Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Temperamentul

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Temperamentul

Ce este temperamentul

Termenul dezvoltare umana se refera la drumul de viata al fiintei umane, cu momente de ascensiune, de stagnare si regres, cu ritmuri diferite, cu schimbari imperceptibile ce alterneaza cu salturi spectaculoase, cu asimetrii intre drumul in sus si drumul in jos. Evitam termenul de maturizare care sugereaza infaptuirea unui program prestabilit genetic, derulat secvential in conditii fizice obisnuite.



Insusirile ce apartin temperamentului pot fi remarcate si in activitatile educative, in capacitatea de efort, in rezistenta la suprasarcini sau la stimuli supraadaugati, in puterea de munca din perioadele suprasolicitante ale sesiunilor de examene, in ritmul vorbirii, al scrierii, in tinuta si miscari, in conduita emotionala, etc.

Exista mai multe descrieri si clasificari ale temperamentelor, insotite de explicarea deosebirilor temperamentale, incepand cu Hyppocrates si ajungand pana in epoca noastra: Kretschmer, Sheldon, Pavlov si descendentii sai, Jung, J. Eysenck, M. Yela.

Cea mai cunoscuta clasificare si descriere a temperamentelor porneste de la Hyppocrates. La aceasta au fost adaugate in timp, noi date, rezultand cele patru portrete temperamentale cunoscute: sangvinic, coleric, flegmatic si melancolic, a caror descriere o prezentam (dupa Radu, 1991).

Temperament sangvinic: hiperreactiv pe plan motor, activism crescut, tempo rapid in activitate, emotii intense dar sentimente superficiale, dispozitie stenica, abundenta expresiei verbale, resimte nevoia de variatie in decor si in activitate, decizie rapida, adaptabilitate ridicata; fire deschisa, comunicativa, angajare usoara in activitate, etalarea rapida a posibilitatilor, capacitate de lucru indelungata, isi mentine rezistenta si echilibrul psihic in situatii dificile, suporta fara criza insuccesele.

Temperament coleric: reactivitate motorie accentuata, energic, neretinut, tendinta spre impulsivitate, nestapanire de sine, agitatie, uneori agresiune, procese afective intense, cu o expresivitate manifesta, explozii emotionale; fire deschisa, alternanta intre activism impetuos si perioade de delasare; placerea de a opune rezistenta, tendinta de dominare in grup; intr-o sarcina isi etaleaza rapid posibilitatile; incapabil sa desfasoare munci de migala; inclinatie spre stari de alarma si exagerare.

Temperament flegmatic: calm, tempoul activitatii lent, echilibru emotional, sentimente durabile, reactivitate emotionala redusa; tablou comportamental sarac in manifestari, lentoare in miscari si limbaj; rabdare, toleranta; inclinatii spre rutina, stereotipuri, pedanterie; refuzul schimbarilor le compenseaza prin capacitate de munca indelungata si tenace, capabil de munca de migala, cugetat in tot ceea ce face.

Temperament melancolic: hipotonie, capacitate de lucru redusa in conditii de suprasolicitare, volum redus al activitatii (nu poate duce suprasarcini); slaba rezistenta neuropsihica, randament progresiv, treptat, dar calitativ comparabil cu al celorlalti, sensibilitate ridicata, puternic afectat de insuccese, neinarmat pentru lupta in imprejurari mai grele ale vietii; dificultatile de adaptare le compenseaza prin inchidere in sine (refugiu in plan imaginar), prudenta exagerata in situatii noi, se "decompenseaza" mai usor in situatii critice; procese afective cu adanci rezonante; sentimente de durata; dependenta in conditii de grup, capabil de munci de finete si actiuni de migala cu pretul epuizarii mai rapide.

Prezenta    in aceeasi masura atat a aspectelor pozitive, cat si a celor negative, la fiecare temperament arata ca fiecare poate prezenta atat insusiri avantajoase, cat si caracteristici nefavorabile. Exprimarea in conduita a celor doua aspecte contradictorii la indivizi diferiti sau la acelasi subiect in situatii si in momente de timp diferite, depinde de influentele exercitate asupra temperamentului de sistemul atitudinilor si de abilitatile persoanei, in mod deosebit, de cele intelectuale; de specificul situatiei in care se afla persoana sau de starea sa actuala, se schimbarile intervenite pe parcursul timpului.

Incercarea de a incadra un anumit subiect intr-un tip temperamental este dificila si nu lipsita de erori in rememorarea si interpretarea faptelor. Este importanta colectarea datelor privind comportamentul subiectului in situatii de viata cu grade diferite de dificultate si noutate. Procesul de colectare si interpretare este marcat de schematele cognitive, de uitare, de distorsiunile sau constructiile memoriei, de starile emotionale sau de stereotipuri.

Luarea in considerare a aspectelor dinamico-energetice este absolut necesara in procesul instructiv educativ ca si in orice activitate umana, intrucat, multe cazuri de inadaptare scolara sau profesionala sunt cauzate de necorespondenta, chiar discordanta, dintre particularitatile dinamico-energetice si natura activitatii. Ca atare, in orientarea spre diferite scoli si meserii trebuie sa se tina seama si de dominantele temperamentale. De exemplu, unui sangvinic i s-ar potrivi, mai ales, activitati diversificate, cu multe elemente noi, unui flegmatic, activitati cu caracter stereotip, un melancolic ar functiona mai bine daca i s-ar prescrie reguli, decat in conditii de independenta, un coleric trebuie sa aiba posibilitatea de a-i conduce pe altii, de a risca, de a fi in competitii. In activitatile sociale care necesita contacte cu publicul, se recomanda un tip sangvinic, un melancolic ar face fata mai greu, in schimb va prefera sa lucreze mau mult singur, intr-un mediu linistit.

In perioadele de examene, fiecare tip poate sa-si valorifice aspectele avantajoase, dar poate avea probleme din cauza celor negative.

Sangvinicul este increzator si optimist, are putere de munca, dar se plictiseste prea repede, nu se concentreaza, nu aprofundeaza, nu-si face griji, ia lucrurile prea usor, se pregateste superficial.

Colericul se poate baza pe puterea sa de munca, pe energia sa, pe disponibilitatea de a infrunta sarcini dificile, dar impulsivitatea, reactivitatea prea puternica, tendinta de exagerare sau cautarea conflictelor il fac adesea sa abandoneze, sa provoace mania profesorilor, sa lucreze in salturi sau dezordonat.

Perseverenta, calmul, echilibrul, capacitatea de munca, rabdarea ar fi in avantajul unui flegmatic, dar ritmul lent, adaptabilitatea mai redusa, reactivitatea intarziata, munca dupa sabloane ii sunt nefavorabile.

Un melancolic, poate fi constiincios, se pregateste din timp, pune accent pe calitate, acorda importanta normelor stabilite de profesori (frecventa, bibliografie, lucrari), dar ii este teama de esec, nu are incredere, se pierde in situatii critice, iar rezistenta sa neuropsihica este mai redusa.

s

Intrebari de verificare

1. Ce activitati ar fi mai potrivite pentru fiecare tip de temperament?

2. Cum se prezinta in situatii de asteptare fiecare tip de temperament?



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1111
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved