Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PERSONALITATEA IN PERSPECTIVA - DEZVOLTAREA CARACTERULUI

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micPERSONALITATEA IN PERSPECTIVA

Pentru a experimenta pasiunea, cineva trebuie sa aibaun simt ascutit al celuilalt si sa simta

congruenta intre cel care e

si viata pe care o duce.

Teoria Personalitatii Hartman identifica trei dimensiuni esentiale care trebuie sa lucreze la unison pentru ca un individ sa fie pe de-a-ntregul uman, plin de viata. Toate trei joaca roluri diferite in crearea unei personalitati complete.

PERSONALITATEA

Personalitatea joaca rolul central intre cele trei elemente critice. Fiecare personalitate este condusa de un miez de motive, pe care l-ati identificat atunci cand ati completat Profilul de personalitate Hartman. Reprezinta nevoile, dorintele si comportamentul innascut ale fiecaruia. Chiar daca nimeni nu este oprit sa adopte punctele tari sau slabe ale tuturor personalitatilor, omul nu poate niciodata sa renunte la miezul innascut al personalitatii sale. Chiar daca cineva vrea sa se schimbe si sa actioneze ca o alta personalitate, in sufletul lor nu poate nega cine este de fapt.

Conduceam un grup de team-building in Oxnard, California. Monica a ascultat impreuna cu ceilalti cand am prezentat lucrurile de baza din Codul Culorilor. La un moment dat, a explodat:” Sunt ea! Nu pot sa cred asta! Dupa cate am facut ca sa ma eliberez de memoria ei, in final, am ajuns ca ea!”.

Am discutat problema ei si Monica mi-a explicat ca „ea” era mama ei, de la care nu simtise niciodata dragoste si care nu avusese grija de ea. Jurase sa nu ajunga niciodata ca femeia care-i distrusese copilaria si, pe de alta parte, isi adorase tatal si petrecuse ore nesfarsite imitandu-i punctele tari si alegand un stil de viata similar cu al lui.

Acuratetea si simplitatea Codului Culorilor fac relativ usoara identificarea miezului propriu, adevarat, al personalitatii tale si al personalitatilor celor cu care interactionezi. Monica a identificat rapid miezul Albastru al personalitatii ei si al mamei sale, in timp ce tatal ei fusese un Rosu. In dorinta de a se distanta de mama, se distantase dureros de ea insasi. Incercase sa dezvolte punctele tari ale tatalui (Rosu), dar motivele fusesera negative iar personalitatea sa Albastru nu putuse fi inlocuita, ci reprimata. Astfel, miezul ei o urmarise in permanenta, in ciuda tuturor eforturilor sale, si isi recunoscuse propria personalitate in clipa in care-mi ascultase prezentarea. Personalitatea noastra vine odata cu sufletul nostru si trebuie respectata si ingrijita pentru ca este vitala fiintei noastre.

DEZVOLTAREA CARACTERULUI

Caracterul aduce substanta personalitatii. Urmatoarea mea carte, „Codul Caracterelor”, aduce integritatea Codului Culorilor.    Este esential sa te cunosti, sa stii totul despre tine. Dupa completarea Profilului de Personalitate Hartman stii care sunt nevoile, dorintele, motivele si comportamentele tale, dar nu poti identifica proportia de puncte slabe si de limite pe care le ai.

Fara Codul Caracterului nu poti identifica cu usurinta ce comportamente sa dezvolti de la alte personalitati, nu poti stii care din limite iti creeaza dificultati cand interactionezi cu alte persoane. Aceasta cere un proces numit caracterizare si va fi introdus folosind un instrument numit Profil de Caracter Hartman. Pentru a continua procesul de completare a personalitatii tale trebuie sa identifici si sa dezvolti trasaturile de personalitate tratate nenatural in raport cu personalitatea innascuta, in timp ce mentii si protejezi miezul conducator al tau personal.

A caracteriza inseamna a provoca aventura. Este foarte dificil sa accepti cine esti si sa incerci in acelasi timp sa dezvolti punctele care te ajuta sa inlocuiesti deficientele. Aceasta cere un efort care poate dura o viata.

Deocamdata, o ilustrare simpla este suficienta. Te va ajuta sa vezi corelatia puternica dintre personalitate si caracter. Exista patru moduri generale de a identifica nivelele diferite la care opereaza oamenii.

De caracter

Sanatos

NesanatosBolnav

caracteristici pozitive ale fiecarei personalitati, alta decat cea innascuta

caracteristici pozitive ale propriei personalitati

caracteristici negative ale propriei personalitati

caracteristici negative ale fiecarei personalitati, alta decat cea innascuta

Prima dimensiune se refera la oamenii care folosesc punctele puternice ale fiecarei personalitati, altele decat cele innascute. In timp ce Codul Culorilor va cere sa va acceptati miezul conducator al motivelor ca innascute si de neschimbat, recunoaste de asemenea realitatea ca puteti alege sa dezvoltati orice dar pozitiv al celorlalte personalitati.

Dimensiunea Sanatatos identifica oamenii care folosesc abilitatile pozitive oferite de personalitatea lor de baza. Experienta mea profesionala arata ca cei mai multi oameni pot supravietui confortabil toata viata bazandu-se pe punctele forte ale propriei personalitati.

Dimensiunea Nesanatos caracterizeaza oamenii care trec prin viata folosindu-se de limitele personalitatii lor de baza.

Dimensiunea Bolnav reprezinta ultima faza din sanatatea mintala. Oamenii care se folosesc de limitele tuturor personalitatilor, altele decat cea de baza, pentru a trai sunt extrem de greu de identificat cu acuratete. De cate ori rog, la seminarii, un participant sa identifice culoarea de baza a unui asemenea om, ma intreaba „Pot sa folosesc culoarea Negru?”! Nu pot vedea cu usurinta miezul de personalitate pentru ca gasesc numai limitele, si acelea ale mai multor personalitati, nu doar a uneia.

Cei mai multi oameni opereaza in una din urmatoarele dimensiuni duale: dimensiunea De caracter-Sanatos, dimensiunea Sanatos-Nesanatos si dimensiunea Nesanatos-Bolnav. Una din dinamicile pozitive pentru a deveni om de caracter este ca daca te lupti cu limitele unei personalitati (alta decat a ta), te poti concentra pe punctele puternice ale altei culori pentru a o invinge. Dezvoltarea punctelor puternice care nu-ti apartin nativ cere o munca acerba si multe umilinte pentru a reusi.

PASIUNEA CREATOARE

In sfarsit, pasiunea insufla viata si in personalitate, si in caracter. Cunoscand personalitatea si caracterul, poti vedea lumina din casa, dar nu ai nici o garantie ca e cineva acasa. Pasiunea aprinde lumina cand persoana este acasa, creand o sinergie puternica intre cele doua. Pasiunea nu poate fi fortata. Trebuie sa fie originala si sa porneasca din adancurile fiintei. Este ca respiratia. Trebuie sa o faci in felul tau sau sa mori. Din pacate, traim intr-o societate in care oamenii mor cu mult timp inainte de a fi ingropati. Pasiunea face diferenta dintre cum ne dam jos din pat dimineata si cum ne bagam inapoi in pat seara. Pentru a experimenta pasiunea trebuie sa stii sigur cine esti si sa experimentezi congruenta dintre cine esti si ce viata duci. Daca acest aspect al metodei culorii te intereseaza, trebuie sa cauti un exemplar din Codul Caracterului cand va fi la vanzare.

Acum, ca am pus personalitatea in perspectiva intregului, hai sa ne concentram pe miezul de personalitate. Aici incepe totul si, la fel ca in cazul constructiei unei cladiri, daca nu punem fundatia corect, nimic nu se va alinia mai tarziu. Personalitatea este acoperita de motive care ne conduc si ofera putere dorintelor, nevoilor, punctelor puternice si limitelor noastre.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1042
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site