Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


OBICEIURILE

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



obiceiurile

Biblia prezinta principii. - Cuvantul lui Dumnezeu abunda in principii fundamentale, care sustin formarea unor obiceiuri corecte ale vietii; iar marturiile generale sau particulare au fost date cu scopul de a atrage. in mod special atentia asupra acestor principii. - 5T 663, 664 (1889)



Asemenea unei plase de fier. - O data format, obiceiul este asemenea unei plase de fier. Oricat de disperat ai lupta impotriva lui, plasa in care esti prins nu se va rupe. Singura ta sansa de a trai in siguranta este aceea de a aseza temelii care sa reziste atat in viata aceasta, cat si in vesnicie. - Lt 117, 1901

Reguli in formarea obiceiurilor. - Este de datoria tuturor sa-si stabileasca reguli stricte care sa controleze formarea obiceiurilor de viata. Dragi tineri, acest lucru este necesar pentru binele vostru, atat din punct de vedere fizic, cat si moral. Cand va treziti dimineata, luati in considerare, atat cat este posibil, intreaga lucrare pe care trebuie sa o realizati pe parcursul zilei. Daca este nevoie, pastrati un carnetel in care sa notati lucrurile pe care le aveti de facut si stabiliti un timp pentru fiecare. - YI, 28 ianuarie 1897. (Ev 562)

Obiceiul ordinii si al regularitatii imbunatateste sanatatea. - Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al ordinii si doreste ca toti copiii Lui sa fie dispusi sa-si organizeze viata si sa se supuna disciplinarii Lui. Prin urmare, nu ar fi mai bine sa curmam obiceiul de a transforma noaptea in zi si orele proaspete ale diminetii, in noapte? Daca tinerii si-ar forma obiceiul ordinii si al regularitatii, si-ar imbunatati sanatatea, memoria, vigoarea si dispozitia sufleteasca. - YI, 28 ianuarie 1897

Indepartarea cauzei bolilor. - Obiceiurile sanatoase, practicate in mod rational si perseverent, vor indeparta cauza bolilor si nu va mai fi necesar sa apelam la medicamente. Multi oameni inainteaza pas cu pas in satisfacerea unor placeri care incalca legile naturii si ii conduc in situatii cat se poate de neobisnuite. - MS 22, 1887. (MM 222)

Obiceiurile bune promoveaza sanatatea. - Prin cultivarea unor obiceiuri corecte in stilul de viata, sanatatea poate fi castigata si poate fi facuta sa prospere si sa aduca profit. Dar acest capital, mai valoros decat orice cont bancar, poate fi sacrificat prin necumpatare in mancare si bautura sau prin lipsa activitatii fizice, care duce la degradarea organismului. Placerile preferate trebuie abandonate; lenevia trebuie invinsa. - 4T 408 (1880)

Obiceiuri care degradeaza insusirile superioare ale fiintei. - orice obicei care nu contribuie la promovarea sanatatii organismului degradeaza insusirile nobile si inalte ale fiintei. Practicile gresite in mancare si bautura conduc la comiterea erorilor in gandire si actiune. - RH, 25 ianuarie 1881. (CH 67)

Biruirea obiceiurilor inradacinate in stilul de viata. - in multe cazuri, inainte de fi capabili sa progresam in viata religioasa, trebuie sa biruim ideile preconcepute si obiceiurile inradacinate in stilul de viata. - RH, 21 iunie 1887. (FE 118)

Obiceiurile gresite sunt greu de dezvatat (sfat adresat unei persoane aflate in conducerea administrativa). - pentru ca in tinerete ti-a fost greu sa fii consecvent si prompt in actiune, acum iti va fi greu sa realizezi, in caracterul tau, schimbarile pe care Dumnezeu iti cere sa le infaptuiesti. Dupa ce caracterul este deja format si dupa ce obiceiurile s-au cimentat si insusirile morale si intelectuale au ajuns la maturitate, este extrem de dificil sa renunti la obiceiurile gresite si sa fii prompt.

Trebuie sa constientizezi valoarea timpului. Nu ai nici o scuza pentru faptul ca amani realizarea celor mai importante lucrari, in speranta ca vei reusi sa scapi de ele intru totul sau ca vor deveni mai putin neplacute, in timp ce iti ocupi timpul cu lucruri placute, dar nefolositoare. Mai intai, trebuie sa indeplinesti lucrarea care trebuie indeplinita si care implica interese vitale ale cauzei lui Dumnezeu si sa te ocupi de lucrurile mai putin importante numai dupa ce au fost realizate cele esentiale.

Punctualitatea si hotararea in slujirea cauzei lui Dumnezeu sunt imperios necesare. Intarzierile sunt ca niste infrangeri. Minutele sunt de aur si trebuie folosite la maximum. Relatiile trecatoare si interesele personale trebuie sa fie intotdeauna pe locul al doilea. Cauza lui Dumnezeu nu ar trebui lasata niciodata sa sufere, nici macar in cel mai nesemnificativ aspect, din cauza prieteniilor noastre pamantesti si a rudelor noastre dragi. - 3T 499, 500 (1875)

Tendintele ereditare si cultivate devin obiceiuri. - Cea mai accentuata trasatura de caracter pe care Iuda a mostenit-o si pe care a cultivat-o a fost avaritia. Prin repetare, aceasta a devenit obiceiul lui in toate afacerile. Principiile crestinesti ale corectitudinii si onestitatii nu si-au gasit nici un loc in tranzactiile pe care le realiza. Uzantele lui financiare au generat un spirit zgarcit, care a devenit pentru el o ispita fatala. Experienta religioasa era evaluata in raport cu castigul si toate insusirile unei neprihaniri veritabile erau supuse acestui criteriu. Desi, in aparenta, continua sa fie un ucenic si desi se afla chiar in prezenta lui Hristos, Iuda isi insusea bunurile care apartineau vistieriei Domnului. - MS 28, 1897

Obiceiurile determina viitorul. - Trebuie sa ne aducem aminte ca tinerii isi formeaza obiceiuri care, in noua cazuri din zece, le vor determina viitorul. Principiile pe care le adopta si influenta anturajului si a prieteniilor pe care le leaga se va rasfrange asupra lor de-a lungul intregii vieti. - 4T 426 (1880)

Obiceiurile rele se formeaza mai usor decat cele bune. - copiii sunt foarte receptivi la impresiile exercitate asupra lor; iar lectiile pe care le primesc in primii ani vor ramane in memoria lor de-a lungul intregii vieti. Toata invatatura pe care ar putea sa o acumuleze mai tarziu nu va reusi niciodata sa contracareze raul produs de o disciplina lipsita de fermitate in copilarie. O neglijenta, repetata adesea, devine un obicei. O fapta gresita pregateste calea alteia. Prin repetare, acea fapta devine un obicei.

Obiceiurile rele se formeaza mai usor decat cele bune, dar renuntarea la ele este mai dificila. Anihilarea tendintelor rele ale unui copil necesita mult mai putin timp si efort decat lucrarea de intiparire a principiilor si obiceiurilor neprihanite pe tablele sufletului. Numai printr-o veghere constanta si printr-o continua corectare a greselilor putem spera sa indreptam inclinatiile rele.

Daca va straduiti sa formati obiceiuri bune in viata copiilor vostri, Domnul va fi cu voi, mamelor. Dar procesul de educare trebuie sa inceapa de timpuriu, deoarece, daca nu veti proceda astfel, lucrarea voastra viitoare va fi foarte dificila. Invatati-i pe copii principiu dupa principiu, invatatura dupa invatatura, putin aici, putin acolo. Amintiti-va neincetat ca odraslele voastre Ii apartin lui Dumnezeu si trebuie sa devina fiii si fiicele Lui. El a planuit ca familiile de pe pamant sa fie modelul familiei ceresti. - RH, 5 decembrie 1899

Obiceiuri rareori schimbate. - faptele repetate intr-un anumit context devin obiceiuri. De-a lungul vietii, printr-o disciplina severa, acestea pot suferi modificari, dar rareori sunt schimbate. O data formate, obiceiurile se intiparesc tot mai adanc si tot mai adanc in caracter. - GH, ianuarie 1880. (CG 199, 200)

Criticarea obiceiurilor gresite nu este eficienta. - incercarea de a-i reforma pe altii prin criticarea obiceiurilor lor, pe care noi le-am putea considera gresite, nu ajuta cu nimic. Adesea, un asemenea efort produce mai mult rau decat bine.

In conversatia cu samariteanca, in loc de a discredita fantana lui Iacov, Hristos a prezentat ceva mai bun. "Daca ai sti care este darul lui Dumnezeu", a spus El, "si Cine este Cel ce-ti zice:'Da-mi sa beau', tu singura ai fi cerut sa bei si El ti-ar fi dat apa vie" (Ioan 4,10). El a indreptat conversatia spre bogatia pe care avea sa o reverse, oferindu-i femeii ceva mai bun decat avea ea, chiar apa vie, bucuria si speranta Evangheliei. - MH 156, 157 (1905)

Efortul de a schimba viata izvoraste din dorinta de a face binele. - Este adevarat ca oamenii se rusineaza uneori de pacatele lor si renunta la unele dintre obiceiurile lor rele, inainte de a fi constienti de faptul ca sunt atrasi spre Hristos. Dar, ori de cate ori fac efortul de a realiza o reforma izvorata din dorinta sincera de a face binele, aceasta este rezultatul puterii lui Hristos, care ii atrage. O influenta de care ei nu sunt constienti lucreaza asupra sufletului lor, iar constiinta le este trezita si comportamentul este corectat. Pe masura ce Domnul ii atrage spre crucea Sa si pe masura ce privirile lor sunt atrase spre Acela pe care L-au strapuns prin pacatele lor, porunca divina se instaureaza in constiinta lor. Nelegiuirea din viata lor, adancimea pacatului din suflet le sunt dezvaluite. Ei incep sa inteleaga, putin cate putin, neprihanirea lui Hristos si exclama: "Cat de grav este pacatul care a costat un asemenea sacrificiu pentru rascumpararea victimelor sale? Cata iubire, cata suferinta si cata umilinta au fost necesare pentru ca noi sa nu pierim, ci sa avem viata vesnica!" - SC 27 (1892)

Obiceiuri rele care trebuie invinse. - Privind ca intr-o oglinda slava Domnului, prin Duhul Sau, noi suntem realmente schimbati, din slava in slava, dupa chipul Lui. Noi asteptam prea putin si primim in conformitate cu credinta noastra. Nu trebuie sa ne bazam pe caile, planurile si ideile noastre; ci sa fim transformati prin innoirea mintii noastre, ca sa putem intelege voia lui Dumnezeu, care este buna, vrednica de primit si desavarsita. Pacatele care ne invaluie trebuie biruite si obiceiurile rele trebuie invinse. Inclinatiile si preferintele gresite trebuie dezradacinate, iar emotiile si temperamentul nostru vor fi innoite prin influenta Duhului lui Dumnezeu. - Lt 57, 1887

Cand ne opunem obiceiurilor noastre rele, acestea vor exercita cea mai puternica rezistenta; dar daca lupta este continuata in mod perseverent si energic, acestea pot fi invinse. - 4T 655 (1881)

Harul lui Hristos sfarama lantul obiceiurilor rele. - Oamenii trebuie sa stie ca se pot bucura de toate binecuvantarile ascultarii numai daca primesc harul lui Hristos. Harul ii ofera omului puterea de a asculta legile lui Dumnezeu. Prin har, omul este facut in stare sa sfarame lantul obiceiurilor rele. Aceasta este singura putere care il face sa mearga pe calea cea dreapta si sa ramana statornic. - MH 115 (1905)

Prin puterea lui Hristos, multi barbati si femei au reusit sa rupa lanturile obiceiurilor pacatoase. Ei au renuntat la egoismul lor. Cei lumesti au devenit religiosi, alcoolicii au devenit abstinenti, cei imorali au devenit curati. Suflete care s-au nascut purtand chipul si asemanarea lui Satana au fost schimbate dupa chipul lui Dumnezeu. - AA 476 (1911)

Gandurile curate si faptele bune pot deveni obiceiuri. - Nici un suflet nu poate fi in siguranta decat prin intermediul unei gandiri corecte. "Ceea ce gandeste omul in inima lui, aceea este el" (Proverbele 23,7 KJV). Puterea stapanirii de sine se dezvolta prin exercitare. Printr-o repetare constanta, ceea ce parea dificil la inceput devine usor, pana cand gandurile si actiunile corecte devin o obisnuinta. - MH 491 (1905)



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 758
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved