Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


NORMALITATE SI SANATATE PSIHICA

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic




NORMALITATE SI SANATATE PSIHICA

Domeniul psihopatologiei si psihiatriei s-a confruntat inca de la inceput cu dificultatea de a-si stabili cu precizie principalele sale concepte: normalitate / anormalitate si    sanatate psihica / boala psihica. Complexitatea fenomenologiei psihice nu permite o unanimitate de pareri asupra celor doua dihotomii amintite, desi s-au scris o multitudine de materiale pe aceasta tema.




1. Conceptul de normalitate psihica

Chiar daca se folosesc in mod frecvent notiunile de normalitate psihica si sanatate psihica ca sinonime, in realitate prima dintre ele are o sfera mai larga decat a doua.

Cuvantul normalitate timite la acela de norma. O norma este ceea ce corespunde unui model comun, unei reguli intr-un context socio-cultural precis. Pentru a diferentia normalitate/ anormalitate putem apela la trei tipuri de norme.

a. Normalitatea ca valoare medie (statistica)

Conform acesteia cu cat un fenomen este mai frecvent, cu atat este considerat mai normal; cu cat este mai putin frecvent este anormal.

b. Normalitatea ideala (valorica) :

Aceasta se refera la idealul de normalitate, atat din punct de vedere individual cat si comunitar si reprezinta tipurile ideale (valorile) pe care le promoveaza anumite culturi.

c. Normalitatea functionala

Arata masura in care o persoana isi exercita rolul functional ca parte a sistemului supraordonat de care apartine. Exista aici o dificultate de a stabili cu precizie care este rolul functional al persoanei, in diferitele sisteme de care apartine (familial, profesional, social, spiritual) si cat de eficient ar trebui el sa fie.

Aceasta a treia acceptiune este ceea folosita cel mai frecvent in psihopatologie si psihiatrie. In intelesul ei mai larg implica referiri la adaptare si comunicare. Anormalitate este, in mod evident, absenta starii de normalitate.

2. Sanatate – boala psihica

Tratatul de psihiatrie Oxfort (T.P.O.) apreciaza ca in practica psihiatrica termenii de boala psihica si afectiune psihica sunt folositi fara multa precizie.

Prin analogie cu termenii din medicina generala tulburarea psihica poate fi considerata mai degraba „afectiune psihica”. Termenul de afectiune desemneaza constiinta subiectiva a unei suferinte sau limitari functionale spre deosebire de conceptul de boala care se refera mai mult la o patologie organica obiectiva.

Boala si afectiunea pot fi definite in trei modalitati:

prin absenta sanatatii

prin prezenta suferintei

prin prezenta unui proces psihopatologic (perturbarea evidenta a functiilor psihice partiale sau a eficientei generale)



Si termenii de „sanatate” la modul general si „sanatate psihica” la modul particular sunt greu de definit. O.M.S. a definit sanatatea ca „o completa bunastare fizica, mintala si sociala, si nu numai absenta bolii sau a infirmitatii”.

Definirea sanatatii psihice poate fi facuta fie in formulare negativa (ca absenta bolii sau a infirmitatii), fie in formulare pozitiva (o stare pozitiva in care persoana este responsabila, capabila de autoconstientizare, autoevaluare si autodeterminare iar comportamentul sau este in general acceptat de grupul caruia ii apartine.

Asociatia Americana de Psihiatrie in ,,Glosarul psihiatric’’ defineste sanatatea mentala ca fiind un succes simultan in: munca, dragoste, creatie, o matura si flexibila rezolvare a conflictelor intre instinct, constiinta, alti oameni si realitate.

Psihologii umanisti au largit conceptul de sanatate psihica introducand caracteristici ale personalitatii mature. Astfel A. Maslow a dezvoltat urmatoarele criterii pentru sanatate mintala:

1. Abilitatea individului de a se accepta pe sine si pe ceilalti cat si natura

2. Abilitatea de a intretine relatii apropiate cu ceilalti

3. Capacitatea de a se percepe lumea ca fiind reala

4. Capacitatea de a lua decizii pertinente

5. Optimismul si bucuria de a trai

6. Independenta in gandire si actiune

7. Capacitatea de a se orienta dupa standarde valorice

8. Capacitatea de a rezolva probleme si situatii de viata

9. Consecventa in comportament

10. Capacitatea de a-i asculta si respecta pe ceilalti.

Intrebari de evaluare:

 1. Cea mai frecventa acceptiune a conceptului de normalitate in psihopatologie este cea de:
  1. Normalitate statistica
  2. Normalitate valorica
  3. Normalitate functionala
 2. Urmatoare definitie „O stare pozitiva in care persoana este responsabila, capabila de autoconstientizare, autoevaluare si autodeterminare iar comportamentul sau este in general acceptat de grupul caruia ii apartine” este a:
  1. Personalitatii mature
  2. Personalitatii normale
  3. Sanatatii psihice





Politica de confidentialitate



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1172
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site