Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Teorii cognitiv-comportamentale: A.T. Beck

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Teorii cognitiv-comportamentale: A.T. Beck

Intemeiata pe experienta clinica, conceptia lui Beck (1967, 1988) se bazeaza pe ipoteza ca persoanele depresive interpreteaza evenimentele intr-un mod distorsionat, neintemeiat informational, iar aceste premise nu confirma si nu sustin interpretarea. Teoria cuprinde urmatoarele elemente explicative: triada cognitiva negativa referitoare la sine, la lume si la viitor, aparitia automata a gandurilor negative, de autoinfrangere si autodistrugere, distorsiuni cognitive in perceptia si procesarea informatiei, asumptii fundamentale distorsionate, numite schemate depresogene.



Primul element al triadei negative, viziunea negativa asupra propriei persoane, se refera la modul in care individul se percepe ca fiind indezirabil social, lipsit de merite, de calitati, deficient fizic sau moral. Mediul este perceput ca fiind incarcat cu probleme si obstacole de netrecut, deosebit de solicitant. Viitorul este pus sub semnul unui esec permanent. Beck subliniaza ca trasaturile negative ale triadei cognitive explica majoritatea simptomelor ce caracterizeaza sindromul depresiv. Triada negativa este responsabila pentru predispozitia individului spre devalorizarea competentei personale, si identificarea esecului in toate planurile activitatii.

Gandurile negative de autoinfrangere corelate cu viziunea despre sine apar fara o reflectare si fara o analiza intemeiata a situatiilor percepute de subiect ca amenintatoare. Fiind apropiate de normele fundamentale ale vietii, gandurile negative sunt acceptate necritic si de multe ori, apar atat de rapid, incat, devin dificil de constientizat. In schimb, emotiile negative ce le insotesc, sunt de durata mult mai mare si sunt mult mai usor de recunoscut.

Figura 3.3. Modelul cognitiv al depresiei

Distorsiunile cognitive in perceptia si procesarea informatiei cuprind: inferente arbitrare a unor consecinte negative, abstractizarea selectiva a evenimentelor negative dintr-o multitudine de informatii si ignorarea altor caracteristici importante, suprageneralizarea continand interpretarea unor experiente precedente singulare, ca tipice, gandire dihotomizanta, absolutizanta ("totul sau nimic"), diminuarea reusitei si amplificarea pierderii, personalizare.

Asumptiile fundamentale disfunctionale sau auto(schematele) disfunctionale reprezinta structuri cognitiv emotionale, reprezentari organizate ale experientei anterioare, care sunt utilizate sa dea sens noilor experiente, sa faciliteze rememorarile si sa guverneze comportamentul. Schematele includ cunoasterea si credintele, dispozitia emotionala si motivatia persoanei si au drept consecinta negativa, introducerea de tendinte si directii, preferinte si distorsiuni atat in constructia initiala a unei experiente, cat si in reconstructia sa ulterioara.

Schematele se achizitioneaza in copilarie. Desi raman in afara campului constiintei, schematele se pot activa cu usurinta si devin preponderente atunci cand subiectul percepe un eveniment sau o situatie ca fiind amenintatoare. Mecanismul prin care schematele latente disfunctionale sunt activate, a fost explicat pe baza ipotezei vulnerabilitatii schematei (posibilitatea existentei unui stil cognitiv negativ la indivizi care nu sunt depresivi pe moment, dar ii face vulnerabili, mai ales, in fata situatiilor stresante), ipoteza vulnerabilitatii relatiei schemata-eveniment, schemata depresogena este activata de prezenta unui eveniment congruent schematei, prin ipoteza activarii diferentiale (dispozitia depresiva creste accesibilitatea cognitiilor negative si diminueaza accesibilitatea cognitiilor pozitive).



Cercetarile empirice sustin prima ipoteza. Beck arata ca schematele latente depresogene pot fi intalnite la doua categorii de indivizi: la cei autonomi, dar cu nevoi de autorealizare foarte inalte si acute si cu standarde de autoexigenta similare sau la cei dependenti, sociotropi cu necesitati puternice de apropiere si securitate in relatiile interpersonale. Schematele lor se activeaza la stresori relevanti, cum ar fi pierderea locului de munca pentru cei din prima categorie, respectiv, ruperea unei relatii semnificative, pentru ceilalti.

s

Intrebari de verificare

1. Ce este triada cognitiva?

2. Cum se activeaza schematele disfunctionale?





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2405
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved