung sa cheltuiesc mult mai mult pentru tine decat pentru toti fratii tai la un loc", spunea el. Il indemna tot timpul sa-si gaseasca o slujba bine platita pentru a putea supravietui pe cont propriu.

Galben nu acorda niciodata importanta faptelor lui pe termen lung, pentru ca el traieste momentul. De obicei, Albastru se opune imprumuturilor pe care Galben vrea sa le faca pentru echipament de campat, masini sau alte lucruri importante pentru Galben.

Pe de alta parte, Albastru este o companie nemaipomenita pentru Galben. Ca si Wendy din Peter Pan, Albastru se chinuieste constant sa-l ajute pe Galben sa se maturizeze si sa fie responsabil. Intotdeauna baga de seama detaliile si in mod constant ii explica de ce detaliile (cum ar fi culorile semaforului, diploma de liceu, sau umerasele) exista.

SINCER vs. NESINCER

Albastru se mandreste cu sinceritatea si angajamentul loial pentru Galben. Un client Albastru, Tom, a venit si a cerut socoteala prietenului sau, John (Galben), despre cum a putut acesta sa plece intr-o vacanta in sudul Californiei si apoi brusc s-a decis sa stea in Albuquerque, New Mexico, pentru ultimul an de liceu. "Eram cei mai buni prieteni", spunea Tom. "Nu cred ca el a inteles cat am investit eu in prietenia noastra. Si acum, dintr-o data, ma lasa balta si pleaca pentru o toana. Daca doar atat am insemnat eu pentru el, inseamna ca de fapt nu am avut o prietenie nemaipomenita niciodata." Tom era devastat la gandul ca prietenul sau il abandona dupa 3 ani petrecuti impreuna la liceu.

Tom si John petrecusera momente minunate impreuna. Acum John era pregatit sa experimenteze ceva nou. "Pana la urma traiesti o singura viata", spunea John. Lui Albastru i se parea atat de nesincer pentru ca el sacrificase totul pentru prietenia lor. Galben simtea diferit. Daduse tot ce putuse intr-o relatie, apoi se mutase cand situatia se schimbase.

PROFIL STERS vs. PROFIL PUTERNIC

Imaginati-va urmatoarele: doi oameni sustin un interviu pentru un post la un teatru care face turnee. Unul cere un post de designer si de croitor de costume, in spatele scenei, deci, iar celalalt cere in mod special un post care sa implice prezenta sa pe scena. Care credeti ca este Albastru si care credeti ca este Galben? Cercetarile au aratat ca Albastru prefera detaliile din spatele scenei, in timp ce galben prefera expunerea pe scena. Unuia ii place sa munceasca cu lucrurile, in timp ce celuilalt ii place sa lucreze cu oamenii.

SUSPICIOS vs. INCREZATOR/NAIV

"Nevasta-mea e mai ceva decat FBI", se plangea un sot Galben. "Stie tot ce-am facut rau din ziua in care ne-am cunoscut. N-as vrea sa vad posterul pe care l-ar face daca as fi un criminal!"

"Este adevarat", a fost ea de acord. "Abia ne intorsesem din vacanta petrecuta cu un alt cuplu. Intr-o zi, sotii nostri au vrut sa plece impreuna la pescuit. Prietenul sotului meu i-a trimis un sarut de la distanta sotiei sale si i-a spus sa nu-l astepte cu masa, ca nu stie cand vine. Eu am cerut sa inspectez barca pentru a ma convinge ca e in regula si pentru a-i aduce sotului meu vesta de salvare (pe care o cumparasem si impachetasem stiind ca el s-ar putea sa vrea sa plece cu barca). Nu aveam incredere nici in el, nici in mine, nici in barca. Poti sa-ti imaginezi ca sotul meu moare intr-un accident de barca si eu raman sa cresc singura cei 2 copii?"

Multi Albastru trec prin viata prea suspiciosi. Rareori sunt liberi sa se bucure de momentele placute pentru ca sunt atat de obisnuiti sa-si faca griji in privinta a ceea ce poate merge rau.

Pe cat de mult sufera Albastru din cauza mintii sale suspicioase, pe atat poate Galben sa sufere din cauza naturii sale nondiscriminatorii. Prea des Galbeni minunati permit unor prieteni rai sa le intre in viata si sa le-o coloreze in mod urat. Ei nu cred ca oamenii pot avea si intentii necurate. Se ataseaza cu naivitate de oameni nepotriviti doar pentru ca sunt "simpatici" sau pentru ca "de fapt, odata ce apuci sa-i cunosti, iti dai seama ca nu sunt chiar asa de rai".

Inocenta unui Galben ii produce ingrijorare unui parinte Albastru, pentru ca acesta ii valorizeaza entuziasmul proaspat, dar se teme de consecintele inevitabile ale gesturilor facute fara precautie. O mama Albastru si-a trimis fiica Galben la o scoala privata pentru a o desparti de un prieten cu influente negative. "Poti sa ma consideri autoritara sau cum vrei tu", a spus ea plangand, "dar nu puteam sa suport sa vad cum acest copil superb se transforma sub ochii mei intr-un om sarcastic, rece si dur".

A fost o miscare grozava. Fara deceptii. Tanara a stiut motivul, dar, cum era un Galben, imediat a gasit o multumire in a fi departe de casa si de a se aventura in lume pe cont propriu. S-a dus la scoala particulara unde si-a facut multi prieteni buni, schimband mediul si stilul de viata.

PREA SENSIBIL vs. INSENSIBIL

Pentru un Albastru, orice este personal. Se simt puternic responsabili pentru tot ce se intampla in viata lor. Sensibilitatea lor extrema poate sa-i faca greu de acceptat. Daca intarzii, Albastru poate sa creada ca de fapt nu ai vrut sa vii. Daca esti suparat, Albastru se simte vinovat pentru ca a creat posibile dileme in viata ta. Albastru ia oamenii si experientele prea personal. Albastru se lupta mereu cu insesibilitatea lui Galben, provenita din atitudinea sa lipsita de griji. Albastru are tendinta de a crea multe din traumele lor emotionale datorita hipersensibilitatii sale, dar dificultatile lor adesea mar mai complicate de insensibilitatea lui Galben.

O femeie Albastru era inspaimantata de expeditia pe un rau. A facut greseala de a intreba doi prieteni Galben, care mai fusesera intr-o astfel de expeditie, daca sa o faca sau nu. Acestia au reasigurat-o ca nu e nici o problema, aproape razand de frica ei. Femeia a fost furioasa cand ei au nu i-au luat temerile in serios. Prietenii ei erau insensibili. Ea era prea sensibila.

NERABDATOR vs. BUN DIN FIRE

In relatia AlbastruGalben, adesea comportamentele lor se afla in conflict. Albastru vrea ca familia sa vina acasa in fiecare seara pentru cina, Galben vrea flexibilitate in problema orei la care ajunge acasa. Galben vrea sa fie intampinat cu un zambet si un sarut, in timp ce Albastru vrea sa inteleaga de ce nu sunt cu zambetul pe buze exact in momentul in care Galben se hotaraste sa apara acasa.

Albastru se lupta cu faptul ca el stie ce este mai bine pentru toata lumea, in special pentru Galben. Galben are tendinta de a uita de timp, oameni, angajamente sau orice altceva care le-ar putea complica existenta. Adesea copiii adota un Galben pentru modul liber in care se poarta. Aceasta il frustreaza pe Albastru, care este convins ca singurul motiv pentru care un Galben este iubit mai mult este faptul ca nu cere niciodata nimic de la nimeni. Albastru vrea ca un lucru sa fie facut imediat, si sa fie facut bine. Galben vrea si el ca un lucru sa fie facut, dar niciodata nu este foarte strict, oricand poate interveni ceva, de la invitatia unui prieten pentru o partida de tenis, pana la un deces in familie. Galben crede ca cele mai multe lucruri nu trebuie luate in serios, ci trebuie sa le lasi sa treaca fara sa le dai prea multa atentie. Albastru ia in seama orice (mai ales galagia copiilor si rapoartele date cu intarziere) si se simte complet doar cand face din orice o problema.

NEIERTATOR vs. IERTATOR

Acesta reprezinta, poate, punctul cel mai tare al unui Galben si punctul cel mai slab al unui Albastru. In general, Galben nu staruie pe trecut. Albastru strange enorme cantitati de furie, resentiment si amaraciune de-a lungul experientelor negative. Gaseste ca este greu de trecut peste sentimente pe care arareori un Galben le simte. Daca un Galben simte adanc furie sau ostilitate, ii este foarte usor sa treaca peste acestea. Din aceasta cauza viata lor pare sa fie mult mai usoara.

O pacienta Albastru mi-a povestit cum a reusit in sfarsit sa-l ierte pe fostul sot, care o parasise pentru o alta femeie. "Speram in secret ca intr-o zi il voi vedea chel si gras, cu burta atarnandu-i disperata peste pantaloni si cu turul pantalonilor atarnandu-i la spate." Dar, cu toata sinceritatea, s-a intrebat apoi "Nu crezi, insa, ca in sfarsit l-am iertat?"

Albastru trebuie sa invete sa ierte, pentru ca-i vor speria pe companionii lor Galben, care nu le vor mai impartasi intimitatea. Aceasta ii va impiedica astfel pe Albastru sa experimenteze motivatia lor primara in viata - intimitatea.

INFRUNTA CONFLICTELE, BAZANDU-SE PE PRINCIPII vs. EVITA CONFRUNTARILE

Exista anumite principii pe care Albastru le considera nenegociabile. Sunt gata sa-si puna reputatia in joc pentru aceste principii. Se vor lupta ca o ursoaica ce-si apara puiul decat sa renunte in numele pacii. Sotia Albastru este adesea furioasa pe sotul Galben care nu se angajeaza intr-o discutie folositoare. Albastru considera ca aceasta expresie cinstita a sentimentelor arata ca ii pasa. Albastru mai degraba suporta o relatie stresanta pentru a se face bine intelesi in privinta principiilor importante.

Galben inclina mai degraba spre evitarea confruntarilor razand sau deviind discutia pe un alt subiect mai putin controversat. Este vazut adesea ca neloial sau ca unul care face dublu rol, din cauza neimplicarii lor ferme intr-o discutie. Galben este, probabil, usor de convins sa renunte la o filosofie sau la principii proprii datorita faptului ca aceasta ar cere prea mult efort.

DISTANT vs. DESCHIS

Albastru este mai inhibat decat Galben, din mai multe motive. Galben are un fel de a fi sigur pe el, care-l invita in viata celorlalti. "Oriunde m-as duce, intalnesc cei mai draguti oameni", spunea un Galben. Viata seamana cumva cu o oglinda, asa ca Galben pare sa gaseasca invitatii oriunde s-ar duce. Galben este indragit de oameni indiferent de varsta, rasa sau nivel socio-economic.

Albastru este mai discriminator si mai dispus la judecati. Sunt rezervati si suspiciosi de la distanta. Adesea sunt iubiti numai dupa o perioada substantiala de timp petrecuta impreuna. Albastru simte ca "a ma cunoaste inseamna a ma iubi". Galben simte ca "a ma iubi inseamna a ma cunoaste". Odata ce Galben se simte invitat in inima cuiva, devine vulnerabil si expresiv.

SE INVINOVATESTE vs. INVINOVATESTE PE ALTII

Albastru se uita in interiorul sau pentru a explica relatiile proaste, in timp ce Galben, temandu-se de respingerea creata de propriile limita, de obicei arunca vina pe altii. Aceasta ii opreste adesea pe Galbeni de la o dezvoltare normala. Daca nu sunte atenti, Galben isi poate petrece toata viata explicand tuturor ca vina e a altora. Numai cand se vor putea uita inlauntrul lor si vor accepta importanta responsabilitatii, vor intelege adevarata forta care vine din acceptarea limitelor si asumarea responsabilitatii faptelor tale.

Un copil Galben dadea in mod repetat vina pe tatal sau Albastru pentru problemele scolare, crizele de identitate si hotie. De fapt, chiar ii facea placere sa-l auda pe bietul tata agonizand despre purtarea fiului si despre cum ar fi facut el lucrurile. Acestui copil Galben i-au trebuit patru ani de frustrare si dezamagiri personale pana cand a inceput sa vada partea lui de vina in aceasta relatie. Intr-un tarziu, si-a asumat partea lui de responsabilitate si a inceput sa se dezvolte normal.

NEGATIVIST vs. POZITIVIST

Albastru nu stie niciodata de ce un lucru nu poate fi facut, in timp ce Galben imediat vede motivul pentru care trebuie incercat. Albastru intreaba "De ce nu eu? Cred ca as fi cea mai buna alegere!" Albastru vede toate problemele, in timp ce Galben vede toate posibilitatile.

ASCULTATOR PLIN DE GRIJA vs. ASCULTATOR JALNIC

Galben este de obicei in cautatrea unei distractii si rareori asculta pe cineva intr-adevar. Nu sunt interesati de detalii emotionale, adesea considerand ca a sta s a-i asculta pe ceilalti este ceva cu adevarat plictisitor. Albastru adora ideea unei conversatii profunde si-i pasa realmente de ceea ce incearca cealalta persoana sa transmita. Sunt ascultatori excelenti si nu sunt foarte interesati de ce comentarii au de facut.

Albastru poate fi dezamagit de stilul superficial de ascultare al unui Galben si se poate simti tradat cand Galben ii aude cuvintele dar nu se concentreaza pe ceea ce simte.

Galben poate fi plictisit de povestile unui Albastru. Albastru are tendinta de a asasina conversatia cu prea multe amanunte, spuse de prea multe ori. Fara indoiala, ati auzit fraza "a face o poveste lunga mai scurta"; Albastru prefera versiunea "a face o poveste scurta mai lunga". Albastru vrea sa fie inteles si tinde sa vorbeasca intr-una in speranta superstitioasa ca intr-un final se va rezolva.

ITI DA, DAR TE AGATA vs. ITI DA FARA SA ASTEPTE

Albastru are tendinta de a da mult mai mult decat Galben. Dar, cand Galben da, el nu mai asteapta nimic, in timp ce Albastru da si are expectatii. Multi Albastru devin furiosi cand sunt tratati meschin dupa ce au fost intelesi invers de ceilalti. Multi indivizi mi-au spus ce resentimente aveau dupa ce isi tratau oaspetii ca pe regi, iar acestia nu aveau macar un cuvant de apreciere. Galben arareori simte dezamagiri atat de profunde. Fie dau mai putin, fie atunci cand dau nu se asteapta la multumiri.

IUBESTE ADANC SI ISI IA ANGAJAMENTE PUTERNICE vs IUBESTE USOR, FARA ANGAJAMENTE

Albastru are o puternica loialitate pentru oricine sau orice fata de care se angajeaza. Se simt mai confortabil cand se angajeaza in relatii si se tem foarte tare cand sunt nevoiti sa-si anuleze angajamentele pe care si le iau. Un coleg de-al meu Albastru trecea printr-o exeprienta emotionala devastatoare incercand sa se decida daca sa stea cu sotia sa , care-i oferea distractie, dar nu si adancime emotionala, sau sa o paraseasca pentru o femeie pe care o iubea ca pe un prieten de ani buni. In final, nu a existat nici o decizie reala. Isi iubea sotia si nu a putut sa o paraseasca, in ciuda momentelor goale pe care le indura.

In contrast, imi amintesc de intrecerea de schi cu un prieten Galben. Imi amintea de Peter Pan, cu actele sale iresponsabile si cu refuzul sau de a accepta cerintele societatii in care crescuse. Pretindea ca se simte incarcerat, constrans si angajat in mariaj. Vroia sa se joace mai mult decat vroia sa fie responsabil pentru sotia si copiii sai.

La un an dupa conversatia noastra, prietenul meu isi abandonase familia pentru mai multa distractie. Galben are tendinta de a fi vulnerabil pe termen lung, din cauza lipsei de angajament ceruta de impartasirea imtimitatii.

Aceasta combinatie extraordinara de culori opuse ofera posibilitati pe care nici o alta combinatie de culori nu le au. Impartasesc o admiratie reciproca. Galben apreciaza Albastru pentru talentul, creativitatea, sensibilitatea, loialitatea, angajamentul si intimitatea pe care le ofera. Albastru valorizeaza Galben pentru vigoarea, optimismul, acceptanta, iertarea, candoarea si intimitatea pe care le da. Amandoi investesc in relatie potential puternic de intimitate si, uneori, recunosc sinergia unica care-i tine impreuna.

FAC CEA MAI PUTERNICA RELATIE DIN OPUSELE COMPLEMENTARE


Albastru are nevoie de Galben:

Galben are nevoie de Albastru:Pentru a mentine o perspectiva

sanatoasa "acum si aici"

Pentru a avea momente

creative si distractive

Pentru a nutri optimism si speranta.

Pentru a-i indragi si aprecia.

Pentru a li se reaminti de valoarea

lor intrinseca.

Pentru a-i face sa rada.

Pentru a le arata partea luminoasa a vietii.

Pentru a lasa conversatia sa pluteasca.

Pentru a facilita relatiile sociale.

Pentru a imparti momente de intimitate.

Pentru a le da stabilitate si directie.

Pentru a-i invata compasiunea si sensibilitatea

Pentru a observa detaliile si specificul

Pentru a le da stabilitate

Pentru a-i incuraja in completarea sarcinilor.

Pentru a le reaminti de evenimente si fapte.

Pentru a rade cu ei.

Pentru a-i pretui si a-i baga in seama.

Pentru a le da teluri calauzitoare morale.


CONFLICTE POTENTIALE


ALBASTRU

GALBENFoarte devotati.

Prea sensibili

In general orientati spre munca

Controleaza

Orientat spre detaliu

Serios

Isi ia prea multe responsabilitati

Actioneaza apropiat si cum se cuvine

Prea neatent cu sine

Cere mult timp pentru deliberare in decizii

Adesea "zburator"

Adesea sarcastic

Prefera activitatile distractive

Obsedat de libertate

Fara detalii, in mare

Fara griji

Iresponsabil

Adesea neapropiat si fara maniere

Obsedat de sine

Ia decizii spontanPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1210
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved