Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PERFORMANTA GRUPURILOR;PREZENTAREA INDICATORILOR DE PERFORMANTA CU EXEMPLE

Psihologie psihiatrie+ Font mai mare | - Font mai micPERFORMANTA GRUPURILOR;PREZENTAREA INDICATORILOR DE PERFORMANTA CU EXEMPLE

Performanta grupului

Realizarea sarcinii reprezinta principala functie constitutiva a microgrupurilor, de indeplinirea acesteia depinzand si realizarea celorlalte functii specifice: satisfacerea diferentiata a trebuintelor membrilor si mentinerea grupului ca sistem. Din acest punct de vedere, performanta referitoare la indeplinirea sarcinii constituie nu numai un indicator de eficienta sociala a grupului, ci si un parametru cu un inalt grad de obiectivitate care ne furnizeaza informatii indirecte privind desfasurarea proceselor psihosociale din cadrul grupului, gradul de integrare a membrilor in cadrul microsistemului social, precum si racordarea acesteia la exigentele mediului social extern.Performanta este functie de o serie de factori individuali, psihosociali si socio-organizatorici, dintre care amintim: particularitatile psihofizice ale membrilor, nivelul lor de pregatire profesionala, experienta de care dispun si motivatiile de care sunt animati; compozitia si gradul de structurare a grupului, experienta acumulata in activitati comune, calitatea leadership-ului, climatul psihosocial existent in grup, functionalitatea relatiilor interpersonale dintre membri si gradul de congruenta a structurilor psihosociale de grup; natura sarcinii, gradul de structurare a acesteia, experienta sociala dobandita in respectivul domeniu de activitate si mijloacele materiale si tehnice de care dispune grupul; influenta organizatiei sau institutiei sociale asupra grupului, relatiile dintre grupurile aceleiasi organizatii, modul general de control asupra activitatii si recompensele sociale acordate pentru activitatea depusa, climatul social general s.a.

Performanta se refera si la capacitatea grupului de a-si rezolva problemele tehnice si cele socio-umane, dar si la nivelul de creativitate pe care il genereaza grupul ca intreg. De altfel, putem aprecia ca prin nivelul de creativitate care ii este specific, grupul isi releva in modul cel mai semnificativ calitatea sa de sistem psihosocial, cu importante functii formative asupra membrilor sai.

Pentru evaluarea acestei dimensiunii a activitatii grupului se pot utiliza o serie de indicatori, dintre care cei mai semnificativi sunt urmatorii:

q       Eficacitatea: reprezinta gradul in care grupul isi indeplineste sarcina, indiferent de 'costul' realizarii si indiferent de termenii de comparatie pe care ii pot oferi alte grupuri cu sarcini similare. Indicatorul este important pentru evaluarea capacitatii grupului de a-si realiza neconditionat sarcina.

q       Eficienta : constituie un indicator mai fin, in sensul ca evalueaza raportul dintre eficacitate si costuri. Desfasurarea unor activitati eficiente presupune alegerea unei cai optimale in procesul realizarii sarcinii grupului, in acest caz termenii de comparatie sociala avand o importanta prioritara.

q       Productivitatea: exprima eficacitatea grupului raportata la unitatea de timp; altfel spus, productivitatea reprezinta timpul cheltuit pentru realizarea sarcinii activitatii.

q       Performanta reprezinta rezultatele activitatii raportate la un etalon, de regula cel oferit de media rezultatelor obtinute de grupurile care desfasoara sau au desfasurat activitati similare; uneori se pot lua ca termeni de referinta chiar rezultatele aceluiasi grup obtinute in momente diferite ale evolutiei sale. Performanta constituie un concept mai cuprinzator, in sensul ca se poate referi la oricare dintre aspectele activitatii de grup, putand reflecta atat dimensiunile cantitative, cat si cele calitative ale obiectivelor activitatii si ale vietii de grup.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1563
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved