Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Medicamentatia - anxietate

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Medicamentatia - anxietate

In tratamentul tulburarilor anxioase este recomandata insotirea psihoterapiei de medicatie. Medicii utilizeaza doua mari tipuri de medicamente: anxioliticile si antidepresivele. Anxioliticile au un efect rapid, sunt simplu de intrebuintat, bine tolerate si cu un efect linistitor pentru pacient. Antidepresivele pot prezenta uneori cel mai eficient tratament in unele tulburari anxioase, nu creaza dependenta, nu dau stare de somnolenta, actioneaza si asupra depresiei, adesea asociata.



Fiecare categorie are insa si dezavantaje. In privinta antidepresivelor, pentru a vorbi de un tratament eficient, medicatia trebuie administrata un timp mai indelungat, ele pot spori anxietatea la inceput, iar uneori nu au efect. Se recomanda folosirea lor in trei situatii:

in agravarea tulburarilor prin instalarea unei depresii supraadaugate, pentru actiunea lor anxiolitica directa;

in cazurile in care exista un risc de dependenta la benzodiazepine;

in tulburarile anxioase generalizate cu atacuri de panica frecvente.

In ceea ce priveste anxioliticele, folosirea lor este complexa si trebuie facuta cu precautie deoarece, nefolosite corespunzator, dau reactii adverse: somnolenta, tulburari temporare de memorie sau concentrare etc.; totodata exista riscul instalarii dependentei, in special in tratamentele de lunga durata. Pentru tulburarile anxioase generalizate sunt adecvate benzodiazepinele cu actiune lunga (de exemplu diazepam). Folosirea barbituricelor trebuie evitata deoarece induc o dependenta foarteputernica.

Benzodiazepinele sunt anxiolitice, sedative si in doze mari hipnotice. Efectele secundare pe care le induc sunt: ataxie, somnolenta, uneori confuzie, deteriorarea coordonarii motorii si a judecatii. Ele pot reduce agrsiunea si tensiunea, dar in anumite doze pot facilita eliberarea agrsivitatii prin reducerea inhibitiilor la oameni cu tendinta la comportament agresiv. Supradozarea cu benzodiazepine provoaca simptome precum: ameteli letargie, ataxie, confuzie si o suprimare usoara a semnelor vitale. Pe de alta parte, supradozarea cu barbiturice este mult mai grava, fiind caracterizata de stop respirator, sau cardiac, coma si moarte. Folosirea prelungita a benzodiazepinelor conduce la instalarea dependentei fizice, asociata cu un sindrom de abstinenta caracterizat prin: insomnie, greata, trmor, alaturi de o sensibilitate crescuta la stimuli perceptuali, palpitatii, transpiratii, pierderea energiei, cefalee, dureri musculare, iritabilitate, anxietate, dificultate in concentrare, depresie. In cazuri de o mare gravitate pot fi raportate accese epileptice si psihoze.

Alte medicamente recomandate in cazul anxietatii generalizate sunt antagonistii beta-adrenergici, a caror folosire se limiteaza la mentinerea sub control a palpitatiilor severe, care nu raspund la anxiolitice. Un astfel de medicament este propanololul. Exista pacienti cu anxietate generalizata care au atacuri de panica. Acestea sunt episoade de anxietate severa care apar brusc si pot dura de la cateva secunde pana la cateva ore. Ele prezinta simptome somatice marcate si aprehensiune extrema.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 663
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved