Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


SUBCONSTIENTUL SI RELATIILE UMANE ARMONIOASE

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
TESTUL DE REPREZENTARI SPATIALE BONNARDEL 22
Relatii intime
Emotii negative si stress: clarificari conceptuale si modelari teoretice
Tipuri de cultura organizationala
Test psihologic
NORMALITATE SI SANATATE PSIHICA
Asigurarea suportului psihologic dupa intoarcerea din misiuni
Inceputurile psihologiei in Grecia Antica: filosofia presocratica
PRINCIPIILE LOGICII
SENZATIILE


SUBCONSTIENTUL SI RELATIILE UMANE ARMONIOASE
Subconstientul seamana cu o banda magnetica, pe care se anregis-treaza tot ceea ce ganditi. Folositi aceasta proprietate a sa, pentru a va integra mai bine an societate. Iisus ai sfatuia pe oameni: “Faceti altora ceea ce ati dori sa va faca ei voua.” (Matei 7: 12). Aceasta fraza poate fi interpretata astfel: daca doriti ca cei din jur sa aiba pareri bune an legatura cu voi, cautati ca, la randul vostru, sa nu ganditi niciodata rau despre ei. Daca doriti ca ei sa se poarte frumos, atunci fiti mereu politicosi si amabili. Purtati-va cu cei din jur asa cum ati vrea sa se poarte ei cu voi ansiva.

De exemplu: sunteti amabil cu un coleg de birou, dar el va raspunde exact pe dos. Va umpleti de resentimente si de suparare. Aceste ganduri negative se dovedesc nefaste pentru voi, devenind o otrava mentala,. Intrand an subconstient, ele alunga pofta de viata, entuziasmul, bunavointa, forta si aduc prin rezonanta numai boli si necazuri.

“Nu judecati, ca sa nu fiti judecati. Caci cu judecata cu care judecati, veti fi judecati, cu masura cu care masurati, vi se va masura”. (Matei, 7: 1, 2).

Aceasta este cheia relatiilor armonioase cu cei din jur. A judeca anseamna a stabili un verdict mental, o concluzie an legatura cu cineva. Ca orice alt gand si acesta va crea o anumita realitate, care nu va va afecta numai pe voi, ci si pe cel caruia ai este adresat. De aceea se spune: “Nu judecati, ca sa nu fiti judecati.”

Acum, cand stiti ce efect pot avea gandurile voastre, trebuie sa fiti mult mai atenti cum ganditi despre cei din jur. Daca reusiti sa va ambunatatiti atitudinea fata de exterior, multe dintre problemele voastre se vor rezolva, ca prin farmec.

In virtutea legii actiunii si reactiunii, binele si raul pe care-l faceti altora va va fi antors odata, antr-un viitor mai apropiat sau mai andepartat. Cel care cauta sa ansele si sa fure mereu, se pacaleste, an fapt, pe el ansusi. Teama sa permanenta si sentimentul de culpabilitate, ai vor provoca exact necazurile de care se teme.

Subconstientul nu are personalitate, nu stie ce este bine sau rau, ci actioneaza conform sugestiilor care i-au fost impregnate.

Incepeti, chiar din momentul acesta, sa va observati modul de a gandi si comportamentul fata de cei care va anconjoara. Cum reactionati cand primiti o veste? Cum va purtati cu prietenii, cu colegii, cu familia sau cu necunoscutii? Daca noutatile va tulbura, daca aveti senzatia ca sunteti nedreptatit si ca toti ceilalti gresesc, an timp ce voi aveti dreptate, atunci sunteti sub influenta emotiilor negative, care va distrug pacea si armonia interioara.

O doamna ami scria ca sotul ei era cuprins de furii violente cand citea an ziar articole cu care nu era de acord. Accesele zilnice de manie, au facut ca el sa se ambolnaveasca de ulcer hemoragic. Pe langa tratamentul obisnuit, medicul i-a recomandat sa-si controleze emotiile si sa evite orice stres. Am discutat si eu cu omul acela si i-am explicat ca da dovada de imaturitate psihica daca se enerveaza cand cineva andrazneste sa aiba o parere diferita de a sa. A anteles ca toti oamenii, chiar si ziaristii, au dreptul la o parere proprie an domeniul politic, religios sau an oricare directie a vietii. Si, de asemenea, nimeni nu-l poate ampiedica sa scrie pe adresa ziarului respectiv, pentru a-si exprima propria opinie. Omul a realizat acest adevar simplu si anume, ca nu ne afecteaza atat de mult ceea ce gandesc sau fac cei din jurul nostru, ci mai ales ceea ce gandim sau facem noi ansine. Aceasta revelatie i-a adus si vindecarea. Si-a dat seama ca, printr-o vointa puternica, va reusi sa se controleze atat de bine, ancat sa nu se mai anfurie niciodata. Dupa un timp, dobandise asa o armonie interioara, ancat nu se mai anfuria niciodata, ci se amuza copios cand citea vreo prostie an ziare.

O secretara antre doua varste, era renumita pentru felul cum asi trata colegele mai tinere. Orice ar fi facut, nu reuseau niciodata sa-i intre in voie, pentru ca era convinsa ca ele raspandesc tot felul de minciuni la adresa ei. Recunoastea ca nu-i plac femeile: “Detest femeile, dar ami plac barbatii”, obisnuia sa spuna. Era mereu autoritara si severa, facandu-si o placere din a face viata dificila tinerelor care lucrau langa ea, facandu-le mereu reprosuri.

Daca va agaseaza toti colegii de birou sau din fabrica, nu cumva adevarata cauza o constituie gandurile voastre negative, vibratiile mentale joase cu care ai “bombardati”, fara sa va dati seama? Stim cu totii ca un caine ai ataca pe cei care nu iubesc deloc cainii. Animalele sunt foarte sensibile si percep vibratiile mentale ale oamenilor, reactionand an consecinta. Multi oameni sunt la fel de senzitivi si sensibili la influentele subtile din jurul lor.

Am sugerat femeii care asi detesta semenele sa adopte o viziune transfiguratoare fata de toate colegele ei, sa ancerce sa patrunda misterele vietii pentru a antelege ce anseamna femininul an natura. Cu timpul, cand va antelege, toata ura i se va risipi ca prin farmec, vocea si comportamentul i se vor amblanzi. Si-a dat seama, cu surprindere, ca ura se resimte an limbaj si antoate actiunile. A anvatat sa-si stapaneasca mania si resentimentele, folosind an mod sistematic urmatoarea sugestie benefica: “Gandesc, vorbesc si actionez plina de iubire si calm. Iradiez bunavointa, liniste si toleranta catre toate fetele care m-au criticat pana acum. Fata de toti cei din jur am o atitudine armonioasa si compasiva. De cate ori am tendinta sa-mi reiau vechiul comportament, ami spun cu fermitate: <<Trebuie sa gandesc si sa actionez din punctul de vedere al adevarurilor fundamentale si al armoniei>>. Intelepciunea divina ma va calauzi mereu.”.

Prin practica asidua, femeia a reusit sa-si schimbe comportamentul si viata. Toate criticile au ancetat, iar tinerele i-au devenit cele mai apropiate colaboratoare si prietene. Nu trebuie sa cautam sa-i schimbam pe ceilalti din jur, ci numai pe noi ansine.

Intr-o zi, mi-a cerut sfatul un vanzator, care nu se antelegea deloc cu seful sau. De zece ani nu fusese niciodata avansat si nici nu-si luase concediu. Mi-a aratat situatiile contabile, care dovedeau ca avea vanzari mai bune decat oricare coleg. Se plangea ca directorul nu-l agreaza, ca al persecuta, al critica si al ridiculizeaza an sedinte, de fata cu ceilalti colegi.I-am explicat ca adevarata cauza a dificultatilor se gasea an el ansusi. Parerea proasta despre sef determinase acelasi tip de comportament din partea lui. Intotdeauna primim ceea ce daruim. In fiecare dimineata, an drum spre serviciu, purta o conversatie interioara, an care al critica, al anvinovatea, aducea argumente care denuntau afacerile necinstite ale sefului sau. Si-a dat seama ca acest mod de a mentaliza era profund distructiv. Gandurile sale erau atat de puternice, ancat directorul le simtea an mod inconstient. Pe de alta parte asi facea rau lui ansusi, caci asi provoca o serie de tulburari emotionale si chiar fiziologice.

Pentru a se elibera de aceasta angoasa permanenta, a anceput sa se sugestioneze an felul urmator: “Sunt creatorul destinului meu. Eu sunt responsabil de ceea ce gandesc an legatura cu directorul, si nu el. Nu sunt receptiv la nici o influenta exterioara, nimeni nu ma poate tulbura. Trimit ganduri de sanatate, fericire si succes directorului meu. Sper ca el sa fie calauzit de Dumnezeu an tot ceea ce antreprinde”.

A repetat aceste cuvinte de nenumarate ori, cu voce tare, plin de atentie, cu calm. In imaginatie, asi vedea mintea ca pe o gradina, unde seamana numai ganduri bune, care vor da roade candva. Pentru ca efectul sa fie mai puternic, an fiecare seara, anainte de a adormi, asi imagina cum directorul al felicita pentru modul an care munceste, pentru entuziasmul si respectul fata de clienti. Putin cate putin, imaginile mentale se impregnau an subconstient si dadeau roade. Incredibil pentru ceilalti care cunosteau situatia, directorul l-a felicitat si l-a avansat, marindu-i si salariul.

Daca veti reusi sa va controlati emotiile, nimeni nu va mai putea sa va tulbure sau sa va irite. Singura cale prin care putem fi jigniti este prin intermediul gandurilor noastre. Cand va maniati, de exemplu, treceti prin patru stadii. Intai ancepeti sa va ganditi ce a vrut sa spuna celalalt. Apoi hotarati ca v-a jignit si ca trebuie sa va maniati. Mania se amplifica si treceti la actiune. In sfarsit, veti raspunde sub imperiul acestui sentiment. Iata, deci, felul an care gandul, emotia, reactia si actiunea sunt angrenate si se deruleaza an mintea voastra.

Daca ancetati sa mai raspundeti negativ atunci cand vi se fac critici sau sunteti jigniti, anseamna ca ati atins maturitatea psihica necesara evitarii unor astfel de situatii. Cand raspundeti la ura cu ura, la jigniri cu jigniri, va coborati vibratiile mentale si rezonati la unison cu interlocutorul vostru. Identificati-va mereu cu idealurile cele mai analte si nu permiteti nimanui sa va distruga pacea launtrica si armonia.

Sigmund Freud, fondatorul psihanalizei moderne, afirma ca fiintele lipsite de iubire se ofilesc si mor. Dragostea se manifesta prin antelegere, bunavointa, respect fata de celelalte persoane. Daruind mai multa iubire, vom primi, la randul nostru, mai multa iubire si bunavointa.

Daca ai raniti si-i jigniti pe ceilalti, nu puteti pretinde de la ei prietenie. Orice om are nevoie sa fie apreciat si iubit, sa se simta impor-tant si util pentru ceilalti. Toti suntem unici an felul nostru, avem propria noastra valoare si suntem exprimarea Principiului Unic, care anima toate fiintele din aceasta creatie. Intelegand aceasta, vom putea manifesta toleranta si bunavointa fata de toti cei care ne anconjoara.

Un actor mi se plangea ca nu avea succes si, atunci cand aparea pe scena, toti spectatorii al fuierau. Dadea vina pe autorul piesei sau pe rolul nepotrivit. Recunostea ca, de luni de zile, detesta spectatorii si-i numea prosti, idioti si ignoranti. Intr-un sfarsit, a parasit dezgustat teatrul si s-a angajat ca vanzator. Un prieten l-a invitat sa audieze o conferinta, care avea titlul: “Cum sa ne ampacam cu noi ansine”. Conferinta i-a transformat antreaga viata. S-a antors la teatru si a anceput un tratament prin sugestie, destinat sa-i ambunatateasca imaginea despre oameni. Inainte de fiecare spectacol, trimitea ganduri de iubire catre public. In timpul spectacolului continua sa emita afectiune catre spectatori, imaginandu-si ca pacea divina cuprinde inimile tuturor. Astazi a devenit deja celebru. Stima si bunavointa pe care o manifesta fata de spectatori au efectul unei forte charismatice.

Multi oameni sunt anvatati sa gandeasca negativ datorita conditionarilor mentale. Pot fi considerati adevarati delicventi mentali, caci se cearta cu totii, refuza sa coopereze, sunt cinici si blazati. Aceasta este o adevarata boala psihica. Unii au mentalul deformat chiar din copilarie*. Asa cum nu condamnati pe cineva bolnav de tuberculoza, tot astfel nu ar trebui sa anvinuiti un astfel de om, a carui minte sufera profund. Trebuie sa fim plini de compasiune si sa ancercam sa-i antelegem pe cei din jurul nostru, ca sa-i putem ierta.

O tanara mi-a marturisit odata, ca o ura de mult timp pe colega sa de birou. Mi-a spus de ce: era mai frumoasa, mai fericita si chiar mai norocoasa, caci era logodita cu patronul firmei la care lucrau. Intr-o zi, dupa ce colega ei se casatorise, a venit la birou o fetita infirma, pe care colega ei o avea dintr-o casatorie anterioara. Fetita s-a aruncat an bratele mamei strigand: “Mama, mama, ce mult al iubesc pe noul meu tatic! Uite ce mi-a adus!” si i-a aratat o jucarie frumoasa. Iata marturisirea tinerei: “Imediat am simtit cat de fericita era fetita. Mi-am dat seama de bunatatea mamei sale si, de atunci, am anceput sa o admir si sa o iubesc”.

In psihologie, acest fenomen se numeste empatie si consta an proiectia imaginativa a cuiva an situatia altei persoane. Tanara an discutie a simtit, prin empatie, iubirea dintre mama si fiica; astfel, iubirea a aparut si an inima ei.

Daca sunteti tentati sa faceti rau sau sa judecati vreo fiinta, ancercati imediat sa va cuplati mental la anvataturile lui Moise, sa priviti situatia din punctul de vedere al celor 10 Porunci. Daca va cuprinde invidia sau mania, amintiti-va de Iisus, identificati-va cu El, ancercati sa patrundeti sensul profund al cuvintelor Sale: “Iubeste-ti aproapele ca pe tine ansuti.”.

Nu exagerati an nici o privintaIertati jignirile, dar nu cadeti an extrema cealalta, pentru ca veti fi luati drept prosti si veti suporta fel de fel de accese de manie, tipete, lacrimi sau pretinse atacuri de inima. Multi ar putea ancerca sa-si impuna vointa. Fiti binevoitori, dar fermi, daca aveti dreptate. Nu ancurajati rautatea si egoismul. Puneti-va mereu an slujba binelui, nu a intereselor meschine ale unora din jur. Ramaneti fideli idealurilor voastre si valorilor spirituale analte, nu uitati ca sunteti aici pentru a progresa si a va apropia de Dumnezeu. Nimeni nu trebuie sa va deturneze de la acest scop. Judecati mereu prin prisma adevarurilor eterne, caci numai Binele adevarat este bun pentru toti. Daca urmariti sa realizati armonia launtrica, armonia va cuprinde si locul unde traiti, oamenii din jur, caci totul este an parte si partea an tot. Trimiteti catre toate fiintele din univers ganduri de iubire, sanatate, fericire, pace launtrica si prosperitate.

Cum sa ne ambunatatim relatiile cu ceilalti semeni?

1. Subconstientul este ca o banda magnetica, care anregistreaza, pentru a reproduce mai tarziu toate gandurile. Dorind binele altora, va construiti propriul vostru bine.

2. Ura si resentimentele sunt o adevarata otrava mentala. Nu doriti raul nimanui, caci altfel va veti face singuri rau. Sunteti adevaratul creator al destinului vostru, iar gandurile va sunt uneltele cu care construiti acest destin.

3. Subconstientul va manifesta pentru voi ceea ce ganditi despre altii. De aici rezulta regula de aur: ganditi despre ceilalti numai ceea ce doriti sa gandeasca ei despre voi.

4. Daca anselati sau furati, va pacaliti singuri, caci subconstientul anregistreaza aceste vibratii joase, negative si an viitor va veti confrunta cu aceleasi necazuri.

5. Faceti bine, fiti binevoitori, iubiti, caci tot ceea ce daruiti se va antoarce la voi, dar cu o intensitate mult marita.

6. Amintiti-va ca nimeni nu este vinovat de felul cum ganditi despre el. Parerile voastre pot fi false, asa ancat, este necesar sa va controlati an permanenta mintea.

7. Urmariti sa va echilibrati din punct de vedere emotional, ca sa nu va mai afecteze cuvintele sau actiunile celorlalti. Fiecare are dreptul sa aiba o parere, asa cum si voi aveti dreptul sa nu o luati an seama. Nu trebuie, ansa, sa raniti pe nimeni, prin dezaprobarea voastra.

8. Animalele percep intentiile rele ale oamenilor si de aceea ai ataca. Daca iubiti animalele, acestea vor fi prietenoase si blande fata de voi. Unii oameni sunt la fel de senzitivi ca animalele si reactioneaza violent cand percep anumite ganduri negative.

9. Conversatia interioara are propietatea de a va amplifica la maxim sentimentele, care, fiind simtite de cel vizat, pot provoca reactii neasteptate.

10. Nu judecati pe nimeni, caci si altii va vor judeca pe voi.

11. Doriti tuturor ceea ce va doriti voi ansiva. Aceasta este cheia armonizarii relatiilor interumane.

12. Daca nu sunteti receptiv, parerea nimanui, oricat de jignitoare ar fi, nu poate sa afecteze. Cand cineva va vorbeste cu rautate, spuneti-i: “Pacea lui Dumnezeu sa umple sufletul tau”.

13. Iubirea care cuprinde totul sta la baza bunei antelegeri antre oameni si se manifesta prin respect, compasiune, bunavointa, discretie.

14. Nimeni nu condamna un infirm, ci al trateaza cu compasiune si bunavointa. Cei care au mintea “infirma”, plina de prejudecati, au antr-adevar dreptul la compasiunea voastra. Urmariti sa-i antelegeti si-i veti ierta fara doar si poate.

15. Bucurati-va de succesul celorlalti si veti avea si voi parte de succes.

16. Nu exagerati cu spiritul de reconciliere, nu va lasati impresionati de crize de nervi sau alte scene. Nu abdicati de la idealurile voastre. Urmariti mereu binele, nu acceptati niciodata sa faceti rau cuiva.S-a constatat c` [i perioada prenatal` este important` pentru formarea min]ii.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 616
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site